Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 11:03:05
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Šta mislite?
Biblija je istina,sve u njoj je tačno.
Samo delimično je tačna
Ne znam
Pola od toga što piše je laž
Biblija i jevandjelja su osmišljena radi kontrole i manipulisanja čovečanstvom.
Neutralan/na
Idi dole
Stranice:
1 ... 86 87 89 90 ... 397
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Biblija,istina ili laž?  (Pročitano 539953 puta)
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Da vam kažem nešto:Jadan je taj bog koji mora da potapa čovečanstvo zbog greha...
Iskušavanje i dokazivanje ljubavi mogućim žrtvovanjem malog deteta,ubijanja,kažnjavanja,rituali-Sve sama sotonska dela.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Nisu sotonska. Bog nije zao uopste  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Ok, sve najbolje.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1515
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Ja mislim da je Bog vanzemljac. Proverio ja malo Lightsoftov predlog. I sada verujem da su nas vanzemljci napravili. Smile
Isus i sve sa tim je pogresno tumaceno.
Da.Nas su napravili vanzemaljci kukavice,koji se kriju od nas.Pravi baštovan nikada neće da se krije iza bašte,već će stati usred vrta,i da uživa u njegovoj lepoti.Ako su nas vanzemaljci napravili,toliko dostojanstva i obraza nemaju da stanu pred nas,i da pogledaju nama u oči, ako su nas stvorili,već ih samo čujemo u pričama sa tajnim vladama i sličnim nelogičnim pričama kao u bajkama.Toliko o našim kukavičkim stvaraocima,našim Bogovima iz priča i slika.
IP sačuvana
social share
Skrab.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Sony xperia
Pa ne vidim da je nesto ni bog iz starog zaveta stao i pokazao se. Koji je pa on bastovan ?? Jel' i on kukavica ?? Jel' i on nema dostojanstva, i obraza ??
Jel' i on iz prica i slika ??
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 6827
Zastava Kr
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson k770i
nego..imam jedno pitanje za ove sto slepo veruju...ako nas je bog napravio prema sebi,kako to da su adam i eva odmah zgresili? da li to znaci da je bog gresan? znam sad cete da kazete da nam je dao slobodnu volju... a ko onda njemu ne da da ima slobodnu volju?

@lightsoft da ti kazem ja njihov odgovor..bog se stalno pojavljivao i sad nece vise jer  smo mi mnogo gresni i opet ce nas potopiti...nije to globalno zagrevanje,to je boziji bes Smile

p.s. gde je onaj rogozub sunce mu? poce da mi nedostaje za prepirku Smile
« Poslednja izmena: 22. Apr 2008, 02:12:39 od djuntomir »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 22
Zastava Sarajevo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung Note 3
Cesto cujem da je Kršcanstvo objavljena religija. Isto se govori i o jehudijskom vjerovanju. Ovo je tacno koliko i tvrdnja da slonovi nose kuhana jaja. Islam je od pocetka bio nacin života predviden za Allahova stvorenja.
"Ibrahim nije bio ni Jevrej ni kršcanin, vec pravi vjernik, vjerovao je u Boga jednoga, i nije bio idolopoklonik." 3:67

Da bih objasnio hronologiju skretanja u kršcanstvo, uzecu kao primjer Pavla, poslije Petra, kršcanima najvažnijeg apostola.

Po biblijskim navodima, Pavle je shodno potrebama Rimskog carstva radio na gušenju pokušaja organizovanja od strane muslimana koji su prihvatili ucenje preneseno preko Ise (as). U to vrijeme mu je ime bilo Savo (Savao-Savle-Pavao-Pavle). On je bio Rimljanin od rodenja tj. Imao je status gradanina. Dakle....

"Savao pak, sveudilj zadahnut prijetnjom i pokoljem prema ucenicima Gospodnjim, pode k velikomu sveceniku, zaiska od njega pisma za sinagoge u Damasku, da sve koje nade od ovoga Puta, muževe i žene, okovane dovede u Jeruzalem." (Biblija, Djela apostolska 9:1,2)

"Ovaj sam Put na smrt progonio, u okove bacao i predavao u tamnice muževe i žene," (Biblija, Djela apostolska 22:4)

Pošto je Isa (as) širio Islam a Islam ne trpi paganstvo, konfrontacija (bar verbalna) je neizbježna. Poruka Islama koju je Isa (as) prenosio svojim ucenicima, nije bila u skladu s potrebama rimljanske uprave te su pokušali djelovati silom, želeci ubiti Isu (as) i zatrti ucenje koje je on prenosio. Jedna od metoda je bila korištenje lokalnih gradana kao instrument u fizickom zaustavljanju jacanja zajednice. Da bi bili efektivniji, skuckali su odlican plan. Ako nešto ne možeš uništiti, ucini ga bezopasnim. Odlucili su poslati Pavla (Savla) da izvrši taj zadatak. Dakle imamo Pavla na putu za Damask, fol ide da uradi još zuluma sljedbenicima Ise (as). Kad odjednom.....

"(3)Kad se putujuci približi Damasku, iznenada ga obasja svjetlost s neba. (4) Sruši se na zemlju i zacu glas što mu govoraše: "Savle, Savle, zašto me progoniš?" (5) On upita: "Tko si, Gospodine?" A on ce: "Ja sam Isus kojega ti progoniš! (6) Nego ustani, udi u grad i reci ce ti se što ti je ciniti." (7) Njegovi suputnici ostadoše bez rijeci: culi su doduše glas, ali ne vidješe nikoga." (Biblija, Djela apostolska 9)

Dakle ovdje je opisano kako se Isa (as) obratio Pavlu. Nije da vjerujem u Bibliju ali ovaj dogadaj uzimam kao dokaz za teoriju da je Pavle svjesno radio za Rimljane. Ako pogledamo rijeci Pavla gdje on sam opisuje ovaj isti dogadaj, detalji pocnu smetati....

"(6) "Dok sam tako putovao i približavao se Damasku, s neba me oko podneva iznenada obasja svjetlost velika. (7) Sruših se na tlo i zacuh glas što mi govoraše: 'Savle, Savle, zašto me progoniš?' (Cool Ja odgovorih: 'Tko si, Gospodine?' Rece mi: 'Ja sam Isus Nazarecanin koga ti progoniš.' (9) Oni koji bijahu sa mnom svjetlost doduše primijetiše, ali ne cuše glasa Onoga koji mi govoraše. (10) Rekoh nato: 'Što mi je ciniti, Gospodine?' Gospodin ce mi: 'Ustani, podi u Damask i ondje ce ti se reci što ti je odredeno uciniti.'" (Biblija, Djela apostolska 22)

1.Indikativna razlika u citatima pripisanim Isi (as)
2.Pavlovi jarani su u prvom primjeru culi glas a u drugom primjeru ga ne cuše.

E sad, imamo Pavla koji tvrdi da je pricao s Isusom (as). Najbolji nacin da se uvuce u zajednicu i pomiješa istinu s neistinom? Da bude žestok pobornik ucenja Ise (as) al' po njegovom receptu.

Muslimani to nisu mogli tolerisati. Havarijuni, kod kršcana znani kao apostoli, su žestoko reagovali protiv tih inovacija te Pavle, s kojim Isa (as) nikad nije prozborio niti rijec, nije dugo cekao da napadne same apostole. Ljude s kojima je Isa (as) dijelio hranu i koje je Isa (as) licno ucio.

"(11) A kad Petar stiže u Antiohiju, u lice mu se usprotivih jer je zavrijedio osudu: (12) doista, prije nego stigoše neki od Jakova, blagovao je zajedno s poganima; a kad oni dodoše, poceo se povlaciti i odvajati bojeci se onih iz obrezanja. (13) Za njim se povedoše i ostali Židovi te je i Barnaba zaveden tom prijetvornošcu." (Biblija, poslanica Galacanima 2)

Petar, Barnaba i ostali su bili protiv Pavlovih inovacija. Širili su ucenje Ise (as) bez dodavanja svojih ideja al' to nije štimalo Rimljaninu Pavlu. Zato je pred rajom poceo govoriti ...

"Neki, istina, propovijedaju Krista iz zavisti i nadmetanja, a neki iz dobre volje:" (Biblija, poslanica Filipljanima 1:15)

Pošto su samo apostoli i Pavle propovjedali ucenja Ise (as), na koga se odnosi ova opaska o zavisti i nadmetanju ako ne na apostole? Razlika izmedu apostolskih izvora i izvora Pavla je u tom što su apostoli ucili direktno od Ise (as). Pavle tvrdi da mu Isa dolazi u vizijama. Kako tacno utvrditi da ucenje Ise (as) nije isto s onim što Pavle prica? Poredenje...

Prema Bibliji....

"A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je necista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one neciste.'" (Biblija, Levitski zakon 11:7,Cool

Isa (as) prema Bibliji kaže razloge dolaska ....

"(17) "Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. (1Cool Zaista, kažem vam, dok ne prode nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezic iz Zakona nece proci, dok se sve ne zbude. (19) Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauci ljude, najmanji ce biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge ucio, taj ce biti velik u kraljevstvu nebeskom." (Biblija, Evendelje po Mateju 5-o poglavlje)

Dakle prema Bibliji, Isa (as) kaže da nije došao da ukine Zakon. Ona zabrana konzumiranja svinjetine je dio tog Zakona. Isa (as) ne jede svinjetinu, njegovi apostoli ne jedu svinjetinu. I nade se Pavle da kaže kako mu je Isus u viziji rekao kako je svinjetina u redu za jelo. Za života Isus kaže da ce praktikovanje Zakona uslijediti nagradom. Pavle dobija viziju gdje mu se Isus obraca s odobrenjem po pitanju svinjetine. Milioni ljudi koji se zovu kršcanima ne slijede Isusa i apostole koji nisu jeli svinjetinu. Oni slijede Pavla.

Drugi primjer....

"(11) Obrezujte se, i to neka bude znak Saveza izmedu mene i vas. (12) Svako muško medu vama, kroz vaša pokoljenja, kad mu se navrši osam dana, neka bude obrezano; i rob, roden u vašem domu, i onaj što bude kupljen od stranca, koji ne bude od vaše krvi. (13) Da, i rob roden u tvome domu ili za novac kupljen mora se obrezati! Tako ce moj Savez na vašem tijelu ostati vjecnim Savezom. (14) Muško koje se ne bi obrezalo neka se odstrani od svoga roda: takav je prekršio moj Savez." (Biblija, Knjiga Postanka 17-o poglavlje)

Pavle taj 'vjecni savez' sakriva pod tepih.....

"(12) Svi koji se hoce praviti važni tijelom, sile vas na obrezanje, samo da zbog križa Kristova ne bi trpjeli progonstvo. (13) Ta ni sami obrezani ne opslužuju Zakona, ali hoce da se vi obrežete da bi se mogli ponositi vašim tijelom. (14) A ja, Bože sacuvaj da bih se icim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu. (15) Uistinu, niti je što obrezanje niti neobrezanje, nego - novo stvorenje." (Biblija, poslanica Galacanima 6-o poglavlje)

Dakle nema veze to što je Bog naredio obrezivanje kao znak 'vjecnog saveza'. Pavle je pametniji.

Al' govor o mesu i obrezivanju je samo uvod. Važniji aspekt Pavlove misije je bio smirivanje sljedbenika Isusa (as). Isus, kao poslanik nije odvajao duhovno od svjetovnog. Iako Biblija nije valjan dokaz, paralelu izmedu Muhammeda (as) i Ise (as) možemo povuci po pitanju deklaracije rata silama nepravde. U Bibliji se navodi da je Isa (as) rekao ....

"Nato ce im: "No sada tko ima kesu, neka je uzme! Isto tako i torbu! A koji nema, neka proda svoju haljinu i neka kupi sebi mac." (Biblija, evandelje po Luki, 22:35)

Mac. Toliko o janjadima koji okrecu drugi obraz kad ih neko ošamari. Nije Isa (as) bio janje nego je bilo u interesu rimljanske vlasti da njegovi sljedbenici budu pitomi te su uposlili Pavla da okrene vodu na njihov mlin . To je rezultiralo Pavlovim izjavama ...

"Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene." (Biblija, poslanica Rimljanima 13:1)

Da se svaka duša podlaže Rimljanima jer kako Pavle kaže, Rimljani su kao autoritet postavljeni od Boga. Dalje....

"Stoga tko se suprotstavlja vlasti, Božjoj se odredbi protivi; koji se pak protive, sami ce na se navuci osudu." (Biblija, poslanica Rimljanima 13:2)

Tko se suprotstavlja Rimljanima, suprotstavlja se Bogu. To ako je Pavle u pravu. Dakle protiviti se razapinjanju Isusa bi bilo protivljenje Božijoj volji. Protiviti se ubijanju muške djece od dvije godine bi bilo protivljenje Božijoj volji. Nekad se pitam citaju li kršcani cijelu Bibliju il' preskacu dijelove koji im ne pašu.

"Vladari doista nisu strah i trepet zbog dobra, nego zbog zla djela. Hoceš li se ne bojati vlasti? Dobro cini pa ceš imati pohvalu od nje!" (Biblija, poslanica Rimljanima 13:3)

Pavle kaže da su vladari strah i trepet ne zbog dobra nego zbog zla. Nijemac koji je ustao protiv Hitlera je prekršio osnove. Japanac koji se usprotivio silovanju Kineskinja. Iracanin koji se protivi Sadamu. Bolesno nema šta. Da završimo s prijedlogom Pavla ...

"(1)Dakle, preporucujem prije svega da se obavljaju prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude, (2) za kraljeve i sve koji su na vlasti, da provodimo miran i spokojan život u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti." (Biblija, prva poslanica Timoteju drugo poglavlje)

Nekoliko tacaka:

--Pavle je sistematski ukidao Zakon kojeg Isus po biblijskim navodima došao ne da ukine nego da potvrdi.
--Pavle je ucio narod da budu podložni vlastima. Tadašnjim Rimljanima. Završio je u Rimu s obezbjedenim stanom i tjelohraniteljem. Njegove zasluge u smirivanju revolta su Rimljanima bile od neprocjenjive vrijednosti.
--Ne želim vrijedati kršcane ovom analizom nego ih pozivam da razmotre djelo i lik Pavla koji za sebe kaže da je Farizej (dok Isus proklinje Farizeje).
--Ne prihvatam Bibliju kao valjan izvor pouzdanih informacija i gore navedeni citati su tu jer ih se cesto ignoriše od strane kršcana.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Ja mislim da je Bog vanzemljac. Proverio ja malo Lightsoftov predlog. I sada verujem da su nas vanzemljci napravili. Smile
Isus i sve sa tim je pogresno tumaceno.
Da.Nas su napravili vanzemaljci kukavice,koji se kriju od nas.Pravi baštovan nikada neće da se krije iza bašte,već će stati usred vrta,i da uživa u njegovoj lepoti.Ako su nas vanzemaljci napravili,toliko dostojanstva i obraza nemaju da stanu pred nas,i da pogledaju nama u oči, ako su nas stvorili,već ih samo čujemo u pričama sa tajnim vladama i sličnim nelogičnim pričama kao u bajkama.Toliko o našim kukavičkim stvaraocima,našim Bogovima iz priča i slika.

Ko sto rece Soft ni ja ga ne vido. Niko ga nije video 2000 godina i jace. Biblija nije bajka? Koje dokaze imas da je Biblija tacna, ispravna, neprepravljana, iskrena? Vanzemaljske brodove vidjaju ljudi svakodnevno. Omiljeni deo iz Biblije je onaj sa Svetim Ilijom i vatrenim kocijama.
Isto tako i sa 10 zapovesti.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Ok, sve najbolje.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1515
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Pa ne vidim da je nesto ni bog iz starog zaveta stao i pokazao se. Koji je pa on bastovan ?? Jel' i on kukavica ?? Jel' i on nema dostojanstva, i obraza ??
Jel' i on iz prica i slika ??
Koliko znam po vama vanzemaljci su materijalni,i vidiljivi i samim tim možemo da ih vidimo našim očima,dok Bog Hrišćana niti je,materijalan,niti postoji na našoj materijalnoj ravni,i sasvim logično da našim očima nemožemo da ga vidimo,već samo ako naše postojanje dostigne ravan na koji on živi.To bi znalci paralelnih svetova trebali da znaju.

A evo jedan predivan text koji upravo čitam, i savršeno opisuje gledište jednog čoveka na Zemlji koji je zatvoren u 3 dimenzije ovog materijalnog sveta.
"On vidi samo površinu života,odraz,jer živi samo u spoljašnjem i kreće se samo u svom malom svetu,u svojoj čauri,koju je sam stvorio opterećenim osećanjima,mislima,rečima i postupcima.To je stanje njegove svesti.
Konci tog malog učaurenog sveta su,tako reći zidovi,koje on gleda i koje označava kao "istinu".Pošto gleda zidove sopstvenog malog sveta,on i vidi samo zidove tog malog sveta svog bližnjeg.On gleda,dakle,samo u ogledala istine i ne vidi istinu samu.
On govori o istini i pritom misli na odraz te istine,na ono što je sam uneo,u šta se sam upleo,u šta veruje,jer on samo to vidi.On veruje,dakle,samo u ono što vidi i to naziva istinom"
« Poslednja izmena: 22. Apr 2008, 02:48:54 od Pirox »
IP sačuvana
social share
Skrab.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Sony xperia
A odkud znas da su vanzemaljci materijalni ??
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Vanzemaljci jesu materijalni, ali verovatno nisu svi. Ako postoji svet na koji duse odlaze onda tu ima necega.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 86 87 89 90 ... 397
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 11:03:05
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.