Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 02:08:20
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bukurešt, grad visećih kablova  (Pročitano 2954 puta)
26. Apr 2018, 14:16:59
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Bukurešt, grad visećih kablova

SREDA, 25. APR 2018, 11:24 -> 12:48   
IZVOR:
TANJUG


Glavni grad Rumunije mogao bi se nazvati i gradom kablova, jer na svim zgradama vise kablovi od telefona, interneta i drugih digitalnih usluga, koji u drugim metropolama ne mogu da se vide.

Bukurešt, grad visećih kablova
Nekome ko prvi put dođe u Bukurešt, posebno sa zapada, odmah upada u oči da u jednoj metropoli zemlje koja je članica EU na svim zgradama vise kablovi i to potpuno neskriveno.

Gotovo nijedno zdanje nije pošteđeno visećih kablova na svojoj fasadi, koji od zgrade do stubova vise i kvare svaki pogled, a nema ih jedino na novijim zdanjima.

U zapadnim zemljama EU takva „šuma“ kablova ne bi mogla da se vidi ni u najmanjem mestu, a kamoli u nekoj od metropola. U Nemačkoj ili Austriji za viseće kablove stanari tih zgrada platili bi velike kazne, a „estetski nesklad“ bio bi odmah uklonjen.



Međutim, u Bukureštu, iako je reč o gradu u EU, nema strogih propisa u vezi sa izgledom i održavanjem zgrada.

Rumunima, stanovnicima Bukurešta, gomila visećih kablova na zgradama nije ništa nenormalno i oni se čude kada neko to primeti i upita ih za njih.

Citat
Grof Drakula osnov turizma
Vidi se da je Bukurešt tek od skoro počeo da se posvećuje turizmu i eksploataciji svog nasleđa, a pre svega stavljajući u prvi plan Vlada Cepeša, u legendi poznatijeg kao grof Drakula.

Tako i u Bukureštu na više mesta može da se nađe njegova bista, ali i ime, jer je to nešto po čemu je Rumunija poznata u svetu.

Kako je objašnjeno Tanjugu, kablovi su posledica nedovršene restitucije, zbog čega se odustalo se od kopanja dovoda kablova sa ulice, ali i njihovog skrivanja bušenjem voda u fasadi.

Inače Bukurešt je i grad u „urbanističkoj tranziciji“ sa mnoštvom dizalica i zdanja u izgradnji, brojnih modernih kafića, restorana, ali i urušenih objekata.

Glavni grad Rumunije ima više od dva miliona stanovnika, a njegov glavni simbol je svakako impresivna zgrada parlamenta.

Odmah preko puta parlamenta, zdanje koje je teško u potpunosti obuhvatiti kamerom u jednom kadru, oko bulevara koji krase brojne fontane, nalaze se zgrade sa kojih vise kablovi, koji vode do bandera na kojima su „upetljani“ u gomilu.


Ime šestog grada EU po broju stanovnika prvi put se pominje 1459. godine, kada je Bukureška citadela postala rezidencija vlaškog kneza Vlada III Cepeša, čuvenog Drakule.

Četiri veka kasnije ceo region se oslobađa od Otomanske imperije i 1881. godine nastaje Kraljevina Rumunija, a Bukurešt postaje glavni grad i tada počinje njegov arhitektonski procvat.

U periodu između dva svetska rata grad dobija nadimak „Pariz istoka“, a danas je mešavina starih i novih stilova.


Spomenik Vladu Cepešu u Bukureštu

Ovaj grad koji danas ima više od dva miliona stanovnika, a još 1931. godine imao je nešto više od 600.000, krase dva velika bulevara, a veliki deo zgrada izgradile su strane arhitekte, pre svega Franzuci i Italijani, a i rumunski graditelji negovali su stil sličan francuskom.

Tako i Bukurešt ima svoju Trijumfalnu kapiju, a poznat je i po brojnim parkovima, od kojih je najpoznatiji park Cismigiu sa veštačkim jezerom.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 02:08:20
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.