Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li postoji "Crnogorski" jezik

Glasanje završeno: 14. Mar 2003, 12:43:35

Ukupno glasova: 11
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Crnogorski jezik  (Pročitano 2319 puta)
14. Mar 2003, 12:43:35
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 23
evo ideje sa jednog email foruma....
-----------------------
Subject: Podrzimo ideju o crnogorskom jeziku!

Pomaze Bog braco i sestre,
pozivam vas sve da se obratimo akademijama nauka kod nas i u svetu,
zagovaracima, propagatorima, kao i svima onima koji su priznali
bosanski(bosnjacki)jezik, a verovatno i crnogorski.
Nasa apel treba da se sastoji iz poruke da u istu grupu sa ta
dva "jezika" uvrste i: americki, australijski, kanadski, novo-
zelandski, juzno-africki, brazilski, meksicki, svajcarski, bavarski,
dalmatinski, itd.....
Napad je najbolja odbrana. Pokazimo im apsurd ta dva jezika na
njihovim primerima!!!!
------------------------------

inace jako je smesna ta njihova ideja....pa osnova srpskog jezika je govor ISTOCNE HERCEGOVINE ---to je danasnji Niksic, Trebinje, i taj kraj tamo... pa Vuk Karadzic je poreklom Crnogorac....

eto tema je jako zanimljiva.....pisite.....
eto imate i anketu pa...
« Poslednja izmena: 19. Avg 2005, 03:11:06 od SerbianFighter »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

То сам ја.

Zodijak
Pol
Poruke 3256
Zastava
ma jok! nema to bas mnogo smisla, jedan jezik koji se razlikuje samo u dijalektu proglasiti za potpuno odvojen. imam utisak da se bavimo nepotrebnim pitanjima, a mnogo vaznija pitanja cekaju
IP sačuvana
social share
"Ljubav je mnogo vise od običnih osjećanja, ljubav je pozitivan elektroimpuls.
Ne postoji razdaljina koju ljubav ne moze premostiti, ne postoji bolest, koju snažno projektovana ljubav ne moze izlečiti, Ljubav može izvojevati sve pobede. Ona je koncentrisana kinetička energija, najjača sila u Prirodi. I samo kad biste mogli održati ljubav celog života, ne bi bilo sna koji ne biste mogli pretvoriti u stvarnost."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1138
Zastava VAljevo
mob
Nokia 5100
НЕ НИКАД НЕЋЕ БИТИ РАЗЛИКЕ МЕЂУ НАМА НИ У ЈЕЗИКУ ЈЕР ЈЕ ТО ИСТИ НАРОД И ИСТА НАЦИЈА БРЕ!
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Anonymous
Gost

Citat: JeJa
ma jok! nema to bas mnogo smisla, jedan jezik koji se razlikuje samo u dijalektu proglasiti za potpuno odvojen. imam utisak da se bavimo nepotrebnim pitanjima, a mnogo vaznija pitanja cekaju

Slazem se ja ali reci ti to "akademicima Dukljanske akademije".....
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Being number two sucks.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2057
Zastava Prague, Cz
mob
Nokia 6500 + iPhone
A jeste li vi nekada slusali crnogorsi?
Ja sam u CG ziveo 4 godine (u Tivtu) i dosta sam se naslusao crnogoraca. Ima dosta reci, cak i gramatickih praviila koja se potpuno razlikuju od srpskih. Da li znate sta znace reci: brokva, kužin, ja pošo ća,  itd. a imaju i reci koje su poznate ali ipak drugacije: barka, oli, doma ... I plus specificna crnogorska ijekavica, plus naglasak koji nema veze sa srbijanskim. Ali i pored toga mislim da ne treba da to bude poseban jezik.
IP sačuvana
social share
WARNING: The post above may contain content unsuitable for ignorant posters.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
mob
SonyEricsson 
Lingvistički gledano da bi dva jezika činila neku zajedničku skupinu jezika ili čak bila smatrana istim jezikom brojnost izoglosa je najmanje važan faktor. To je jedna od stvari koje se zaboravljaju kada se raspravlja o hrvatskom i srpskom jeziku na način da ih se proglašava jednim hrvatsko-srpskim ili srpsko-hrvatskim jezikom.
Uzimanje dijalekta nekog jezika i njegovo uzdizanje na standard nekog novog jezika nije tako neuobičajena praksa, dapače postoje i obratni primjeri npr. provansalski jezik koji je zbog "viših" interesa u razdoblju francuske revolucije sveden na dijalekt (iako to usko lingvistički gledano nije.).
Ovdje je glavna stvar naravno politika. O tome da postoje zasebni uskocrnogorski dijalekti mislim da će se svi složiti. Pitanje je mogu li oni standardizacijom "odozgo" postati zaseban jezik kao što je to postao bosanski kombiniranjem hrvatskog i srpskog s osobitostima govora muslimanskog življa BiH. Ni to nije jedini takav slučaj. U zadnje vrijeme dosta se radi na afirmaciji zasebnog škotskog jezika, gdje se ne radi o keltskom jeziku Škota (Gaelic) nego o lalanskom, tj dijalektu engleskog jezika kojim se govori na širem području Glasgowa i Edinburgha. Lalanski je inače jedan od najstarijih dijalekata engleskog. Kao anglo-scots postao je u 14 st. službeni jezik škotskog dvora i za sobom ima veliku kunjiževnost produciranu baš na tom dijalektu.
Ukratko rečeno: stvaranje crnogorskog jezika ne ovisi samo o lingvističkim pravilima, nego i o političkim uvijetima. Ako se u određenom trenutku stvori određena skupina ljudi (stanovništva) koja će svoj vlastiti govor koji je kao skupinu dijeli od ostalih govornika u tom trenutku zajedničkog jezika, uzdignuti na razinu zasebnog jezika onda on to i postaje. Ne zaboravimo naravno da jezici i izumiru. Važno je naglasiti da politika nije dovoljna. Germanofoni Švicarci nikad svoj dijalekt, prilično nerazumljiv pravim Nijemcima, nikad nisu digli na razinu zasebnog jezika, kao ni Austrijanci (s tim da je kod njih još dosta izražen osjećaj pripadnosti njemačkom narodu, ne i naciji).
Ovo pitanje iz topica se svodi na pitanje: Osjećaju li se Crnogorci Srbima ili zasebnim narodom? U tom smislu će se razvijati i položaj "crnogorskog jezika". Ipak očito je da spremnost za to postoji u određenim krugovima inteligencije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 954
Citat: L-U-D-A-K
A jeste li vi nekada slusali crnogorsi?
Ja sam u CG ziveo 4 godine (u Tivtu) i dosta sam se naslusao crnogoraca. Ima dosta reci, cak i gramatickih praviila koja se potpuno razlikuju od srpskih. Da li znate sta znace reci: brokva, kužin, ja pošo ća,  itd. a imaju i reci koje su poznate ali ipak drugacije: barka, oli, doma ... I plus specificna crnogorska ijekavica, plus naglasak koji nema veze sa srbijanskim. Ali i pored toga mislim da ne treba da to bude poseban jezik.

То ти је дијалект само доле на приморју, иначе већина црногораца говори много разумљивији српски језик него што се нпр. говори на југу Србије. Сваке године доле проведем минимум месец дана и немам апсолутно никаквих проблема са комуникацијом. Разлике су стварно занемарљиве и смешно је о њима уопште расправљати. Ево, вероватно доста вас може да гледа РТЦГ па се сами уверите колика је глупост о овоме уопште расправљати.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

То сам ја.

Zodijak
Pol
Poruke 3256
Zastava
Citat

Slazem se ja ali reci ti to "akademicima Dukljanske akademije".....

ne pada mi na pamet da se bavim time, ovo je samo bio moj komentar
jesu li prvi?........ ili poslednji?
IP sačuvana
social share
"Ljubav je mnogo vise od običnih osjećanja, ljubav je pozitivan elektroimpuls.
Ne postoji razdaljina koju ljubav ne moze premostiti, ne postoji bolest, koju snažno projektovana ljubav ne moze izlečiti, Ljubav može izvojevati sve pobede. Ona je koncentrisana kinetička energija, najjača sila u Prirodi. I samo kad biste mogli održati ljubav celog života, ne bi bilo sna koji ne biste mogli pretvoriti u stvarnost."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.