Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 15:45:49
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li ste ikad u snu...  (Pročitano 18687 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 779
Zastava Sovjetski savez
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Motorola E 550
Dešavalo mi se mnogo puta da u snu znam da je to san. I mogu da se trgnem i svesna sam da ležim u svom krevetu ali ne mogu i da se pomerim,mislim fizički. I onda se nekako usresredim da se trgnem i probudim...kao da to radim jedno 2-3 puta u pokušaju,pa mi uspe iz nekog puta. Eh ma ludilo.. A da ne pričam da mi se u poslednje vreme dešava i da čujem nekog muškarca kako mi nešto priča,objašnjava.Ali je to tako sve jasno,reč po reč,tišina..tada sam se samo plašila šta će mi taj lik reći..nije bilo ništa ružno hvala bogu..Isto tako dešava mi se kada spavam,kao da čujem zvukove u sobi..kako bih objasnila nešto kao da je soba "živa! tj. da diše sve u njoj!!

Hm...a ja mislila da sam jedina mada ima mislim malo ljudi kojima se ovo desava. Ja se isto tako probudim, ali tijelo mi je mrtvo. Onda pokusavam da se tryajima probudim tj. pomjerim ali ako previse puta to radim gubim snagu. Onda me hvata panika pa se usredsredim da pomjerim samo prste jedne ruke i svu snagu usjmjerim na to jer ako pomaknem jedan prst dolazi mi svijest. Ipak cim otvorim oci bitno je da se odmah ustanem jer u protivnom opet cu panuti u to stanje. Inace to dok sam svjesna ako se borim da otvoim oci onda je ok, a ako mi nestane snage ili se prepustim tome osjecam propadanje kao duboko gubljenje negdje...e sad uvjek sam u tom trenu uplasena da umirem?!? pa se bojim sta me ceka.
Rijetko kad mi se to desava i do sad kad mi se deilo bilo je kada sam popodne zaspala ali svega 3-4 puta u godini. ne znam sta je uzroktome. A da... u tim momentima osjecam tijelo kao olovo, i svjesna sam sebe i svog polozaja mislim kao da mi je dusa odvojena od tijela....tako nekako.

Au au, pa meni se to jednom desilo i bilo mi je kao fora, a i kratko je trajalo dok nisam opet zaspao, ali ovako radikalno nikad...  Smile garant postoji pametno objasnjenje za to ... cekamo knjigu  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
mob
HTC Wildfire S
Lucidni snovi

ŠTA JE LUCIDNO SANJANJE?

Šta je lucidno sanjanje? Lucidno sanjanje je sanjanje sa spoznajom da sanjate. Obično ono se događa kada tokom sna, možda zato što se nešto čudno događa u sadržaju sna, shvatite da sanjate. Većina ljudi koji pamte svoje snove ponekad su to doživeli, obično odmah se probudivši nakon te spoznaje. Međutim, moguće je ostati duže vremena u snu i da ste potpuno svesni da sanjate.

Mogu li se snovi kontrolisati?

Obično uz lucidnost ide i određeni stupanj kontrole nad tokom sna. Koliko je kontrole moguće razlikuje se od sna do sna i od sanjača do sanjača. Vežba pridonosi ispoljavanju kontrole nad zbivanjima u snu. U najmanju ruku, lucidni sanjači mogu birati kako žele reagovati na događanja sna. Na primjer, umesto da pokušate izbeći neku opasnost kao što prirodno radite kada ne znate da sanjate, možete odlučiti da se suočite licem u lice sa zastrašujućim likom iz sna, znajući da vam to ne može štetiti.

Čak i toliki stepen kontrole može preobraziti san iz često zastrašujućeg, frustrirajućeg ili izluđujućeg iskustva u kojem ste bespomoćna žrtva, u iskustvo u kojem privremeno možete odbaciti brige i oprez budnog života i uživati jedinstveno zadovoljstvo potpune slobode. S druge strane, neki ljudi uspevaju u lucidnom sanjanju postići takav stepen majstorstva da mogu stvoriti bilo kakav svet, proživeti bilo koju fantaziju i iskusiti sve što zamisle!

Da li svako sanja?

Svako sanja. Svi ljudi (zapravo, svi sisavci) imaju REM spavanje. Većina snova dešava se tokom REM spavanja.To se pokazalo kada su budili ljude u različitim stepenima spavanja i pitali ih jesu li sanjali. U 85% buđenja iz REM spavanja ljudi su izveštavali da su sanjali. Nakon buđenja iz drugih faza spavanja (ukupno zvanih ne-REM spavanje) retko ima izjava o sanjanju. REM spavanje se tokom noći izmenjuje s ne-REM spavanjem u ciklusima koji traju oko 90 minuta.

U tipičnom 8-satnom spavanju provesćete oko sat i po u REM spavanju razdeljenom u četiri ili pet "REM perioda", u trajanju od 5 do 45 minuta. Većinu snova zaboravljamo. Neki ljudi nikada se ne sećaju snova dok drugi svake noći pamte pet ili više. Pamćenje snova može se razviti odnosno poboljšati i to je neophodno za učenje lucidnog sanjanja.

Da li lucidno sanjanje ometa funkciju normalnog sanjanja?

Lucidno sanjanje je normalno sanjanje. Tokom lucidnog sanjanja mozak i telo su u istom fiziološkom stanju kao i u najobičnijem ne-lucidnom sanjanju, to jest, u REM-spavanju. Sanjanje je rezultat aktivnosti mozga dok su cula isključena za spoljni svijet. U takvom stanju, i tipično tokom REM spavanja, um stvara iskustva iz trenutno aktivnih misli, briga, sećanja i fantazija.

Snovi nisu unapred stvorene priče već se kreiraju dok se krećete kroz njih. Saznanje da sanjate jednostavno vam dozvoljava da usmerite san u konstruktivnom i pozitivnom smjeru, kao što usmjeravate misli dok ste budni. Dalje, lucidni vam snovi mogu dati čak više informacija o vama samima nego ne-lucidni snovi, jer možete posmatrati razvoj sna iz svojih osjećanja i sklonosti, dok ste svesni da sanjate i da se san rađa u vama. Pogrešno je stajalište da su snovi nesvesni procesi koji trebaju takvi i ostati.

Vaša budna svesnost je uvijek prisutna u vašim snovima. Da nije, ne biste mogli upamtiti snove, jer možete upamtiti samo događaj koji ste svjesno iskusili. Dodatna "svesnost" lucidnog sanjanja nije ništa drugo nego svesnost da sanjamo.

Zašto imati lucidne snove?

Kako bi vam se svidelo da možete bez ikakva rizika isprobati apsolutno bilo što?

Zakoni fizike i društva u snu ne deluju. Jedina ograničenja su okviri vaše imaginacije. Veliki deo mogućnosti sna izgubljen je jer ljudi ne prepoznaju da sanjaju. Kada u snu nismo lucidni, mislimo i ponašamo se kao da smo u budnoj stvarnosti. To može voditi u bezrazložne frustracije, konfuzije i rasipanje snaga, i u najgorem slučaju, u zastrašujuće more.

Naši krivo usmereni napori da obavimo zadatke budnoga života u snovima, imaju za posledicu teskobne snove u kojima aparati ne rade kako treba, kasnimo na sastanke, zaboravljamo na važne ispite, ne možemo naći pravi put i tako dalje. Teskobni snovi i noćne more mogu se prevladati lucidnim sanjanjem jer ako znate da sanjate nemate se čega plašiti. Zbivanja u snu vam ne mogu nauditi. Lucidni snovi, osim što vam pomažu da vodite snove u zadovoljavajućem smjeru, uživate fantastične pustolovine i prevladate noćne more, mogu biti i dragocjena oruđa za uspeh u vašemu budnom životu.

Lucidni sanjači mogu promišljeno pokretati prirodni kreativni potencijal snova za rješavanje problema i umjetničko nadahnuće. Sportisti, javni izvođači, i slično, mogu se pripremati, vežbati i dotjerivati svoje izvođenje dok spavaju. To je samo blagi ukus različitih načina na koji ljudi koriste lucidno sanjanje da bi proširili svoj život. Svi mi provodimo trećinu svojega života spavajući, zašto iz tog vremena ne izvući maksimum?

izvor:link
----------------------------------------------------------------------

Lucidni snovi

Lucidnim sanjanjem naziva se svesno sanjanje, odnosno sanjanje kod kojeg je sanjač svestan da sanja što može iskoristiti i za upravljanje samog sna.
Većinu vremena koje dok spavamo provodimo u snu karakterizuje tako zvana REM faza moždanih talasa. Karakteristika REM faze je treptanje očiju. Uređaj koji ovdje predstavljam koristi naočare sa izvorom i prijemnikom infracrvenog svetla kako bi detektovao treptanje. Infracrveno svetlo usmereno je prema kapcima te se promenom količine reflektovanog svetla detektuje treptanje.
Kada uređaj detektuje REM fazu sna ispušta podesive zvučne signale koji imaju ulogu da spavača upozore da sanja te ga na taj nacin uvedu u fazu lucidnog sanjanja.

Elektricki gledano uredjaj se sastoji od naočara sa infracrvenim odašiljacem i prijemnikom, pojacala, pojasno propusnog filtra (od 0.5Hz do 2Hz - propušta signale koji su posledica od dva treptaja u jednoj sekundi do jednog treptaja u dve sekunde), analogno digitalnog konvertora, mikrokontrolera cija je uloga iz prikupljenih signala detektuje treptanje (u ovom projektu mikrokontroler kojeg koristim - ATMEGA 8 ima u sebi 10 bitni analogno digitalni konverter) te signalizacijskog sklopa - zvucnika, koji mikrokontroler aktivira kada detektuje treptanje. Frekvencija i trajanje zvucnih signala koji ce se cuti iz zvucnika deo su korisnickih postavki.

Do sada je uredaj razvijen i sastavljen do dela sa mikrokontrolerom. Dovršetku uredjaja nadam se uskoro. Na slici možete pogledati kako to trenutno izgleda.
izvor:link

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

lucidni.jpg
(22.11 KB, 250x244)
« Poslednja izmena: 17. Apr 2008, 15:33:18 od WhiteGoa »
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 7441
Zastava Krusevac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
desava se, i to stalno.
IP sačuvana
social share
Nabijem na kurac ceo ovaj forum i zelim svima sve najgore i da bog da svi imali retardacije i da bog da vam se svima desilo isto ko i meni sto se desilo
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Memento Mori

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 7891
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0b5
Da li to znaci da sam gej?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
zasto ? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3181
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Da, da, znaci sigurno...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Vidi-Meni-Visi

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6005
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
HTC One V
Citat
najcesce sanjam da bezim od nekog a da ne mogu da potrcim, i jos mnogo gluposti
to i ja ponekad sanjam!!!
A nekad da bezim i bezim i oni me stizu e to su najgori snovi!!!  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pa ja ne znam sta da stavim vise ovde, sve mi sklanjaju! Smile
Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 7441
Zastava Krusevac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Citat
najcesce sanjam da bezim od nekog a da ne mogu da potrcim, i jos mnogo gluposti
to i ja ponekad sanjam!!!
A nekad da bezim i bezim i oni me stizu e to su najgori snovi!!!  Smile Smile Smile
  isto i ja, samo sto dok bezim i kako sve brze i brze trcim, poletim i letim sve vise i vise i kad dodjem do kraja krenem da padam i padam, i padam i taman da tresnem o pod ja se probudim Smile  Smile
desi se nekad i da sanjam kao da sam u nekoj igri i kao mene jure neke mafijoze i pajkani i kako bezim dodjem u neki corsokak i vidim da nemam gde da pobegnem, a oni za to vreme pucaju na mene i osecam da me pogadjaju i tako ja pokusam da skocim, i skacem i skacem da poletim i ono nece, e onda brzo na escape ili alt+F4 i probudim se  Smile Smile a nekad se probudim bas u to vreme kad krenu da pucaju na mene, znaci taman da me pogodi metak ja se probudim i to sve izgleda tako realno, svaki pokret osecam jbt kao da nisam sanjao, kao da se stvarno desilo. Smile

Znam da ovo lici na igru "Mafija" ali ja sam to igrao zadnji put pre jedno 2-3 godine i uopste nisam nikakav zaludjenik sa tom i ostalim igrama. Smile

ajd odo da spavam sad, nadam se da necu sanjati kako "letim".  Smile
IP sačuvana
social share
Nabijem na kurac ceo ovaj forum i zelim svima sve najgore i da bog da svi imali retardacije i da bog da vam se svima desilo isto ko i meni sto se desilo
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

*Montenegro*

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 83
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson w200i
Da se nadovezem prije neku noc kad sam krenuo da spavam bacim duksericu na drugi dvosjed,i pored nje bacim farmerice i zaspem. I da li je to bio san ili sto ali ne mogu da spavam jer neko prica u sobu (inace spavam sam) . Ja se ustanem i od one dukserice i farmarica utripujem da su dvoje ljudi i da pricaju,da ne zaklapaju. I probudim se ujutro,vidim duksericu i sjetim se sinovnjeg zuluma u sobu  Smile Smile
IP sačuvana
social share
*Montenegro*
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3181
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
kakav grozan trip!

Ja cesto sanjam sex i bas deluje stvarno, iako znam da sanjam ja nastavljam da sanjam, i bude mi super kad se probudim!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 15:45:49
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.187 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.