Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 48
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Бугарска десница у БЈР Македонији  (Pročitano 28172 puta)
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 30714
Zastava Makedonija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Sta je Feanor11985 boli te istina  Smile

Pozdravi Pokemone  Smile
IP sačuvana
social share
Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар помеѓу народите - Гоце Делчев, Македонски револуционер

Свеста и чувството дека сум Македонец треба да стојат повисоко од се друго на светов - Крсте Петков Мисирков, Македонски просветител

Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Qtek 小米
Mistreated , ниси у праву, ја тврдим да нисам Македонац(као и мој велики политички неистомишљеник Марко Краљевићу и још неки форумаши), а и Василије аутор текста који сам пренео и који живи у Македонији такође то тврди.
Ја процењујем да од 50.000 до 100.000 људи у Србији који носе 'македонска' презимена и потичу са територије БЈРМ се изјашњавају као Срби.
А само 26.000 је прешло у нову нацију то је махом старо становништво и необразовано, које свој национални идентитет везује за регион.

Ево шта рече Василије на питање, које си ти националности.

''Србин.

То је моје опредељење одкада знам за себе.Већина мојих ближих предака нису се опредељивали тако,такођер носим име и презиме сагласно македонско бугарској ономастици, али могу своје даљи родослов да пратим све до времена када је становништво Скопља и Скопске Црне Горе одакле сам потеклом сматрало себе углавно српским.Такођер,моја породица по мушкој линији слави или је славила крсну славу.Политички сам српски националист и либертаријанац,симпатизер српских Радикала у БЈРМ, историчар-србист, па је слика о мени као Србину комплетна.Нажалост,мешовити бракови и македонизација осипају наш народ на југу, који је нападан и прозиван од стране бугараша и македонских националиста као "србомански", док му се при томе историја баца у заборав од стране македонских историчара.

Срба у БЈРМ који декларишу своју националну свест има 35.000, то су углавном старије и средње генерације у широком сеоском појасу од западних падина Скопске Црне Горе до Криве Паланке као и досељеници из простора бивше СФРЈ који се налазе у Скопљу и неколико других вароши, међутим њима треба придодати категорију криптосрба који чине добар део чланства српских партија, али још увек не напуштају изрично своју македонску националност.Потенцијал се налази у нешто већем броју Македонаца који су до пред три или четири генерације потекли из крајева северно од Гостивара, Велеса и Кратова где се раније сусретало како мешовито са бугарским живљем тако и поприлично чисто српско становништво и код кога је присутна македонска свест, али често тиња и србофилија.Ове појаве постепених прелаза из једне националности у другу јединствене су на просторима раније федерације где је прелаз Срба у несрбе отсечан чак и у релативно мешовитим подручјима.

Партија која је врло вредним теренским радом и поред осујећивања од стране македонских власти успела да у току протеклих година стекне поверење гласача и да свој тон политичком миљеу у БЈРМ је ДПСМ (Демократска Партија Срба у Македонији).Ради се о помало сувопарној центристичко-демократској партији која није успела да се справи са највећим проблемом, македонизацијом Срба која узима маха.Наиме од пописа 1994 до последњег изгубили смо 6.000 људи који су прешли у македонски корпус.Убедљива демографска превага Македонаца, од којих велика већина има бугарско потекло условљује да се у националном делању и у реторици коју користимо не примећује оштрина ни поларизација у односу на Македонце.Засад смо задовољни што смо добро заступљени међу привредницима, професорима, професионалцима............тај просек дижу углавном урбани Скопљанци.

Што се Радикала (Радикална Странка Срба у Македонији) тиче, њихов салдо из избора за Скупштину прошле године је скроман,око 2.000 гласова, али кад се узме у обзир да су се регистровали неколико месеци пре избора, те да нису имали буџет за кампању већи од неких 1.000 евра,да се нису појавили у медијумима, јасно је да су ти малобројни гласови дати срцем.

Добар део овдашњих Срба је, нажалост, везан за бивше комунисте, то јест за Социјалдемојратски Савез Македоније (СДСМ).Вероватно томе кумује чињеница да као партија леве оријентације иста има већу трпељивост према немакедонским заједницама.Безрезервна приврженост друге велике партије у БЈРМ, ВМРО-ДПМНЕ Софији нагони СДСМ да понекад показује врло слабу наклоност ка званичном Београду.Међутим за СДСМ је карактеристичан радикалан еуроатлантизам и проамеричка политика као и анационалан став.

Срби у БЈРМ су између чекића и наковња, укљештени између Шиптара и од бугараша вођених Македонских националиста.Истина, у контраст тој непријатној слици стоји чињеница да је пуно Македонаца у северној и западној БЈРМ пријатељски настројено према Србима.Међутим, без веће бриге за своје национално име, за свој језик којим млађе генерације често лоше владају и без како личних тако и заједнички спроведених напора у просветној и политичкој области, Срби БЈРМ неће одмакнути даље од статуса кво.''
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 30714
Zastava Makedonija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Срби у БЈРМ су између чекића и наковња

Ovaj tvoj "autor" bas i nezna sta pise.
Sa jedne strane izjasnio se kao Srbin, clan je radikalne Srpske partije u Makedoniji, a sa druge strane nalazi se izmednju cekica i nakovalne. Em slobodan, em vezan lancima  Smile

Jos jedna napacena i neshvacena dusa  Smile

Ostalo napisano necu ni da komentiram, covece previse je smesno da bi se moglo komentirati, a da ne ispadne burleska.

Pa Srbi ispadose da su pod terorom ovde u Makedoniji i da ih kolju i vesaju na plostadima.
Koji idiotizam  Smile
IP sačuvana
social share
Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар помеѓу народите - Гоце Делчев, Македонски револуционер

Свеста и чувството дека сум Македонец треба да стојат повисоко од се друго на светов - Крсте Петков Мисирков, Македонски просветител

Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Monstrum

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 8918
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Istocna Makedonija treba da pripadne Bugarima, zapadna Albancima.

Pa cemo onda spojiti i KiM sa Albanijom, a Vojvodinu sa Madjarskom i Niska okolija ide Bugarima.
Sto smo se lepo nadelili teritorija, bas je super.
E sad kada smo sve to lepo podelili mozemo poceti i partiju Rizika.

Zaoboravio si prethodni deo partije rizika:
Proterivanje Srba iz Hrvatske i sa KiM.
Tako ti se igraju veliki mocnici novog svetskog poredka.

Pa Srbi ispadose da su pod terorom ovde u Makedoniji i da ih kolju i vesaju na plostadima.
Koji idiotizam  Smile

Sta ste radili Albancima u par navrata?
IP sačuvana
social share
Sta da radim sutra?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Нико није рекао да Србе у РМ вешају по трговима, већ да трпе притисак бугараша и Шиптара! Волиш да изврћеш, па то ти је.

И нико не пориче да Македонци као народ постоје, не знам како да ти то утувим у главу (очигледно, из само себи знаних разлога нећеш да прихватиш ту чињеницу), нити ико тврди да су Срби расадник свега постојећег на планети. Али, необично је да се и Бошњаци и Црногорци и Македонци згражавају над чињеницом да их историјски записи који говоре о досељавању Словена не помињу ни у фусноти, а да су баш поменути народи настали тамо где су Срби представљали већину, као и то да су настали половином 20. века. Са Хрватима је друга прича. Они спадају у 3 словенска народа која су населила Балкан и НИСУ настали од Срба. Али, велики број Хрвата су потомци Срба католика, који су се временом претопили у Хрвате.  

Што се списка из украјинског музеја и аустријских извора тиче, вероватно су становници именовани по територијалној, а не припадности народу, то је био чест случај.

Тек, Цане, Срба се не бој. Срби су вам једини прави пријатељи и савезници. Сети се тога кад се једног јутра пробудиш у Шћиприји или Големој Блгарији.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 310
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Da li to znači da smatraš kako je Hrvatska dužna da vrati Srbima konstitutivni status, da formira autonomne regije u Zapadnoj Slavoniji, Istočnoj Slavoniji, Lici, gde su Srbi bili većina i pozove ih nazad, da formira autonomne regije u Istri i Dalmaciji? Ovo sadašnje ponašanje Hrvatske nije po tvom mišljenju Velikohrvaština i tlačenje drugih naroda? Ili ti je percepcija drugačija kad je u pitanju Hrvatska posle 92.
Politika Hrvatske sve do ne tako davno bi se mogla okarakterizirati kao velikohrvatska, medjutim danas se oni trude da prihvate sve sto im EU nametne, pa verujem da bi i Srbi imali mnogo povoljniji polozaj u odnosu na predratni period da je ovakva politika bila aktuelna. Medjutim Tudjman je radio sto je radio i nema povratka.  Bio bi ogroman uspeh kada bi se svi ljudi vratili u svoje predratne domove, a onda bi mogli da govorimo o eventualnom uredjenju.
IP sačuvana
social share
"All beings tremble before violence. All fear death. All love life. See yourself in others. Then whom can you hurt? What harm can you do?'' izvor Sutta Nipata
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 30714
Zastava Makedonija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Proterivanje Srba iz Hrvatske i sa KiM.

A kakve to veze ima sa Makedonijom i Makedoncima  Smile

Sta ste radili Albancima u par navrata?

Isto sto su im i Srbi radili na Kosovu i u Juznoj Srbiji  Smile

Нико није рекао да Србе у РМ вешају по трговима, већ да трпе притисак бугараша и Шиптара

Ma covece daj shvati jednom da je ovo tesko sranje.
Srbe u Makedoniji niko niti dira niti terorizira. Ljudi zive slobodno i imaju usta prava i problemi kao Makedonci.
Jedino sto muci Srbe u Makedoniji su ekonomski problemi ali iste probleme imaju i Srbi u Srbiji.

Evo ja cu ti reci da od mojih najboljih prijatelja, cetvorica na broju, jedan je Srbin. Imam ga ko brata i mogu ti obecati da niti u jednom momentu nije bio kako sto ti kazes pod pritiskom ili terorom zato sto je Srbin. I da odgovoriim odma Gambini na pitanje koje ce pretpostavljam slediti, preziva se na ic, odnosno niko ga nije terao da promeni prezime.

...3 словенска народа која су населила Балкан ...

Daj mi molim te objasni koja su ta tri naroda koji su dosli na Balkan sa izgradjenim nacionalnim identitetom.

Што се списка из украјинског музеја и аустријских извора тиче, вероватно су становници именовани по територијалној, а не припадности народу, то је био чест случај.

Smile Smile
Ma daj budi ozbiljan.
Nemoj mi reci da su i Rusi i Austro-ungarci bili idioti i nisu znali da razlikuju narod od teritorije. Ali ajde kada bas hoces, da definisemo drzavu trebaju  dva konstitutivna elementa, znaci teritorija, narod. Ostali elementi su vlast, pravo itd. Mkedonija je svoju drzavnost vozobnovila '41 sa trecim elementom. vlast, dok je teritorija i narod postojao celo vreme.
Lepo su si oni zapisali nacionalnu pripadnost, a ako lepo pogledas nigde ne postoji grafa teritorijalna pripadnost  Smile.
E sada ako mislis da su Rusi pogresili ti uputi protestnu notu Ruskoj ambasadi.

то је био чест случај.

Ajde molim te nabroji mi 3 slucaja.
Nece ti biti tesko posto si sam rekao da je to bila cesta pojava  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Bog je kockar, Dokaz: kvantna mehanika

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.4
mob
Nokia 
Mistreated , ниси у праву, ја тврдим да нисам Македонац(као и мој велики политички неистомишљеник Марко Краљевићу и још неки форумаши), а и Василије аутор текста који сам пренео и који живи у Македонији такође то тврди.
Ја процењујем да од 50.000 до 100.000 људи у Србији који носе 'македонска' презимена и потичу са територије БЈРМ се изјашњавају као Срби.
А само 26.000 је прешло у нову нацију то је махом старо становништво и необразовано, које свој национални идентитет везује за регион

ja sam dosta ovoga sa ove teme prvi put ovde cuo.
deluje mi zanimljivo, ali posto nemam pojma nista od toga, necu ulaziti u raspravu.
reci cu samo ono sto sam do sada mislio:

makedonci kao narod postoje.
moj otac je makedonac. i ja imam makedonske krvi(i rumunske i srpske......) dakle, ja sam samo cetvrt srbin. prezivam se mirceski(makedonsko prezime) imam cisto rusko ime, ali ja verujem i izjasnjavam se kao srbin jer nisam ni na koji jedan emotivno vezan za makedoniju. niti je volim kao drzavu, niti kao domovinu, otadzbinu niti se osecam kao makedonac.

ja iskreno volim srbiju i osecam se kao srbin. i jedino kao srbin.
cale mi kaze da je on makedonac, majka kaze da je ona rumunka, ali meni to ni najmane ne smeta da ja budem cisti srbin jer se tako osecam.
sada, kada se setim bosne i hiljada srba koji su primili islam za dzak psenice, pobesnim malo. prema njima osecam izvesnu dozu prezira kojeg se stidim. moguce je da cane isto osec prema meni.
ne znam.
 sta god bilo, nista ne moze mene da ubdi da ja nisam srbin jer ja volim jedino srbiju i jedino njoj zelim dobro. za ostale me tacno zabole.

e, sada, gambino, sa boldovanim ne mogu da se slozim nikako.
u jabuci(selu odakle je moj deda) svi pricaju makedonski, 90% su makedonci i retko ko je obrazovan a opet kod njih SRS pobedjuje.
ja znam gomilu makedonaca koji su srpski nacionalisti a kazu da su im oba roditelja makedonci...

bem ti zivot, ali posle ovih 10ak strana nemam pojma sta da mislim.
ali jedno je sigurno: ja sam srbin i to se nikada i nikako nece promeniti.

ali, jedino u sta ne verujem je da danasnja maakedonija ima ikakve veze sa makedonijom aleksandra.
ako neko u to verruje, onda je to meni smesno.
mislim da su ti makedonci priacali drugciji jezik,verovali u drugacije bogove, i uopste, nemaju veze sa ovim makedoncima.
takodje znam da pri naseljavanju slovena na ove prostore, nisu psotojali makedonci. da su se formirali posle srba, hrvata i bugara.
tako sam bar ja shvatio...

IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
ponosni neprijatelji zapada:
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 30714
Zastava Makedonija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
...moguce je da cane isto osec prema meni...

Niti imam zasto niti smem.
Ti si rodjen u Srbiji, ceo zivot proveo tamo, svi su ti spomeni i emocije vezani za Srbiju.

Pozdravljam te Srbine Smiley
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Bog je kockar, Dokaz: kvantna mehanika

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.4
mob
Nokia 
...moguce je da cane isto osec prema meni...

Niti imam zasto niti smem.
Ti si rodjen u Srbiji, ceo zivot proveo tamo, svi su ti spomeni i emocije vezani za Srbiju.

Pozdravljam te Srbine Smiley
to kazem zato sto sam primetio da si 'ispljuvao' gambina da je kompleksas i da nije nacionalno izdefinisan(nesto slicno vezano za to da se izjasnjava kao srbin a roditelji mu makedonci) pa mi palo na pamet.
doduse, ja nisam 'primio' srpstvo iz koristi kao neki muslimani(sto je cinjenica...postoje nase pesme u kojima covek peva o tugi koju oseca od kako je promenio silom veru a i sami muslimani u bosni 'priznaju' to) tako da sam ja valjda 'nevin'  Smile

neway, Makedonac, pozdrav i tebi! Smile
IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
ponosni neprijatelji zapada:
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 48
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.