Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 23:10:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Da li Srbiju treba decentralizovati?
Da
64.9%  (24)
Ne
24.3%  (9)
Ne znam
10.8%  (4)
Ukupno glasova: 37
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li Srbiju treba decentralizovati  (Pročitano 12845 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
Citat
Suštinska decentralizacija mora da obezbedi samostalnost u radu i odlučivanju regionalnih organa, koji su izabrani od naroda. I tu dolazimo do glavnog problema. Finansije. Nema vajde od autonomije na papiru, ako nema dovoljno novca.
U mojim pređašnjim postovima ja sam predložio da prekopiramo austrijski zakon o ravnomernom regionalnom razvoju. Sličan zakon postoji na nivou EU. Novoprimljene članice obilato koriste sredstva po ovom zakonu.
Prosto, bogatiji regioni izdvajaju deo svojih sredstava za finansiranje razvoja siromašnijih regiona. Ovo izdvajanje ide u budžet centralne vlade u Beču, koja posle ta sredstva raspoređuje prema propisanim kriterijumima. To može biti direktno iz republičkog budžeta u regionalni budžet (vrlo moguća korupcija, u našem slučaju) ili preko osnivanja neke investicione banke koja bi bila u većinskom državnom vlasništvu.
moze i ta varijanta, ali rekoh ti o cemu mora da se vodi racuna!
tako da ovo moze da funkcionise samo ako bogatija regija daje siromasnoj pozajmicu, koju ova mora da vrati!
a mojom varijantom od prilike se dolazi na isto, sa tim sto ovde ima preliva iz bogatijih opstina u siromasnije, a da ne pominjemo mogucnost da upravo time mogu da se privuku strane investicije! u tvojoj varijanti toga nema!
kako ne mozes da primis znjanju da ako je neko los vodja i investitor bio do sada, mala verovatnoca je da ce se nesto promeniti u buducnosti! dakle, rizik je neprihvatljiv!
ja se nadam da ti je jasno sta sam hteo da ti kazem! ovo je model kojim usa uspeva da podize privredni razvoj u siromasnim drzavama!

sto se tice prehrabrene idustrije, to je odlicna stvar! danska njoj duguje svoje bogatstvo!
ne shvatam gde ti vidis problem, sem sto nam jos na ovo fali elktronska industrija, masinska,....! (i tu analizirati da li se nesto moze uraditi segmentacijom trzista, ako ne...drzimo se nekih drugih privrednih grana).
« Poslednja izmena: 06. Maj 2007, 03:44:09 od Kamaro24 »
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Say hello to my "little" friend!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5337
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
Beogradizacija Srbije je jedan od najozbiljnijih problema u ovoj drzavi.
IP sačuvana
social share
I danas kad dođe do poslednjeg boja,.
neozaren starog oreola sjajem,.
ja ću dati život, otadžbino moja,                                                                 
znajući šta dajem i zašto ga dajem!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

nja,nja

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1323
Zastava Beograd
OS
Windows NT 4.0
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Josh jedan sa kompleksom Beograda...shta da ti kazem osim, crkni od muke  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Citat
kako ne mozes da primis znjanju da ako je neko los vodja i investitor bio do sada, mala verovatnoca je da ce se nesto promeniti u buducnosti! dakle, rizik je neprihvatljiv!

Shvatam ja to. Ali, postoji tu vrlo bitna stvar. Bez para, svaki vođa će se pokazati kao nesposoban. To moraš da shvatiš. Seti se Bidže, bio je loš. Građani su birali boljeg, iz DOS-a, ali bez para u kasi lokalne samouprave, čovek ništa nije uspeo da promeni u Svilajncu. Onda su razočarani građani iz inata ponovo izglasali Bidžu.
O tome se ovde radi. Možemo da postavimo Bila Gejtsa za gradonačelnika Svilajnca, bez para ništa neće uspeti sa napravi. Džaba pamet i sposobnost. Neće investitor da dođe u neku opštinu, gde su putevi puni rupčaga, gde ima 1 telefonski priključak na 100 građana (u proseku), nema osnovne infrastrukture.
Zato strani investitori preferiraju Vojvodinu i Beograd, prvenstveno zbog dobre infrastrukture.

Ne slažem se sa idejom direktnih pozajmica, već će sa razvojem ostalih regiona i porastom standarda, logično biti povećana potrošnja vojvođanskih proizvoda (prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala). Povećana potrošnja znači povećan profit vojvođanskih firmi, što posredno znači povratak uloženih para u Vojvodinu.

Da je ideja direktnih pozajmica dobra, setili bi se toga u Briselu, veruj mi. Zašto mi da otkrivamo toplu vodu. Primenimo zakon EU, pa tzv. pristupni fondovi EU su varijacija na temu pomoći nerazvijenim (buduće čalnice EU) koje finansiraju bogati (stare članice EU).   Nema pozajmica, već bespovratna pomoć iz budžeta EU.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Say hello to my "little" friend!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5337
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
Josh jedan sa kompleksom Beograda...shta da ti kazem osim, crkni od muke Smile

E bre, ja sam rodjeni Beogradjanin. Jesi dobro ti?  Smile
IP sačuvana
social share
I danas kad dođe do poslednjeg boja,.
neozaren starog oreola sjajem,.
ja ću dati život, otadžbino moja,                                                                 
znajući šta dajem i zašto ga dajem!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Citat
Seti se Bidže, bio je loš. Građani su birali boljeg, iz DOS-a, ali bez para u kasi lokalne samouprave, čovek ništa nije uspeo da promeni u Svilajncu. Onda su razočarani građani iz inata ponovo izglasali Bidžu.
а почему је био лош?Јер а је био такав,народ га не би поново изабрао!Проблем у тим малим срединама до пре неку годину је био што се народ окретао како ветар дува,па видо да шачица нерадника нешто протествје у Београду и помислио потсвесно да је можда то оно право,добро!
Пут до децентрализације би био:укидање такозване АП Војводине,проглашавање закона по коме су посланици власници сојих мандата и изборног закона по којем свака општина даје по једног посланика.
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Danilo

jesmo pomešali "frogs and grandmothers" što bi rekao Vuk. Smile

Tema je decentralizacija. Slažemo se da Srbiju treba decentralizovati, ali ta decentralizacija mora biti "suštinska", što bi rekao Koštunica, a ne kozmetička.

Nema regionalizacije tipa 29 okruga u Srbiji, koji postoje samo na papiru, Građani ne biraju organe okruga, a okruzi nemaju bilo kakve nadležnosti. Po našem zakonodavstvu, okruzi su ispostave republičkih organa (ministarstava), bez samostalnosti u radu i odlučivanju.
Mi, faktički, imamo regionalizovanu birokratiju, a ne državu.

Suštinska decentralizacija mora da obezbedi samostalnost u radu i odlučivanju regionalnih organa, koji su izabrani od naroda. I tu dolazimo do glavnog problema. Finansije. Nema vajde od autonomije na papiru, ako nema dovoljno novca.
U mojim pređašnjim postovima ja sam predložio da prekopiramo austrijski zakon o ravnomernom regionalnom razvoju. Sličan zakon postoji na nivou EU. Nove članice EU obilato koriste sredstva po ovom zakonu.
Prosto, bogatiji regioni izdvajaju deo svojih sredstava za finansiranje razvoja siromašnijih regiona. Ovo izdvajanje ide u budžet centralne vlade u Beču (ili u Brisel, na nivou EU), koja posle ta sredstva raspoređuje prema propisanim kriterijumima. Dodela sredstava može biti direktno iz republičkog budžeta u regionalni budžet (vrlo moguća korupcija, u našem slučaju) ili preko osnivanja neke investicione banke koja bi bila u većinskom državnom vlasništvu.

Ne mogu se zaostali krajevi prepustiti sudbini i nadati se u sposobnost lokalnih političara da privuku investitore. Svi znamo koji je profil naših političara, čast izuzecima, a tek lokalci (Raka, Bidža, Palma itd). Znaš i sam, opšta tuga.

Što se tiče Vojvodine, njena privreda je daleko ispred ostatka Srbije. To je tačno. Nesporazum je što ti navodiš trenutno stanje, a ja govorim hipotetički, šta bi bilo da je Vojvodina nezavisna država.
Njena privreda bi morala da finansira masu državnih službenika koje trenutno finansira republički budžet (vojska, policija, školstvo, zdravstvo, penzije itd). U slučaju nezavisnosti bi nameti na vojvođansku privredu bili mnogo veći nego sada, u okviru Srbije. Lako je vojvođanima da budu profitabilni kad im Srbija plaća najmanje 50 hiljada službenika koji primaju platu iz republičkog budžeta (oficiri, policajci, učitelji, lekari itd.)

Profil lokalnih politicara tj. nepostojanje kvalitetnih ljudi na lokalu je takodje jedan od najvecih problema na putu uspesne decentralizacije.
To je posebno izrazeno u srednjoj i juznoj Srbiji.

Islandska firma Actavis koja je vlasnik `Zdravlja` iz Leskovca je najavila da ce preseliti fabriku i poslovanje na sever Srbije ili u Vojvodinu, zato sto lokalne birokratizovano-neposobne lokalne vlasti nisu u stanju da im daju zemljiste i dozvole da mogu da povecaju proizvodnju i izgrade nove proizvodne hale.

Indjija je primer koji treba da slede sve opstine u Srbiji. www.indjija.net. Jesic je napravio cudo od tog gradica, napravio je fantasticnu industrijsku zonu. Uveli su sistem resavanja svih komunalnih problema u roku od 48 sati, sistem rada sa stranim/domacim investitorima je najbolji na nivou cele Srbije. Brosura `invest in Indjija` je bolja od svih drzavnih i lokalnih prospekata koje sam ikada video.

Takvog coveka treba postaviti za ministra za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu a ne onaj tunjavi Loncar koji nista nije uradio u protekle tri godine.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Bog je kockar, Dokaz: kvantna mehanika

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
Nokia 
Citat

Shvatam ja to. Ali, postoji tu vrlo bitna stvar. Bez para, svaki vođa će se pokazati kao nesposoban. To moraš da shvatiš. Seti se Bidže, bio je loš. Građani su birali boljeg, iz DOS-a, ali bez para u kasi lokalne samouprave, čovek ništa nije uspeo da promeni u Svilajncu. Onda su razočarani građani iz inata ponovo izglasali Bidžu.
O tome se ovde radi. Možemo da postavimo Bila Gejtsa za gradonačelnika Svilajnca, bez para ništa neće uspeti sa napravi. Džaba pamet i sposobnost. Neće investitor da dođe u neku opštinu, gde su putevi puni rupčaga, gde ima 1 telefonski priključak na 100 građana (u proseku), nema osnovne infrastrukture.
Zato strani investitori preferiraju Vojvodinu i Beograd, prvenstveno zbog dobre infrastrukture.

Ne slažem se sa idejom direktnih pozajmica, već će sa razvojem ostalih regiona i porastom standarda, logično biti povećana potrošnja vojvođanskih proizvoda (prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala). Povećana potrošnja znači povećan profit vojvođanskih firmi, što posredno znači povratak uloženih para u Vojvodinu.

Da je ideja direktnih pozajmica dobra, setili bi se toga u Briselu, veruj mi. Zašto mi da otkrivamo toplu vodu. Primenimo zakon EU, pa tzv. pristupni fondovi EU su varijacija na temu pomoći nerazvijenim (buduće čalnice EU) koje finansiraju bogati (stare članice EU).   Nema pozajmica, već bespovratna pomoć iz budžeta EU.
e, a jel postoji mogucnost da gradonaclelnik(ii ko vec) da investitoru plac i dozvolu za rad za dzabe, a za uzvrat da trazi rekonstrukciju puteva i zeleznicke stanice?
cini mi se da je US steel uradio nesto slicno, ali ne znam da li je bilo o tome dogovora ili je to ucinjeno iz dobre volje..
to se meni cini kao dobra ideja....
dobijes firmu, zaposlis radnike, a firma ti 'opravi' mesto...

Citat
Indjija je primer koji treba da slede sve opstine u Srbiji. www.indjija.net. Jesic je napravio cudo od tog gradica, napravio je fantasticnu industrijsku zonu. Uveli su sistem resavanja svih komunalnih problema u roku od 48 sati, sistem rada sa stranim/domacim investitorima je najbolji na nivou cele Srbije. Brosura `invest in Indjija` je bolja od svih drzavnih i lokalnih prospekata koje sam ikada video.
i jos neje nimalo tesko to ostvariti! potrebna je samo zelja!
IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
ponosni neprijatelji zapada:
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
ako neka firma radi i ostvaruju 10 mil. eura, porez na profit joj je 10% ili milion eura! ti joj ponudis 8% pnf, ili ustedu od 200000 eura, mislis da se njoj ne isplati dolazak i investiranje u strukturu iz njenog budzeta?
uzmi u obzir da je ovo samo jedna poslovna godina, sta je sa ostalim?
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Citat

e, a jel postoji mogucnost da gradonaclelnik(ii ko vec) da investitoru plac i dozvolu za rad za dzabe, a za uzvrat da trazi rekonstrukciju puteva i zeleznicke stanice?
cini mi se da je US steel uradio nesto slicno, ali ne znam da li je bilo o tome dogovora ili je to ucinjeno iz dobre volje..
to se meni cini kao dobra ideja....
dobijes firmu, zaposlis radnike, a firma ti 'opravi' mesto...

Citat
i jos neje nimalo tesko to ostvariti! potrebna je samo zelja!

US Steel je sam ponudio da modernizuje luku i zeleznicu, jer proizvodnja sve vise raste i zbog potreba kompanije hoce da ulazu u razvoj lokalne infrastrukture. To je dokaz da dobra strana investicija povoljno utice ne samo na jacanje standarda lokalnog stanovnistva, bolje punjenje drzavnog budzeta vec i na unapredjivanje infrastrukture.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 23:10:02
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.102 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.