Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Sep 2025, 20:08:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li smrt ima svrhu?  (Pročitano 49588 puta)
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.16
body maker ili 'ka' telo.
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Nokia Luvmya 520
Дефиниција свести:

Citat
Свест је у најопштијем значењу: свеукупност властитих психичких доживљаја (осети, опажаји, сећања, мишљење, представе, асоцијације, осећања, потребе и сл.) које смо у стању непосредно да опазимо интроспекцијом и релативно јасно опишемо или на други начин изразимо.

Значи свест је свеукупност психичких доживљаја(не знам како имати психичке доживљаје без мозга). Другим речима свест је информација сладиштена у мозгу која чини нас као личност.Тврдити да свест и мозак нису повезани је ван сваке памети...
Prvim recima svest je informacija koja se sastoji od reci. Bez reci nema svesti. Zivotinje nemaju svest a imaju mozak, primaju informacije koje ne skladiste u mozgu u recima...
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.72
mob
Samsung 111111
Imaju..nedovoljno razvijen mozak
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
I-mate 30 Pro
Dobro zivotinje komuniciraju drugacie...mozda rec nije bas pravi termin za to sto hoces da kazes... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
LG 4X HD
Znaci sledi da su energija i svest povezane...ako je taj spoj neraskidiv...znaci da su jedno... Smile

Ko je rekao da je taj spoj neraskidiv? Energija i svest jesu povezani ali ja nigde nisam rekao da su neraskidivi, vec da su zavisni jedno od drugog, kao naprimer sijalica i struja ( shta cu kada volim analogije ) , sijalica bez struje ne moze da radi a ni struja da svetli bez sijalice. To svakako ne znachi da su sijalica i struja jedno.

Mozda si to uchino namerno a mozda i nisi, ali u cilju konstruktvinog dijaloga bilo bi dobro da  ne koristish "straw man" argumentaciju. Ukoliko ne znash shta je "straw man" izguglaj.

Naravno. Analogija radi u oba pravca.

Mozak bez zivota nema svest, kao shto ni zivot bez mozga nema svest.

Sa ovim se ne bi slozio. Mozak je samo organ kao i bilo koji drugi. AKo vec razmislas o fickom aspektu svesti svaka nasa celija ima svest jer je nosilac DNK molekula. Sa druge strane DNK je samo hemijski nacin da se zabelezi informacija. Svest je ono sto sedi u pozadini te price i cijom "extenzijom" dolazi do kreiranja odredjenog bio-hemijskog sklopa iz koga mi izadjemo kao fizicka pojava. Veza izmedju mozga i svesti je podjednako validna kao i veza izmedju debelog creva i svesti.

Svest nije fizicki nego meta-fizicki pojam.

Da li je svest fizichki ili meta-fizichki pojam bi se moglo diskutovati ( u nedogled, verovatno) . Koliko znam ( mozda greshim ) meta fizika nije nauchna disciplina vec filozofska.
U svakom sluchaju ja se ne bih slozio da je veza izmedju mozga i svesti validna kao i veza izmedju mozga i slepog creva, iz razloga koje sam vec naveo, tj. chinjenice da fizichko oshtecenje mozga dovodi do gubitka svesti , i nije u pitanju da je svest tu negde sakrivena samo ne moze da se izrazi zbog fizichkih razloga vec je jednostavno nema.

Da je svest meta fizichka, tj. da postoji nezaviso od mozga imali bi jasne dokaze da svest ostaje neoshtecena iako je mozak oshtecen, medjutim to nije sluchaj.  Naprotiv, pstoje jasni dokazi da fizichke promene na mozgu dovode do promene svesti shto bi bilo nemoguce da svest postoji nezavisno od mozga.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Nokia Luvmya 520
Citat: jasikasi
Imaju..nedovoljno razvijen mozak
Nema vrste koja moze da ima razvijeniji mozak od postojeceg.
Citat: inicio
Dobro zivotinje komuniciraju drugacie...mozda rec nije bas pravi termin za to sto hoces da kazes... Smile
Komunikacija i svest nisu isto. Rec je informacija koja daje svest, nista drugo, kao sto rekoh bez reci nema svesti.
Ko je rekao da je taj spoj neraskidiv? Energija i svest jesu povezani ali ja nigde nisam rekao da su neraskidivi, vec da su zavisni jedno od drugog, kao naprimer sijalica i struja ( shta cu kada volim analogije ) , sijalica bez struje ne moze da radi a ni struja da svetli bez sijalice. To svakako ne znachi da su sijalica i struja jedno.
Bez energije nema svesti, bez svesti nema energije. Neraskidivi su. Ne zavise jedno od drugog posto imamo energiju bez svesti ( sve zivo i nezivo sto nema svest ).

" a ni struja da svetli bez sijalice. "  Struja svetli sa sijalicom !!!
Ako neko ima broj komiteta za Nobelovu Nagradu, mislim da imamo pobednika.
Citat
Da li je svest fizichki ili meta-fizichki pojam bi se moglo diskutovati ( u nedogled, verovatno) . Koliko znam ( mozda greshim ) meta fizika nije nauchna disciplina vec filozofska.
U svakom sluchaju ja se ne bih slozio da je veza izmedju mozga i svesti validna kao i veza izmedju mozga i slepog creva, iz razloga koje sam vec naveo, tj. chinjenice da fizichko oshtecenje mozga dovodi do gubitka svesti , i nije u pitanju da je svest tu negde sakrivena samo ne moze da se izrazi zbog fizichkih razloga vec je jednostavno nema.

Da je svest meta fizichka, tj. da postoji nezaviso od mozga imali bi jasne dokaze da svest ostaje neoshtecena iako je mozak oshtecen, medjutim to nije sluchaj.  Naprotiv, pstoje jasni dokazi da fizichke promene na mozgu dovode do promene svesti shto bi bilo nemoguce da svest postoji nezavisno od mozga.
Ljudi mogu da se " slazu " samo oko subjektivnog misljenja, dok se cinjenice / istina ili zna ili ne zna.
Nema svesti bez ljudskog mozga, to je neraskidivo.
Cinjenica je da ima dosta ostecenja mozga koja uticu na memoriju ili neke motoricke funkcije a da nije doslo do
bilo kakve promene svesti.
« Poslednja izmena: 25. Jul 2013, 20:47:20 od eyepheelYU »
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
LG 4X HD
« Poslednja izmena: 25. Jul 2013, 20:36:05 od arlekin »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 536.30.1
mob
I-mate 30 Pro
Pa tautoloski tako ispada.... Smile

Ne postoje jedno bez drugog...znaci da su jedno... Smile

Kad se odnosi na nas...ne na nesto nezivo sto ima energiju a nema svest...mada mi bas i nismo sigurni da li to nesto ima svest...ali dobro...neka bude da nema... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
LG 4X HD
Dovoljno si uporan u izvrtanju mojih rechi  da prestanem da uzimam za ozbiljno bilo shta shto napishesh.

Pretpostavljam da je smajli na kraju svake tvoje rechenice znak da si i sam svestan da je to shto radish smeshno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 536.30.1
mob
I-mate 30 Pro
 Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Sep 2025, 20:08:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.