Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Sta bi smo trebali da pisemo
Ћирилица
75.7%  (312)
Latinica
24.3%  (100)
Ukupno glasova: 412
Idi dole
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 131
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ћирилица vs. Latinica  (Pročitano 421890 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 86
Zastava Bijeljina - Bosna i Hercegovina - Jugoslavija :-)
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens A50
Latinica je svjetsko pismo. Svi pišu na latinici, pa čak i Rusi, Japanci, Arapi... jer im je to potrebno kako bi kontaktirali sa svijetom. Ipak ja mislim da je sramota ne znati ćirilicu, pogotovu mi sa jugoslavenskog prostora. To je dio naše kulture i treba da ju njegujemo uz dužno poštovanje svjetske latinice. Stoga: i latinica i ćirilica! Smile

Латиница је свјетско писмо. Сви пишу на латиници, па чак  и Руси, Јапанци, Арапи... јер им је то потребно како би контактирали са свијетом. Ипак ја мислим да је срамота не знати ћирилицу поготову ми са југославенског простора. То је дио наше културе и треба да ју његујемо уз дужно поштованје свјетске латинице. Стога: и латиница и ћирилица!  Smile
IP sačuvana
social share
Od Vardara pa do Jadrana,
od Đerdapa pa do Triglava,
kao niska sjajnog đerdana,
svetliš suncem obasjana
ponosito sred Balkana
Jugoslavijo, Jugoslavijo!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
Ја сам за то да користимо ћирлицу, али да наравно знамо латиницу, за оне ситуације када нам треба.

АКо ставимо да су нам оба писма званична себи компликујемо живот, значи један језик,једно писмо, један дијалекат.Треба да буде неки стандард, а не да се овде пише овако, а тамо онако, овде се каже овако, а тамо онако...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 209
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Руси, Јапанци и Арапи не пишу латиницом, Руси имају једно писмо, руску ћирилицу, а појмове од међународног значаја (лична имена, топониме...) транскрибују на латински алфабет по енглеским правописним правилима (Мoscow, Russia, Boris Yeltsin Бог да му душу прости). Јапан је нешто компликовани ји случај, они користе мешавину 3 писма која комбинују у реченицама и чак речима (три писма им се стапају у једно), а исто као и Руси, трнаскрибују по енглески, Арапи и Грци такође...
Светска латиница не постоји, јер нпр. овај текст на мађарском нећеш успети да прочиташ ако не знаш мађарски, џаба ти познавање (светске) латинице...

Szállodaszövetség kezdeményezésére több, mint 100 szálloda egyedülálló kedvezményekkel várja a belföldi vendégeket.

Е, исто тако би Рус или Арапин блејао у латиницу којом ми пишемо, тј. пошто угл сви читају по енг. правилима било би Vrnjačka Banja= Врнџека Бенџа, gee, what a crazy name
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Citat
...да смо ми Срби сами себи највећи кривци за све што нам се дешавало и дешава се...

Smile Smile Smile
Slažem se u potpunosti sa navedenim citatom.

Citat
А један од разлога наше инфериорности је управо слабо познавање чињеница, баратање са полуистинама и неистинама поготово у области ближе историје, и наравно наша чувена склоност да туђе сматрамо бољим и квалитетнијим, било да се ради о економији, људима, институцијама, или у крајњој линији, писму..

I ovo je sve tačno. Još kad svemu gore navedenom dodamo čuveni srpski inat, imamo kompletnu informaciju zašto je Srbija na začelju Evrope, u društvu sa Albanijom.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 17
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
                       Vatra u Kninskoj biblioteci                                                                   

Vetre,vetre,pospi mesecinu,
             Gore knjige pesama u Kninu.

Moju knjigu Svetlost cirilice,
             Zapalili ko zrno sibice.

Gore knjige Andrica i Vuka,
             Gore zvezde sa nebeskog luka.

Gore knige Branka i Desanke,
              Gore pesme iz djacke citanke.

Gore knjige Puskina i Bloka,
             Kao suza iz nebeskog oka.

Gore price,balade i basne,
              Gore brane iz Poljane Jasne.

Gore knjige Crnjanskog i Disa,
              O Kosovu sve sto se napisa.

Sad nad glavom lete crne ptice,
               Izgorela slova cirilice.

Manojlo Gavrilovic   
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Budi realan,trazi nemoguce.

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6645
Zastava Južnoprugaš
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia E65
A ja mislio da mi lockovali temu Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
За Ћирилицу
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson k310i
Напомена: Овај поучан текст преузет је са нашег пријатељског сајта http://www.freewebs.com/riznica/

Бојан Вељовић

ЗАТИРАЊЕ СРБСКОГ ЈЕЗИКА И ИСТОРИЈЕ

Непријатељи србског народа већ вековима покушавају да нас униште. У тој жељи они посежу за свим могућим средствима. Једна од њихових основних намера јесте да униште србски језик. На томе се ради већ вековима, и то физичком силама - највише под Турцима и Бугарима и медијима што се и дан данас ради.

Што се тиче Турака, они су владали нашом земљом пет векова, као што сви знамо, и само зато што су Срби тада имали веру у Бога, у своје Свете Претке и веру у слободу, опстали смо. Да нисмо веровали, нас данас не би било. Турци су ипак успели да оставе трагове своје владавине, а то су речи њиховог језика које ми и данас користимо.

Један од најстрашнијих физичких покушаја да се уништи србски народ и језик био је под окупацијом Бугара у Првом светском рату. Тадашња окупирана земља, Краљевина Србија, била је подељена између Аустроугарске и Бугарске.Лева обала велике мораве припала је Аустроугарској а десна Бугарима, као и градови Призрен, Приштина и Прокупље. Бугари су тада тврдили да је област Јужне Мораве и источне Србије етнички чист бугарски крај. У жељи да оправдају такве тврдње они су почели да врше огроман притисак. Један од најгорих је био покушај да се изврши бугаризација Срба, то јест да се некако убеди србски народ да они нису Срби већ Бугари, што је било немогуће. У тој жељи они су вршили разне злочине, почели су да убијају и прогањају сбрско свештенство, уништавали су србске светиње, спаљивали иконе, пљачкали цркве, поганили олтаре и након свега тога имали су храбрости да доводе своје свештенике у србске цркве да проповедају веру. Забрањивали су србске обичаје и слављење крсне славе. Тврдили су да су сви србски јунаци пореклом Бугари. На крају су наредили да се Србима измене презимена тако што би се два последња слова у презимену (ић) заменила са ЕВ или ОВ. Новорођеној деци давали су бугарска имена. А то није био крај, већ почетак малтретирања. Наиме, да би уништили србски народ они су хтели да униште србски језик, тако да су 26. 02. 1916. године забранили његову употребу. Могло је да се говори и пише на свим другим језицима сем на србском. Све србске књиге које су нашли биле су спаљене. Онога кога би ухватили да говори или пише на србском бугарски војници би кажњавали како су желели пошто није било никаквог закона и свако од њих је могао да суди како му се прохте.

Због насилне регрутације у бугарску војску србски младићи су бежали и скривали се по шумама. Тако су и настали први топлички одреди на челу са Костом Војновићем и Костом Пећанцем. На жалост, као што у сваком житу има кукоља тако и у србском народу је било издајника који су пристајали на то да служе бугарској војсци. Србски одреди су успели у једном тренутку да ослободе део земље али то на жалост није дуго трајало. Бугари и Аустроугари су убрзо повратили изгубљене територије. Србске војсковође су се и даље бориле и Коста Војновић је на крају погинуо. После његове погибије народ је изгубио наду за ослобођење, које је наступило тек кад су дошли србски војници са Солунског фронта.

Када је Србија ослобођена од бугарског терора, након завршетка Првог светског рата и стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, већ полако почиње да се осећа утицај медија и људи кои су долазили из тада већ заражене Европе вирусом јудео банкара.

Владика Николај је приметио пред почетак Другог светског рата да су Срби почели да заборављају свој вековни поздрав и отпоздрав «Помози Бог» и «Бог ти помогао». Када је ишао по школама, и кад би деци рекао «Помози Бог», већина није знала да одговори, неки су ћутали а неки су одговарали «Добар дан» или «Здраво».

У Другом светском рату пострадали смо што од руке Немаца, што од Хрвата. Немци су спаљивали србске књиге, убијали Србе, а о Усташама да и не говиримо, које су они све злочине чинили. Након крвавог рата следи слобода, али гора од рата, комунистичка слобода на чијем челу је био јудео масон Тито. За то време није само «Помози Бог» и «Бог ти помогао» било замњено са «Здраво», већ је «Брате Србине» промењено у «Друже». Тако више нисмо били браћа међу собом него другови. Преко медија су се наметале стране речи. Наше писмо је такође постало угрожено, форсирала се латиница уместо србске ћирилице. Тако су полако али сигурно страним речима замењиване србске речи. Уместо «војска» говори се «армија», уместо «јунак» - «херој», уместо «писменица» - «граматика», «свемир» - «космос», «начела» су постала «принципи», а «постеља» - «кревет». Много је речи измењено; ми сами, а и ја лично, несвесно говоримо доста страних речи. Држава и њене власти не желе и неће да предузму ништа поводом тога. И тешко би се данас могло објаснити једном водитељу дневника да више не треба да даје «информације» већ «обавештења». Чак су и србска имена замењена страним, тако да је Љубица постала Виолета а Срећко – Феликс, и тако у недоглед.

Србско писмо је веома угрожено, тако да сад у Војводини, кад идете путем, одједном уместо да пише на србском назив села, пише на мађарском. У Зрењанину, у деловима града где претежно живе Мађари, назив улица је на мађарском. Било би подношљиво да пише на србском па испод на мађарском, али да пише само на мађарском – то је страшно. Баш због те попустљивости и невођења рачуна о свом писму, ми смо данас суочени са пропашћу. Постали смо најугроженија нација у сопственој држави. Наше власти удовољавају мањинама као да је ово њихова држава. Тако ми у суштини имамо најмање права, и ако будемо наставили да ћутимо ми ћемо нестати, утопићемо се у те мањине и престати да будемо Срби. Али, ипак има наде све док постоји бар један Србин који се бори за србски језик, културу, србско писмо и србску историју. Као што каже Коста Војновић, један од вођа Топличког устанка за време Бугара: «Србски народ је робовао петсто година, па је опет слободан постао, па још толико нека робује ипак не може и не сме изгубити наду да ће ускоро бити слободан». Докле год не постанемо слободни постојаће људи који ће ићи по народу и опомињати га да се сам ослободи, као што су наши стари ходили; и ако не буде Војновића биће других. Стога «нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може», као што каже владика Његош, јер или ћемо победили или ћемо нестати.
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Dattebayo!!!!!!!! Ko razume shvatice!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1273
Zastava Denmark
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Za cirilicu kao tradicionalno pismo, i latinicu (latinski transkriptovanu cirilicu) kao univerzalno, savremeno pismo!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Равна Гора победити мора!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 708
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Не можемо имати два писма!!! Дакле,српско писмо је ћирилица.Латиницу можемо да користимо на интернету и кад пишемо на неком страном језику.Све остало је без везе...
IP sačuvana
social share
Нек се сваки Србин напије воде са чесме хајдучке,нека узме сабљу Милоша Обилића и топуз Краљевића Марка,па ће опет настати царство Душаново!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 131
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.