Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bogovi sutrašnjice: Kako izgleda budućnost religije  (Pročitano 126163 puta)
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Ovaj alkoholičar gde god da se pojavi - usere diskusiju.

Ne znam kako ga više ne mrzi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
mob
Samsung 

Ta emotivna veza je još dominantna, čak i kod ljudi koji su boga prilagodili sebi i biće to tako još neko vreme. Al mislim da će racionalni pristup vremenom postati dominantan. I ovde ne mislim na neki period od 10, 20, 30 godina. Za bližu budućnost očekujem nastavljanje trenda postepenog rasta deista, agnostika i ateista, koji će možda u nekim državama postići veće procente, ali globalno ne vidim to uskor

Деизам мора имати неку подлогу. Супстанцу. Нешто на чему се заснима. Не мора то бити религија. Иначе клизи у агностицизам, чисто рационално стајалиште. Атеисти су затворили предмет и то је то за њих. Они не морају тражити доказе за своје тврдње.

Podloga može biti jednostavna. Hiljadama godina koncept kreatora je prisutan u ljudskoj svesti i neće tek tako ispariti. Isto tako mnogim će i dalje biti neprihvatljivo da je univerzum nastao bez uplita bilo kakve inteligencije i da je podešen baš onako kako treba da pi podržavao život kakav poznajemo.
Sa druge strane sve od nastanka na dalje ne daje utisak bilo kakvih intervencija da bi potvrdilo koncept kreatora u religijskom smislu. Bog je stvorio ali se ne meša ili jednostavno nije zainteresovan za nas jer smo jer smo sami po sebi nebitni, nus produkt u čitavoj priči, dok je bitno nešto sasvim drugo. Kad zamisle sebe u jednoj osrednjoj galaksiji, jednoj od 200 milijardi drugih galaksija, na jednoj malenoj planeti koja kruži oko jedne omanje zvezde, jedne od 200 milijardi u ovoj galaksiji i ko zna koliko u čitavom svemiru, ne deluje im da smo mi tu nešto posebno bitni. Ako je sve ovo tu zbog nas, onda je svemir veliko traćenje prostora i vremena.
Kreator postoji jer ništa ne nastaje samo po sebi, ali ne i kreator u religijskom smislu.

Kod agnostika je druga priča, Bog možda postoji, možda ne, ne postoji način da to znaju jer niti pokozuje svoje postojanje, niti sami možemo doći do njega, čak i sama nauka ne daje opšte prihvaćeno objašnjenje za okidač velikog praska i za kratko vreme nakon njega.

Ateizam je isključiv po pitanju kreatora. Bog ne postoji, tačka

Zajedničko za sva tri koncepta je da počivaju na tome da prisustvo boga u religijskom smislu ne vidimo, da se sve sem samog početka može objasniti.
I ako nema slaganja od čega je sve počelo, ne vidim značajnije sukobe u ovim pravcima, bar ne strastvene kao danas, što će obezbediti mirnu koezistenciju
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Duga poruka a ipak bez dovoljno detalja. Tj... Previse odredjena tamo gde je mnogo stvari koje mogu biti i crne i bele.

Ja licni cenim tek monoteistu koji je agnostik, jer on razume strahotu monoteizma, različitost stvoritelja i stvorenog. Nesaznatljivost stvoritelja. Jedina teologija koja ima smisla je apofatika
« Poslednja izmena: 08. Apr 2020, 22:43:49 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Večni kreator je jednostavno neodrživa hipoteza.

Što zbog praktičnih razloga tipa čemu sve to, pa do sve do toga da taj kreator uopšte ne mora da bude inteligentan agent. Tj, Big Bang je mogla da izazova poslednja čestica koja je bila usisana gravitacijom u pra crnu rupu i zbog te jedne jedine čestice je došlo do prenapregnutosti samog prostora unutar crne rupe koji je prouzrokovao da gravitacija dobije suprotan predznak. I tako je počelo širenje samog prostora koji je sa sobom nosio energiju.

Inače jedan od dokaza da su sve čestice bile u jednom trenutku na jednom mestu i da su se sve dodirivale je ujednačena temperatura kosmosa od 3 kelvina u svakom svom delu.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Mislim da ne mozemo da nislimo o tome na taj nacin logicno, nelogicno.
Poenta je u tome da o stvoritelju uopste ne mozemo da mislimo.
Nije to nesto ko drvodelja. ;-)
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
E tu grešiš.

Možemo da mislimo o čemu god hoćemo i da dođemo do zaključaka koji mogu ili ne moraju da budu racionalni, logički i imaju uporište u već postojećim filozofskim idejama.

Pošto se radi o čistom teoretisanju niko naravno ne mora da bude u pravu.

Ako ikad budemo našli načina da detektujemo kreatora, tj, ako je takav ostavio trag u svom delu (otkud znam, recimo da nađemo njegov potpis na mikro ili makro nivou) sve do tada je čista spekulacija.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Dakle kazes da mozemo da mislimo kao sto mozemo da mislimo o dužini beskonačne prave? Ili?
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Ne znam zašto bi nam iko zabranio da mislimo. Nismo u srednjem veku.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Nisam govorio o spoljnjoj zabrani. Prikazao sam problem u okviru pitanja
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Već sam odgovorio. Možemo da mislimo o čemu god hoćemo.

Ne moramo da mislimo, ako mislimo da je mišljenje o nečemu gubljenje vremena.

Ako je mišljenje o nečemu gubljenje vremena, možemo da igramo igrice umesto toga.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.