Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 01:13:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Cvece: Nega i zimi  (Pročitano 11422 puta)
28. Jan 2007, 06:07:27
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Apple iPhone 6s
Nega i zimi   

Često se događa da sobno cveće strada u toku zime i pored sve nege koja mu se pruža. Nekima počne da žuti i opada lišće, a drugima čak i celo stablo. Kako i gde čuvati sobno cveće, koliko i kada ga zalivati, kako ga negovati da bi zdravo dočekalo proleće?

Prvo što treba znati jeste da svaka biljka, bilo da je lisno dekorativna ili pak cvetnica, ima svoje, posebne zahteve kada su uslovi za život u pitanju, a misli se na svetlost, toplotu, vlažnost vazduha i potrebe za zalivanjem. Ako bilo koji od tih uslova nije zadovoljen, biljka može da strada.

Kada je vlažnost vazduha u pitanju, zahtevi biljaka su prilično različiti i uglavnom zavise od postojbine biljke. Ipak, postoji pojačan zahtev za vlažnošću vazduha, u svim stanovima s centralnim grejanjem, što se može prilično jednostavno rešiti. Naime, najbolje je ako se oko saksija postave pliće posude s vodom koja će da isparava. Treba naglasiti da za to ne mogu da posluže tacne u kojima stoje saksije, jer desetak minuta posle zalivanja cveća uvek treba prosuti suvišnu vodu iz nje pošto cveću škodi ako saksija stoji u vodi. Zalivanje je veoma značajno i zavisi od više faktora. Najpre, što je prostorija u kojoj je cveće svetlija i toplija, to je potrebno više i češće zalivati biljke, ali nikako tako da one plivaju u vodi. Dovoljno je da zemlja bude umereno vlažna. Biljke u cvetu treba češće i više zalivati. Međutim, biljke koje se zimi odmaraju treba zalivati mnogo ređe, tek toliko da im zemlja nikada nije suva. To važi za kaktuse, filadendrone, sanseverije, difenbahije. Izuzetak je vodena palma, koja traži obilno zalivanje cele godine.

Cveće koje je u toku zime smešteno u hladnu prostoriju zaliva se sasvim malo i retko. Voda za zalivanje uvek treba da bude odstajala, bez kreča, i sobne temperature.

Prihranjivanje se vrši samo u periodu kada biljke intenzivno rastu, a to je obično u proleće i leto, nešto manje u jesen. Ipak, ima dosta vrsta koje obilno cvetaju i u toku zime, kao kamelija, anturijum, azaleja, afrička ljubičica. Temperatura vazduha u prostoriji u kojoj se drži cveće treba da bude od 15 do 20 stepeni.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Nokia the best
Zimski cvetovi     

U našem podneblju cveće preko zime miruje i odmara se, priprema snagu za prolećno i letnje cvetanje. Međutim, kod nas se u saksijama gaje i neke vrste cveća iz dalekih zemalja: Kine, Japana, Afrike, Južne Amerike, Indije...



Kalanhoja obično, cveta krajem zime, ali može i ranije. Relativno brzo raste, pa joj je potrebna potpora, najbolje u obliku drvenih ili plastičnih lestvica. Lako se razmnožava reznicom.

Azaleja zimi voli da je smeštena u umereno zagrejanu prostoriju, dok se preko leta može izneti i napolje. Traži redovno, umereno zalivanje i prehranjivanje tečnim mineralnim đubrivom. Razmnožava se reznicama, najbolje u junu, kad je u periodu mirovanja.

Afrička ljubičica voli svetlo mesto, ali ne na direktnom suncu, uz umereno zalivanje odstajalom vodom. Prilikom zalivanja nikada se ne smeju kvasiti listovi, jer inače počinju da trule i dobijaju ružne mrlje. Lako se razmnožava odsečenim listom koji treba samo zabosti u zemlju i redovno zalivati.

Ciklama može da opstane samo u negrejanoj sobi, ali ako se u njoj temperatura ne spušta ispod nule. Ako je dobro negovana i na pogodnom mestu, iz korena će dugo da izbijaju sve novi i novi pupuljci.

Gloksonija voli svetlo i toplo mesto i umereno, ali redovno zalivanje odstajalom vodom. Ne podnosi kvašenje listova, kao ni promaju.

Božićna zvezda je dobila naziv po vremenu cvetanja - oko Božića. Ova veoma lepa biljka voli svetlo i toplo mesto, uz redovno, ali umereno zalivanje, kao i prskanje listova.

Amarilis, koji je posađen u novembru, cvetaće u januaru. Ako se u početku, posle sađenja, previše zaliva, amarilis će razviti samo lišće, a ne i cvetove. Zalivanje se malo pojačava tek kad se razvije i cvetna drška. Ovoj biljci prija svetlo i toplo mesto i redovno umereno zalivanje.

Beloperone ili cvetni hmelj cveta cele godine. Zanimljivo je da ako se saksija nalazi neposredno uz prozor cvetovi dobijaju crvenkastu nijansu, dok su oni udaljeni od prozora svetlozeleni. Odsečene grančice se lako i brzo ožiljavaju, u vodi ili u zemlji.

Erika se može gajiti u saksijama, ali uglavnom na terasi ili u bašti, tek neki dan može da provede u stanu, u zatvorenoj prostoriji i to ako se ne greje. Stoga se preporučuje da je unesete samo u dane praznika, kada želite da ulepšate stan.

Kamelija je biljka izuzetno lepih cvetova, ali se u saksijama retko gaji. Za to postoje dva ozbiljna razloga: prvi je što naraste kao žbun ili drvo, pa je potrebna velika posuda za sađenje, a drugi - nega je prilično komplikovana, jer je ovo osetljiva biljka. Prezimljuje u zatvorenom prostoru u kome temperatura ne sme biti niža od dva stepena, ali ni više od osam do 10 stepeni. Voli dosta svetlosti, svež vazduh i umereno zalivanje, a škodi joj direktno sunce, promena temperature i menjanje mesta, kao i obilno zalivanje.

Izvor
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 01:13:37
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.