Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Jul 2025, 19:29:27
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpski Homer sa Golije  (Pročitano 1002 puta)
14. Jul 2014, 14:50:17
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 35.0.1916.153
mob
Apple 15
Srpski Homer sa Golije
V. KADIĆ | 14. jul 2014. 09:27 | Komentara: 0
Magistar književnosti Aćim Višnjić piše doktorat o poreklu legendarnog narodnog guslara. Filip je poreklom iz Višnjića Dola u Goliji. Svi Višnjići znali da pišu poeziju i da guslaju

NIKŠIĆ - Filip Višnjić je poreklom iz Višnjića Dola u Goliji, nikšićkog kraja, iz srca stare Hercegovine! Ovo u svom doktorskom radu o srpskom Homeru navodi (i brani) magistar književnosti Aćim Višnjić, kome je veliki pesnik decenijama opsesija, još iz vremena školskih dana kada je kao osnovac napisao prvu pesmu, i to baš o Filipu.

- Nema te čuke na koju Filip nije stao a da je ja nisam posetio. Sve priče koje sam nasledio iz roditeljskog doma o našem Homeru, potvrđuju brojna značajna imena vodećih intelektualaca, sabrao sam u ovom radu. Ako treba da ja i Filip utvrdimo bratstveničku vezu, pristajem da uradimo i DNK analizu - poručuje Aćim! - Od najranijih životnih dana počeo sam da se zanimam za Filipa Višnjića, a u mojoj porodici u Goliji govorilo se o Vilipu našem, jer se „f“ teško izgovaralo. Pričao mi je deda Bogdan o njemu i našem rodonačelniku Jovanu, koji je bio savremenik Baja Pivljanina, pobratima sa kojim je četovao. Gotovo svi Višnjići su znali da pišu poeziju, što je porodični dar, i svi su znali da guslaju, osim mene!

A Filipova poezija, ustanička i katarzična, „zavukla“ se Aćimu pod kožu, pa otud i izbor teme o bratstveniku, za odbranu doktorskog rada.

NIJE SLEP
- Istraživanja do kojih sam došao uveravaju me da Filip nije bio slep čovek. Jer, kako bi inače učestvovao u bojevima sa Turcima? Ili, peške obilazio terene od Majevice do Gacka i Nikšića, pa do Cetinja i Skadra. Slepac bi zapeo za prvi busen - kaže Aćim Višnjić.

- I veliki etnolog Petar Šobajić piše da Filip potiče od Višnjića ispod planine Golije, u Hercegovini. Njegov deda se preselio iz Višnjića Dola u Fojnicu, kod Gacka, dok su mu kasnije roditelji i cela familija iselili na Majevicu. Iako nauka tvrdi da je Filip tu rođen, moja saznanja nisu takva. Profesor Vojislav Maksimović, kod koga sam započeo rad, rekao mi je da mirne duše mogu završiti istraživanje, jer i ono što sam do sada pronašao dovoljno je za reakciju onih kojima se ne sviđa i da, ako mogu, dokažu da ovo do čega sam došao nije tako - priča naš sagovornik. - I Dušan Baranin, pisac istorijskih romana, takođe tvrdi da je Filip naš, kao i Milorad Panić, zatim Obrad Višnjić i mnogi drugi.

Višnjići su brojno golijsko bratstvo, koje je razasuto po Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Prezime se prvi put spominje 1376. godine, a naselili su se, čak, i preko Atlantika.

- U Kaliforniji brojimo oko trista kuća! Naš je i poznati hrvatski glumac Goran Višnjić, samo što su njegovi preci primili rimokatoličku veru. Višnjić je i čuveni junak Lazar Pecirep.

AMAJLIJA

Zamahuje leskovim štapom Aćim Višnjić ispred kuće u Nikšiću, zoreći se darom koji mu je „odlomio“ prijatelj Slobodan Kešeljević.

- To je moja amajlija sa omeđine mojih predaka kod Vilusa, gde su takođe nekada živeli. Planiram da u Višnjića Dolu oživim književne susrete u slavu našeg Filipa, a pored crkve, koju smo sagradili, postavimo i njegovu bistu.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Jul 2025, 19:29:27
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Homer Golije

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.