Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Apr 2024, 18:41:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Centralizam, ili kako sačuvati vlast  (Pročitano 1874 puta)
14. Dec 2009, 01:00:10
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija


In the Beginning was the Command Line

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Samsung Galaxy IIs
U mnoštvu izjava, kojima je poslednjih dana predsednik države i lider Demokratske stranke Boris Tadić izbombardovao Srbiju, delom zbunjivao, delom izazivao ironične i sarkastične komentare u javnosti, jedna je imala „čast“ da zauzme počasno mesto po količini konfuzije koju je proizvela. Naime, privodeći kraju svoj nastup na sednici GO DS Tadić je – u uobičajenoj dvostrukoj ulozi – poručio svojim partijskim drugovima da do sledeće Skupštine stranke ozbiljno porazmisle o reformisanju partije, odnosno, kako je rekao, njenoj dodatnoj centralizaciji. Usput, u maniru političara „ograničenog dometa“, koji vole da se identifikuju sa svetskim političarima iz bliže i dalje istorije, čerčilovski je obećao „znoj i suze“ („krv“ je ovog puta izostala) u oživotvorenju njegove najnovije „originalne“ misije da „samo centralizovani DS može da sprovede decentralizaciju Srbije.“

Svedoci skupa u Sava centru kažu da su i sami članovi GO bili poprilično zatečeni ovom najavom. Neki su je odmah stavili u kontekst Tadićeve prethodne izjave da „pojedini ministri ne rade dobro svoj posao“, drugi, opet, misle da je sve, zapravo, sračunato na Tadićev pokušaj da – dok je vreme – ukloni i najmanju mogućnost da mu neko iznutra „radi o glavi“. Treći, pak, ne odbacuju tumačenje da je „reforma partije“ u Tadićevoj „paradoksalnoj“ interpretaciji logičan nastavak njegove ambicije da, posle države, uspostavi apsolutnu kontrolu i nad partijom. Ovo potonje se u mnogim analizama smatra najuverljivijim: Tadić, naime, ima podosta razloga za strepnju. Uspeo je za relativno kratko vreme da relativizira priču o Kosovu, marginalizovao je svog bivšeg kohabitaocionog i koalicionog partnera Koštunicu, Šešeljeve radikale doveo do same ivice nestajanja, na izborima je stekao dominantnu poziciju u parlamentu, vladi i državi u celini, izdejstvovao uklanjanje viznog režima i deblokadu prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, ali mu, njegova i popularnost stranke koju vodi, u međuvremenu konstantno opada. Po nekim procenama, za dvadesetak procenata. Što će reći, nastavi li se ovim tempom sa ređanjem „grandioznih uspeha“ srpske državne politike i diplomatije, Tadić bi za godinu-dve dana i u svoj partiji imao dodatni deficit u vladanju i uticaju, a i sama DS bi sve manje bila poželjni centar okupljanja tzv. proevropskih političkih snaga. Upozorenje da treba sprečiti dalji prodor „antievropskih mangupa u našim redovima“ moglo bi da posluži kao sjajan povod (i alibi) da Tadić očisti partiju od svega što ometa i ograničava njegovu lidersku neprikosnovenost, ali teško da može biti uverljiv dokaz da je njegova misao da se centralizacijom partije Srbija može brže i efikasnije decentralizovati, na dobrim osnovama. I to baš u vremenima kada i evropske političke partije sve više teže sopstvenoj decentralizaciji, unutarpartijskim frakcijama, poštovanju prava manjine.

HomogenizacijaU Demokratskoj stranci se, međutim, odvija suprotan proces: partija koja je dugi niz godina, praktično do ubistva njenog lidera i premijera Zorana Đinđića, važila za najotvoreniju, i, uslovno rečeno, najdemokratskiju (koliko je bilo moguće biti takav u srpskim političkim okolnostima tokom 90-tih), Tadićevim dolaskom na njeno čelo postala je isto ono što i druge relevantne stranke. Zatvorena, hijerarhijski zakovana, javnosti, čak i onoj partijskoj, nedostupna, bez frakcija i borbe mišljenja, odnosno podnošljivog nivoa tolerancije stava partijske manjine. Partija se, zapravo, „homogenizovala“ na ideološkoj mešavini (polu)skrivene socijaldemokratije i nacionalizma, evropejstva i odbrane nacionalnih interesa i identiteta, što joj je pružilo priliku da u jednoj nešto drugačijoj društvenoj klimi preuzme kormilo države. Ipak, pojačani partijski centralizam vremenom je pokazao mnoge svoje slabosti. Srbija je (prividno) dobila relativno jaku centralizovanu vladajuću partiju, ali, uporedo s tim, nije postala snažno demokratsko društvo. Politika (odnosno stranački interesi) je premrežila sve državne i društvene institucije, pa smo, umesto jednopartijskog (nekad), dobili tzv. kohabitaciono ili koaliciono „jednoumlje“, što je, nema sumnje, bilo indikator da je Srbija i dalje u dubokoj političkoj krizi, koja reprodukuje i sve druge povremene krizne turbulencije.

Vremenom se, međutim, pokazalo koliko je utisak o svemoći i profitabilnosti jake „centralizovane“ partije bio varljiv, zapravo, paravan, koji, ma koliko to Tadić hteo, nije mogao da sakrije da nešto krupno u partijskoj hijerarhiji ne štima. Uprkos Tadićevom nastojanju da ojača svoju lidersku poziciju, na terenu se odvijao proces jačanja lokalnih, regionalnih i pokrajinskih partijskih organa i funkcionera, koji su ozbiljno ugrožavali Tadićevu neprikosnovenost i proizvodili učestale unutarpartijske tenzije. Demokratska stranka se sve više pretvarala u neformalni savez namnoženih partijskih centara, čije su ambicije stvarale sve veći prostor za konfrontacije sa centralom. Vrh partije je proklamovao jednu, a na terenu se sprovodilo više politika, što je, nema sumnje, na površinu izbacilo bar dva zaključka: po jednom, da novostvorene okolnosti i u Srbiji i šire naprosto demantuju staro shvatanje da je centralizovana partija ključ za svaki uspeh, po drugom, međutim, da su iskušenja vlasti bila prevelika da bi im mnogi „centralni“ i „lokalni“ funkcioneri odoleli. Maratonsko i po mnogo čemu kompromitujuće pogađanje i nadgornjavanje unutar same Demokratske stranke oko Statuta Vojvodine, čiji je sadržaj u samoj završnici bio, u stvari, povod i uvod za najnoviju Tadićevu krilaticu „centralizacijom do decentralizacije“, pokazalo je unutrašnju ranjivost DS i njenu nesposobnost da se i sama, uprkos velikim proklamacijama, prestroji na kolosek evropskih demokratskih vrednosti.

Suočen sa konfuzijom u sopstvenoj kući, koja ozbiljno podriva njegovu poziciju, sada Tadić nagoveštava „preokret“, dodatno centralizovanje partije, što u prevodu može da znači: svođenje lokalnih, regionalnih, pokrajinskih i ministarskih monopola na jedan, centralni, zapravo njegov, a to, opet, podrazumeva uklanjanje ili marginalizovanje (da ne bi baš ličilo na klasičnu čistku koja je svojstvena centralizovanim partijama) svih onih funkcionera u čiju se lojalnost partijskom vrhu i lideru može posumnjati. U krajnjem ishodu, omogućiti lideru apsolutnu kontrolu u partiji i time anulirati utisak da Boris Tadić ima veću vlast u državi nego u Demokratskoj stranci.

Pre desetak godina, književnik Laslo Vegel zapisao je da je centralizam moćno oružje vladajuće elite, moćnije nego državna televizija. Problem Srbije je, međutim, što je u dugom vremenskom intervalu bila prava pravcata Meka za sve oblike centralizma, u državi, partijama, političkim konceptima, (pod)svesti. Bio je i ostao toliko ukorenjen u političku tradiciju da je morao da pobedi, makar i po cenu rušenja države. Nekadašnja Jugoslavija je nestala, ali je centralizam kao najpoželjniji oblik mišljenja i delovanja preživeo, sa tendencijom da i u novim bitno promenjenim okolnostima i u Srbiji i van nje, koje traže nove i svežije modele i ideje, ojača. Doduše, danas centralizam više nije „čuvar one Jugoslavije“, čak možda ni „ove Srbije“, kako neko reče, ali jeste  „čuvar sadašnje i buduće vladajuće elite.“ Centralizam je, u stvari, urođeni nagon ovdašnjih političara, pa valjda i otuda prilično uverljiv zaključak zašto je omiljeni, zapravo, osnovni princip funkcionisanja partije komunista, Lenjinova interpretacija demokratskog centralizma u partiji, utočište danas našao u gotovo svim relevantnijim strankama na srpskoj političkoj sceni. Čak nezavisno od njihovog ideološkog predznaka. Ako je konstantno pljuvanje po komunističkoj ideologiji bilo legitimacija nečije demokratičnosti, zadržavanje ovog principa u partijskom životu ne može biti ništa drugo nego svojevrsno priznanje da su komunisti smislili najefikasniju formulu kako da centralistički ustrojena partija, od dna do vrha, politibiroa (predsedništva ili glavnog odbora) i lidera, uspešno kontroliše, reguliše, po potrebi, osujeti politički, ekonomski i socijalni preobražaj društva. I u onoj bivšoj jednopartijskoj Jugoslaviji, a i kasnije, bilo je pokušaja da se makar ekonomija prilagođava novim okolnostima, ali su, uslovno rečeno, privredne reforme propadale onog časa kada je partijska oligarhija procenjivala da ti i takvi „eskperimenti“ mogu ugroziti njen monopol na vlast i odlučivanje.

Demokratski centralizam u partiji, ma koliko političarima njegova svrha bila privlačna, po pravilu, na duže staze, dobija sva obeležja fatalnosti. On ima surovu logiku: da, najpre, sama partija, umesto da participira, zapravo, postane sam sistem, koji demokratiju formalizuje do krajnjih granica, ali uspostavlja čvrstu spregu, takoreći srastanje države i politike. U takvom ambijentu, potom, disciplina, poslušnost i podaništvo partiji i vođi (koliko je toga bilo u novijoj istoriji ovih prostora) postaju glavno merilo nečije uspešnosti i sposobnosti. Krajnji rezultat je upravo ono što se i u Srbiji danas može prepoznati: jake, bogate i dominantne političke partije – slabo, siromašno i nezrelo društvo podložno svakojakim političkim i liderskim manipulacijama, eksperimentima i marifetlucima.

Izvor
IP sačuvana
social share
Vi mora da ste od baba culi o kuratosti Rusa, cim ih ne vadite iz usta...

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34613
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
LG Frizider
Иначе мало обавештење, да не читате безвезе и потрошите узалудно 5 минута живота, кликом на линк "извор" идете на сајт пешчаника Smile Хвала на пажњи довиђења.  Smile
« Poslednja izmena: 14. Dec 2009, 01:05:51 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan


I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
vanyo, hvala na informaciji! Smile
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


alitur vitium vivitque tegendo

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17042
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia 3510
Партија коју је немогуће реформисати са овако смешним кадровима преокупирани личним , партија чија се пропаст веЋ одавно назире, партија без будућности.
IP sačuvana
social share
У пороку је слађе: сви порок грде, а сви у њему живе, само што сви крију...
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
LG Nexus 5
Au bre sstanko, ovo nisam ocekivao od tebe. Salim se, jesam...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34613
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
LG Frizider
vanyo, hvala na informaciji! Smile

Служимо народу, смрт фашизму! Smile

И да, није могао да прође текст без помињања Зорана Ђинђића, ко факин Че Гевара има да га штампају по мајцама. Ђе is dead Get over it!
« Poslednja izmena: 14. Dec 2009, 02:05:53 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
mob
Samsung 
Зар није Чедомир, Пешчаника љубимац, пре годину-две растурио цео нишки одбор странке, јер су нешто радили на своју руку, не желећи београдски унутарстраначки централизам, кога бај д веј није желео ни сам Чедомир у предизборној кампањи и ту бољку је натрљавао на њоње другим странкама? Smile
« Poslednja izmena: 14. Dec 2009, 02:45:42 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
Ђе is dead Get over it!

потпис под обавезно Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

 Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Citat
Ђе is dead Get over it!

потпис под обавезно Smile Smile Smile Smile Smile Smile

Прво потписи, па мајице, па на крају билборди. Smile
« Poslednja izmena: 14. Dec 2009, 11:01:12 od Ghost »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija


In the Beginning was the Command Line

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Samsung Galaxy IIs
Зар није Чедомир, Пешчаника љубимац, пре годину-две растурио цео нишки одбор странке, јер су нешто радили на своју руку, не желећи београдски унутарстраначки централизам, кога бај д веј није желео ни сам Чедомир у предизборној кампањи и ту бољку је натрљавао на њоње другим странкама? Smile

Mislim da jeste.

Slicno se i Draskovic ponasao, pa je na kraju zavrsio sa kombi partijom.

Au bre sstanko, ovo nisam ocekivao od tebe. Salim se, jesam...

Sta je ovde neocekivano ili cudno:

Pre desetak godina, književnik Laslo Vegel zapisao je da je centralizam moćno oružje vladajuće elite, moćnije nego državna televizija. Problem Srbije je, međutim, što je u dugom vremenskom intervalu bila prava pravcata Meka za sve oblike centralizma, u državi, partijama, političkim konceptima, (pod)svesti.

ili ovde - primenljivo na SPO i Vuka :

Demokratski centralizam u partiji, ma koliko političarima njegova svrha bila privlačna, po pravilu, na duže staze, dobija sva obeležja fatalnosti. On ima surovu logiku: da, najpre, sama partija, umesto da participira, zapravo, postane sam sistem, koji demokratiju formalizuje do krajnjih granica, ali uspostavlja čvrstu spregu, takoreći srastanje države i politike. U takvom ambijentu, potom, disciplina, poslušnost i podaništvo partiji i vođi (koliko je toga bilo u novijoj istoriji ovih prostora) postaju glavno merilo nečije uspešnosti i sposobnosti.

« Poslednja izmena: 14. Dec 2009, 11:34:20 od system_V_r4 »
IP sačuvana
social share
Vi mora da ste od baba culi o kuratosti Rusa, cim ih ne vadite iz usta...

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Apr 2024, 18:41:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.