Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li su studenti prevareni ~ Ne mogu svi da budu masteri  (Pročitano 15798 puta)
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple iPhone 6
Poslanici posle više odlaganja saglasni sa tumačenjem Zakona o visokom obrazovanju
Diplomirani i master jednaki ali u pravima
Autor: V. Nedeljković | 06.11.2007 - 08:47

Diplomirani i master su juče odlukom Skupštine Srbije konačno izjednačeni. Ipak, univerzitetska zajednica i studentske organizacije opet različito tumače odluku Skupštine. Univerzitet u Beogradu kaže da nema automatskog izjednačavanja novih diploma. Studentske organizacije poručuju da ukoliko im automatska zamena dokumenata smeta treba da pokrenu inicijativu izmene Zakona, a ne da ga otvoreno krše. Epilog je, izgleda, moguć jedino pred ustavnim sudom.

- Zadovoljni smo zbog usvajanja Predloga autentičnog tumačenja stavova 1. i 2. člana 127. Zakona o visokom obrazovanju, kojim se kaže da se u cilju očuvanja stečenih prava moraju izjednačiti nazivi „diplomirani“ i „master“. Više od godinu dana ukazivali smo na neophodnost izjednačavanja ovih naziva kao što je to urađeno u Sloveniji, Hrvatskoj, Holandiji... - kaže se u saopštenju koje su potpisali predstavnici svih relevantnih studentskih organizacija u Srbiji.
Da su diplomirani i masteri jednaki, glasali su juče svi prisutni poslanici Skupštine Srbije. Ali, studenti i profesorska zajednica opet ne misle isto.
- Nema automatskog izdavanja novih diploma. Uslove pod kojim se to može učiniti već je utvrdila Konferencija univerziteta Srbije. Da li neko može dobiti master diplomu zavisi od trajanja studija pojedinih fakulteta, saglasnosti starih i novih programa, postojanja diplomskog rada... Studenti sebe smatraju merodavnim za tumačenje zakona. Ako je potrebno i naknadno tumačenje postoji zakonska procedura, odnosno, postupak pred ustavnim sudom - kaže Sima Avramović, predsednik Odbora za statutarna pitanja BU i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.
Predstavnici studentskih organizacija kažu da i pored toga što je zakonodavna vlast stala u zaštitu stečenih prava 450.000 visokoobrazovanih građana Srbije, neki fakulteti i dalje pokušavaju da zarade na velikom broju diplomaca, sugerišući zamenu stare diplome za novu, uz polaganje dodatnih ispita.
- Oni se zalažu za naplaćivanje dodatnih ispita dosadašnjim diplomcima kako bi im izdavali nove master diplome, čime krše Zakon, jer su posle odluke Skupštine njihove diplome ekvivalentne. Zamenu diploma treba uraditi po automatizmu ili nikako. Ako automatska zamena fakultetima smeta, neka pokrenu inicijativu izmene tog dela Zakona, a ne da pozivaju na njegovo otvoreno kršenje. Studenti će tražiti da fakulteti izdaju uverenje na srpskom i engleskom jeziku o tome da ranije diplomske odgovaraju novim master studijama. Ovakvo rešenje se već uspešno primenjuje u Hrvatskoj - poručuju predstavnici studentskih organizacija.

Stav univerziteta
- Tumačenje govori o neophodnosti izjednačavanja statusa i zaštite stečenih prava. To znači da ne može biti automatskog izjednačavanja zvanja master i diplomirani jer zvanje master nije stečeno pravo - stoji u saopštenju Odbora za statutarna pitanja BU.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Danasnja pouka:

"Tamo gde je srce
tamo sija Sunce
tamo gde je strah
tamo zivi mrak"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple iPhone 6
Sve nedoumice oko statusa diplomirani i master i dalje ostale otvorene
Zakonski haos oko akademskih zvanja
Autor: Ekipa „Blica“ | 07.11.2007 - 08:12


Ponudićemo univerzitetskoj zajednici kompromisno rešenje - izdavanje uverenja da su diplomirani i master jednaki, bez zamene diploma, ali i bez polaganja dodatnih ispita - kažu predstavnici studentskih organizacija. Suprotan je stav Branka Kovačevića, rektora Univerziteta u Beogradu, koji kaže da je odluka Skupštine da postoji ekvivalencija prava a ne diploma, i da svaki fakultet mora da proceni može li ili ne da zameni diplomu bez dodatnih ispita.

Studenti kažu da su svi koji su stekli VII-1 stepen stručne spreme izjednačeni sa onima koji steknu diplomu mastera što, po njima znači, da oni koji žele mogu da zamene staru sa novom diplomom, bez dodatnih uslova. Ali predstavnici studentskih organizacija naglašavaju da zamenom svoje diplome za novu diplomu mastera, dosadašnji diplomac ne bi dobio nikakva dodatna ili veća prava, jer su ova dva dokumenta već proglašena ekvivalentnim. Svi koji su diplomirali prema ranijim propisima, sada mogu pod istim uslovima kao i novi masteri da konkurišu za posao, imaju jednak pristup stručnim ispitima i licencama, pod istim uslovima mogu da upisuju specijalističke i doktorske studije.
- Ne prihvatamo diferencijalne ispite i mogućnost da se diploma mastera stekne na taj način, jer bi to bilo otvoreno kršenje zakona. Ukoliko univerzitetska zajednica bude ignorisala zakon i njegovo tumačenje, mi ćemo pristupiti drugim metodama i tražićemo automatsko izjednačavanje diploma. Ako treba - i na sudu - kaže Nemanja Stamenčić iz Studentske unije Srbije.
Branko Kovačević, rektor BU, kao i većina dekana, smatra da je Skupština donela odluku da postoji izjednačavanje prava, ali ne i diploma. Svi koji hoće diplomu mastera moraće, kaže rektor Kovačević, da imaju 300 bodova, pa ako treba, i da polažu dodatne ispite.
- To je izjednačavanje po statusu, a zakon propisuje kako se dobija diploma mastera. Ko hoće tu diplomu, mora da ide na svoj fakultet koji će proceniti može li ili ne da mu zameni diplomu. To će, verovatno, moći da uradi samo mali broj fakulteta, i to za studente koji su skoro diplomirali. Oni koji su diplomirali ranije, ne ispunjavaju zakonske uslove, jer su studirali po potpuno drugačijim planovima i programima - kaže za „Blic“ rektor Kovačević.
Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kaže da je stav njegovog fakulteta da prava prethodno diplomiranih studenata moraju biti zaštićena, ali...
- To ne znači izjednačavanje zvanja. Ne mogu oni koji su studirali pre 15 godina da sada dobiju zvanje koje tada nije ni postojalo. Mi nećemo menjati diplome, osim ako ne budemo naterani. Posle preporuke Konferencije univerziteta Srbije, mi smo pre godinu dana doneli odluku da na osnovu upoređivanja starih i novih programa i opterećenja studenata, diplomirani mogu dobiti diplomu mastera ako polože dva dodatna ispita. Trenutno imamo oko 500 prijavljenih kandidata koji žele da to urade. Nismo počeli da ih upisujemo jer smo čekali odluku Skupštine - kaže dekan Popović.
Naš sagovornik kaže da ne postoji problem da se svakom ko zatraži izda uverenje koje pominju studentske organizacije.
- Ali novu diplomu dobiće samo oni koji polože dva ispita. Biće drugačije samo ako nas zakon na to natera - naglašava dekan Popović.
Radmila Nedučin - Marinković, rektor Novosadskog univerziteta, kaže da čeka da dobije konačni tekst odluke, ali...
- Stali smo iza stava da se diplomirani i masteri izjednače po pravima, ali ne po zvanju jer je nemoguće izdati nove diplome svima koji su diplomirali na našem univerzitetu. To bi konkretno značilo da neko ko je već profesor u gimnaziji, advokat ili sudija ne treba dodatno da polaže za master diplomu da bi ostao na poslu. Imaju sva prava kao i masteri, ali, jednostavno, ne mogu dobiti master diplomu. Zakon bi trebalo protumačiti dodatno i kad je u pitanju status magistara, doktora nauka, ali i onih koji su završili više škole - kaže za „Blic“ dr Radmila Nedučin - Marinković.
I dr Antun Malenica, prodekan za nastavu Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kaže da prava onih koji su ranije diplomirali na fakultetu ničim ne smeju biti ugrožena, ali da zvanje nije isto.
Međutim, na Tehnološkom fakultetu neće biti problema sa izdavanjem master diploma.
- Naše studije traju devet semestara. Ako se tome doda i diplomski rad, svi diplomirani moći će da dobiju i master diplomu. Biće potrebno samo da svi zainteresovani podnesu zahtev - kaže dr Zoltan Zavargo, dekan Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Niški rektor podržava zahteve studenata
- Podržavamo studente koji traže potpuno izjednačavanje diploma. Na kraju, to je usvojeno na sednici Skupštine Srbije. Za tu odluku su glasali svi narodni poslanici. Predložićemo fakultetima da izjednače diplome i da izdaju master diplome bez dodatnih polaganja ispita - kaže prof. dr Radisav Bubanj, rektor Univerziteta u Nišu.

Odluka na fakultetima
Rektor Univerziteta u Kragujevcu Miloš Đuran kaže da je skupštinskom odlukom o izjednačavanju diplomiranih i master zvanja razrešena jednogodišnja dilema.
- Ali odluka ne znači da će master diplome biti izdavane po automatizmu. Ukoliko se utvrdi da postoji razlika između prethodnog i novog nastavnog programa, diplomirani će morati da polažu odgovarajuće ispite - kaže prof. dr Miloš Đuran.

Stav fakulteta o zvanjima
UNIVERZITET U NIŠU:
Elektronski fakultet: nema automatske zamene diploma
Medicinski fakultet: nema automatske zamene diploma
Ekonomski fakultet: nema automatske zamene diploma
Pravni fakultet: nema automatske zamene diploma
Filozofski fakultet: nema automatske zamene diploma
*Odluke još nisu zvanične
UNIVERZITET U NOVOM SADU
Ekonomski fakultet u Subotici: izjednačeni po zvanju samo ukoliko se slaže 80 odsto programa
Filozofski fakultet: nema automatske zamene diploma
Fakultetu tehničkih nauka: većina diplomaca osvojila neophodnih 300 bodova koliko je potrebno za dobijanje master diplome
Pravni fakultet: nema automatske zamene diploma
Tehnološki fakultet: moguća je automatska zamena diploma
UNIVERZITET U BEOGRADU
Pravni fakultet: nema automatske zamene diploma
Elektrotehnički fakultet: nema automatske zamene diploma
FON: nema automatske zamene diploma
Mašinski fakultet: moguća je automatska zamena diploma
Hemijski fakultet: nema automatske zamene diploma
UNIVERZITET U KRAGUJEVCU:
Prirodno-matematički fakultet: doneli odluku da se diplomirani studenti bezuslovno izjednače sa masterima Mašinski fakultet: svi mogu da zatraže uverenje o dobijanju master zvanja, bez polaganja dodatnih ispita
Ekonomski fakultet: čekaju zvaničan tekst skupštinske odluke
Medicinski fakultet: čekaju zvaničan tekst skupštinske odluke
Pravni fakultet: čekaju zvaničan tekst skupštinske odluke
Filološko-umetnički fakultet: čekaju zvaničan tekst skupštinske odluke

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Danasnja pouka:

"Tamo gde je srce
tamo sija Sunce
tamo gde je strah
tamo zivi mrak"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


Long live rock'n'roll

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 342
Zastava Beograd
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
da li je starim diplomcima omogucen direktan prolaz na doktorske studije? Zna li neko?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple iPhone 6
nista se jos uvek ne zna.... totalna zbrka...
Studenti izneli svoje zahteve
Fakulteti moraju da vrate pare za master studije
Autor: V. Nedeljković | 09.11.2007 - 06:50

Studentske organizacije traže od Konferencije univerziteta Srbije da u što kraćem roku izmeni svoje kriterijume za zamenu diploma i uskladi ih sa novim autentičnim tumačenjem koje je usvojila Skupština. U suprotnom oni će tražiti pokretanje postupka pred Ustavnim sudom. Studenti traže i da fakulteti vrate novac svim studentima koji su upisali master studije samo zato što su se uplašili da drugačije neće dobiti zvanje mastera.

Fakulteti su, kažu studenti, pokušali da izvrdaju istinu dajući diplomcima pogreške informacije i upisujući ih na master studije pre odluke Skupštine.
- Zbog toga svima koji su u oktobru upisali master treba dati mogućnost da se, ako žele, prebace na doktorske studije ili da odustanu, uz povraćaj novca. Sada je jasno da se diplomirani pod jednakim uslovima kao i masteri mogu upisati na doktorske i specijalističke studije.
Stečena prava diplomaca, kažu studenti, narušava većina fakulteta, trežeći od njih polaganje dodatnih ispita da bi dobili titulu mastera, kako bi zadržali prava koja su već stekli diplomiranjem.
- Fizička zamena diploma može da se uradi automatski (kao u Holandiji) ili da se ne radi uopšte (kao u Sloveniji).
Zbog svih nedoumica koje su se pojavile u javnosti, Studentska unija Srbije i Savez studenata Beograda otvorili su telefonske linije za davanje informacija o izjednačavanju statusa diplomiranih i mastera: 36-10-316 i 30-67-741.

Zahtevi studentskih organizacija:
Da svi univerziteti i fakulteti upisuju diplomirane i mastere na doktorske i specijalističke studije pod jednakim uslovima.
Da svi poslodavci jednako tretiraju diplomirane i mastere u postupku zapošljavanja i obračuna zarada.
Da KONUS izmeni kriterijume za zamenu diploma.
Da fizička zamena diploma bude urađena automatski ili nikako, bez uslovljavanja.
Da nadležna služba Ministarstva prosvete zvanično obavesti druge zemlje i njihove institucije o tome da univerzitetske diplome iz Srbije odgovaraju master diplomama izdatim u skladu sa Bolonjom.
Održavanje sastanka studenata sa ministrom prosvete Zoranom Lončarom i predsednikom KONUS-a Brankom Kovačevićem na kojem će usaglasiti konkretne mere za primenu autentičnog tumačenja zakona.
Da ministar prosvete propiše obrazac uverenja o ekvivalenciji ranije univerzitetske diplome sa novom master diplomom. Ovo uverenje fakulteti bi trebalo, bez novčane naknade, da izdaju na engleskom i srpskom jeziku, na zahtev vlasnika diplome.
Da studentima koji su u oktobru tek upisali master studije treba ponuditi mogućnost da se, ako to žele, prebace na doktorske ili da odustanu ako neće da dalje studiraju, uz povraćaj novca.
Studentima koji ove godine završavaju master studije treba priznati sve položene ispite kao prvu godinu doktorskih studija.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Danasnja pouka:

"Tamo gde je srce
tamo sija Sunce
tamo gde je strah
tamo zivi mrak"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple iPhone 6
Intervju: Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu
Totalni haos na univerzitetima unela bi zamena diploma

Autor: V. Nedeljković | 12.11.2007 - 08:00


Niko ne treba da menja diplomu. To je besmisleno kada su diplomiranima data ista prava kao i masterima. Svako ima svoju diplomu i one isto vrede. Isti im je status i pravo. Kao garanciju, Ministarstvo prosvete može da propiše uverenje kojim se potvrđuje da je diploma stečena prema ranijim propisima ekvivalentna master diplomi - kaže za „Blic“ Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu i predsedavajući Konferencije univerziteta Srbije.

Razrešite dilemu. Diplomirani i master su isto ili ipak nisu?
- Diplomirani i master su isti po pravu. Sve što ima pravo master, po statusu, ima pravo i diplomirani. Jedino što diplomirani nema diplomu mastera, jer je nije ni stekao. Ali ona mu nije ni potrebna, jer ima svoju koja isto vredi. Zamena diploma je tehnički posao koji ne može da se uradi, prosto zato što imamo razne generacije. Ceo zakon je pisan za budućnost, a ne za prošlost i ne može da se odnosi na one koji su bili već na one koji će doći. Masteri će se prvi put pojaviti 2011. godine. Tada će poslodavac da raspisuje konkurs za mastera.
Da li će na konkursu pod istim uslovima moći da konkurišu diplomirani i masteri?
U zakonu piše da sve što može master, može i diplomirani. Baš sve. I da se javi na konkurs pod istim uslovima kao i diplomirani.
Pojasnite nam. Šta je to master i u čemu je razlika u odnosu na diplomirane?
Master znači novi režim studiranja. To podrazumeva da je neko osvojio minimalno 300 bodova. Master predviđa i da postoji završni rad. Znamo da su neki diplomirani imali diplomski, neki pak nisu. Različita je i situacija na raznim fakultetima. Neki su su studirali četiri, neki pet ili šest godina...
Da li to znači da će fakulteti ipak sami odlučivati da li će ili neće menjati diplome?
Ja bih doneo odluku da se diplome ne menjaju nigde. Manjkavost zakona je što je pomenuo zamenu diploma. To je stvorilo najviše zabuna i, po meni, treba menjati zakon.
Predstavnici studenata kažu da nije. Oni traže uverenje koje će da propiše Ministarstvo prosvete, a kojim se potvrđuje da je diploma stečena prema ranijim propisima ekvivalentna master diplomi?
Nemam ništa protiv te ideje. Neka Ministarstvo prosvete propiše obrazac tog uverenja, ako je potrebno. Ali to mora da uradi država. Ne mogu fakulteti i univerziteti da pišu šta im padne na pamet. To će biti dodatna garancija za one kojima nije sve jasno. I onda neće biti mesta za priču da fakulteti hoće da uzimaju novac za zamenu diploma. Pri tom, ako neko upiše master, treba da dobije sasvim novu diplomu. U svetu ljudi imaju po nekoliko mastera. To su profesionalne i stručne specijalizacije koji im otvaraju veće šanse.
Znači li to da Konferencija univerziteta neće menjati kriterijume?
KONUS je rekao da izjednačavanje ima smisla samo na nivou statusa i ekvivalencije prava. Zakon jasno kaže - možeš da zameniš diplomu ako ti se 80 odsto programa slaže.
Koliko naših fakultete bi u ovom trenutku moglo da zameni diplomu bez dodatnih ispita?
Ne znam tačno. Različiti su programi za različite generacije. Kada bi to pokušali da uradimo, nastao bi haos na jednom fakultetu, a kamoli na 14 univerziteta koliko ih ima u Srbiji.
A ako neko ipak insistira na zameni diplome...
Zakon mu to sada dozvoljava. Oni će onda morati da odu na svoj fakultet koji će im reći koji su to uslovi i može li ili ne da to uradi bez polaganja dodatnih ispita. Ali, ponavljam, to nikome nije potrebno. Ja nikada ne bih menjao svoju diplomu. Jednom u životu stekneš pravo i to niko ne može da promeni.
U petak ste imali sastanak sa predstavnicima studenata. Da li je postignut dogovor i hoće li oni odustati od najavljenih tužbi?
Dogovorili smo se da nađemo rešenje za njihove zahteve. Studenti su vrlo razumni. Oni samo traže neka dopunska pojašnjenja, da se situacija formalizuje i da se tačno sve napiše. Tako će biti otklonjene dileme, zabune, nerazumevanja... Oni hoće garancije na nivou države. To sa uverenjem je hrvatski model i ja ću ih podržati u tome. Sutra je sednica Konferencije univerziteta Srbije. Doći će svih 14 rektora i predstavnici studenata i razgovaraćemo o svemu.
Podržaćete i studentski zahtev da se svima koji su iz straha upisali master pre odluke Skupštine vrati novac?
Da, ako su studije upisali samo zato što su imali nedoumice. U tom slučaju fakulteti treba da im vrate novac.
Da li se slažete da im se ti ispiti, ako to žele, računaju kao deo doktorskih studija?
Naravno, ako imaju uslove da upišu doktorske studije. Nekima pak master može pomoći da steknu uslov, ako pre toga nisu imali prosek za upis na doktorske studije.
Da li će to biti obavezujuće za sve fakultete?
Obavezujuće je samo ono što potpiše država. Država je naš poslodavac i mi moramo da sprovodimo ono što ona kaže. Ko tada ne bude radio kako propiše država, krši zakon i onda može da se ide i na sud.
Da li ćete o svemu što ste se dogovorili sa studentima uskoro razgovarati sa ministrom prosvete?
Da. Ministar Zoran Lončar podržava studente. On mi je rekao: „Sve što može da se uradi za studente treba uraditi“. Ali, ne smemo da kršimo zakone i radimo neke nerazumne stvari. Moraju da se donesu prelazne odredbe i da niko ne bude oštećen. Menjaćemo zakon, jer koliko god je dobar, nekada ne može da se sprovede baš zbog realne situacije na terenu.

Magistri po Zakonu ne postoje
Zakon ne predviđa postojanje magistra. Magistar je nestao u novoj naučnoj nomenklaturi. To je bio prvi naučni stepen koji je vodio ka doktoratu. Moramo da smislimo kako da pomognemo magistrima. Da u nacionalnom kvalifikacionom okviru, koji je u pripremi, kažemo da oni postoje i da imaju prava - naglašava rektor Kovačević.

Najveća prolaznost na arhitekturi
Koji fakultet na BU je do sada najbolje sproveo reformu koju predviđa Bolonja?
To je sigurno Arhitektonski fakultet. Kod njih je prolaznost kao na Zapadu, veća od 80 odsto. Farmacija je, takođe dobra, kao i Biologija, Hemija, Elektrotehnika - kaže rektor.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Danasnja pouka:

"Tamo gde je srce
tamo sija Sunce
tamo gde je strah
tamo zivi mrak"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple iPhone 6
Univerziteti i dalje bez precizne odluke
Studenti krive rektore
Autor: V. Nedeljkovic | 14.11.2007 - 06:00

Rektorski kolegijum, u kojem sedi 14 rektora sa svih državnih i privatnih univerziteta u Srbiji, nije juce hteo da se izjasni o studentskim zahtevima koji se ticu primene autenticnog tumacenja zakona o izjednacavanju diplomiranih i mastera. Oni, kako su rekli, moraju prvo da dobiju mišljenje svojih senata. Rektori nisu hteli ni da iznesu svoje licno mišljenje o ovom pitanju. Predstavnici studenata kažu da oni tako kupuju vreme i prebacuju odgovornost na druge.

- Rektori o studentskim zahtevima i primeni novih zakonskih odredbi u praksi treba da se izjasne najkasnije do 7. decembra. Oni sada nece da govore u svoje ime, bez odluka svojih senata, nastavno-naucnih veca fakulteta i dekana. Posle toga Rektorski kolegijum treba da da predlog Skupštini Konferencije univerziteta Srbije i da to bude jedinstveni stav univerzitetske zajednice. Mi smo dužni da obavestimo Ministarstvo prosvete šta je stav srpske akademske zajednice. To od nas traži ministar prosvete i cela akademska zajednica - rekao je juce Branko Kovacevic, rektor Univerziteta u Beogradu i predsedavajuci Konferencije univerziteta Srbije.
Predstavnici studentskih organizacija, koji su juce prisustvovali sednici Rektorskog kolegijuma kažu da se Skupština prošle nedelje izjasnila o autenticnom tumacenju clana 127. Zakona o visokom obrazovanju i da to pod hitno mora da uradi i univerzitetska zajednica.
- Ovim tumacenjem nedvosmisleno se potvrduje da se svi koji imaju VII1 stepen strucne spreme moraju izjednaciti sa onima koji ce sticati zvanje mastera. Ono što sledi je što pravicnija primena zakonske regulative u praksi - kaže Jelena Ivancevic iz Studentske unije Srbije.
Akademci zahtevaju i da se diplomcima omoguci direktan upis na doktorske studije pod istim uslovima koji važe za mastere. Studenti zahtevaju i da fakulteti vrate novac svima koji su ove godine upisali master.
- Uvidom u pojedinacne konkurse na raznim fakultetima uvideli smo da diplomiranima nije dozvoljeno da konkurišu na doktorske studije.Zato od vas tražimo da u što kracem roku ponovo raspišete konkurse za doktorske studije i da promenite uslove upisa kako bi i diplomirani mogli da konkurišu od jednakim uslovima kao i masteri.
Srecko Šekeljic iz Saveza studenata Beograda rekao je da je odlaganje donošenja odluke ipak "cisto gubljenje vremena".
- Molim vas da ne dolazimo u situaciju da ovim pitanjima razgovaramo na sudu - rekao je Šekeljic.
Na to su rektori odgovorili da studenti moraju razumeti probleme i zatražili su njih "da imaju strpljenja i daju im još malo vremena". v. nedeljković

Razgovori s ministrom
Ministar Lončar rekao u razgovoru sa predstavnicima svih studentskih organizacija, da su studentski zahtevi realni i da se čeka odluka univerzitetske zajednice.
Studenti traže da Ministrastvo prosvete propiše jednoobrazno uverenje kojim se potvrđuje da je diploma stečena prema ranijim propisima ekvivalentna master diplomi. Fakulteti, kažu studenti, treba da izdaju uverenje bez ikakve nadoknade, uz simboličnu taksu. Ministar prosvete je, kažu studenti, ocenio da su njihovi zahtevi realni, ali da će u cilju poštovanja autonomije univerziteta sačekati stav univerzitetske zajednice, koji mora biti donet u što kraćem roku.
U slučaju da njihovom odlukom bude ugrožen zakon i njegovo autentičn, rekao je ministar Lončar, država će odmah reagovati.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Danasnja pouka:

"Tamo gde je srce
tamo sija Sunce
tamo gde je strah
tamo zivi mrak"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple iPhone 6
Zbrka oko diplomiranih i mastera
Studenti traže stav države
Autor: V. Nedeljković | 15.11.2007 - 06:05

Na jučerašnjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu, dekani sa 31 fakulteta nisu se izjasnili o studentskim zahtevima koji se tiču primene autentičnog tumačenja zakona o izjednačavanju diplomiranih i mastera. Dogovoreno je, i pored protivljenja studentskih predstavnika koji su upozorili na važnost ovog pitanja, da to bude prva tačka dnevnog reda na sednici koja je zakazana za sledeću sredu.

Pre dva dana Rektorski kolegijum doneo je odluku da se o ovom pitanju izjasne senati svakog univerziteta pojedinačno, u što kraćem roku. Njihova preporuka očigledno nije bila dovoljan razlog da dekani juče zauzmu stav o ovom, kako kažu studenti, gorućem pitanju za celu univerzitetsku zajednicu. Ministar prosvete Zoran Lončar takođe je zatražio da univerzitetska zajednica što pre zauzme zvaničan stav o primeni prošlonedeljne odluke Skupštine Srbije o izjednačavanju statusa diplomiranih studenata i onih koji stiču zvanje mastera. Ali dekani su juče raspravljali o „važnijim“ tačkama dnevnog reda, kao što je izbor u zvanja, gostujući profesori... Ispostavilo se da većina nije ni upoznata sa zahtevima studentskih predstavnika, kao ni sa saopštenjem koje je povodom odluke Skupštine dao Statutarni odbor Univerziteta u čijem sastavu rade.
Predstavnici studenata razočarani su činjenicom da Senat BU na jučerašnjoj sednici uopšte nije razmatrao predlog KONUS-a u vezi sa primenom Autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju koje je usvojila Skupština Srbije.
- Time se potvrđuje naša procena da fakulteti pokušavaju da prolongiraju striktnu primenu Zakona i time direktno opstruišu proces njegovog sprovođenja - kaže se u saopštenju koje su potpisali predstavnici Studentske unija Srbije, Saveza studenata Beograda i Studentski parlament.
Ovakvo ponašanje Senata, kažu studenti, u trenutku kada čitava javnost od njegovih članova očekuje jasan stav, nedvosmisleno govori da univerzitetska zajednica još uvek ne želi da pristupi konstruktivnom rešavanju problema i da je intervencija Ministarstva prosvete neophodna.
- Ako se nastavi ignorisanje i kršenje Zakona od strane univerziteta, obratićemo se i poslednjoj instanci vlasti, a to je sudska vlast.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Danasnja pouka:

"Tamo gde je srce
tamo sija Sunce
tamo gde je strah
tamo zivi mrak"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Стари образовни систем код нас није наша творевина, већ смо га преузели од Немаца (а не од Руса како многи мисле). Овде је изнесена гомила небулоза без икакве аргументације и бесмислена је било каква расправа (ја сам имао живаца само до половине друге стране).

Друга ствар, они који су студирали по старом програму не могу бити мастери. Да постоји тако нешто у Европи, сањали сте. То је невиђена глупост. Могуће је само ово што се нуди студентима - изједначавање права приликом конкурисања за радно место.

Лепо је већ речено - "ако су сви мастери, нико није мастер".
Можемо само додатно да погоршамо ионако лош статус вредновања наших диплома на страни.  :ballbounce:
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0b1
mob
Apple iPhone 6
Senat Univerziteta u Beogradu odlučio
Studenti i rektori saglasni oko zvanja

Autor: V. Nedeljković | 22.11.2007 - 08:36


- Diplomirani i master su izjednačeni u statusu, u pravu na dalje školovanje i da mogu pod istim uslovima da konkurišu za posao. Sada to treba da uđe u nacionalni kvalifikacioni okvir zvanja, koji je u pripremi, gde će uz master da piše diplomirani. A to treba da uradi Ministarstvo prosvete. Ceo problem je, izgleda, bio psihološke prirode, jer studenti nemaju poverenja u svoje nastavnike i državu - rekao je Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, posle jučerašnje sednice Senata.

Senat Univerziteta u Beogradu tako je, izgleda, stavio tačku na jednogodišnju konfuziju oko izjednačavanja diplomiranih i mastera. Uz male izmene koje su tražili studenti Senat je podržao saopštenje Odbora statutarne komisije u kojem se kaže: „Tumačenje Skupštine ukazuje na neophodnost da se zaštite stečena prava lica koja su diplomirala po ranijim propisima, kao i da ona budu izjednačena u statusu sa onima koji će diplomirati po novim propisima.“
 To u praksi znači da nema automatskog priznavanja zvanja master (koje nije stečeno pravo), odnosno automatskog izdavanja novih diploma nego su izjednačeni u statusu, odnosno, u pogledu zapošljavanja, nastavka studija(uključujući i doktorske studije), pristupa pravosudnim i drugim stručnim ispitima. Predstavnici studenata bili su uzdržani prilikom jučerašnjeg glasanja.
Na sednici je prihvaćen studentski zahtev da se diplomirani i master pod istim uslovima mogu upisivati na doktorske studije, uz kriterijume koje propisuje zakon. Međutim, Senat juče nije glasao i o ostalim studentskim zahtevima, a to je da Ministrastvo prosvete propiše uverenje kojim se potvrđuje da je diploma stečena prema ranijim propisima ekvivalentna master diplomi. Rektor Kovačević poručio je studentima da uverenje treba da im da Ministarstvo prosvete, odnosno država i da jednom stečeno pravo niko ne može da im uzme.
- Zadovoljni smo što diplomirani imaju pravo da pod istim uslovima kao i masteri upisuju doktorske studije. Problem je što smo mi tražili da se dekani izjasne šta sa studentima koji su ove i prošle godine upisali master studije, a oni o tome nisu hteli ni da glasaju. Zato ćemo nastaviti da se borimo da se reši i ovaj studentski zahtev - kaže Nemanja Petrović, predsednik Studentskog parlamenta, koji nije mogao da precizira kakvu će reakciju jučerašnja odluka izazvati među studentima koje on zastupa.
Studenti traže i da se svima koji su prošle godine upisali master studije na odseku na kojem su diplomirali, ti ispiti priznaju prilikom upisa na doktorske studije, a da fakulteti vrate novac svima koji su ove godine upisali master, a koji posle odluke Skupštine ne žele da nastave studije.
Međutim, iz diskusija pojedinih dekana jasno se vidi da većina nema nameru da prihvati ovaj studentski zahtev.
- Senat se prošle godine odredio po ovom pitanju. Ne slažem se ni sa jednim studentskim zahtevom. Na našem fakultetu počeli su domaći master kursevi na koje je primljeno 170 studenata, a konkurisalo je njih 220. Niko od njih i ne pomišlja na vraćanje novca. Ovo što traže studenti je urušavanje procesa reforme i uništavanje master studija - rekao je juče Marko Backović, dekan Ekonomskog fakulteta.
O autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju treba da se najkasnije do sedmog decembra izjasne senati ostalih univerziteta i da o tome obaveste Ministarstvo prosvete.

Studenti: Tražimo pismeno uverenje
Studentski prdstavnici poručili su dekanima da žele izjednačavanje svojih prava i na papiru i da neće odustati od svog zahteva.
- Napišite - to je ekvivalent masteru, ali želimo da imamo to napismeno. Za to se borimo i to je rezime cele naše priče. Želimo dokumenat u kojem će se navesti i reč i termin ekvivalencija master i diplomirani. Samo tako niko neće pomisliti da traži novu diplomu- rekao je Miloš Đorđević, studentski predstavnik u Senatu.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Danasnja pouka:

"Tamo gde je srce
tamo sija Sunce
tamo gde je strah
tamo zivi mrak"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Apple iPhone 6
KONUS: Master ne predstavlja stečeno pravo
Autor: Beta | 22.12.2007 - 19:30

Konferencija Univerziteta Srbije (KONUS) potvrdila je danas odluku kojom su izjednačena prava diplomiranih studenta i onih sa zvanjem mastera u pogledu zapošljavanja, prava iz radnog odnosa, nastavka studija, daljeg usavršavanja i polaganja stručnih ispita.

Odluku o izjednačavanju statusa diplomiranih studenata i mastera 5. novembra donela je Skupština Srbije.
Kako su istakli članovi KONUS-a na sednici u Kragujevcu, imajući u vidu da "zvanje master ne predstavlja stečeno pravo lica koja su završila VII-1 stepen stručne spreme", to zvanje se ne može automatski priznati i ne mogu se izdavati automatski diplome sa zvanjem master.
Predsednik KONUS-a, rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević rekao je da je data mogućnost zamene starih diploma novom master diplomom "samo pod odgovarajućim uslovima i u odgovarajućem postupku" u skladu sa definisanim kriterijumima.
Predstavnica Studentske unije Srbije Jelena Ivančević složila se u ime studentskih organizacija da "pravo master nije stečeno pravo diplomiranih", ali je istakla da pravo na zamenu diploma za zvanje master i utvrdivanje odgovarajućeg novog naziva "jeste pravo koje je diplomiranima zakonom omogućeno od septembra 2005. godine".
Ona je rekla da je zakonodavac obavezao KONUS da donese kriterijume po kojima će se zamena vršiti i dodala da su prema oceni studenata "kriterijumi i dalje vrlo sporni", jer su u suprotnosti sa zahtevima studenata i tumačenjima zakona koje je dela Skupština Srbije.
Ivančevićeva je kritikovala to što je današnjom odlukom KONUS-a ostavljena mogućnost da kada diplomirani student zatraži zamenu stare diplome, fakultet od njega zatraži doškolovavanje.
"Nije loše školovati se, ali smatramo da je nametanje diferencijalnog dela studijskog programa nefer stvar", rekla je Ivaničevićeva.
Kada je reč o doktorskim studijama, članovi KONUS-s su zaključili da studenti koji su stekli VII-1 stepen stručne spreme mogu upisati doktorske studije pod istim uslovima kao i prema Zakonu iz 2002. godine, jer je to njihovo stečeno pravo.
Član izvršnog odbora Studentske unije Srbije Nemanja Stamenčić ocenio je da takvim tumačenjem diplomirani studenti neće upisivati doktorske studije pod istim uslovima kao i masteri, pošto će im biti potrebna veća prosečna ocena.
On je agenciji Beta tekao da su današnji zaključci KONUS-a u direktnoj suprotnosti sa odlukom skupštine Srbije o izjednačavanju statusa diplomiranih studenata i onih sa zvanjem mastera.
"Takvim odlukama direktno se krši zakon, pa će ako bude neophodno, studenti zaštitu svojih prava zatražiti i na sudu", poručio je Stamenčić.
On je kazao i da odluka KONUS-a nije pravno održiva i da će kao takva "pasti na sudu".
Stamenčić je rakao i da očekuje reakciju ministra prosvete Zorana Lončara kojom će zaključci KONUS-a biti poništeni.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Danasnja pouka:

"Tamo gde je srce
tamo sija Sunce
tamo gde je strah
tamo zivi mrak"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: Juzne Vesti :: Citati :: Serbia News :: Kuvar :: Tvorac Grada :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.