Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 48
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Бугарска десница у БЈР Македонији  (Pročitano 28399 puta)
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Bog je kockar, Dokaz: kvantna mehanika

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.4
mob
Nokia 
ali, ja se ne slazem sa vama da su makedonci kao narod nastali u poslednjih 100 godina.
zasto?
pa ovako,
kada se stvorila drzava makedonija kao deo jugoslavije, niko se nije bunio.
pamtili bi se ogromi protesti da su dole bili srbi i da im neko namece da su sada makedonci.
uzmi primer vojvodine.
zamisli da sutra neko dodje ovde i kaze:ovo je drzava vojvodina, a vi ste vojvodjani. Smile
pa ja bih prvi(zajedno sa jedno 400 ljudi koje poznajem) organizovao protest, miting, rusenje vlasti i sl...
to bi uuradilo oko 95% ljudi iz vojvodine...
e, sada, ako makedonci kao narod nisu postojali sve do stvaranja njihove drzave, to znaci da su pre toga bili ili srbi ili bugari.
znaci, dodje neko i kaze milionu ljud(srba i bugara)i:vi ste sada makedoncii...
to ne bi proslo.
jedino objasnjenje je da su oni bili makedonci jos pre stvaranja makedonije ali bez svoje drzave. Smile
to je meni logicno
Ovo oko bunjenja mislim da nije dobra logika, jer je srpski narod u SFRJ bio razbijen u 5 republika (ne racunam Sloveniju) pa je i sama Srbija dobila pokrajine Vojvodinu i Kosmet, a niko se od Srba nije bunio zbog toga! Zasto? Jel su mislili da je to dobro i da tako treba? Jel su mislili da je pravedno da Hrvati posle ustasluka dobiju Socijalisticku Republiku Hrvatsku u granicama u kojima je bila, a da Srbi ne zasluzuju jedinstvenu srpsku Republiku na prostorima na kojima zive?
Ja uopste necu da ulazim u pricu oko Makedonaca i o tome da li oni postoje ili ne i od koga su nastali, samo kazem da po meni ovo objasnjenje nije dobro...
pa koja je tvoja logika?
zasto se nisu bunili da se srbi katolici nazivaju hrvatma, srbi muslimani bosancima, srbi u makedoniji makedoncima, i rbu u crnoj gori crnogorcima?
zasto se nisu bunili?
pa iz jednog jedinog loicnog razloga: nisu bili srbi crnogorci, vec samo crnogorci.
nisu bili srbi iz makedonije, vec makedonci.........

inace, da je u makedoniji vecina bilo srpskog porekla, bunili bi se da im dodje vladar i kaze: vi niste vise srbi, od danas ste makedonci...
bunili bi se da vec tada nisu bili makedonci.
a posto mi znamo da se niko nije mnogo bunio, jedino mozemo da zakljucimo da je vec postojao makedoski narod.

valjda...to je meni samo logicno, a ne kazem da je tako.
neka mi neko ko zna objasni...zanima me
IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
ponosni neprijatelji zapada:
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

'OĆEŠ DA TI OPEREM ŠAJBU?

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 864
Zastava vazduh-zemlja-voda
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
Znaci ti hoces da kazes da je uredjenje SFRJ bilo pravedno i da se zato niko nije bunio?
Po tebi postojala je crnogorska nacija i samim tim eto Crne Gore? A zasto je ta Crna Gora u sebi sadrzala i teritorije na kojoj su ziveli oni koji su za sebe rekli da su Srbi? Jel i to pravedno i zato se niko nije bunio?
Postojala je Bosnjacka nacija i eto nam BiH? A zasto je ta BiH u sebi sadrzala oblasti na kojima su ziveli Srbi? Zasto te oblasti nisu bile deo Srbije? Jel i to pravedno i zato se niko nije bunio?
A zasto je nastala autonomna pokrajina Kosmet? Zasto Srbija nije bila jedinstvena republika bez pokrajina, kao sto su to bile sve ostale republike? Jel i to pravedno i zato se niko nije bunio?
Znaci niko se nije bunio i to je tebi dokaz da je sve bilo u redu, tj. iz toga sledi da postoje i neke nacije?
I nacionalizacija je znaci bila pravedna jer se niko nije bunio...
Moja logika je da je pobedio komunizam, totalitarni sistem i da su na zalost Srbi koji su imali pristup vlasti bili veci komunisti nego nacionalisti, mislili su da je istorija zavrsena zajedno sa ratom, da se stvari vise nikad nece menjati i prodali su sopstveni narod zbog svog dupeta ne pitajuci ga za nista. Uz komunisticke cistke najuglednijih, najimucnijih i najpametnijih Srba, narod je ostao sam bez mogucnosti da se pita i buni za bilo sta. Na kraju krajeva poznato je objasnjenje o unutrasnjim granicama izmedju republika: "pa to su samo administrativne granice"...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Ne zaboravimo da nijedna nacija ili narod nije vjecna kategorija. Ne bi trebalo da bude problem nastanak makedonske nacije, ali bi trebalo da bude problem temelj iz koje je ta drzava nastala, a to je antisrprski temelj koji su stvorili bugarski nacionalisti tipa Vanca Mihajlova.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.4
mob
Nokia 
pa, u pravu si.
nisam razmisljao na taj nacin.
tj. zaboravio sam par detalja Smile

ali, vi kazete da su akedonci vecinom srbi ili bugari, tj, da kao narod nisu psotojali.
ovo sa hrvatima, bosancima i sl si u pravu.
ali razlika je sto si i sam rekao: hrvati i bosanci su tada postojali..
a makedonci, po vama, su tada nastali kao narod.

ako tada nije bilo makedonaca, zasto bi iko pravio makedoniju?
kao, drzave su se pravile da bi svaki narod bio zadovoljan.
koji narod je bo zadovoljan postojanjem makedonije ako makedonski narod nije postojao?sigurno ne srbi ili bugari koji su iskljucivo(po vama, opet) ziveli u makedoniji.
IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 864
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
Ja ne kazem da neko nije postojao ili da jeste postojao, samo kazem da ne mozemo na osnovu toga da li se neko bunio ili nije bunio reci da postoji ova ili ona nacija. Meni licno Makedonci ne smetaju i mislim da Srbija ne treba da ima nikakvih pretenzija prema Makedoniji ako bude postojala. A ako ne bude postojala, tj. ako je rastrgnu Bugari i Siptari, onda sam za zastitu spomenika i manastira od Siptarskih vandala i smatram da SPC ima vece pravo na te svetinje od Bugarske Pravoslavne Crkve...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.4
mob
Nokia 
pazi, totalno mozemo da zakljucimo da li je bilo ili ne makedonaca pre jugoslavije.

sam si rekao, drzave u SFRJ su pravljene tako da zadovolje najveci broj naroda(po tebi, sve sem srba, ne kazem da nisi ili da si u pravu po tom pitanju za srbe)
e, sada, ako polazimo od toga da je ta tvoja konstatacija tacna, moramo doci do pitanja kome se isplatilo da postoji makedonija?
za hrvatsku znamo-hrvatima, za bosnu, takodje-muslimaniima, sloveniju...crnu goru...
ali za makedoniju?
pa mora da postoji neki narod koji je zeleo postojanje drzave makedonije.
da li su to srbi?
sam si rekao-NE
da li su to crnogorci? NE
bugari? mozda, ali oni nisu bili u Jugoslaviji bitni tada, tako da-NE

dakle, mora da postoji neki narod koji je zeleo postojanje drzaave sa imenom Makedonija.

ajde da se zapitamo koji je to narod.
i tada cemo doci do cinjenice da su ovi sa foruma u krivu bili kada su rekli da makedonci nisu postojali do stvaranja Makedonije u SFRJ.
to sto nisu imali drzavu, ne znaci da nisu postojali kao narod.
ima mnogo primera naroda bez drzave.
bili su to jevreji, sada cigani, rusini, eskimi(valjda, iako imaju pokrainu i vladu u kanadi)

IP sačuvana
social share
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 864
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
To nisu bile drzave, to su bile teritorijalne jedinice. Po kom kriterijumu su te teritorijalne jedinice dobile nazive i po kom kriterijumu su one obuhvatile odredjene teritorije tj. po kom kriterijumu su crtane granice izmedju njih? Ne znam, ja bih to nazvao komunisticki kriterijum a to znaci da nema pravila vec kako komunistima odgovara! Jedan od kriterijuma je po meni bio i zelja da se napravi neka uravnotezena drzava gde niko ne bi mnogo talasao, tj. gde bi komunisti mogli lagodno da vladaju. Zbog toga se srpski narod kao najjaci u toj zajednici razbija na vise republika pa se i samoj Srbiji uvode dve pokrajine. Komunisti ne srpske nacionalnosti su to podrzavali, ali su i srpski komunisti to podrzali zbog zelje za vlascu i sto vise fotelja u bivsoj drzavi. Crna Gora, Vojvodina, Kosmet, BiH, Makedonija, Srbija, sve je to proizvod komunista. To ne znaci da ove oblasti kroz istoriju nisu imale neki oblik drzavnosti i svog uredjenja, ali je realno u SFRJ trebalo da postoje samo tri republike Slovenija, Hrvatska i Srbija. Ne zaboravi da je izvorno jugoslovenstvo nastalo kroz zajednicu Srba, Hrvata i Slovenaca, znaci tri naroda a ne sest naroda. Ako su Crnogorci, Makedonci i Bosnjaci ikada u istoriji i postojali onda su oni bili na pragu izumiranja a nov zivot im je udahnut u komunistickoj Jugoslaviji. Da li su oni narodi pravi ili vestacki pokazace buducnost jer po meni vestacke nacije ne mogu da opstanu na duze staze...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Hoi Polloi

Zodijak
Pol
Poruke 573
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Samsung D780
@ Kraljevicu Marko

Mislim da suvise pojednostavljujes stvari. Kazes sto se ljudi nisu bunili u komunizmu oko nekih odluka. Da li su smeli? Kako su prosli Micunovic, Kostunica i ostali koji se nisu slagali sa komunistima u nekih sitnim stvarima. Sta bi bilo tek da su se bunili oko nekih krupnih stvari kao sto je ustrojstvo drzave.
Sto se tice Makedonaca evo jedne paralele. Kazes Makedonci su posebni i nisu ni Srbi ni Bugari. Evo ovako uzmi crvenu i plavu temperu i pomesaj ih. Sta ce dobiti? Dobices ljubicastu boja koja ne lici ni crvenoj i plavoj. Da li to znaci da ljubicasta nije nastala ni od crvene ni od plave vec da je pala sa neba? Ne znaci. Makedonci su danas nacija kao i svaka druga i to ne treba da im iko spori. Ali se ne mogu sloziti sa nacinom postanka te nacije. Koji su argumenti? Jedini argumenti su "Mi smo oduvek postojali". Opet mi je razumljivo to sto Makedonci tvrde i brane neke sulude teorije jer da odustanu od njih podrili bi sam nastanak svoje nacije i upravo utvrdili ono sto vecina tvrdi na ovom forumu.
Evo jednog primera iz Vojvodine. Znas ko su Rusini. Oni tvrde da su posebna etnicka grupa i da nisu Ukrajinci (mozemo siriti temu i o tome ko su Ukrajinci). Cinjenica da oni imaju jedinstven govor u odnosu na ostale Ukrajince, imaju specificnu azbuku (izbacena su neka ukrajinska slova...). Da li to znaci da su oni sleteli sa neba. Ne nastali su od tog ukrajinskog naroda i vremenom su se razlike povecavale i dosli su do toga da su formirali poseban identitet. Naime postali su ona "ljubicasta boja". Isto to vazi za Makedonce dok naravno oni to ne priznaju i govore da su "sinovi Zevsa i Here". U tome lezi nesporazum rekao bih.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Марко толико банализујеш ствари а сам говориш да ниси упућен у то. Ни не знаш колико је то комплексно питање.
Зато ти могу рећи да су ти закључци крајње наивни.
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.4
mob
Nokia 
Марко толико банализујеш ствари а сам говориш да ниси упућен у то. Ни не знаш колико је то комплексно питање.
Зато ти могу рећи да су ти закључци крајње наивни.
jebem ti feanor!
pa lepo sam trazio da mi neko malo pojasni i iskreno, ali ozbiljnokazem:
iskreno sam zahvalan @nssale sto mi je dao tako lepo napisano njegovo misljenje.
znaci, covek je jednostavno i razumno rekao kako  on to vidi. i eto, ubedio me u vecinu stvari.

sada, to vec moze da spada u stvar verovanja...bosanci veruju u kralja tvrtka. hrvati veruju da je njihov jezik prvi postojao a mi za nas isto tvrdimo. obe strane imaju neke cinjenice koje im idu u korist.
svi se spore oko datuma postanka drzave.
nedavno sam saznao z onaj zlatnik na kome je uklesano 'srbija' a da potice iz druge polovine VIII veka ili pocetka IX
sve je to jako zanimljivo i mene interesuje istorija.
ono  sto ne znam, ne znam, pa pitam.
a ti samo dodjes i napusavas.

ajde mi lepo objasni bez nekog prepucavanja kako ti vidis situaciju.
@ Kraljevicu Marko

Mislim da suvise pojednostavljujes stvari. Kazes sto se ljudi nisu bunili u komunizmu oko nekih odluka. Da li su smeli? Kako su prosli Micunovic, Kostunica i ostali koji se nisu slagali sa komunistima u nekih sitnim stvarima. Sta bi bilo tek da su se bunili oko nekih krupnih stvari kao sto je ustrojstvo drzave.
Sto se tice Makedonaca evo jedne paralele. Kazes Makedonci su posebni i nisu ni Srbi ni Bugari. Evo ovako uzmi crvenu i plavu temperu i pomesaj ih. Sta ce dobiti? Dobices ljubicastu boja koja ne lici ni crvenoj i plavoj. Da li to znaci da ljubicasta nije nastala ni od crvene ni od plave vec da je pala sa neba? Ne znaci. Makedonci su danas nacija kao i svaka druga i to ne treba da im iko spori. Ali se ne mogu sloziti sa nacinom postanka te nacije. Koji su argumenti? Jedini argumenti su "Mi smo oduvek postojali". Opet mi je razumljivo to sto Makedonci tvrde i brane neke sulude teorije jer da odustanu od njih podrili bi sam nastanak svoje nacije i upravo utvrdili ono sto vecina tvrdi na ovom forumu.
Evo jednog primera iz Vojvodine. Znas ko su Rusini. Oni tvrde da su posebna etnicka grupa i da nisu Ukrajinci (mozemo siriti temu i o tome ko su Ukrajinci). Cinjenica da oni imaju jedinstven govor u odnosu na ostale Ukrajince, imaju specificnu azbuku (izbacena su neka ukrajinska slova...). Da li to znaci da su oni sleteli sa neba. Ne nastali su od tog ukrajinskog naroda i vremenom su se razlike povecavale i dosli su do toga da su formirali poseban identitet. Naime postali su ona "ljubicasta boja". Isto to vazi za Makedonce dok naravno oni to ne priznaju i govore da su "sinovi Zevsa i Here". U tome lezi nesporazum rekao bih.
kada je tito dosao na vlast, mitingovanje nije bilo zabranjeno.
bas za taj period ja i kazem da se trebalo buniti, a ne kroz 10, 15, 20 il 50 godina.
sada ne mozemo i ne treba da ispravljamo grteske koje su vec uzele maha.
mozemo samo da napravimo sranje.jos vece. zato smo i sa svima zavadjeni. zato sto pola veka posle greske vi kazete, ej, pogresili smo!
poslednje studentske proteste je ugusio onaj filozof iz spanije i tada je tito zapretio i od tada je muk.
ali do 70ih je jos moglo da se menja!
vi pamtite poslednjih 15 godina...kljucan period je od 45. do 55.

elem, cak i da kazumakedonci da su potomci anticke makedonije, opet im ne ide na ruku, jer su onda opet nastali od nekoga-od grka.
a koja je razlika? nikakva...

a ono da novonastale i 'vestacke' nacije ne traju dugo, a one 'prave i iskrene' traju ti ne stoji.
pogledaj asteke, inke, aboridzine........ima primera koliko hoces.

elem, nikako ne mogu da zakljucim iz vasih postova da su makedonci nastali 45. godine...sve i dalje pokazuje da su kaonarod psotojali mnogo ranije.
a sada, ako su nastali 100 god posle nas, ne vidim sta vam to znaci...
mene takve stvari ne pale...
IP sačuvana
social share
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 48
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 3.348 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.