Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Jun 2025, 06:27:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li cenite svoj zivot ?  (Pročitano 11113 puta)
28. Jan 2010, 02:13:51
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 

Brz tempo života i stresna svakodnevica ostavljaju nam malo vremena za uživanje. To je shvatila i novinarka Erma Luis-Bambek, ali prekasno, tek kad se razbolela. Zašto neki tek kad dođu pred „zid” počnu da menjaju svoj život i navike?

Izvor – Magazin Lisa

Kad bih ponovo mogla da proživim svoj život... otišla bih u krevet kad sam bolesna, umesto pretvaranja da će svet prestati da se okreće ako ne budem negde prisutna; manje bih pričala, više slušala; pozvala bih prijatelje na večeru čak i ako je tepih umrljan ili je kauč izbledeo; odvojila bih vreme za slušanje svog dede i lutanje kroz njegovu mladost; preuzela bih više odgovornosti koju je nosio moj suprug; ne bih nikad insistirala da prozori automobila leti budu zatvoreni jer je moja frizura sveže sređena; sela bih na travnjak bez obzira na to što mogu da se uprljam; ne bih nikad kupila nešto samo zato što je praktično, nešto na čemu se neće videti mrlje ili što ima doživotnu garanciju; umesto želje da što pre prođe devet meseci trudnoće, cenila bih svaki trenutak dragocenog majčinstva i zahvaljivala bogu na životu koji raste u meni; kad bi me deca naglo poljubila, ne bih im nikad rekla: „Posle. Sada operi ruke pre ručka“; bilo bi mnogo više „volim te“ umesto „žao mi je“; najviše bih, kad bih imala drugu priliku za život, cenila svaki minut i nikad se ne bih osvrtala... Zauvek vaša Erma Luis-Bambek

Erma Luis-Bambek, američka novinarka i kolumnistkinja, poznata po humorističnim i zabavnim tekstovima, ovo pismo objavila je u jednim dnevnim novinama nekoliko dana pre svoje smrti. Ona je iz dana u dan nastojala da sustigne vreme i obavi sve što je planirala. Brz tempo života i stresna svakodnevica nisu joj ostavljali mnogo za uživanje. Najmanje vremena posvećivala je sebi, uvek je nekuda žurila... Uverena da radi sve kako treba i da vodi uspešan život majke, supruge i poslovne žene, Erma se u 64. godini suočila sa velikim životnim porazom - dijagnoza: rak dojke. Ovaj put život se njoj nasmejao...

Da Erma nije jedina koja nije znala da prepozna dragocene svakodnevne trenutke i male stvari, dokazali su i novinari Vašington Posta koji su izveli sociološki eksperiment u najprometnijem metrou glavnog grada SAD.

Zvuke violine jednog muzičara nadglasali su užurbani koraci. Mnogi, u svakodnevnoj trci, nisu prepoznali lepotu, nisu zastali na trenutak i oplemenili sebi dan... Propustili su jedan bitan trenutak, kockicu koja bi upotpunila mozaik njihovog života. Pročitajte stvarne priče.

Borba za život

Tek kad se sudbina poigrala zdravljem i dovela je pred zid, Erma Luis shvatila je da je svoj život dotad uzimala zdravo za gotovo. Loša zdravstvena dijagnoza ukrala joj je sve one trenutke koje je želela da ostvari u budućnosti. Svi njeni neispunjeni snovi nestali su, sva njena maštanja, želje, ideje... postali su nešto neostvarljivo i nedostižno.

Ironičan i zabavan pogled na svet britke kolumnistkinje pretvorili su se u nezadovoljstvo i frustraciju praćenu jakim bolovima. Dve godine posle mazektomije Ermi su otkazali bubrezi, četiri puta dnevno odlazila je na dijalizu.

Bolest joj je postala najveća neprijateljica... Mrzela je svoju bolest i razmišljala u čemu je pogrešila, šta je pogrešno učinila, bila je neutešna.

Toliko je žarko želela da vrati sve one dragocene trenutke u kojima je bila nepromišljena i povredila drage osobe, žalila je što svojoj deci nije češće govorila „volim te“ i što se nije manje brinula o novcu, neplaćenim računima... Neprestano je razmišljala o tome zašto je baš bolest morala da je natera da počne da ceni život.

Male stvari koje su joj se pre činile banalne i nevažne odjednom su joj postale životno važne. Kada je shvatila da joj je od života ostalo vrlo malo, gorčinu, umor i samosažaljenje Erma je zamenila novim osećanjima.

Odjednom joj je sve dobilo više smisla. Nastavila je da piše kolumne. Zajedno sa svojim čitaocima proživljavala je teške trenutke, sa njima je delila sve uspone i padove, suze i smeh... Iscrpljena i umorna, a opet hrabra i odlučna, Erma objavljuje pismo koje započinje rečenicom „Kad bih ponovo mogla da proživim svoj život...“. U njemu poručuje svojoj porodici i dragim čitaocima da ne zaborave da žive, da više ne odlažu trenutke, nego da ih ostvaruju, da prestanu da se opterećuju time ko ih ne voli, ko ima više ili šta neko radi. Umesto toga, želi da počnu da cene odnose koje imaju sa onima koji ih vole, da počnu da razmišljaju o tome čime su blagosloveni, da se opuste. Dana 4. aprila 1996. godine Ermi su presađeni bubrezi. Već 18 dana nakon operacije njen organizam ih je odbacio i ona je umrla. Za sobom je ostavila supruga sa kojim je bila u braku 47 godina, troje dece i neostvarene želje...

Trenutak vremena

Druga priča, koja svedoči o tome koliko puta dopustimo da nam budu ukradeni lepi trenuci, odigrala se u Vašingtonu pre dve godine. Jednog hladnog januarskog jutra na stanici najfrekventnijeg metroa čovek je izvadio iz futrole violinu i počeo da svira Bahovo delo. Jedan od prolaznika, sredovečan muškarac, zastao je na trenutak, nekoliko sekundi poslušao muzičara i žurno otišao u svom smeru. Zastala je i jedna žena, ali samo onoliko vremena koliko joj je bilo potrebno da iz novčanika izvadi dolar i ubaci ga u njegov šešir. Muzičar je privukao i pažnju mladića, ali kao i prvo dvoje prolaznika, i on je, pošto je pogledao na ručni sat, odmah ubrzao korake i otišao dalje.

I dečak koji je imao želju da posluša svirača nije uspeo jer ga je njegova majka žurno odvukla. Nekoliko druge dece ponovilo je istu radnju. Ali svaki je roditelj, bez izuzetka, prisilio svoje dete da nastavi da hoda. Posle 45 minuta od početka sviranja zaustavilo se još šestoro ljudi, poslušalo nakratko muziku i otišlo. Dvadesetak ih je dalo novac, ali je nastavilo da hoda nepromenjenim ritmom. Svirač je dobio ukupno 32 dolara. Posle sat vremena završio je sa sviranjem. Nije bilo aplauza, pohvale... samo tišina i zvuk užurbanih koraka.

Iako je ispred violiniste prošlo oko 2.000 ljudi, niko od njih nije primetio da je to u stvari bio Džošua Bel, jedan od najvećih muzičara današnjice i da je on svirao jedan od najzahtevnijih muzičkih komada ikada napisanih, na violini vrednoj tri i po miliona dolara. Samo dva dana pre ovog događaja Džošua je rasprodao koncertnu dvoranu u Bostonu, a prosečna cena karte iznosila je 100 dolara. Za taj događaj na stanici metroa postojao je i opravdan razlog. Novine Vašington Post u saradnji sa virtuozom želele su da naprave sociološki eksperiment o percepciji, ukusu i ljudskim prioritetima. Ispitivali su da li prepoznajemo lepotu u uobičajenom okruženju, u nepogodno vreme i prepoznajemo li talenat u neočekivanom kontekstu. Odgovor na istraživanje bio je - ne! Zaključak je bio sledeći: ako nemamo ni trenutak vremena da zastanemo i poslušamo jednog od najboljih muzičara na svetu, koji svira jedan od najlepših komada ikada stvorenih na jednom od najlepših instrumenata ikada izrađenih, koliko toga lepog u životu propuštamo?

Odlučniji u novu godinu

Ove dve priče, jedna životna, druga sa ciljem istraživanja, imaju isti ishod: probuditi ljude i otkriti im ono što stoji ispred njih, a to je život. On nije sklop radnji koje smo dužni da obavimo da bismo preživeli niti je naučeni šablon koji treba usvojiti. Život je nečiji osmeh, lepa reč, dečji pogled, miris trave, zrak sunca, prijatni zvuci, molitva, dečji poljubac... Zato kad izgovarate rečenicu „Od sada ću...“, kojom mislite da počnete novu etapu u životu, ne dopustite da odluke brzo padnu u zaborav, da stresna svakodnevica one velike želje, zapisane na papiru ili samo izrečene, ugasi poput šibice i da ostanu samo „zgužvane“ reči i zaboravljene misli.... I, na kraju, da život ne postane bitan samo onda kad sudbina ispiše lošu dijagnozu. Živeti svaki dan kao da je poslednji znači istinski voleti sve ono čime ste okruženi, pa i one najmanje stvari.

B92
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Prince of Persia - Warrior Within

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.17
mob
Samsung Galaxy S Advance
Na zalost, uvek je tako... najvise se ceni ono bez cega se ostaje...

Verujem da bi ljudi mnogo ozbiljnije shvatali nestasicu pijace vode i cistog vazduha onda kada bi to bilo ograniceno na samo godinu dana (ili manje)... jer ovako nikoga ne interesuje sta ce se desiti u buducnosti dok god danas toga ima u izobilju...

Tako je i sa zivotom... mislim da ga najvise cene oni koji su umalo bez njega i ostali...

Ima SAW ("Testera" filim) neke logike i poente... jeste surovo i prenaglaseno, ali je navorucenje dobro...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia N97
Tako je i sa zivotom... mislim da ga najvise cene oni koji su umalo bez njega i ostali...

Da, neko vreme, a onda te zhivot brzo vrati u kolotechinu i nastavish gde si stao.
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 
Svakako nas bliski kontakt sa smrću podseti na vrednost života, samo je pitanje na koji način želimo i na koji način možemo da živimo.

Eto kad bih mogla da sebi uredim život živela bih negde na Mediteranu, možda oko Barselone. Međutim to nie moguće, a ne bi bilo ni pogodno ljudima sa kojima živim(deca, muž, familija, poslovni prijatelji,...)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
najvise Smiley
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Pročitala sam tekst, i ne smatram nekom jezivom tragedijom to što je dotičnoj kolumnistkinji dijagnostikovan rak sa cele 64 godine. Istini za volju, lep život je proživela. Ili sam samo ja ''srce kameno'', otkad sam pristustvovala sahrani deteta od 10 godina.

Ipak, ovih dana mi je baš palo na pamet to koliko ljudi zaista cene sebe, odnosno svoj život.
I gorko sam shvatila da ja svoj uzimam zdravo za gotovo. Maltene sve u životu.
I zdravlje, i dom i porodicu, prijatelje - sve.

Jer, sama činjenica da sam pušač, dovoljno govori o tome koliko zaista cenim sebe.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Trudim se da cijenim sve sto imam i da cijenim zivot kakav god da je. I da ga volim uostalom.
Medjutim, iz iskustva znam da je covjek previse alav i nikad se na duze staze nece moci zadovoljiti sa 'pa ok, imam hranu, vodu, kucu, nije mi hladno'.

Ja nisam imala ni hranu ni vodu jedan period, pa opet, sad kad sve to imam, ne cijenim onoliko koliko bih trebala. Mada, ruku na srce kad pogledam kako se razbacuju ljudi oko mene, bacaju hranu na raznorazne nacine, ja sam mrav (u odnosu na cvrcka  Smile ). Isto tako, bolesljiva sam i svaki put kad se razbolim sjetim se kako sam trebala cijeniti zdravlje i onda opet ozdravim i zaboravim na sve to .. vrzino kolo.
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Apple 15
Citat
Ili sam samo ja ''srce kameno'', otkad sam pristustvovala sahrani deteta od 10 godina.

Nisi jedina...  Smile

Kada su oko mene poceli da umiru matorci, ali i deca... shvatila sam nije stvar u tome da vise cenim zivot, vec da se ne plasim toliko smrti...

Inace... imam i ja takvih horor prica o ljudima koji su gurali svoj zivot punom parom, pa capnuli bez kuceta i maceta...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Jer, sama činjenica da sam pušač, dovoljno govori o tome koliko zaista cenim sebe.  Smile

Bambi, razbole se i oni koji bukvalno zive pod staklenim zvonom Smile nije nikakva uteha, ali je istina Smile

IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Znam, i to je tačno.
Svi mi imamo nekog ''strica Peru'' koji je pušio i pio preko 40 godina, pa doživeo duboku i srećnu starost.

I onda se zapitam - okej, svi smo ranjivi i podložni mnogim sranjima, ali šta je to u meni - samodestrukcija? - što me tera da svesno sebe teram u bolest.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Jun 2025, 06:27:29
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.