Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 23. Apr 2018, 02:15:04
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Biljna ulja  (Pročitano 2181 puta)
17. Jul 2009, 12:34:28
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Maslina  - Olea Europaea





Olea Europaea

Opis biljke :
u divljem stanju kao Olea Europaea oleaster L. maslina je grmolikog oblika s trnovitim vrhovima grana.

Na sredozemlju se uzgaja više od 1000 vrsta i tipova maslina, koje se vrlo teško mogu odrediti, jer često ista sorta u raznim zemljama nosi razna imena, a njihove se morfološke osobine mijenjaju pod utjecajem tla, klime i uzgoja.

Uglavnom su kulturne sorte 6 do 8 metara visoka stabla bez trnovitih grana. Maslina u povoljnim prilikama razvija mnogobrojne cvjetove, ugodna mirisa, žućkasto-bijele boje.


Vrijeme cvatnje : svibanj, lipanj.

Stanište : obalna područja Sredozemlja.

Ljekovite i djelotvorne stvari : nalaze se u plodovima koji se sastoje od mesnatog dijela i sjemenke, dugi su oko 4 cm, tamnoljubičaste do crne boje.

Sadrže oko 70 posto glicerid oleinske kiseline, oko 25 posto palmitinske, stearinske i arahinske kiseline te malo slobodne oleinske kiseline i holesterin.



Dobijanje maslinova ulja : za dobijanje finog maslinovog ulja plodovi se nakon branja odmah moraju podvrći tiještenju. Razlikuju se 3 vrste maslinova ulja : tzv. " djevičansko ulje", najbolje je kvalitete, a dobija se putem prvog laganog tiještenja, pri čemu se koštica ploda ne smije zdrobiti.

Pri ovom postupku tiještenja ne smije doći do upotrebe topline, pa je dozvoljeno samo tzv. "hladno tiještenje". "Djevičanskom ulju" ne smiju se dodavati nikakve primjese. "Provence" ulje ( nazvano po jugoistočnom području Francuske na čijem se primorskom dijelu uzgaja maslina ) je ulje druge kvalitete, čije tiještenje može rasti sve do zgnječenja koštice ploda, ali se ni kod ovog postupka tiještenja ne smije upotrijebiti toplina.

Takozvano "drvno ulje" je maslinovo ulje najslabije kvalitete, a dobija se ponovljenim tiještenjem ostatka nakon proizvodnje "Provence" ulja i pod djelovanjem topline.

Ovako dobijeno ulje upotrebljava se isključivo za proizvodnju sapuna i za tehnička ulja. Miris i okus "Provence" ulja je ugodan.

Maslinovo ulje (Oleum olivarum), kao "djevičansko ulje", vrlo je vrijedno i sadrži u sebi vrijednosti potrebne zdravlju.


Ljekovito djelovanje : "djevičansko ulje" upotrebljava se u liječenju kao vrlo dobro sredstvo kojim se podstiče izlučivanje žuči, u takozvanim kurama sa uljem kao sredstvo za lakše izlučivanje žučnih kamenaca, te kao sredstvo za klistiranje.

Maslinovo ulje je sredstvo za rastvaranje otvorenih čireva, a upotrebljava se izvana kao lako ugrijan oblog. Ono vrijedi nadalje, primijenjeno iznutra, kao umirujuće sredstvo kod upala crijeva i želuca, kao i kod otrovanja jetkim tekućinama i otopinama soli.

Maslinovo ulje je lagano srestvo za čišćenje koje ne prouzrokuje nadražaje te se može upotrijebiti za liječenje hemoroida koji krvare.

Maslinovo ulje je važan sastavni dio lijekova za trljanje, masti a neophodno je i kod izrade kozmetičkih preparata.

Maslinovo ulje nije samo veoma korisno u dijetnoj ishrani želučanih i žučnih bolesnika, nego i zdravi ljudi treba da podmiruju svoju potrebu za masti ovim biljnim uljem, i to ne samo kao začin kod pripreme salate.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Soja  - Soja hispida Moench



Opis biljke :

Soja pripada porodici lepirnjača, malog je rasta i malog sjemena. Biljka je jednogodišnja s uspravnom i razgranatom stabljikom, s dosta velikim trodijelnim listovima i bijelim do ljubičastim cvjetovima. Prvobitno je nađena kao divlje rastuća u Japanu, a udomaćena je u Mandžuriji.

Botaničari su utvrdili čitav niz vrsta i međuvrsta, koje su kroz uzgoj u još mnogobrojnijim varijetetima praktički raširili po čitavoj zemlji. Najvredniji dio biljke, sjeme, razlikuje se po vrstama od plosnato-duguljastog do bubrežastog, a kod nekih uzgojnih formi ovalnog i okruglog oblika. Sjeme je 5-12 mm veliko, boje žućkaste, smeđe do crne. U Mandžuriji se razlikuju samo tri vrste i to sa žutim, crnim i zelenim sjemenkama.

Stanište : uz zemlje iz koje soja vuče svoje porijeklo, danas se soja uzgaja u dalekim prostranstvima Zapadne Indije, Afrike i Južne i Sjeverne Amerike. Preko južnoazijskih zemalja uzgoj soje proširio se u novije vrijeme i u Sjevernu Ameriku a u Evropi na mediteranske zemlje. Sjeme je najljekovitiji i za dobijanje ulja najvažniji dio biljke, specifičnog, na grah nalik, mirisa i uljnatog okusa.



Od ljekovitih i djelotvornih tvari : sjeme soje sadrži oko 37 % bjelančevina i oko 20 %
 masnog ulja. Iz sojinog ulja izolirane su sljedeće supstance : linolna, linoenska, arahinska i eruka kiselina, kampesterin, ergosterin, sitosterolin, stigmasterin i dr. Od vitamina su uglavnom dokazani vitamini B6  i K1. Detaljnije analize utvrdile su još čitav niz punovrijednih tvari, među ostalim i lecitin.

Primjena i ljekovito djelovanje : vrlo je bogato. Već zelena biljka može biti upotrebljena kao paša, zelena hrana, kao povrće, medonosna biljka, kao nadomjestak za duhan i dr. Iz zrelog sojinog sjemena, koje se može pržiti, peći, kuhati ili podvrći vrenju, dobije se sojino mlijeko, odnosno, sojino brašno iz kojeg se dalje priređuje niz živežnih namirnica : sojin sir, vrste sojinog brašna i umaka od soje.

Sojino ulje se upotrebljava u prvom redu kao ulje za kuhanje, kao važan sastavni dio u izradi margarina, kao ulje za salatu i dalje tehnički u fabrikaciji sapuna i za izradu firnisa i laka. Kao sporedan proizvod i ostataka nakon tiještenja dobija se, među ostalim i lecitin. Proizvodi od soje važne su životne namirnice bolesnih od šećerne bolesti. U trgovini dolazi sojino brašno, kojemu je oduzet sadržaj ulja, koje nalazi uvijek veliku primjenu za vezivanje povrća kod dijetne kuhinje, kao i škrob krumpira za pripremu dijetnih juha.

Sojino ulje treba u kuhanju što više primenjivati kao jestivo ulje, kao punovrijedan i zdraviji nadomjestak za životinjsku mast.

Takozvano sojino mlijeko, vrlo slično kravljem mlijeku, dolazi u trgovinu kondenzirano ili kao mliječni prah i važno je u prehrani osoba koje boluju na želucu, a ne podnose kravlje mlijeko. Iz sojinog mlijeka priprema se mekani sir (japanski tofu), nadasve zdravo jelo, koje putem vrenja daje tzv. sojin sir, poznat i po imenu budistički sir.

Soja služi kao vrlo tečan nadomjestak za meso u proizvodima koji se jedva razlikuju od mesnih prerađevina, priređenih od goveđeg ili svinjskog mesa. Lecitin iz soje se mnogo primenjuje u farmaciji i kozmetici.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Suncokret  - Helianthus annuus L.



Opis biljke :

suncokret simbol ljeta - toliko je općenito poznat da nije potreban pobliži opis te biljke. Suncokret raste u mnogobrojnim vrstama i podvrstama, koje se razlikuju po visini biljke, po veličini cvjetne glave, po veličini i boji plodova i po sadržaju ulja.

Vrijeme cvatnje : srpanj do kolovoza, a vrijeme sazrevanja plodova, već prema staništu, od ljeta sve do kasne jeseni.

Stanište : kulturni suncokret je  porijeklom iz Amerike te je početkom 16 stoljeća prenesen u Španjolsku, odakle se dalje raširio.

Danas se vrlo mnogo uzgaja kao jedna od važnih biljaka za dobijanje ulja, kao krmna biljka, a dobra je i paša za pčele. U vrtovima se često sadi kao ukrasna biljka, a podivljala dolazi uz željezničke nasipe, rubove puteva, na poljima, pustopoljinama i dr.



Ljekoviti dijelovi biljke : cvjetovi i sjeme, odnosno, plodovi. Veliko značenje ima iz plodova dobijeno ulje (Oleum helianthi). Miris plodova je slab a okus uljnat.

Ljekovite i djelotvorne tvari :  u cvjetovima je dokazan kvercimeritrin, jedan monoglikozid kvercetina, nadalje bartain, holin, ksantofil i dr. Glavni sastavni dio plodova je masno ulje, kojeg sadrže i do 40 posto. U masnom ulju nalazi se bogatstvo vitamina E, kao i fitohormoni, lecitin i mineralne tvari.

Suncokretovo ulje ima sve veći značaj i jedva zaostaje za maslinovim uljem. Svjetložuto, bistro i žitko suncokretovo ulje odlikuje se dugom postojanošću, smije se upotrijebiti samo kao hladno tiješteno ulje, a od neograničene je koristi kao biljni izvor masti za zdrave i za bolesne ljude. Pomoću topline tiješteno ulje služi samo za tehničke svrhe.
Liječenje Suncokretovim uljem

Ljekovito djelovanje : iz svježih cvjetova i svježe narezanih gornjih dijelova stabljike priprema se alkoholni ekstrakt, koji vrlo ljekovito djeluje kod oboljenja sa groznicom. Taj alkoholni ekstrakt osobito je vrijedan preporuke kod malarije, jer on uzrokuje ozdravljenje gdje su i visoke doze kinina potpuno zatajile. Dozu određuje isključivo liječnik.

Ovaj je alkoholni ekstrakt djelotvoran kod influence, oboljenja pluća sa stalnom laganom temperaturom, bronhalnog katara, upale pluća, a ne manje i kod plućne gangrene. Djelovanje se pripisuje fluorescenciji suncokretove tinkture. Suncokretovo ulje osobito se preporučuje bolesnicima kojima je zabranjeno uživanje životinjskih masti, kod bolesti žuči i jetre, kod čira na želucu i dr.

Uz maslinovo ulje prikladno je i ulje od suncokreta kao vrlo dobra temeljna materija ulja za masažu. Ako navedeno prirodno čisto ulje, dopunjeno biljnim eteričnim uljima, obogaćuje ulje koje služi za funkciju kože, tada je ono za mazanje i masažu prirodni lijek od važnog značenja.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Kikiriki  - Arachis hypogaea L.



Opis biljke :

jednogodišnja biljka, visoka 30-70 cm, ubraja se u mahunarke pa ima izvjesnu sličnost s graškom i lećom.

Interesantno je da se, nakon oplodnje, cvjetne drške produžuju napadno prema zemlji, uguraju oko 5 cm u zemlju, da bi se tako razvili plodovi, koji su s pravom dobili ime zemni orasi.

Stanište : smatra se da su domovina kikirikija tropski krajevi Južne Amerike, no biljka se kultivira još u Indiji, Kini i zapadnoj Africi.

Sve veća potreba za mašću izazvala je pokusne uzgoje u Evropi, pa se danas kultivira u Španiji, južnoj Francuskoj, Italiji i dr. Kikiriki se danas javlja u mnogim sortama i  varijatetima.



Djelotvorne tvari : sjemenke sadrže 40-50 posto masnog ulja, 20-30 posto dušika, nadalje škroba, celuloze i dr. U masnom ulju utvrđene su prije svega linolna, cerotinska i behenska kiselina, laurinska, miristinska i arahinska kiselina, vitamin E i mnoge nealkaloidne tvari.

Primjena : kikiriki je izvanredno jestivo ulje, vrlo slično maslinovom ulju po blagosti, kakvoći i okusu.

Kao visokovrijedno jestivo ulje trebalo bi se mnogo više upotrebljavati u kućanstvu. Vrijedan je pažnje u ulju visoki sadržaj linolne kiseline, poznate kao jedne od najvažnijih masnih kiselina.

Ulje kikirikija, križano sa maslinovim uljem, prodaje se često pod imenom "stolno ulje". Ulje kikirikija upotrebljava se kod proizvodnje margarina, mnogo služi kao ulje u proizvodnji ribljih konzervi, u proizvodnji čokolade, a sve veću primjenu nalazi u proizvodnji keksa i finog peciva.

Sjeme kikirikija u prženom obliku daje nadomjestak za kavu.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Apr 2018, 02:15:04
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: Juzne Vesti :: Citati :: Serbia News :: Kuvar :: Tvorac Grada :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.14 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.