Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 20:20:00
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bolećivost prema ljudima  (Pročitano 16202 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung Galaxy SII
E ovako... imam jedan problemčić, a sad da li ćete mi verovati ili ne, potpuno je vaša stvar.  Smile

Naime, kao što kaže naslov teme - imam tu neku mazohističku crtu u odnosu prema (nekim, ne svim) ljudima.
Kada je nekome potrebna pomoć, ma ko on bio, ne umem da odbijem da mu/joj pomognem, iako znam da ta osoba to ne zaslužuje.

Evo konkretan primer:
Kad god sam na fakultetu bila u posedu neke informacije ili bilo čega što bi moglo biti i od značaja drugima, uvek sam to delila sa svima. Nekako imam usađen taj osećaj odgovornosti i prema drugima. Nisam vaspitavana na to da gledam samo sebe, ali mi se čini da polako već odlazim u krajnost.

Naime, obzirom da sam diplomirala među prvima u generaciji, mnoge kolege me sada posmatraju drugačije. Na fakultetu se nikada ničime nisam isticala, niti sam gajila preterane želje da se sa svima družim. Zapravo, uvek sam imala svoj krug ljudi, a sa ostalima bila na mlako zdravo u prolazu.

Međutim, sad se stvari promeniše. Od mene niko nije očekivao da ču dati sve ispite tako brzo i da ću još brže diplomirati. I sad vidim kako me smatraju za nekog ko zna da izađe na kraj sa svim njihovim mukama.  Smile

Dosta njih mi šalje mailove u kojima piše - šta radiš, kako si, e da te pitam, znaš li kako da uradim ovaj i ovaj rad, hajde da se čujemo pa da mi kažeš, pošalji mi, molim te - to, to i to, znamo da ti to sve znaš, već si to prošla.

E sad, naravno da mi nije nikakav problem da nekome na taj način pomognem. Ja sam sve te ispite davala kada ih je spremala samo nekolicina nas, i znam kako mi je bilo teško što nije bilo nikoga da mi pomogne, i znam koliko bih ja nekome bila zahvalna na takvoj pomoći.

To je jedna strana. Međutim, kada se zagrebe malo ispod površine, postaje jasno da je tim ljudima glavni cilj - korist. Nikada u životu nisu sa mnom komunicirali, nikada me ništa nisu pitali, ni ja njih, nikada nismo imali nikakav kontakt koji se nije završio u roku od 2 minuta. I sada mi ti isti ljudi šalju poruke i mailove, kukajući kako im je baš jako potrebna moja pomoć, kako ne znaju šta će, izvinjavaju se i slično. Traže da im dajem savete oko učenja, da im šaljem svoje radove i skripte, itd.

Kao što rekoh - to samo po sebi ne bi bilo ništa čudno da su to zaista moji bliski ljudi. Međutim, ovo su potpuni stranci, oni koji do juče možda nisu ni znali moje ime, a sad im odjednom jako trebam!  Smile

Sa jedne strane - volim da pomažem koliko god je u mojoj moći, ali sa druge - imam osećaj da me neko gadno vuče za nos. Kada ti uslugu traži neko za koga jedva da si čuo, sve se pozivajući na tvoju ''stručnost'' (BTW, da vidite samo kako mi podilaze - jao, što si ti uspešna, što si pametna, psiholog, blablabla - more nosite se u pizdu materinu, nisam ja toliko pametna kolike ste vi lenčuge i sve biste da vam drugi rade za vas  Smile ).

I sad ne znam kako bih izlečila tu svoju bolećivost. Jer, sto puta sam bila u situaciji - daš im prst, oni bi celu ruku, a loše se osećam kad nekoga iskuliram. Šta da radim?

Da li pomagati svima pa biti dobra budala, ili ih sve odjebati pa biti zla budala?  Smile

Nisam ocekivao ovakvu strukturu teksta od tebe.  Smile Malo sam iznenadjen...  Smile
Moje misljenje se slaze sa SF-ovim.

Citat
Da li pomagati svima pa biti dobra budala, ili ih sve odjebati pa biti zla budala?  Smile
Nije ni crno ni belo. Moras da imas "sluh" da nadjes "sredinu". ... da identifikujes parazite (you are the shrink  Smile ) i one koiji zasluzuju.

Silvanus bi rekao da pomaganjem "slazes kamatu" kod cike gore.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 
Bembi ,
necu da te mnogo davim i dajem neke primere ,reci cu ti sto krace ,a ti si pametnica ;

Posto ce te gristi savesti sto nisi pomogla - pomogni kretenu ,iako je kreten ,iako on tebi ne bi pomogao ,pomogni kretenu . Meni je uvek lakse kad pred sobom ispadnem glupa sto su me zajebali kreteni ,nego da me razdire to sto nisam htela da pomognem ,a mogla sam . E sad ,posto su kreteni u pitanju ,verovatno im ta tvoja pomoc nece biti od velike koristi i verovatno ce uprskati stavr . Kreten je kreten . Smile

Jos nesto - obavezno racunaj na to da ce najgore o tebi pricati oni sto si im pomogla . I to vidi da te ne uzrujava previse jer to ne mozes spreciti . A mozes spreciti da se nerviras .
Zbog kretena ,naravno . Smile

A mnogo lakse solucija je da kretenu kazes ''Ne ''. Naravno ,neces se lepo osecati prvih nekoliko puta kad krenes u akciju ,mozda ces i popustiti i vracati se i ciniti im pa se opet jediti ...i to je sve ok ,nisi prva sto prolazis kroz sve to . Kad je covek dobar i kad ima razvijen osecaj grize savesti ,losi ljudi koriste to .A ti neces valjda da ti losi budu pametniji od tebe ? Smile
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
@ThePhilosopher
Iskreno, ovaj tvoj post nisam ni pročitala, mislim da to neću ni učiniti.
Hvala u svakom slučaju.

@Loli
Mudar savet, čini mi se, jer i ja nekako, prema instinktu, tako razmišljam. Kada isključim ''racio''. Smile

IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung Galaxy SII
Pa jeste... Kad malo bolje razmislim - u pravu si. Moj savet je bio los:

Bas je lose sto pomenuh Silvanusa, jer si ateista....
Bas je lose sto pomenuh "cudnu strukturu" jer ti mislis da uvodni post nije mogao konciznije i bez manje "nekih" elemenata...   ("obzirom da sam diplomirala među prvima u generaciji", "Od mene niko nije očekivao da ču dati sve ispite tako brzo i da ću još brže diplomirati. " ...)

Bas je lose sto napisah ovakav post jer slaga da ga nisi procitala (inace ne bi imala takav komentar)
Bas je lose sto...

Dakle, ovaj moj post shvatite kao totalni antisavet. Uzivajte u temi. Ja se povlacim sa nje.

Citat
,a ti si pametnica

------------------------>

Citat
Mudar savet,

Smile
« Poslednja izmena: 29. Jan 2010, 03:13:38 od ThePhilosopher »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
ja mislim da bi trebalo da pomogneš svima ! Ipak, gre'ota je takav talenat ne upotrebiti u dobre svrhe ! A i da odvojiš par sati dnevno da nekome olakšaš život, zar nije vredno toga ?! Hvala Bogu pa si ti u prilici, i Bog te je obdario intelektom da pomogneš ljudima. Čvrsto verujem da mu je to i bila svrha prilikom stvaranja tebe ! To se na neki način vidi i kroz tvoju moderatorsku aktivnost koju tako plemenito obavljaš ! E, sad, naravno da treba povući određenu granicu. Ljudi (obični ljudi, ne takvi kao ti) imaju tu nezgodnu naviku da - kada im pružiš prst, traže celu šaku. Vrlo lako se može desiti da se osile, pa da, nakon pružene pomoći, počnu da ti traže još više ! Npr. prenoćište kod tebe, kintu na zajam, čak i seks ! Veruj mi, ne pričam napamet ! Dokle ćeš biti spremna da ideš, isključivo zavisi od tebe, moj savet je - pruži koliko god možeš i ne osvrći se na zlurade komentare !
« Poslednja izmena: 29. Jan 2010, 03:22:27 od radulac »
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4910
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
a i nikad se ne zna...mozda ces i ti nekoga od njih zvati samo kad ti nesto bude zatrebalo...mozda bi ti pomogli kao veza za neki posao ili tako nesto....ako ti ne ide na stetu,pomozi...to ti je moj savet...
IP sačuvana
social share
tvrdji od hard core-a

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
... ali ovde se radi o onima koji je svaki cas vuku za rukav, bez ikakve sanse da sami zasucu sopstvene?! Ili gresim? Smile Ukoliko ne gresim... takvim ljudima treba natrljati nos... hajde jednom pomognes, dva puta, tri puta, pa i pet puta... ali sesti je vec bezobrazluk.

Nikada ne bih mogla da kazem nekome da cu mu pomoci, ali da ocekujem uzvracanje usluge Smile Strasno i jezivo.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 1800
Citat
hajde jednom pomognes, dva puta, tri puta, pa i pet puta... ali sesti je vec bezobrazluk.

pa u toj granici je i fora... to varira od osobe do osobe  Smile
Uostalom, to je i bilo pitanje:

gde se završava dobra volja, a počinje iskorišćavanje? [/color] Smile
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5629
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Ja sam imao dobrog druga, sa kojim sam se druzio na studijama. Decko je bio neverovatno vredan, ali je imao neki trip ili je to komplex, da kad god ima neki problem, koji ne moze da resi, prilikom ucenja, on je bio u stanju da 24h trvi i bunari taj jedan isti problem, ne bi li ga resio. Nikako nije hteo da dopusti sebi da nekog od nas pita za savet i putokaz, kad naidje na problem. Zato je celu godinu duze studirao od mene  Smile

Ja nisam vredan kada je ucenje u pitanju, ali tehnicke nauke su takve da bez timskog rada neces dobro proci, drustvene su drugo (zatvoris se u sobu bez prozora i bubas na pamet). Zato sam uvek radio u drustvu i sa nekim, svako kaze nesto, sto kasnije dobro dodje u formiranju velike celine. Nesto sto bi sam radio 6 sati, u drustvu ti treba 1 sat. Dakle, savet, pomoc i rec su nesto sto jaca sve sfere ljudske delatnosti. Onaj ko sve cuva za sebe, ce postati zrtva sopstvene zatvorenosti ... kad-tad.

Ja se ne secam da sam imao neki primer da kada sam nekom pomagao, da mi se to vratilo po zlu  Smile Neki ljudi se u stvari plase da pomognu drugom, zbog sopstvene nesigurnosti i mozda par losih iskustava.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
qcko,
odgovor na to pitanje je jednostavno... svako procenjuje iz svog ugla i donosi zakljucke od slucaja do slucaja... jednostavno nema preciznog odgovora, jer nema propisane granice... nekome tolerisemo razne bezobrazluke iz nekih tamo samo nama poznatih razloga, a nekoga necemo ni da pogledamo... prosto kao pasulj.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 20:20:00
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.