Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 00:43:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bog je vrhunsko Zlo !!!  (Pročitano 26334 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
hipoteza: bog je vrhunsko zlo.

dokaz:
bog je stvorio ljude.
bog je ljudima dao slobodnu volju.
ljudi svojom slobodnom voljom chine zlo.
slobodna volja je uzrok zla.
bog je lljudima dao zlo.
zakljuchak 1: bog poseduje zlo.

bog je vrhunski u svemu .
svaka osobina koju poseduje bog je kvalitetom bolja od slichne osobine
drugog bica (bog je najbrzi , najjaci ,najpametniji ...)
bozje zlo je kvalitetom najbolje.
zakljucak 2: bozje zlo je vrhunsko zlo.

bog je apsolutan.
ono shto je apsolutno je potpuno i nema ni traga svoje suprotnosti.
bozje zlo nema ni traga dobra i potpuno je.
zakljuchak 3:poshto u bogu nema ni traga dobra onda je bog zlo.

krajnji zakljucak : bog je vrhunsko zlo.

Slobodna volja!!Pa bas to i treba da se podvuce.
Prvo da samo zamenimo rec "zlo" sa "dobrim" iz ovog tvog zakljucka ,onda bi bog bio vrhunska totalna i naj naj naj dobrota.Zato je ovakva logika apsolutno pogresna.

nazalost logika ne moze da bude pogreshna jer je logika Smile
princip ogledala u ovom sluchaju ne vazi jer kao shto rekoh
dobri bog ne bi dao ljudima priliku da vrshe zlo , dok bi zli
bog itekako dao ljudima priliku da usavrshe svoje zlo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Ne postoji samo jedan bog. Postoje mirijade (ne samo "milijarde", nego zaista mirijade!) bozanstava.

Naravno, ideja bozanskog nije identicna pojmu zla, ali to ne znaci da ne postoje i bozanstva koja manifestuju zlo. -- Medjutim svakako ne samo takva, mnogo vise je onih drugih.

prilichno glupava ideja . po chemu bi bice
kakvih ima na mirijade kako ti kazesh bilo
toliko izuzetno da se naziva bogom

Glupav je tvoj postulat da je bozansko uopste "toliko izuzetno" a da i ne kazes koliko je to "toliko".

Ali to je zato sto polazis od prilicno mentalno reatrdirane, skucene ideje monoteizma kao premise, bez obzira da li je promovises ili opovrgavas.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 244
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@pedjanbg

Krstasi su ucinili mnogo toga dobrog boreci se za svoje interese ( po ratnom pravu plena ti sledbenici koji su pljackali i klali su jako dobro prosli ). U pitanju je bio sukob civilizavija i rasa , vera je bila izmisljeno pokrice koje im je bilo dobro dosllo . Ono sto su oni ucinili u korist covecanstva , a narocito evrope je jako veliko i prevazilazi  " stetu " .
Usporili su prodor islama u evropu za 200 godina , pa racunaj koliko bismo bili pod turcima da ih nije bilo . Oni su omogucili renesansu i pomocu znanja i zlata koje je u Italiju stiglo jer im je ona bila glavni prolaz izmedju evrope i palestine , doneli su kompas koji je sa  napredkom u tehnici izgradnje brodova , sto se takodje desilo radi njih ,  omogucio velika pomorska otkirca . Priliv zlata iz novog sveta i Palestine je smanjio deficit koji je evropa imala u trgovini sa istokom i korz infalciju i skok cena radne snage sa renesansom doveo do kraja serdnjeg veka . Kao sto vidite pokrenuli su citav koristan proces .

p.s. Ovakve stvari ne pisu izricito ( premda se zakljucak moze izvesti ) u osnovskim i srednjoskolskim udzbenicima istorije jer oni nemaju za cilj istoriju kao uciteljicu zivota vec je koriste kao sredstvo za stvaranje gradjana koji imaju svest o svetu oko sebe koja je po volji vladajucih . Tvoja svest o krstasima je po volji danasnjih vladajucih .

@Cauros
Kako si tako siguran da su oni bili naivni a da je to sto si ti prihvatio(iako si prihvatio bez iole logike) istinito?

Smile Smile Smile Smile

@bf_109_g_6

Opovrgavao sam tvoj zakljucak o bogu kao apsolutnom zlu jer nije u skladu sa formalnom logikom . Ako vec i ti , kao i ja polazis od prirode onda znaj da nema dobra i zla , vec samo borbe za opstanak i suprotstavljenih interesa . Zakjucak je da je bog samo sredstvo u toj borbi , koje najcesce koriste vladajuci , a moze koristiti i ostalima . Tako da zakljucak o  zlu ne moze da stoji ni u jednoj varijanti . Medjutim , ako ti je cilj da raznim vrstama "produhovljenih" dokazes da nisu u pravu -  Smile to cenim , ali gledaj da se vise baziras na tome da su neki izmislili pricu o dobru i zlu da bi vladali  i da je mnogi i sada prihvataju i nesvesno nekome omogucuju da vlada .
« Poslednja izmena: 28. Dec 2005, 16:41:23 od Desper »
IP sačuvana
social share
Maximalno!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
@Desper

U ranijim postovima o Americi si pricao u losem kontekstu. Sada si dao punu podrsku americkoj spoljnoj politici.
Nabrojao si posledice krstaskih ratova, ali to su samo one vidljive. Ono sto se ne vidi su unsteno kulturno i naucno blago. Ko zna koliko je Ajnstajna pobijeno. Ne znamo sta bi bilo da je bilo, ili da nije bilo. Nikada necu reci da je neki rat dobar, bez obzira koliko jedna civilizacija imala koristi od njega.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 244
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@pedjanbg

Ti si dao samo pausalnu ocenu bez ikakvih argumenata , ako ne znas kako su stajale stvari u istoriji ne mozes shvatiti ni sadasnjost . Vidim lepo znas o Tesli i Stivenu Hokingu , kada budes lepo znao istoriju onda govori  o istorijskim pitanjima , kao sto cu i ja govoriti o fizici kada to budem znao . Pa sam si rekao da ce hepi end biti tek posle velikog rata , ako sada ne prihvatas da je i jedan rat doneo dobro ? . I kakvi crni Anstajni koji su pobijeni , pa pronalasci jedino nastaju kada postoji potreba za njima , a ne zbog pronalazaca . Ima puno primera pronalazaka koji su pronadjeni pa izgubljeni i onda naknadno pronadjeni , beton , asvalt , parna masina , prema tome uciteljica zivota nas uci da pronalaske diktiraju drustvene potrebe , a ne pronalazaci .

Ja o Americi nisam govorio nista lose , vec sam rekao samo kako stoje stvari u vezi toga da ona propagira misljenja slicna tvom iz koristi , sto je savim legitimno u borbi za opstanak . Njihova spoljna politika je jako pametna i efikasna . To sam oduvek i mislio .

Sada neko moze reci da se ne slaze sa ovim , ali onda neka ponudi argumente , neka ne ide tezom da je misljenje kao i dupe - svako ga ima  Smile
Molima vas da se niko ne uvredi .
« Poslednja izmena: 28. Dec 2005, 21:30:25 od Desper »
IP sačuvana
social share
Maximalno!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Niko ne kaze da ratovi nisu bili korisni nego da nisu opravdani.Mozda su doneli korist ali nisu doneli nista dobro ( a sada cemo polako uci u ono "cilj opravdava sredstvo" ).
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 244
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
U to da cilj opravdava sredstva sam  ja indirektno ulazio veoma cesto , tu se u sustini zavrsava ono  o relativnosti dobra i zla , borbi za opstanak i suprotstavljenim interesima , nekom rat , nekom brat .

Cak i kada bi nacije i drzave napravile dogovor po principu , ajde od danas smo dobrice , uvek bi jedan deo njih u to usao neiskreno sa skrivenim ciljevima   (tako se i dogodilo pri osnivanju UN ) .

IP sačuvana
social share
Maximalno!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
@Desper
Ma, u pravu si. Nemam ja potrebno znanje da bih nesto konkretno mogao o problemu da kazem (vecito sam odbijao da ucim istoriju).
Mogu samo da kazem ono sto osecam, a to je da su svi na planeti isti. Nejasna mi je borba za opstanak izmedju ljudi.
Ja sam srbin, pa cu u svemu podrzavati srpski narod, bez obzira da li ja to smatrao ispravnim. To vazi i kada je vera u pitanju. Ne! Srbin sam koliko sam i indijac.
Ljudi npr. hoce Gotovinu u zatvoru, a Mladica na slobodi. A samo da su se malo zapadnije rodili, o istoj stvari bi sasvim suprotno pricali.
Ja ne mogu tako. Ne mogu da podrzim politiku SAMO MI SMO VAZNI. Pa vi ste kao i svi drugi. Zao mi je.
Znam da je boljitak jako daleko, ali desice se.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Znaci udri brate ko kog stigne!Najaci pobedjuje!Zivela priridna selekcija...
Sto jes jes svi hoce moc, ali i to se da resiti time sto nijedna zemlja ne bi imala prevlast (barem apsolutnu).
A savest?A moral? A etika?
Smile
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 244
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@pedjanbg

U sustini si upravu za to sto kazes . Ovo fakticno stanje borbe za opstanak ce se promeniti
kada bude mogao da se stvori iskreni konsensus oko nekih pravila ( sto je tesko da se moze desiti iz cista mira ) ili kako si i rekao posle velikog sukoba kada se svi pokokaju pa oni koji ostanu shvate da treba stvoriti taj konsensus oko nekih pravila jer je borba za opstanak kod coveka otisla dalje nego kod bilo koje vrste - daleko do te mere da ugrozava njen opstanak . Ipak se ona ne moze skroz ugusiti jer je u pitanju nesto podsvesno - instinkt .

@cauros

Upravo tako kao sto kazes . Osvrni se po svetu oko sebe i videces da je tako .
IP sačuvana
social share
Maximalno!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 00:43:03
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 6.362 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.