Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 22:37:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Biti slavan  (Pročitano 13712 puta)
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
Nokia N97
Kad porastem biću Arsen, ali sa svojom jetrom i mnogo lošijim pesmama.  Smile
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
Prevladavanje 'straha od beznačajnosti'

Još donedavno mladi su željeli karijeru odvjetnika ili liječnika. Danas više ne. Oni čeznu za slavom poput one Mark Zuckerberga ili Oprah Winfrey.

Ova pojava nije ograničena na mlađu populaciju, već danas jednako snažno zahvaća i ljude odrasle dobi. Želja za slavom je opasna, tumači psiholog dr. Carlo Strenger sa sveučilišta u Tel Avivu, jer potkopava naš doživljaj vlastite vrijednosti. Psiholog Strenger je u svojoj kliničkoj praksi uočio da ljudi u sve većoj mjeri pate od straha da su beznačajni. Tijekom posljednjih desetak godina proveo je opsežna istraživanja da bi otkrio uzroke ove pojave koja u međuvremenu uzima sve više maha. Odlučio je ovom problemu pristupiti primjenom interdisciplinarnog istraživanja. U svojoj knjizi: 'Strah od beznačajnosti: U potrazi za smislom u dvadeset i prvom stoljeću' (Palgrave Macmillan) dr. Strenger navodi značajno povećanje razine anksioznosti i depresije u ljudi tijekom proteklog desetljeća. Fenomen globalne tjeskobe zainteresirao je mnoge stručnjake te je proteklih godina često istraživan, primjećuje Strenger, ali dosad nije temeljitije analiziran niti razjašnjen u cijelosti. "Problem je složen pa ga je za cjelovito sagledavanje potrebno osvijetliti iz više različitih kuteva." U knjizi se analiziraju uzroci široko rasprostranjene pojave osjećaja beznačajnosti u današnjih ljudi. Kombiniraju se saznanja iz ekonomskih, socioloških i eksperimentalnih egzistencijalno psiholoških istraživanja.

Na temelju njih Strenger zaključuje da strah od beznačajnosti nastaje pri uspoređivanju sebe i vlastitih postignuća s onima "značajnih" ljudi diljem svijeta. "Globalne marketinške mreže imaju pogubno djelovanje na ljude koji su im izloženi", kaže Strenger. "Mi smo danas u drugačijoj situaciji, globalizacija je donijela promijene. Pod snažnim smo utjecajem medija koji nam opsesivno nameću kriterije za rangiranje i ocjenu ljudi prema bogatstvu i slavi." U prošlosti je zanimanje odvjetnika ili liječnika donosilo stabilno poštovanje u društvu, objašnjava on. Danas čak i uspješni pojedinci žive u stalnom strahu da li će se pokazati dovoljno dobrima u usporedbi s onima koje nameću tiskani i elektronski mediji. Područja nadmetanja je sve više te time raste i neizvjesnost kako se dokazati na svima. "To uništava samopoštovanje u nestabilnom društvu", kaže on. U svojoj knjizi Strenger također osporava nove trendove duhovnosti koji obećavaju instant promjene i laka rješenja.

Nestručni pokušaji rješavanja egzistencijalne nelagode mogu dovesti do novih razočaranja. Knjige za samopomoć, koje se nude u samoposluživanjima i zračnim lukama ne daju pravu pomoć, smatra on. Strenger savjetuje da bi ljudi morali prestati s uspoređivanjem vlastitih ostvarenja s onima iz glamuroznih prikaza života bogatih i slavnih. Valja izbjeći pomamu za rangiranjem i ocjenjivanjem koju potiču mediji, jer ona ne može donijeti mir i zadovoljstvo. Ljekovito će djelovati proces aktivnog rada na prihvaćanju samoga sebe. Treba krenuti u trajnu potragu za spoznavanjem i razumijevanjem sebe što čini dijelove procesa sazrijevanja. Strah od beznačajnosti može se prevladati izgradnjom vlastitog identiteta neovisnog o utjecajima iz vana. Ljudi bi trebali više uživati u vlastitim postignućima." To će donijeti više stabilnosti nego li savjeti iz jeftinih knjižica. Treba shvatiti da nam mediji nude nezdravu duhovnu hranu. Pri vrednovanju vlastitih postignuća treba imati više razumijevanja za sebe. Rad na sebi traži dosta vremena baš kao i onaj na stjecanju fakultetskog znanja" navodi Strenger. Ulaganje u visoko obrazovanje je nesumnjivo dobar početak, ali da bi živjeli ispunjeni život moramo se angažirati u cjeloživotnom procesu učenja i razvoja, zaključuje Strenger.

Izvor: American Friends of Tel Aviv University
Izvor
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3185
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
...ja mogu postati slavan kad god to budem pozeleo.trenutno mi odgovara moja privatnost,tako da mi neka slava sad ne bi bas dobro legla.lakse je postati slavan,nego popiti kasiku ribljeg ulja.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1590
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
Mislim da treba razlikovati pojam "slavan" od termina "poznat".

Npr. Jasna Sekaric je slavna jer je osvojila gomilu olimpijskih i svetskih medalja za Srbiju. A Ekrem Jevric je poznat po svojoj pesmi "Kuca-poso" i po tome sto je budala.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nepoznat -
mob
Samsung 
Ja sam kao klinac maštao o slavi, više ne.
Sada maštam o skladnoj porodici, sigurnom poslu, ekonomskoj sigurnosti i kući na periferiji sa velikim dvorištem.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
Želja za slavom je opasna, tumači psiholog dr. Carlo Strenger sa sveučilišta u Tel Avivu, jer potkopava naš doživljaj vlastite vrijednosti.
Nije opasna, normalna je. Iz nekog razloga skoro niko ne zeli da bude niko, svi hoce da budu neko   Smile

Dok sam bio mladji vise sam mastao o tome, sada samo kazem da je zdravlja i para, ostalo ce doci  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
Kad sam bila mala, maštala sam o tome da budem slavna. Sad ne, sad želim da budem Bog.
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.151
mob
Samsung 111111
Mnogo ti cesto spominjes boga,ne bi me cudilo da na kraju uhvatis samu sebe kako verujes u njega  Smile
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
Ja verujem samo u sebe, tako da si prilično u pravu kad kažeš da verujem u boga.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1590
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
Ja verujem samo u sebe, tako da si prilično u pravu kad kažeš da verujem u boga.  Smile

Ti si infidel !!! Al se zato rado tucas za Uskrs !!!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 22:37:53
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.