Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 23:12:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Čurug: Grom udario u spomenik pomirenja  (Pročitano 2140 puta)
28. Jun 2013, 00:05:57
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Motorola 
Pravi tekst za ovako težak dan, Vidovdan...

Čurug: Grom udario u spomenik pomirenja

izvornik : Večernje novosti , pogledati ovde , autor : Đ.Vukmirović

Foto : N.Karlić

Tri dana pre dolaska predsednika Srbije i Mađarske u Čurug, grom udario u obeležje Mađarima. Neki tvrde da spomenik nije trebalo ni podizati, jer su tu sahranjene ubice Srba.

U NOĆI između subote i nedelje, u oluji koja je protutnjala tim delom južne Bačke, grom je udario u spomenik Mađarima ubijenim s kraja 1944. i s početka 1945. Njega su dva dana kasnije, u sredu, otkrili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegov mađarski kolega Janoš Ader, označivši tako „istorijsko srpsko--mađarsko pomirenje“.

- Oštećenje, na sreću, nije bilo veliko, otkinuto je samo nekoliko dekorativnih granitnih ploča, nalepljenih na armiranu betonsku konstrukciju - priča pored spomenika Milan Radomir, predsednik Memorijalnog društva „Racija 1942“ i jedan od inicijatora pomirenja u Čurugu.

Oštećenje nije, ali uzbuđenje jeste, nastavlja sagovornik „Novosti“, jer se sumnjalo da je spomenik možda namerno oštećen. Mesto je bilo blokirano, pa ni on sam nije odmah mogao da priđe, a izvršen je detaljan uviđaj.

- Po nagoreloj i iskrivljenoj armaturnoj žici na levom gornjem uglu koja je, očigledno, ostala da štrči i privukla elaktricitet, bilo je jasno da je reč o udaru groma - kaže Radomir. - U nedelju po podne su, istina po ranijem planu, došla i delegacija iz kabineta predsednika Nikolića, kao i zabrinuti mađarski ambasador Oskar Nikovic, i sami se uverili o čemu je reč...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Prvo što mi je palo na um kada čuh o "pomirenju" je moj drug iz vojske G. (Čuružanin) i njegova priča o događanjima za vreme i posle rata...Sumnjam da ga mirenje čini srećnim.
« Poslednja izmena: 28. Jun 2013, 00:09:40 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Od Vučića pedera do Ane lezbejke : Srpska Napredna, stranka kontinuiteta
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
Oh, irony...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Motorola 
Evo i nastavka priče ( Večernje novosti) :

" U trenutku udara groma, na sreću, na spomeniku nisu bile postavljene bronzane figure muškarca, dečaka i raspetog Isusa koje su deo cele kompozicije, jer bi one, svakako, takođe privukle elektricitet. Instalirane su u ponedeljak po podne, dan i po pre dolaska Nikolića i Adera, kada je popravljeno i oštećenje od udara groma.

Što se, pak, komentara u samom Čurugu tiče, oni se kreću od polušaljivih, do vrlo ozbiljnih koji i u ovome vide potvrdu za uverenje da podizanje spomenika nije trebalo ni dozvoliti.

- Možda mu, ipak, nije suđeno da tu stoji - kažu, tonom između ozbiljnog i ironičnog, Stevan Grujić i Vojislav Sredić, Čuružani koji su jedva prevalili dvadesetu i senke sive prošlosti ih se manje dotiču.

Na drugoj strani, mada rođen posle Drugog svetskog rata, Milorad Radnov veli da ovo doživljava kao potvrdu svog uverenja da je podizanje spomenika ruganje srpskim žrtvama.

- Svi znaju da sam ateista, ali je ovo, verujte mi, božji znak - izričit je Radnov. - Tamo nisu sahranjeni nevini ljudi, već zlikovci koji su u raciji iz 1942. učestvovali u strašnom pokolju čuruških Srba. Njima spomenik nije trebalo dizati.

Najzad, ima Čuružana koji sve ovo, sarkastično, objašnjavaju time što, u trenutku udara groma, spomenik nije bio osveštan.

- Pošto su to u sredu uradili biskupi Ivan Penzeš i Laslo Nemet, to se sigurno više neće dešavati - vele. - Posebno ako se na umu ima da su tome prisustvovale i naše vladike, pa je sve rešeno po oba crkvena obreda.

STRAH OD UDARA S NEBA KADA je čula da je grom oštetio spomenik, Julijana Teleki, jedan od glavnih inicijatora njegovog podizanja se, veli, baš uplašila.
- Pomislila sam da je to znak da nas Bog ne voli - kaže ova rođena Čuružanka koja živi u Bečeju.

NADZOR DANONOĆNO

MADA od groma ne mogu da ga zaštite, pripadnici policije danonoćno čuvaju spomenik mađarskim žrtvama. Razlog je, vele, manje strah da će ga neko oskrnaviti, a više bojazan da bi, u ovom kraju poznatom po masovnim sitnim krađama, lopovi mogli da ukradu vredne bronzane figure. Narednih dana biće instaliran video-nadzor. "
« Poslednja izmena: 29. Jun 2013, 01:33:20 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Ovde ce izgleda biti tri polufinala

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11678
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
mob
Apple 5
1991-e godne sam bio u Curugu na postavljanju Drazine biste ispred kafica Cica  Smile
Kum,najbolji drug,brat, sva tri u jednom je Curuzanin i on se smeje svemu ovom a stvarno je smesno  Smile
Zakleo bi se da je te 91-e bio tamo i nas predsednik  Smile Seselj jeste.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Citat
Prvo što mi je palo na um kada čuh o "pomirenju" je moj drug iz vojske G. (Čuružanin) i njegova priča o događanjima za vreme i posle rata...Sumnjam da ga mirenje čini srećnim.

Pomirenje treba, ali je ta tema jako mnogo zahebana, pogotovo kada se danas vide kretanja u Madjarskoj (Jobbik, davanje pasosa za znanje jezika, oplakivanje Trianona i slicno)
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11678
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
mob
Apple 5
Citat

Pomirenje treba, ali je ta tema jako mnogo zahebana, pogotovo kada se danas vide kretanja u Madjarskoj (Jobbik, davanje pasosa za znanje jezika, oplakivanje Trianona i slicno)
Pa ne znam verovatnoi  znas da su Curuzani ,potamanili sve madzare posle 2. sv. rata na koje su nasli da se osvete za raciju  Smile
Ako sam ja uzeo madzarsko drzavljanstvo i moja dva predsednika se sastala u Curugu,onda je verovatno sve ok  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Motorola 
Znam...Dizanje dinamitom lokalne katoličke crkve u vazduh i "prodavanje Mađara na kilogram" zbog Hortijevaca.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Linux
Browser
Opera 12.10
Био сам у тем Чуругу дан после те посете два председника... и забосмо неки ресторан, вероватно и једини и седимо ту неки локалци, газда ресторана причају приче ... Ту су хасали председници после церемоније, и сад су локалци скроз у фазону прича "и идем ја сад тамо разумеш и иза ћошка налећем на Тому, шта ког Тому... па Николића ... и он се мени склања да прођем, разумеш" ... и оне друге типа "ма јес он ту држи говор а кад је попио три ракије одмах почео да добацује оном Мађару, добра бре ова дуња"...

ал елем колико ја разумех Чуружане... 42-ге је било 3500 побијених Срба а 44-e неколико стотина Мађара... и да је неки крст као обележје вазда стајао тамо где сад подигоше споменик...
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Motorola 
Naravno,prvo je tu priču trebalo udariti po svim medijima,pa tek onda raditi ono što se naumilo (,a nije se,prethodno, priupitalo tamošnje lokalno stanovništvo).Da se zna ko kome "više oprašta" i da se pokaže da nije zaboravljeno.
Ovako smo samo jeftine fufe.
« Poslednja izmena: 02. Jul 2013, 22:33:39 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
ал елем колико ја разумех Чуружане... 42-ге је било 3500 побијених Срба а 44-e неколико стотина Мађара... и да је неки крст као обележје вазда стајао тамо где сад подигоше споменик...

Koliko ja znam, mozda je stradalo desetak Madjara, ostalo je raseljeno, nesto poslatu u Madjarsku ali ovi nisu hteli da ih prime pa su ih poslali u cisto madjarska sela i okruzili zicom do tamo 1948 godine. Kasnije su u madjarska sela dovodjeni kolonasi pa je bilo par nepar, jedna kuca madjarska, jedna srpska...
Inace, jedan deo vodjen kao ubijenih u raciji je bio u "munkashima", neka vrsta civilnih odreda, vecinom prisilno mobilisanih Srba, koji su morali da pomazu madjarskim jedinicama pri napadu na Rusiju. I vecina tih Srba je ostavila kosti tamo, vecinom glad, bolest i zima, iz fizikalisanje naravno
« Poslednja izmena: 02. Jul 2013, 22:43:14 od Maradic »
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11678
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
mob
Apple 5
Био сам у тем Чуругу дан после те посете два председника... и забосмо неки ресторан, вероватно и једини и седимо ту неки локалци, газда ресторана причају приче ... Ту су хасали председници после церемоније, и сад су локалци скроз у фазону прича "и идем ја сад тамо разумеш и иза ћошка налећем на Тому, шта ког Тому... па Николића ... и он се мени склања да прођем, разумеш" ... и оне друге типа "ма јес он ту држи говор а кад је попио три ракије одмах почео да добацује оном Мађару, добра бре ова дуња"...

Ima i  ona prica da su oni 44-e nasli vise madzara bilo bi vise zrtava i sad bi palo vece izvinjenje  Smile
Elem nisi bio u dobroj kafani  Smile
Mislim Maradicu  Smile
« Poslednja izmena: 02. Jul 2013, 22:51:48 od vasabi »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 23:12:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.