Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam-Hriscanstvo: slicnosti i razlike  (Pročitano 34399 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Uf uf uf - i opet krivo - mada mi je drago Joco sto si se najzad udistojio da se prikljucis diskusiji sobzirom da je zbog tebe zapoceta. Al nikada nije kasno a bogami nije ni zamereno.

Ajd malo da ukljucimo zapadnu filozofiji u celu pricu - posto se i ona bavila budizmom mnogo puta.

Joca kaze "..i u budizmu ima nesto dobro" a budista bi mu odgovorio - ne, gresis u budizmu nema nista dobro ali nema ni lose - sve dok razmisljas o stvarima i ljudima kao dobrim i losim, crnim i belim, vertikalnim i horizontalnim - neces upoznati kraj patnje. Iz ovoga se da zakljuciti da budizam ne bezi od patnje nego ide srcem kroz nju - pokusava da je razume i oseti u isto vreme i da shvati razloge njenog pojavljivanja. Bezanjem od patnje se patnja pridubljuje jer postoji strah od onoga od cega bezis - ako necemu pridjes sa miloscu i probas da ga razumes on ce nestati i postati deo tebe - ljubav radja ljubav a mrznja samo mrznju, DA li ti je to poznato Joco??? To je osnovni budisticki princip, a ti mislio da je samo hriscanski.

Bog ili ne Bog - what difference does it make?? Rekli bi zapadni filozofi - ako vec verujete da postoji Bog koji kaznjava i nagradjuje onda najbolje da nastavite tako da verujete. Budizam ima princip Tao-a - zato su budizam i taoizam uvek ruku pod ruku. Znaci - postoji nesto sto je uvek POSTOJECE - znaci nesto je svesno - put razumevanja patnje je put razumevanja zakona koji pokrece nas zivot a samim tim i put razumevanja Boga - bez obzira da li ga tako zvali ili nekako drugacije ili ga ne zvali uopste. Sve van puta patnje je van puta Boga i samim tim vera u njega bez razumevanja i spoznaje njegove sustine nam ne pomaze mnogo da se njemu vratimo.

I da - istina (Bog) se ne mogu objasniti niti opisati niti se bilo kome na bilo koji nacin moze olaksati put ka njoj. Svako nosi svoje breme i svako pravi svoje izbore u zivotu - samo je stvar traganja za razlogom zasto smo napravili dati izbor (Matrix II prim prev)  Smile - kada nadjemo razloge nacicemo i naseg Boga.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
SonyEricsson k310i

ako vec verujete da postoji Bog koji kaznjava i nagradjuje onda najbolje da nastavite tako da verujete..
Бог не кажњава него поправља у ствари човек сам себе кажњава.По будизму онда испаде шта год да урадим није ни добро ни лоше.Ја то не схватам.У хришћанству се за све што урадиш сносиш последицу.Ако урадиш добро биће ти добро.Једини начин да побегнеш од патње и бола јесте да постанеш добар.Код нас постоји добро и зло.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Ја то не схватам

Амин.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Hriscanstvo jeste eshatoloska religija... Pesimisticka- ako smem reci.  Smile
Izbavljenje se pruza nakon smrti...
Plakaces i smejaces se i ostalo...

Divno pruzanje utehe, onima koji vec mnogo placu. Bibilja- kao da cesto nosi previse ironije...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
hriscanski bog (odnosno semitski bog) je u stvari vrsta shtake ,jer hriscanin sebe shvata kao bedno ,greshno bice koje stalno luta izmedju dobra i zla. hriscanin medjutim i jeste tako bedan zato shto ne shvata da dobro i zlo dolaze od njegove interpretacije dobra i zla ,odnosno od njegove nesposobnosti da se suochi sa samim sobom.
ako ubijesh coveka ,uchinio si docro crvima  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Eh kada ti pagan kaze amin onda stvarno....

Elem, zaista cu se potruditi da objasnim princip dualizma i odnos budizma prema njemu, jer je to kljucni problem u tvom shvatanju Joco.

Zaboravi za trenutak za dogmu i sta knjige kazu - znaci pricamo zadravorazumski. Pogledaj svet oko sebe i sebe u njemu. Ti imas neku percepciju sveta - mleko vidis belo, ugalj vidis crn, nebo je plavo, znas sta smes da jedes a sta ne, znas sta ti se svidja a sta ne, i pokusavas da shvatis sta je dobro a sta lose da bi kao dobar covek pokusavao da radis samo dobre tvari u zivotu. Sa losima se nekako boris - ponekad od njih bezis ponekad se suocavas. Znas (ili bolje mislis) da ce te takav zivot dovesti do Boga i spasiti od propasti dushe. Na Boga gledas kao milostivog koji stalno ispravlja tvoje greske i upucuje te na tvoj put. Ali ako tako gledas na stvari onda ispada da dobar Bog mzoe da cini i lose i dobro - pa samim tim nije dobar Bog. To je cuveni paradoks judeo-hriscanskih religija.

Kako prosecan budista gleda na tu problematiku? Pa, Bog nije ni los ni dobar - on jednostavno jeste. Dualnost polariteta je karakteristika materijalnog sveta i osnovni razlog nase pogresne percepcije. Ako je Bog = Istina - onda on ne moze biti dobar - jer da ako je dobar mora da postiji balans i neki njegov deo mora da bude los. Sve na ovom svetu opstaje i funkcionise kroz balans suprotnih polariteta (Jin i Jang) - su dve bazicne energije koje su u ovom svetu uvek u balansu ili teze ka tom balansu ako su zbog bilo cega iz njega izbacene. Ceo svet osciluje dinamicki po sinusoidi balansirajucih energija. Taj zakon je jedino sto mi od Boga poznajemo u nasem materijalanmom svetu. Mozes da zamislis mushicu na ledjima slona, gde je musica nas univerzum a slon jedan deo Boga. Da li mislis da musica moze ikada da spozna kuda slon ide i zbog cega?? Ona jedino oseca posledice njegovog hoda i taj ritam hodanja je najjaca sila u nasem univerzumu. Poznavanje te sile nam daje spoznaju ritma hodanja ali nam ne daje svest o cilju hodanja. Samim tim, da se vratimo na nesto opipljivije, svet koji mi vidimo oko nas nije Istina - svet oko nas je prividjenje istine jer se ona svakog trenutka menja. Drugo, nasa  materijalna culanam ne dozvoljavaju da spoznamo istinu na pravi nacin. Mi uvek dobijamo limitirane informacije od nasih cula - ne vidimo i ne cujemo sve frekfencije a sto je najgore nas um koji neprestano radi mesha nase imaginarne percepcije stvarnosti sa onime sto nasa cula beleze. Samim tim, kao 200 ljudi gledaju muvu na belom zidu svaki od njih ce je videti na sebi svojstven nacin. Kao sto vidis to je osnovni razlog zasto budisti ovaj svet oko nas zovu MAYA - privid - opsena (u prevodu). Svako vezivanje (emotivno) za opsenu cini i nas delom te stvarnosti - odnosno ne-stravnosti da budem precizniji. Dualizam kao osnovna snaga i pokretac materijalnog sveta lezi u sustini te opsene i lazi koja je oko nas. Svako emotivno vezivanje za nesto sto je prolazno vezuje nas dublje i cvrsce za ovaj svet a dalje od spoznaje Boga kao univerzalne istine. Istina kao takva ne prihvata dualne pojmove - dobar i zao, beo i crn, visok i nizak, pametan i glup itd. Nasa sustina kao bica poteklih od Boga jeste univerzalna i istinita ali je zatrpana ispod tone djubreta koje nas um i chula svaljuju na nju svake sekunde. Svako nase vezivanje za prolazno, ko sto rekoh, je izvor nase patnje jer pokusavamo da zadrzimo nesto sto se zadrzati ne moze, pokusavamo da zivimo vezno u materijalnim telima iako znamo od rodjenja da cemo umreti - provodimo decenije sebe ubedjujuci da cemo ziveti vecno a kada sudnji dan dodje razocarani smo i uplaseni i pozivamo Boga upomoc. Bog ne pomaze niti odmaze - sve sto imamo od njega vec nam je dato - sve je u nama - jedino toga nismo svesni. Zato se Budisti ne pozivaju na Boga jer znaju da Boga van nas samih nema - bar ne kako ga zamisljaju vecina ljudi na ovoj planeti. Svaki put kada trazimo Boga van nas mi se vezujemo za materijalno i patimo - jer nema ispunjenja naseg ocekivanja. Svaki put kada nesto ocekujemo moramo biti spremni da cemo biti razocarani - jer svako ocekivanje je pokusaj upravljanja Bogom i njegovim zakonom sto je u svojoj sustini nemoguce i oznacava nesvest i nerazumevanje Boga i njegovog zakona. To je isto kao kada bi bakterija na musici koja je na slonovim ledjima pokusavala da kontrolise kretanje slona i razloge njegovog kretanja - da li mislis da je to moguce?

E sad - put izbavljenja iz karmickih kugova vezanosti za materijalno - VOLJNO PRIHVATANJE sudbine. To smo vec diskutovali. Povuci svoja cula, ocekivanja, razocarenja, zelje, porive, nagone, i slusato svoj unutrasnji glas koji lezi iza uma, i iza chula, duboko u nama. To je nas put nazad ka stvoritelju i ka razumevanju njegovog puta. Za svakog od nas taj put je drugaciji i samim tim nema univerzalnog zakona i uputstva koje bi se moglo staviti u knjigu. Postoje smernice, iskustva drugih koja su inspiracija ali ne i resenje problema - jer je problem uvek sami nas i niciji drugi.

Nadam se da je sad jasnije.

IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
SonyEricsson k310i
Pa i ti verujes u Hrista.Samo sto ti to i neznas.Sve sto ti govoris ima u Hriscanstvu.Naravno da svako vidi stvari drugacije a vidi ih onakve kakav je on sam.Kada trci jedan covek a posmatraju ga vise njih svako ce reci razlicito to jest recice sebe u datoj situaciji.Ali zato treba prihvatiti stvari po bozijem promislu i da je sve dobro i da to tako treba prihvati.Sa smirenjem.A sto je neko rekao da je nasa vera pesimisticka to mi je poznato.NIje ona pesimicka nego mi koji u nju verujemo.Ona je opstimicka.Hriscanim nikad ne treba da jadikuje i da kuka na svoj zivot i na stvari koje mu se desavaju vec da priohvati sa smirenjem jer bez Boga nista ne biva a Bog je ljubav sto znaci da je sve iz ljubavi.A te dve sile kod nas se zovu Bog i djavo.I naravno da djavo tezi da zemeni Boga zbog toga je i otpao od Boga.
Bog se jedino moze i upznati u sebe jer on i jeste u sebi.Ali na koji nacin?Na nacin sto ce covek da ocisti sebe i da bude slican Bogu samo tako.Sve dok smo u grehu ili yli mi Boga ne mozemo videti.A onaj koji je rekao da je dobro ubiti coveka znaci da je dobro i kad tebe neko ubije ili kada tebi neko neko zlo ucino.Super ti imas smirenje.Sve sto se desilo meni dobro je.Ali nije sve stop ja uradim dobro.U tome je problem.Mi Hriscani smo svesni da smo gresni to jest da nismo savrseni i tu mislim nema nista lose.Nije valjda lose reci da kresis ili da si pogresio.Ja nisma savrsen.Svaka cast onomer koji jeste.I ja ne znam sta je dobro i da radim dobro.Ko to moze za sebe da kaze svaka mu cast
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.0
Mene vata jeza od ovoga što je Decky napisao .
"Svako emotivno vezivanje za opcenu"...

Ja bi nadodao : Ako je sve relativno , onda je sve zajebancija .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Optimisticka- jer neko prione na posao?  Smile

Ne bih rekla... "Bez Boga nista ne biva, a Bog je ljubav i sve je iz ljubavi."

Sve iz ljubavi? Hajde razmisli jos jednom i napisi ono sto si zaista mislio reci. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
@Joco

Rekao sam ti da zaboravis dogmu, knjige i pridike - a;i to izgleda nije moguce - ti citas moje reci a tvoj mozak uporedjuje, sudi, trazi u mojim recima ono sto je ranije procitao. I sve dok to radis ti radi supravo ono o cemu sam pisao - polarizujes svoj um i dajes pravo sebi da ocenjujes moje reci. Ti meni kazes "pa ti verujes u Hrista ali to i ne znas". A ja te pitam - ko tebi daje za pravo meni da otvaras oci i meni da procas u sta ja verujem??? Ali da upravu si - ja verujem u Hrista i apsolutno sam svestan toga, i bez da mi ti kazes. A verujem u razne druge stvari u koje neki drugi ljudi ne veruju. Da li me to cini drugacijim od drugih ljudi na ovoj planeti - NE! Da li me to cini izabranim - NE. Da li to znaci da mi je lakse u zivotu nego drugima - NE i NE.

A podseticu te da je tema bila o slicnostima (i razlikama) izmedju Budizma i Hriscanstva i da sam je ja zapoceo da bi ti pokazao kako su ucenje Bude i Hrista jedno te isto ucenje samo sa dva razlicita imena - i kolko vidim, sam si dosao do istog zakljucka.

A, pinot - ako te plasi to sto sam rekao - ako ne verujes da je sve relativno - onda nisi dobro razumeo to sto je Hrist govorio. I podseticu te - Hrist nikada nije rekao da je spasenje i carstvo bozije u Hristovoj crkvi - rekao je da je spasenje u njemu i da kroz njega mozes doci u carstvo bozije, ako ti se to cini drugacijim od onoga sto sam ja napisao u gornjem tekstu onda citaj malo bolje Bibliju i probaj da ZAISTA osetis to sto je tamo napisano. Jedino sto meni nije jasno kako da razumem to sto si rekao da je sve relativno. Sta ti podrazumevas pod time??? Sta je ta "relativnost" koja te toliko plasi i cini nesigurnim??
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.