Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bolest poljupca - Infektivna mononukleoza  (Pročitano 38652 puta)
23. Jul 2005, 03:46:08
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Bolest poljupca - Infektivna mononukleoza         
Epidemiologija

Infektivna mononukleoza je akutna virusna bolest, prouzrokovana Epstein-Barr-ovim herpes virusom (humani herpes virus 4), rasprostranjena u celom svetu. Od nje oboljevaju osobe svih uzrasta, ali najčeće bolest pogađa uglavnom školsku decu i omladinu u dobi od 15 do 25 godina. Može se javiti u sporadičnom obliku, kao i u vidu epidemija.

Bolest se prenosi kapljičnim putem i preko pljuvačke (oralnim kontaktom). Inkubacijski period (period od unosa virusa u organizam i pojave prvih znakova bolesti) traje između 5 i 15 dana. Kako od ove bolesti oboljeva uglavnom mladež, te zbog njenog oralnog prenosa, u narodnom jeziku održao se i naziv “bolest poljupca”.


Kliničke manifestacije bolesti i postavljanje dijagnoze

U najvećem broju slučajeva bolest počinje povišenom temperaturom, 38-40°C, koja traje 7-10 dana, te drugim opštim simptomima infekcije, kao što su: glavobolja, grlobolja, opšta slabost, bol u mišićima i zglobovima, drhtavica, gubitak apetita i mučnina. Na ove opšte simptome mogu se nadovezati karakteristični, specijalni simptomi u obliku generaliziranog povećanja limfnih žlezda u svim regijama, posebno u predelu vrata (naročito zadnja grupa), gde se grupišu u "pakete". Gotovo redovna pojava je uvećana slezina, a vrlo čest simptom je lakunarna angina (ždrelna angina) i sitna krvarenja na granici mekog i tvrdog nepca.

Česta manifestacija infektivne mononukleoze je i hepatitis praćen uvećanjem jetre, mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita te pojavom žutice. Dosta retko, bolest se može manifestovati i simptomima od strane centralnog nervnog sistema (encefalitis) u vidu jake glavobolje, ukočenog vrata, fotofobije (osetljivost na svetlo) te znacima perifernog neuritisa. Izuzetno retko moguće su i plućne manifestacije u vidu bolova u grudima, otežanog disanja i kašlja.

Šarenilo i raznolikost simptoma ove bolesti naročito zapaljenje ždrela, hepatitis, ospa i uvećanje linfnih žlezda jako otežavaju diferencijalnu dijagnozu.

U toku infektivne mononukleoze redovne su promene u krvnoj slici, koje se sastoje u izrazitom povećanju broja limfocita (limfocitoza) i pojavi takozvanih atipičnih limfocita. U preko 90% slučajeva znatno su povišene vrednosti jetrenih enzima (transaminaze), koji ukazuju na prolazno oštećenje jetre.

Dijagnoza infektivne mononukleoze postavlja se na temelju karakteristične kliničke slike (tri simptoma: visoka temperatura, grlobolja, paketi povećanih limfnih žlezda), pratećih promena u krvnoj slici bolesnika te porastu titra heterofilnih antitela na mononukleozu (rezultat se dobija za nekoliko dana).
Postoje i brzi dijagnostički testovi dokazivanja mononukleoze tzv. Mono-test kojim se do dijagnoze dolazi u roku od 30-60 minuta.

Tok bolesti i komplikacije

Visoka temperatura traje obično 7-10 dana, a sa njenim normalizovanjem, normalizuje se i nalaz u ždrelu i postepeno se gube opšti simptomi bolesti. Povećane limfne žlezde, uvećana jetra i slezina smanjuju se polako, te bolest prosečno traje oko šest nedelja. U izuzetnim slučajevima simptomi ove bolesti mogu postojati i 2-3 meseca.

Najčešće komplikacije infektivne mononukleoze su sekundarne bakterijske infekcije ždrela i grkljana, obično od strane streptokoknih bakterija.

Pored prolaznog oštećenja jetre u toku bolesti, moguća su oštećenja (komplikacije) na nevnom sistemu, srcu i plućima, a vrlo retko može doći do rupture slezine, i to prilikom težeg fizičkog napora ili u slučaju tupe, neki put bezazlene traume u levom gornjem trbušnom kvadrantu. Ruptura slezine ukoliko se ne prepozna na vreme može dovesti i do smrtnog ishoda.

Dosta retko infekcija sa EB- virusom može prouzrokovati maligni limfom koji potiče iz B-stanica.
Kod Burkitt-ovog linfoma vilice, koji se javlja kod dece u Africi, po pravilu u serumu bolesnika uvek postoje antigeni Epstein-Barr virusa.
Isto tako infekcija sa ovim virusom je udružena sa nazofaringealnim karcinomom u nekim određenim populacijama. Etiološka uloga EB-virusa kod ovih neoplazmi nije tačno utvrđena.


Lečenje

Ne postoji specifično lečenje ove bolesti.
U osnovi je simptomatsko, a bolest u velikoj većini slučajeva prolazi bez komplikacija i posledica.

Neophodno je relativno mirovanje sve dok traju opšti simptomi bolesti (visoka temperatura, glavobolja, malaksalost).

U akutnoj fazi bolesnik treba da unosi veliku količinu tečnosti u organizam, ishrana treba da bude lagana, a prostorija u kojoj bolesnik boravi da se redovno provetrava i održava sa procentom povećane vlažnosti.

Za smanjenje telesne temperature iznad 38°C, treba koristiti antipiretike, prvenstveno iz grupe Paracetamola, izbegavajući Acetilisalicilnu kiselinu (Aspirin i srodne derivate), posebno kod manje dece, radi moguće pojave tzv. Ray-ovog sindroma, kao i moguće udruženosti trombocitopenije (umanjenje broja trombocita u krvnoj slici) sa ovom bolešću, što može kao posledicu imati povećanu tendenciju ka krvavljenju.

U preko 20 % slučajeva postoji udruženost ove bolesti i lakunarne angine (faringo-tonsilitis/zapaljenje ždrela i krajnika) prouzrokovane bakterijom beta-hemolitički Streptokok, što zahteva primenu antibiotika, najbolje antibiotika iz grupe makrolida (Azithromicin, Roxythromicin, Erythromicin, Clarithromicin), izbegavajući antibiotike penicilinsko-ampicilinske grupe koji dosta često kod obolelih od mononukleoze dovodi do pojave jako nezgodnog kožnog raša.

Upotreba kortizonskih lekova je limitirana na komplikovane slučajeve infektivne mononukleoze, kod kojih postoje komplikacije od strane disajnih puteva, srca, centralnog nervnog sistema ili perzistiranje visoke septičke temperature i posle 7 dana od početka prvih znakova bolesti, kao i u slučaju komplikacija od strane hematopoeznog tkiva (hemolitička anemija, izražena trombocitopenia).

U narednih mesec-dva dana, po prolazku akutne faze bolesti, neophodno je izbegavati teži fizički napor i sport, posebno borilačke veštine, zbog rizika od moguće ozlede slezine.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Hronicar svakodnevice


Life is peachy...

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 631
Zastava Zemun
mob
Samsung E730
Prezivela sam to "chudo" pre 2 godine.. i to sam prosla taj najgori stadijum... otecene zlezde... umanjen apetit(izgubila 6kg)... osip... temperatura koja lomi.. groznica... uzas... I to u sred leta...  Smile
IP sačuvana
social share

"It has been said that something small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Opera 9.0
mob
Apple iPhone SE 2020
Opasna bolest poljupca

Infektivna mononukleoza je virusna bolest uzrokovana u 90 odsto slučajeva Epstein-Barovim virusom. Infekcija ovim virusom može se javiti u bilo kom životnom dobu, ali najčešće kod adolescenata i mlađih osoba. Po statističkim podacima više je prisutna kod muškaraca nego kod žena. Obično se javlja sporadično i nije vezana za godišnje doba, a retko u manjim epidemijama lokalnog tipa (u školama, vrtićima, internatima) u proleće ili jesen. Bolest se širi direktno sa zaražene osobe najčešće putem sekreta iz usta (sline) a popularno se zove još i bolest poljupca.

Kako se najčešće prenosi:-prljavim rukama-upotrebom tuđeg pribora za ličnu higijenu i jelo-kod dece putem igračaka i drugih predmeta ukoliko su inficirana sekretom iz usta zaražene osobe-poljupcemNakon inkubacije koja traje nekoliko nedelja, bolest obično počinje sa osećanjem blagog umora, glavoboljom, gubitkom apetita, a potom se razvijaju simptomi jačeg ili blažeg karaktera dok kod nekih osoba bolest može da prođe nezapaženo, skoro bez ikakvih znakova. Treba napomenuti da nakon infekcije virus ostaje unutar obolele osobe do kraja života, a povremeno se može reaktivirati i izlučivati iz grla.

Najčešći simptomi su:-povišena telesna temperatura-pojačano znojenje-upala ždrela-otok limfnih žlezda (najizraženiji na zadnjem delu vrata)-malaksalost, umor-uvećanje slezine i jetre-ponekada i prisustvo ospi i otok očnih kapaka

Slika i tok bolesti zavise od životne dobi, konstitucije, kondicije i imunološkog stanja organizma, tako da bolest može da traje od jedne do nekoliko nedelja. Poznato je da se infekcija brže širi kod osoba sa slabijim imunitetom. Akutna faza bolesti traje obično od sedam do 14 dana, posle toga temperatura se normalizuje i postepeno se simptomi povlače dok povećanje limfnih žlezda i slezine može da traje još nekoliko nedelja ili meseci. Međutim, kod jedne grupe obolelih, oporavak može imati drugačiji tok tako da se bolesnici žale više meseci na iscrpljenost, bolove u nogama, zamaranje i depresiju.

Iako je infektivna mononukleoza obično bezopasna i ima dobru prognozu, ishod bolesti može biti različit i bolest se ne sme shvatiti olako jer se ponekad javljaju komplikacije koje mogu da budu i veoma opasne.

Kad se leči kod kuće, potrebno je:-mirovanje-uzimanje dosta tečnosti-lagana ishrana-izbegavanje fizičkog napora-adekvatno uzimanje lekovaPravilna prevencija ovog oboljenja ima svoju ulogu u sprečavanju širenja zaraze i podrazumeva:-izbegavanje kontakta sa sekretom obolele osobe ili osobe koja je skoro prebolela infekciju (virus može biti prisutan i do godinu dana u slini)-opšta higijena i redovno pranje ruku-izbegavanje upotrebe tuđeg pribora za ličnu higijenu i jelo (četkica za zube, maramice, peškira, neoprana čaša ili pribor za jelo)-edukacija i informisanje stanovništva o bolestima njihovom prenošenju, nastanku i sprečavanju (u školama, na fakultetima, drugim kolektivima).

Komplikacije bolesti:-Naprsnuće slezine (zahteva bolničko lečenje)-Promene na plućima, jetri, srcu, nervnom sistemu, koštanoj sržiDijagnoza oboljenja se postavlja na osnovu prisutnih simptoma, laboratorijskih analiza krvi, ultrazvučnim pregledom jetre i slezine i pomoću specifičnih tekstova koji ukazuju na prisustvo uzročnika oboljenja.Da bi se bolest lakše pobedila važno je pridržavati se saveta dobijenih od lekara i u većini slučajeva lečenje se može sprovoditi u kućnim uslovima.



Izvor: Glas Javnosti \ Dr Ksenija Maid
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Zodijak
Pol Žena
Poruke 142
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
I ja sam prezivela to cuo pre tacno godinu dana,imala sam slabiju klinicku sliku ali zato jos uvek imam povisenu temperaturu,malaksalosti,umor,ponekad nisam sposobna ni za sta i krvna slika jos uvek nije dobra.Mirovala sam pola godine,nisam iz kuce izlazila osim do doktora a sad sam se prepustila i vise ne idem na kontrole niti me zanima,proci ce mi ceo zivot u krevetu a ovo kako je krenulo nece nikad proci mirovala ja ili ne...ne znam sta je gore da me sastavi posteno,traje par sedmica i prodje ili ovako da se njakam godinu dana...
« Poslednja izmena: 07. Dec 2005, 13:09:57 od Miss B. »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
da li je moguca mononukleoza kod muskaraca? ima jedna devojka skoro bila bolesna od toga pa da znam da li rizikovati ili ne. . .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

serbian,
da te pitam odakle si skinuo ovaj tekst o IM ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 2
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Pre neki dan saznala sam da moja najbolja drugarica ima mononukleozu,a pile smo iz iste flase. . .  Postoji li sansa da nisam zarazena?
Sledece nedelje idem na more, sta ako sam zarazena? Da li cu moci da idem?  :help:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.51
mob
Apple iPhone 3Gs
Pre neki dan saznala sam da moja najbolja drugarica ima mononukleozu,a pile smo iz iste flase. . .  Postoji li sansa da nisam zarazena?
Sledece nedelje idem na more, sta ako sam zarazena? Da li cu moci da idem?  Smile

Zavisi od vise faktora. Period inkubacije ti je od 4-8 nedelja, tako da se simptomi ne moraju javiti dok se ne vratis sa mora, sve zavisi od toga kada si pokupila infekciju. Zatim, kolicina pljuvacke na toj flasi verovatno nije dovoljno velika da bi sadrzala dovoljnu kolicinu virusa da bi izazvala infekciju. Kod solidnog broja zarazenih infekcija moze proci i bez simptoma.
Ipak, ukoliko ti se pojave simptomi, to ce biti jaki bolovi u grlu, uvecani limfni cvorovi i povisena temperatura. Par dana pre pojave tih simptoma bi trebala osecati malaksalost i gubitak apetita. U slucaju da dodje do razvoja infekcije, preporucuje se strogo mirovanje da ne bi doslo do rupture uvecane slezine sto je najcesca komplikacija ove bolesti. Drugih tezih komplikacija nema, osim sto bi alkohol trebao biti zabranjen 6 meseci (ili bar dok se transaminaze ne vrate u normalu).
Zimus sam prelezao mononukleozu.. prilicno dosadna bolest, pet dana je zajeban period, bukvalno ne mozes da gutas, mucis se i sa svojom pljuvackom.. kasnije je sve lakse.. Ali, u principu, i nije preterano tesko oboljenje, tako da, bez straha... Smile
IP sačuvana
social share
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 2
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ma ne plasim se, samo mi je zao sto cu prelezati skoro celo leto. . . . .  hvala ti puno!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16345
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Nokia 
Citat
Postoji li sansa da nisam zarazena?
Sledece nedelje idem na more, sta ako sam zarazena? Da li cu moci da idem?
Постоји!
Citat
Zavisi od vise faktora. Period inkubacije ti je od 4-8 nedelja, tako da se simptomi ne moraju javiti dok se ne vratis sa mora, sve zavisi od toga kada si pokupila infekciju. Zatim, kolicina pljuvacke na toj flasi verovatno nije dovoljno velika da bi sadrzala dovoljnu kolicinu virusa da bi izazvala infekciju. Kod solidnog broja zarazenih infekcija moze proci i bez simptoma.
Ipak, ukoliko ti se pojave simptomi, to ce biti jaki bolovi u grlu, uvecani limfni cvorovi i povisena temperatura. Par dana pre pojave tih simptoma bi trebala osecati malaksalost i gubitak apetita. U slucaju da dodje do razvoja infekcije, preporucuje se strogo mirovanje da ne bi doslo do rupture uvecane slezine sto je najcesca komplikacija ove bolesti.
Smile Smile
ИМН, измори човека,ако се разболиш једи сладолед, смањује бол,а има много калорија!
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.113 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.