Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 17:44:48
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dani Zemlje su odbrojani  (Pročitano 1698 puta)
14. Jun 2006, 13:56:05
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Dani Zemlje su odbrojani

Budući da rizik od katastrofe koja će uništiti Zemlju stalno raste, preživljavanje ljudske vrste ovisi o njezinoj sposobnosti da pronađe nove domove negdje drugdje u svemiru.

"Ljudi bi mogli imati stalnu bazu na Mjesecu u roku od 20 godina i koloniju na Marsu u idućih 40 godina", izjavio je svjetski poznati fizičar Stephen Hawking.

"Nećemo nigdje naći nešto tako lijepo kao što je Zemlja ako ne odemo u drugi zvjezdani sustav", dodao je britanski znanstvenik.

Hawking je rekao da bi ljudi, ako žele izbjeći svoju pogibiju u idućih 100 godina, trebali imati naselja u svemiru koja se mogu održati bez potpore sa Zemlje.

"Za ljudsku vrstu je važno da se proširi po svemiru kako bi opstala", rekao je Hawking.

"Životu na Zemlji prijeti katastrofa koja bi ga mogla zbrisati, katastrofa kao što je iznenadno globalno zatopljenje, atomski rat, virus stvoren genetskim inženjeringom ili druge opasnosti o kojima još nismo ni razmišljali", upozorio je.

64-godišnji znanstvenik kreće se u kolicima i komunicira pomoću računala jer pati od neurološkog poremećaja zvanog amiotrifična lateralna skleroza ili ALS.

Izvor: iPortal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T28
Ja njega postujem i njegov rad, ali ovakvi biseri mu ne trebaju, Zemlja moze nestati i sutra!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 6483
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
mob
HTC HD2
to je tacno ali covek je u pravu , artur klark rece da cemo oko 2040 uspostaviti prvi konktat sa iteligentnim bicima u svemiru
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 912
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 3660
Necemo mi uspostaviti kontakt ni sa kim,kao prvo ne postoji niko drugi u svemiru,a i da postoji ne bi uspostavili kontakt ni za 2040 godina.A najveca pretnja nam je asteroidni pojas izmedju Marsa i Jupitera.
IP sačuvana
social share
Well, I woke up this morning                                         
And I got myself a beer.
The future's uncertain
And the end is always near 
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost

Insane in the Mainframe

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 4488
Zastava Aachen
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
mob
Samsung Wave
Citat
ne postoji niko drugi u svemiru

Posto vidim da si prilicno siguran u to sto si rekao, objasni mi zasto tako mislis?

Citat
A najveca pretnja nam je asteroidni pojas izmedju Marsa i Jupitera.

A dok ti asteroidi ne dodju, u medjuvremenu cemo se pobiti medjusobno...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Krajnje beznadezan

vid' noge, prava transformerska :chuckel:

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 14402
Zastava beograd
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
do tad cu biti mrtav Smiley
IP sačuvana
social share
u pocetku sam krenuo slabo,a onda sam naglo popustio...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 6483
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
mob
HTC HD2
Necemo mi uspostaviti kontakt ni sa kim,kao prvo ne postoji niko drugi u svemiru,...
zemlja ti je u svemiru kao jedno zrno peska na plazi pa nemoguce je da NIJEDNA od tih zrna nepredstavlja slicnu planetu nasoj!(izvinjavam se zbog caps lock-a)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
mob
Apple 15
 Stiven Hoking, najpoznatiji astrofizičar, o budućnosti ljudske rase

Moramo da kolonizujemo svemir

Nuklearni rat, udar asteroida ili pandemija zarazne bolesti mogli bi da zbrišu ljudski rod sa lica Zemlje. Rešenje da naša rasa preživi kataklizmu, čija je pretnja sve realnija, jeste naseljavanje svemira.

Upravo ovu tezu izneo je na predavanju u Hongkongu najpoznatiji svetski astrofizičar Stiven Hoking. On tvrdi da će ljudski rod preživeti samo ukoliko pronađe nove naseobine u svemirskom prostranstvu.

„Ako želimo da preživimo, moramo da pronađemo planetu sličnu našoj van Sunčevog sistema. Za 20 godina mogli bismo da imamo stalnu bazu na Mesecu, a za 40 godina koloniju na Marsu“, tvrdi Hoking.

Američka svemirska agencija (NASA) već je zahvaljujući misijama robota „Spirit“ i „Oportjuniti“ otkrila da na polovima Crvene planete ima vode ispod površine. Artur Tomson, šef misije NASA za istraživanja površine Marsa, izjavio je da bi ljudi mogli da nasele tu planetu za tri decenije „ukoliko nam to postane prioritet“.

Bez vode, san o slanju astronauta i ljudi na neku od planeta nije moguće ostvariti. Nemoguće je da ljudi ponesu dovoljno vode za piće, dovoljno vode koja je neophodna za raketno gorivo za povratak, kao i za rashlađivanje letelice.

Predsednik SAD Džordž Buš pre dve godine je izjavio da Amerika želi stalno prisustvo na Marsu gde bi u budućnosti mogle da se izgrade stanice za stalno naseljavanje. Bušova izjava je više bila u političke svrhe, a NASA tek za 2009. planira novo istraživanje Marsa.

Rešenje, prema Hokingu, jeste da ljudi u narednom veku prestanu da se međusobno ubijaju.

„Veoma je važno da se ljudi otisnu u svemir zbog preživljavanja naše rase. Kolonije bi mogle same da opstanu bez podrške sa Zemlje. Mislim da ljudska vrsta neće preživeti narednih hiljadu godina ako ne započne kolonizaciju svemira. Dugoročno gledano, najviše me brine biološka pretnja. Nuklearno oružje je skupo i zahteva velike proizvodne pogone za razliku od biološkog koje je moguće proizvesti i u malim laboratorijama. A nemoguće je kontrolisati svaku laboratoriju na svetu. Ipak sam optimista i smatram da će čovečanstvo biti spaseno, odnosno da će dospeti do zvezda“, objašnjava Hoking.

Posledice globalnog zagrevanja već se osećaju na našoj planeti. Slučajno ili namerno oslobađanje nekog smrtonosnog genetski modifikovanog virusa i nuklearni rat mogli bi za kratko vreme da zbrišu ljudski rod ili da nas vrate nekoliko vekova unazad po stepenu razvoja.

Ipak, sa Hokingom se ne slažu svi. Profesor fizike na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu Alan Džut kaže da kolonizacija planete nije izvodljiva još najmanje 50 godina:

„Mislim da naša tehnologija neće toliko napredovati u narednih pola veka. I dalje će biti lakše preživeti na Zemlji nego na Mesecu. Lakše ćemo sagraditi podzemnu bazu na Antarktiku nego na Mesecu.“

Džošua Vin, profesor astrofizike, kaže da u teoriji kolonizacija planeta „dobro zvuči“ ali da je realnost drugačija:

„Perspektiva za kolonizaciju drugih planeta je veoma daleka. Život na Zemlji je pod pretnjom da bude zbrisan i taj rizik se samo povećava zahvaljujući ljudima“.

Izvor: Blic \ A. Petrović
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 912
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 3660
Pa mislim da nikog nema jer da nekog ima do sada bi verovatno uspostavili kontakt sa nama.Ostavili bi neki trag na nasoj planeti da su vec bili.Pa planeta postoji samo 6 milijardi godina,a ne mislite stvarno da smo centar svemira,i da smo se mi prvi nastali(mislim nasa planeta).A to da smo samo jedno zrnce,to jeste.Pa mi smo zrnce i u nasoj galaksiji,a kamoli u celom svemiru,a u nasoj galaksiji smo jedina planeta ovakvog tipa.Jos jedan razog zasto ne verujem da postoji jos neko,je i taj,sto treba mnogo kockica da se slozi da bi nesto u ovom svemiru nastalo.Mozda postoje neki mikroorganizmi pa ze za jedno milijardu godina nesto i izrodi.Mislim, voleo bih i ja da je kao u zvezdanim stazama,ali to nikada necemo doziveti.I ne samo mi nego ni generacije koje tek dolaze.
IP sačuvana
social share
Well, I woke up this morning                                         
And I got myself a beer.
The future's uncertain
And the end is always near 
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
mob
Samsung S7
Citat
Pa mislim da nikog nema jer da nekog ima do sada bi verovatno uspostavili kontakt sa nama
Pretpostavljam da si imao keca iz fizike.
Citat
Ostavili bi neki trag na nasoj planeti da su vec bili
A koj smo mi andrak da dolaze ovamo uopste?

Citat
A to da smo samo jedno zrnce,to jeste.Pa mi smo zrnce i u nasoj galaksiji,a kamoli u celom svemiru,a u nasoj galaksiji smo jedina planeta ovakvog tipa.Jos jedan razog zasto ne verujem da postoji jos neko,je i taj,sto treba mnogo kockica da se slozi da bi nesto u ovom svemiru nastalo

Kockice su sklopljene za nase uslove i stvorila se nasa rasa .Mislis da je to nemoguce i na drugim planetama?

Citat
Mislim, voleo bih i ja da je kao u zvezdanim stazama,ali to nikada necemo doziveti.I ne samo mi nego ni generacije koje tek dolaze.

Tako su nase dede pricale o prvom odlasku u vasionu ,kao i poseti mesecu .......a da ne pricam o Zil Vernu podmornicama i slicno.

IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 17:44:48
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.