Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 04:03:20
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: crkva sta je to  (Pročitano 17310 puta)
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
I-mate 30 Pro
To da li ti uz to verujes u Hrista, Budu, Satanu ili PAju Patka - apsolutno me ne zanima i nije ni bitno

"Upravo tako,i to da ne verujes,i to je vera,tako da je to svakako istina"

Gde je crkva u toj prici ako je unutrasnj i razgovor sa Bogom ono sto je bitno.

"To mozes da percipiras ovako,normalno ne bukvalno,medju ljudima postoje dva doma,gornji i donji,crkva je tu da donji deo doma priblizi bogu,i jedan i drugi su tu,na putu,potpuno jednaki,samo ovom donjem taj put izgleda mnogo duzi i mnogo tezi nego sto zapravo jeste,pa ga crkva na neki nacin bodri i podrzava,da ne posustane i ne poklekne...."

Moj cilj "propovedi" je samo jedan da (pored testiranja svog sopstvenog ega)...

"Glup sam,kako to testiranja svog ega?Nije to valjda ono,testiranje svoje vere?Ne bih ti to savetovao,mozes da pronadjes i neke stvari koje ti se ne bi svidele,drzi se ti onoga Upoznaj sebe."

...pokazem nekim ljudima da razlike koje ponekad vidimo medju nama zaista ne postoje

"To niti je tvoje niti je na tebi da to pokazujes,a da ne govorimo da je tako nesto uz to i nemoguce,razlog,vrlo prost,niko ne moze nikoga da nosi,niti da koraca umesto nekoga,tvoje je pravo da pokusas....

To je jedna od retkih stvari koju osecam toliko duboko u sebi da nema potrebe da je 'znam' ili da je ikada preispitujem.

"To je i najveca greska koju mozes da napravis,ne postoji nesto tako,sve je podlozno preispitivanju koje ce pre svega doneti vreme,tako da,uzdrzi se od velikih reci,videces,to ce za vrlo malo vremena mnogo da se promeni,i to je vrlo pozitivno"

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Ha ha - svaka cast !!! Smile

Ovo poslednje posebno - sam sam sebe ugrizao za usnu (citaj palac) dok sam kucao da ga nikad necu prispitivati. Potpisujem to sto si rekao i povlacim ono sto je meni izletelo. Izrekao si u svojoj opomeni nesto sto ja non stop pricam ko papagaj a eto uleteh sam sebi u usta.

Ajd da nastavim unazad -zahvaljujem na jos jednoj opomeni da to nije moj posao i da drugima otvaram oci posebno ako ni moje nisu potpuno otvorene. To je vec problem mog ega - ali na tome radim i svestan sam istog

Testiranje svog ega - pa to delimicno znaci ono sto sam gore pomenuo. Tokom "propovedi" preispitujem koliko je moje popovedanje cista extenzija mog ega i zelja za dokazivanjem (gordost) a koliko iskrena zelja da nekome dam inspiraciju na putu samospoznaje i Bogosposznaje (mada ova dva ne bi odvajao nikada). Ne preispitujem svoju veru ali moze se reci da sam otvoren za nove informacije (ruzno receno). Vise je mozda ponekad meni potrebna inspiracija pa u odgovorima drugih ljudi trazim neku trunku podrske, zajednickog iskustva ili neceg slicnog - ustvari ukratko nesto lsicno sto sam dobio iz tvojih reci u prethodnom postu. A little bit of grace - rekli bi englezi.

Sa definicijom crkve se slazem mada ima tu jedan mnog bitniji aspekt - socijalni koji je vezan za svakodnevni zivot i pomaganje ljudima u svakodnevnom prezivljavanju. Tu je uloga crkve kao dela socialnog okruzenja poprilicno bitna. Sve ostalo ide na dusu onima koji u okvirima crkve rade - mislim na to da li ypotrebljavaju ili zloupotrebljavaju svoj polozaj i da li pomazu ljudima na putu ka Bogu ili odmazu. Meni jedino u celoj prici smeta baratanje konceptima Boga, ljubavi i covekoljublja i koriscenje toga sa ciljem podela i mrznje medju ljudima.

Hvala na odgovoru

IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
I-mate 30 Pro
"Eto,upravo je potvrdio da postoji,pogledaj svoju prvu poruku i pogledaj zadnju,pa ces videti koliko si se ti samo promenio od kada smo poceli da razgovaramo,slozices se,jako puno,samo nemoj da pokusavas da ih obrises,to jedeo tebe,nekad je vazno imati iza sebe trag,da,ako zalutas znas odakle si dosao i gde da se vratis..."

...zahvaljujem na jos jednoj opomeni da to nije moj posao i da drugima otvaram oci posebno ako ni moje nisu potpuno otvorene.

"moze i tako da se gleda,ali to je komplikovano,prosto kazes,to nije moj posao,i to je sve sto je potrebno,ako se manje umoris sa nebitnim,moci ces vise vremena da posvetis onome sto je bitno,prosto tako"

Testiranje svog ega - pa to delimicno znaci ono sto sam gore pomenuo. Tokom "propovedi" preispitujem koliko je moje popovedanje cista extenzija mog ega i zelja za dokazivanjem (gordost) a koliko iskrena zelja da nekome dam inspiraciju na putu samospoznaje i Bogosposznaje (mada ova dva ne bi odvajao nikada). Ne preispitujem svoju veru ali moze se reci da sam otvoren za nove informacije (ruzno receno). Vise je mozda ponekad meni potrebna inspiracija pa u odgovorima drugih ljudi trazim neku trunku podrske, zajednickog iskustva ili neceg slicnog - ustvari ukratko nesto lsicno sto sam dobio iz tvojih reci u prethodnom postu. A little bit of grace - rekli bi englezi.

"Kao sto rekoh,to je opasno,izbegavaj koliko mozes,davanje inspiracije nekome je jako tesko,to se posle svede na nametanje,a nije ni hriscanski,kao ni podrska drugih ljudi tebi u tom putu,probaj to ovako da zamislis,ti nisi tamo neki pokvareni aparat kome treba majstor da ga dovede u red,vec jedna potpuno nezavisna jedinka,tvoja inspiracija je tvoja vera,koja kod bila,da li ce neko....ovo ili ono,to nije ni najmanje vazno,svako nosi svoj krst u svako ce ga i izneti,vera je po sebi i cilj i svrha,a ti si kao i svi mi "sve pevajuce i sve igrajuce na ovom svetu" pa se tako i treba ponasati..."

Sa definicijom crkve se slazem mada ima tu jedan mnog bitniji aspekt - socijalni koji je vezan za svakodnevni zivot i pomaganje ljudima u svakodnevnom prezivljavanju. Tu je uloga crkve kao dela socialnog okruzenja poprilicno bitna. Sve ostalo ide na dusu onima koji u okvirima crkve rade - mislim na to da li ypotrebljavaju ili zloupotrebljavaju svoj polozaj i da li pomazu ljudima na putu ka Bogu ili odmazu. Meni jedino u celoj prici smeta baratanje konceptima Boga, ljubavi i covekoljublja i koriscenje toga sa ciljem podela i mrznje medju ljudima.

Velika je greska i verujem da to neces sebi da dozvolis,da je crkva personifikacija Boga,to nije istina,niti je istina da su svestena lica tamo nekakvi Boziji ljudi,niti njegovi glasnici,niti bilo sta slicno,oni su pre svega ljudi,citaj "kvarljiva roba",kao takvi su podlozni svemu,i u potpunosti odrazavaju i nas,i socijalno stanje,i stanje u drustvu,tome se ne treba mnogo cuditi,niti treba prema njima imati strahopostovanje,oni nisu ni bolji ni veci vernici od nas,samo prvi medju jednakima,ovaj deo oko podele medju ljudima je delimicno istina,a deo koji nije istina odnosi se na to da je jako tesko prevariti postenog coveka,ili ukrasti od lopova,ili slagati lazova,pa je tako i u zloupotrebi....ono sto hocu da kazem je da ne moze covek da svadja sam sa sobom,uvek mora da postoji druga strana....a ta druga strana zla je medju ljudima,i uvek ce i biti,i to je normalno i u redu,jer kako bi je drugacije prepoznali...negiranje nasih potreba je negiranje onoga sto jesmo....

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Prvi pomen crkve mi imamo zapisan od strane lekara i jevanđeliste,
sv. Luke, koji u tome vidi akciju Božijega Duha i reakciju
vernika: apostola i ostalih prijatelja Hrista Isusa; onih
koji su 10 dana pre toga videli Hrista Isusa kao se
vaznosi i obećava Svoj povratak.

"I odjednom nasta huka sa neba kao kad duva silan vetar, te ispuni svu kuću u kojoj su sedeli. I pokazaše im se jezici koji se razdeliše, kao da su od vatre, pa se na svakog od njih postavi po jedan. Tada se svi ispuniše Duhom Svetim, pa počeše govoriti drugim jezicima - kako im je Duh davao da govore.
A u Jerusalimu su stanovali pobožni Judeji iz svakog naroda pod nebom. I kad nasta ova huka, skupi se narod i smete se, jer je svako slušao kako oni govore njegovim jezikom. Svi su se divili i čudili govoreći: gle, zar nisu svi ovi što govore Galilejci? Pa kako mi čujemo svako svoj jezik u kom smo se rodili: Parćani i Miđani i Elamiti, pa stanovnici Mesopotamije, Judeje i Kapadokije, Ponta i Azije, Frigije i Pamfilije, Egipta i predela Livije oko Kirine, i Rimljani koji su pridošli, Judeji i proseliti, Krićani i Arapi, - slušamo kako oni našim jezicima objavljuju velika dela Božija. Svi su se divili i u nedoumici govorili jedan drugom: šta će to biti?"

Onda im sv. apostol Petar prepriča ponešto od istorije
jevreja i Boga sa njima, kao i ponešto od svog ličnog
doživljaja sa Hristom Isusom, i:

"A kad su ovo čuli, kosnu ih u srce, te rekoše Petru i ostalim apostolima: braćo, šta da činimo? A Petar im reče: pokajte se i neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Hrista za oproštenje svojih grehova, pa ćete primiti dar Duha Svetoga. Jer je za vas to obećanje, i za vašu decu, i za sve daljne koliko god ih pozove Gospod Bog naš. I mnogim drugim rečima svedočio je i opominjao ih: spasite se od ovog pokvarenog naraštaja. Tako se krstiše oni koji su primili njegovu reč, i dodade se onoga dana Crkvi oko tri hiljade duša."

Tako je počelo to sa Duhom Svetim kada je On započeo crkvu!

IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
@inicio

U svemu smo se slozili.

Naravno da nemam nameru da se vracam i brisem bilo sta - ja ne mogu da 'izbrisem ' sebe niti to sto sam rekao ranije je nesto sto sada ne mislim ili ne verujem u to. Jedino se promenio sagovornik a samim tim i moje energije su se prilagodile njemu (a da budem praktican - spava mi se vec je pola 12  Smile)

Ne salu na stranu - to sam sve ja i ne bezim ni od svoje drcne strane ni od svoje blage strane to je sve deo mene, pa kom opanci kom obojci.

Dijalog je veoma zajebana stvar. Kao na klackalici veoma je tesko balansirati u sredini - nekad si dole a nekad gore - ali sve je deo iste igre (kao sto mozes videti iz nasih postova). Bitno je da se to shvati na taj nacin - kao igra - a ne kao sukob ili licna ugrozenost. Covek stabilan u svojoj veri ne oseca ugrozenost od sagovornika. Ti si utrosio svoj prethodni post da meni dajes savete - i ja sam to zdusno prihvatio kao takvo - znaci nema ego-manijacenja samo razmena iskustva i ideja. Ali slazem se opet - davanje ili primanje inspiracije nije ni malo jednostavan proces.

ziv bio - odo da hrcem Smile  a i da pustimo druge ljude da se vrate na temu (ipak postoje i neka pravila na ovom forumu  Smile)
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

En arhi in o logos...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Pozdrav svima

Nadovezao bih se na post od učesnika "nemam pojma". Ono što do sad nisam pomenuo jeste da crkvu čine ljudi a ne građevina, hram. Hram je mesto gde se okupljaju vernici, ali crkvu čine sami vernici koju su okupljeni i samim tim čine crkvu svetom. Apostoli se nisu okupljali u hramovima, već po kućama, dali to znači da onda crkve nije bilo, naprotiv, hrišćanska crkva je stvorena još kada su se prvi apostoli okupili oko gospoda Isusa Hrista.

IP sačuvana
social share
En arhi in o logos, ke o logos in pros ton teon....
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Ajd i ja da dodam da na visem energetskom planu ne treba zanemarivati ni gradjevinu kao takvu. Arhitektura crkava u svim religijama ima veoma fiksna pravila koja su preneta iz vremena pre nego sto su date religije i postojale. Sacred geometry je jedna od stvari uzidana u vecinu crkava i manastira po svetu. Cilj joj je da akumulira energiju koju vernici stvaraju dok borave u gradjevini. Poznat je pozitivan efekat starih crkava cak i na ljude koji nisu vernici. Necu ici u iscelivanje i lecenje ali ima i toga. Jedini je problem sto je potrebno vremena - kao i svakom akumulatoru i crkvama je potrebno vreme da se napune energijom.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pozdrav svima
Nadovezao bih se na post od učesnika "nemam pojma". Ono što do sad nisam pomenuo jeste da crkvu čine ljudi a ne građevina, hram. Hram je mesto gde se okupljaju vernici, ali crkvu čine sami vernici koju su okupljeni i samim tim čine crkvu svetom. Apostoli se nisu okupljali u hramovima, već po kućama, dali to znači da onda crkve nije bilo, naprotiv, hrišćanska crkva je stvorena još kada su se prvi apostoli okupili oko gospoda Isusa Hrista.

Naravno da ti jesi u pravu.
Mada, istine radi, bolje bi bilo da si rekao da Crkvu čini Božiji Duh,
Duh Sveti i oni (ono) u šta Duh blagoizvoli da uđe.

E sad, hram ....
Čitajući Sveta Pisma, vidim koliko je Hristu Isusu bilo bitno da odlazi u
zgrade - sinagoge i Hram Jerusalimski, i šta se u tim zgradama radi.
Vidim i da su sa svojom praksom odlaska u sinagoge i apostoli nastavili
(gdegod je istih bilo) i da im je to bio i prioritet po dolasku u neki grad,
a vidim da su nastavili i sa svojim redovnim odlascima u Hram.
Vidim i da kasnije, ne-jevrejski hrišćani, imaju dvojaku i uključivu praksu
slavljenja Boga i molitava Bogu i u svom domu, a i u za  to posebno
sazidanim građevinama.
Bog Duhom Svojim ih pohodi u oboma.

Interesantno mi je da za Boga, crkvena građevina i posle rušenja
ostaje Njemu posvećen prostor. Čitao sam o. Pajsija, grka, slepog monaha,
koji je premda fizički hendikepiran - 'video' gde je nekada bila crkva
(zgrada).

Za mene je divno da se Bog ne gadi (ili gnuša ili distancira ili ...)
određenih materija, te se proslavlja i kroz ... ciglu i kreč,
i kroz tamjan, i kroz razne tečnosti, i kroz ... 'oznojene peškire'!
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

En arhi in o logos...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Nemam sta dodati, rekao si sve, nego da me neko ne shvati pogresno, nisam misljenja da sad treba vernici da se sakupljaju po parkovima umesto i hramovima, vec sam samo hteo da naglasim sustinu crkvene sabornosti, a to je kao sto si ranije rekao evharistijsko jedinstvo u Duhu Svetom gde je vozglavitelj Hrist.

IP sačuvana
social share
En arhi in o logos, ke o logos in pros ton teon....
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 93
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Crkva je klasicno eksploatatorsko drustvo. Iskoriscava veru slaboumnih da bi zaradila novac. Ne verujete mi? Objasnite mi onda zasto je coveku koji nema apsolutno nista trazeno 4000 dinara na ime "taksi" da krsti svoje troje dece?
Verovati je ok, a crkva je parazit religije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 04:03:20
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.