"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
chuo sam da su se ljudi pozdravljali u nekim krajevima srbije sa "slavite li mladoga boga" . pretpostavljam da se to ne odnosi na isusa ,nego na boga sunca koji se ponovo radja na bozic ..
Cela simbolika uskrsnuca je preuzeta iz raznoraznih paganskih kultova i religija - od Egipatske pa to Mitraianske koja je bila aktivna u vreme hrscanstva.
simbolika je u svakom slucaju vezana za prirodne cikluse - kod nas u Srba je to setva zita i kukuruza - prinosenje zrtvi tokom setve radi plodnosti. Koreni svega toga vuku duboko u proslost. A sad ako neko veruje da se Hrist rodio 24Dec i vaskrso kad je vskrso (bez obzira sto je opis vezan za astronomski a ne kalendarski dogadjaj) - nek veruje - ali je simbolika koja nosi energiju dogadjaja malo drugacija.
Otprilike se svede isto kao sto smo slavili Titov rodjendan 25 Maja a on rodjen ko zna kada.
"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Proslava Nove Godine u SFRJ kao surogat Božića, a proslava ''Dana Mladosti'' tj rođendana jednog starca kao surogat Uskrsa, kao i 22 decembar dan JNA na kratkodnevicu, da se u tim sumornim danima podsetimo kako imamo ''nepobedivu vojsku'' Da ne pominjem 29 novembar koji je bio idealan za klanje stoke i sušenje mesa! 1 maj kao idealno vreme da polutani koji su zaposleni a obrađuju imanje dobiju slobodne dane itd... Zaista je taj famozni Tito umeo da podesi praznike!
Ovi novi-stari imaju školsku slavu u vreme kad su đaci i studenti na raspustu, pa je zbog toga pomeran zimski raspust i time su dobijena asimetrična polugođa, prvo prekratko, a drugo predugo, baš im ne ide.
Samo da se slozim sa nasom pametnicom euridicat i sa reloaderom. Bozic je praznik plodnosti i podnosenja zrtvi na kraju suncevog ciklusa iz Mitraizma. Nema nikakve veze sa Hristom niti njegovim radjanjem nego sa prirodnim energetskim ciklusima ove planete. Hirscanstvo ga je pozajmilo da bi se lakse sirilo medju paganskim narodima. Isti slucaj je i uskrsom (praznik ponovnog radjanja Sunca) kao i sa slavama u Srba (zrtve za pretke zastitnike kuce i ognjista).
decky999,ma ti si super u objasnjavanju Bozica,a kad sam ja svom kolegi pravoslavnom sveceniku isto ovo rekla,prije 20 i kusur godina na faksu,rekao mi je da sam heretik.E sto volim sto si ovo tako divno objasnio hvala ti hvala decky.Trebamo postivati cistu religiju Kristovu,i nema zabune.
Bogu hvala da ti nisi zavrsila Bogosloviju da nam siris Jeres. Sto se decka 666 tice svi znamo da je on peder, i da je dobio batine na pederskim demonstracijama u BG. I to od Pravoslavne Brace i od tada lupa gluposti. A i sam zna da gey pokreti nikad nece pustiti korene u Srbiji P.S:Istina boli ali treba se suociti sa njom
« Poslednja izmena: 27. Dec 2006, 13:49:41 od Dach-Shultz »
homosexualac nije gey ,nego gay - kad vec koristish engleske izraze umesto domaceg turcizma peder a poshto se identifikujesh sa jevrejskim gangsterom i verujesh u jevrejskog boga ,nemoj molim te ti da branish srbiju i srbe ....
Bogu hvala da ti nisi zavrsila Bogosloviju da nam siris Jeres. Sto se decka 666 tice svi znamo da je on GEY, i da je dobio batine na Gey demonstracijama u BG. I to od Pravoslavne Brace i od tada lupa gluposti. A i sam zna da gay pokreti nikad nece pustiti korene u Srbiji P.S:Istina boli ali treba se suociti sa njom
Zavrsila sam,zavrsila,i vidim da bi se pravoslavlje trebalo osloboditi paganskih bogova,paganizam samo sluzi da se svadjaju balkanski narodi, a i primitivizma,pa pustiti ljude da zive u Bozjoj ljubavi i na miru i spremaju se za skori susret sa Kristom.A neki koji se lupaju ,u prsa sa svojim pravoslavljem ,dobro bi im bilo da to korjenito iz Biblije rade,a ne da samo svece za svoje vecere vabe,daj malo pogledaj crkvenu povijest,i vidi sto je istina sto ne-opca kultura treba svakom covjeku bezobzira na religijsku denominaciju.