Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Beograd juče bio paralisan zbog obezbeđenja uviđaja na mestu ubistva Đinđića  (Pročitano 2516 puta)
14. Feb 2006, 22:57:13
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple iPhone 6
 Beograd juče bio paralisan zbog obezbeđenja uviđaja na mestu ubistva Đinđića
Trojica policajaca nisu ispuštala Legiju iz ruku

Centar Beograda, potez oko zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, juče je podsećao na policijsku, a ne na evropsku metropolu. To strogo obezbeđenje trajalo je čitava četiri sata uviđaja u dvorištu Vlade Srbije, tokom kojeg je vršeno merenje od mesta na kome je ubijen premijer Zoran Đinđić do tačaka u Birčaninovoj i Nemanjinoj ulici, sa kojih je teoretski mogao da bude ispaljen hitac. Uviđaju su, između ostalih, prisustvovali i trojica optuženih za ubistvo premijera Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović Zveki i Dušan Krsmanović, kao i njihovi advokati, sudija Specijalnog suda Marko Kljajević, Jovan Prijić, zamenik specijalnog tužioca i trojica veštaka iz MUP-a Srbije.

Ulemek, Jovanović i Krsmanović, opkoljeni policijskom i sudskom stražom, žalili su se na hladnoću, ali su pomno pratili uviđaj. Na Legijinim rukama bile su lisice, ispod svake ruke ga je držao po jedan zatvorski stražar, dok mu je treći bio prilepljen na leđima. Na identičan način čuvani su Jovanović i Krsmanović.

- Legija je bio u kaputu ispod koga je imao odelo. Zvezdan u nekim crnim pantalonama, crnoj vindjakni, preko koje je imao prsluk, a Krsmanović u patikama, farmerkama i nekoj tamnoj jakni. Svi smo se smrzli - rekao je po izlasku advokat Goran Petronijević, dok je njegov kolega Slobodan Milivojević dodao da optuženi nisu imali pancire i da su im odmah po izlasku iz vozila skinute lisice.

Ulemek, koji se tokom uviđaja interesovao za uglove pod kojima je eventualno moglo da se puca na Đinđića i šefa njegovog obezbeđenja iz Nemanjine i Biračninove ulice, jedini je od optuženih davao sugestije i postavljao pitanja vezana za premeravanja. Njegov advokat Slobodan Milivojević kaže da se Ulemekova glavna zamerka odnosila na zastareo i neprecizan uređaj za merenje, na šta je primedbu imao i Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića, optuženog da je iz snajperske puške ubio premijera.

- Ulemek je sugerisao sudiji da sumnja u ispravnost uređaja, pošto je taj merač neka stara ruska „lajka“. Aparat je imao odstupanja u merenju i to odstupanje u merenju od dva metra na 15 do 20 metra razdaljine. Ulemek je postavio pitanje preciznosti uređaja za merenje - kazao je Milivojević.

Ceo uviđaj je fotografisan i snimala ga je policijska kamera. Iako je početak kasnio pola sata, jer je policija zaboravila da ponese deo uređaja za merenje, sve je obavljeno u predviđenom roku. Prema oceni većine učesnika, „uviđaj je protekao par ekselans“, a pokazao je da je neophodna rekonstrukcija atentata.

Advokat Boža Prelević, zastupnik Milana Veruovića (Đinđićevog telohranitelja koji je ranjen u atentatu) koji nije prisustvovao jučerašnjem uviđaju, rekao je za „Blic“ da je sada neophodna rekonstrukcija nakon što je prvi put rađena provera da li je eventualno pucano iz Birčaninove ulice. Prelević je naglasio:

- Juče se pokazalo da uviđajem i rekonstrukcijom stvari ne mogu da se zakomplikuju, već samo da se razjasne.

Advokat Aleksandar Popović, branilac braće Miloša i Aleksandra Simovića i Vladimira Milisavljevića Budale, rekao je da će odbrana predložiti da nemački stručnjaci prisustvuju rekonstrukciji atentata, za koju je takođe naglasio da je neophodna.

Odbrana sumnja u parametre koje su nemački stručnjaci uzeli u obzir da bi izmerili razdaljinu od Gepratove ulice do mesta ubistva premijera Đinđića i ranjavanja Veruovića, i predložiće da se veštacima iz Vizbadena postave pitanja u vezi sa tim.

Zastupnik Ružice Đinđić, advokat Srđa Popović, juče nije došao na uviđaj, dok je njegov kolega Rajko Danilović bio prisutan samo na početku.


Izvor: Blic \ Nataša Jovanović - Vuk Z. Cvijić
IP sačuvana
social share
"The world was on fire and no one could save me but you" ~ Chris Isaac
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple iPhone 6
Građani su na svakom koraku susretali uniforme
Da su ovako čuvali Đinđića, niko ga ne bi ubio

Građani koji su juče prolazili Ulicom kneza Miloša, Nemanjinom, Admirala Geprata, Sarajevskom... tokom uviđaja u dvorištu Vlade Srbije na svakom koraku susretali su se sa policijskim uniformama, teget, crnom, maskirnom. U šoku od tolikog policijskog prisustva najviše su bili neobavešteni prolaznici, koji prethodnog dana nisu čuli za dopunski uviđaj na mestu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Već oko osam sati dvorište Vlade, posebno ispred kobnog ulaza 5, ispred koga je ubijen Đinđić, bilo je okupirano policajcima iz Brigade policije SUP Beograd. Ubrzo su im se pridružile i kolege iz Žandarmerije, koje su pod punom opremom, u maskirnim uniformama, naoružani dugim cevima, zauzeli svoja mesta, tik do ograde i u parku koji razdvaja dvorište Vlade od zgrada u Ulici admirala Geprata. Zauzeli su i svoje pozicije u Nemanjinoj ulici, da niko nepoželjan ne bi pokušao da preko raskopanog asfalta uđe u dvorište. Žandarmi u crnim uniformama bili su na oprezu u Birčaninovoj ulici, na potezu od Sarajevske do Ulice kneza Miloša. Stanari zgrada u Ulici admirala Geprata su zarad sopstvene bezbednosti bili upozoreni da se za vreme uviđaja ne pojavljuju na prozorima.

- Da su ovako čuvali premijera, niko ne bi mogao da ga ubije - zaključio je jedan prolaznik, dok je jedna starija gospođa dodala da je „sramotno to što toliko ljudi brine da se zlikovcima nešto ne desi“.

- Gde su bili dok je Đinđić bio živ? - upitala je ona.

Ubrzo posle njihovih primedaba saobraćaj u Ulici kneza Miloša je obustavljen u oba smera. Tačno u 9.45 sati ispred zgrade Vlade se, uz jake zvuke sirene, pojavila kolona od dve marice, osam belih policijskih džipova i tamnog BMW-a. I dok je kolona brzinom svetlosti uletela u dvorište Vlade, sevali su blicevi fotoreportera i počela su nagađanja okupljenih. Ko je u kom vozilu? Jedni su tvrdili da su optuženi u maricama, dok su drugi pričali da su optuženi u džipovima i da su marice samo kamuflaža. (Kasnije se ispostavilo da su Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i Dušan Krsmanović zaista dovezeni u maricama.)

Minuti su prolazili, a vreme je počelo da se pogoršava. Krenula je je vejavica i okupljeni su počeli da cvokoću. A bilo je tek podne. Ubrzo je iz dvorišta stigla informacija da će merenja biti završena za „nekoliko minuta“, što se produžilo u ceo školski čas, da bi se pročulo da je „unutra pauza“ i da se sudija, advokati i optuženi „odmaraju“.

Kada je oko 14 sati saobraćaj u Ulici kneza Miloša u pravcu od Londona ka Mostarskoj petlji bio omogućen samo vozilima GSP-a i policijskim, mnogi su odahnuli. To je bio signal da se uviđaj bliži kraju. Uskoro je, ponovo brzinom svetlosti, kolona vozila sa trojicom optuženih otišla ka Centralnom zatvoru u Bačvanskoj 14.


Izvor: Blic \ Ana Ž. Adžić - Bojan D. Bednar
IP sačuvana
social share
"The world was on fire and no one could save me but you" ~ Chris Isaac
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple iPhone 6
Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović prisustvovali uviđaju ispred zgrade Vlade Srbije

Zovite geometre, ako nemate bolji laser


Ulemek bio aktivan učesnik, davao predloge i sugestije veštacima, dok je Zveki bez ijedne reči posmatrao uviđaj

BEOGRAD - Premijer Zoran Đinđić ubijen je sa razdaljine od 129 metara, a ne sa 134, kao što je navedeno u optužnici, dok je njegov telohranitelj Milan Veruović od snajperiste bio udaljen 128 metara, pet manje nego što što su utvrdili veštaci, rezultat je jučerašnjeg uviđaja u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Iako nije najavljeno, sudija Marko Kljajević predložio je da se ponovo izmeri udaljenost od ulaza broj 5 do drugog sprata u Gepratovoj 14, odakle je, prema optužnici, izvršeno ubistvo. Međutim, advokati okrivljenih su izrazili sumnju da je merenje neprecizno, jer je vršeno starim i nepouzdanim laserom.

- Postoje razlike u merenju, ali je veštak rekao da je kod takvih lasera dozvoljeno odstupanje od dva metra - potvrdio je Glasu jedan od advokata koji su prisustvovali petočasovnom uviđaju.
      

Prodavao Legiju

Da sve dobije i vašarski prizvuk pobrinuo se prodavac knjiga, koji se u jednom trenutku pojavio među civilima, nudeći im dva naslova, istog autora: "Legionar", za 430 dinara, "Gvozdeni rov" po ceni od 290, a pisac - Milorad Ulemek Legija. Očekujući zaradu, davao je i popust, ali niko od okupljenih nije pokazao želju da popuni biblioteku tim delima.
      
   
   

Veštaci su izmerili i udaljenost od susedne zgrade u Nemanjinoj 9, oštećenoj u NATO bombardovanju, a kako saznajemo, u obzir je uzeto nekoliko potencijalnih lokacija sa kojih su mogli da budu ispaljeni hici na premijera. Kako saznajemo, merena je udaljenost s nekoliko spratova, a utvrđeno je da zavisno od prozora, daljina je od 25 do 50 metara. Posle toga, laserom je utvrđeno da je ulaz broj 5 od zgrade u Birčaninovoj 6 do 8, koja se pominje kao moguća lokacija ubice 235 metara.

Dugo veštačenje po hladnom vremenu namučilo je, kako sudije, tužioca i advokate, tako i prvooptuženog Milorada Ulemeka Legiju, koji je aktivno učestvovao u uviđaju. Ulemek je dao više sugestija i predloga, a jedan od njih je bio i da "dva geometra izvrše ponovno i precizno merenje ako nema boljih aparata".

- Potrebno je nabaviti laser koji meri i daljinu i uglove - sugerisao je Ulemek. On je ravnopravno sa sudijom Kljajevićem, koga je do sada gledao kroz neprobojno staklo u sudu, učestvovao u uviđaju. Zvezdan Jovanović Zveki je sve to ćutke posmatrao bez ijedne reči.

- Mnogo je bitnije da se laserom izmere uglovi, a ne razdaljina. Pitanje je da li je laser bio i baždaren - rekao je advokat Goran Petronijević.

Nekoliko stotina policajaca obezbeđivalo je uviđaj na potezu ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša i Nemanjine. Od običnih - lokalnih policajaca, saobraćajaca, pripadnika policijske brigade i interventne ekipe, do žandarma u maskirnim uniformama sa automatskim puškama na gotovs, a u Birčaninovoj je bio spreman i odred Žandarmerije, potpuno oklopljene u opremu za razbijanje demonstracija.

Uprkos najavama advokata Bože Prelevića da je dovođenje Milorada Ulemeka Legije i Zvezdana Jovanovića Zvekija na rekonstrukciju opasno, jer je moguće njihovo bekstvo, nisu se pojavili nikakvi komandosi niti su dvojica bivših specijalaca pokušali da preskoče kapiju dvorišta vlade.

- Legija je mogao da dođe i u pratnji samo jednog policajca jer je sve bilo dobro organizovano. Mnogo je veća bojazan bila da okrivljeni ne budu meta atentata - rekao je Glasu učesnik uviđaja.

Rekonstrukcija je počela oko 10 časova, a Ulemek, Jovanović i Dušan Krsmanović dovezeni su oko 9.45 u maricama i u jakoj policijskoj pratnji od desetak policijskih džipova. Saobraćaj u Kneza Miloša normalno se odvijao, osim što je nakratko bio obustavljen zbog dolaska optuženih.

Pripadnici Žandarmerije su obezbeđivali i park između Vlade Srbije i zgrade Zavoda za statistiku, kordon je bio u Nemanjinoj, a zatvorena je bila i Birčaninova. Zgradi vlade nisu mogli da priđu mnogobrojni novinari i snimatelji.


Izvor: Glas Javnosti \ D. Ćuruvija, M. Ž. Lazić
IP sačuvana
social share
"The world was on fire and no one could save me but you" ~ Chris Isaac
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple iPhone 6
Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića bio veseo na uviđaju
Zveki ismevao šubaru tužioca Prijića
Zvezdan Jovanović se, na prekjučerašnjem uviđaju, smejao načinu oblačenja zamenika specijalnog tužioca Jovana Prijića

BEOGRAD - Posle prekjučerašnjeg uviđaja u dvorištu zgrade Vlade Srbije, stručnjacima Instituta u Vizbadenu biće poslata dokumentacija na osnovu koje će oni razmatrati mogućnost da je na premijera Zorana Đinđića moglo biti pucano sa još dve lokacije - iz zgrada u Nemanjinoj 9 i Birčaninovoj 6 - 8. Pored toga, nemačkim ekspertima biće poslata i pitanja odbrane vezana za njihov dopunski izveštaj, kojim su potvrdili nalaze naših veštaka da je na Đinđića, najverovatnije, pucano iz Gepratove ulice.

Na novom uviđaju merena je razdaljina između ulaza broj 5 u dvorištu vlade, gde je ubijen premijer, i terase na zgradi u Birčaninovoj ulici, gde je, prema tvrdnjama odbrane, mogao stajati atentator. Kako saznajemo, merena je udaljenost od poslednjeg sprata, sa kojeg se, kako su nam kazali advokati odbrane, odlično vidi ulaz gde je ubijen premijer. Međutim, zbog sumnje da je merenje bilo neprecizno jer je vršeno starim uređajem, odbrana je na licu mesta predložila sudiji Marku Kljajeviću da se ono ponovi, ali sa novim preciznim laserom, ukoliko ga naša policija ima.

Skalamerija od uređaja
- Uređaj je prava skalamerija, neka ruska "lajka" stara 15 godina, a njime nisu mogli precizno da se izmere uglovi, što je najvažnije. Čak ni veštak koji je sa njim radio nije siguran kada je baždaren, a aparat su jedva mogli i da stegnu - kaže advokat Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića Zvekija. On ističe da je u jednom trenutku ceo uviđaj mogao i da bude prekinut kada je primećeno da aparat nije najprecizniji.

- Legija je u jednom momentu prišao aparatu i rekao da je star i prevaziđen, te da postoje savremeniji i bolji. Sudija Kljajević je potom upitao veštake iz MUP-a da li imaju neki drugi uređaj, ali nismo dobili odgovor. Na kraju je, ipak, odlučeno da se obavi merenje, kada je pola grada već bilo blokirano - navodi Vukasović.

On je Glasu potvrdio priče da je njegov klijent na uviđaju smejao zameniku specijalnog tužioca Jovanu Prijiću.

- Tačno je da se nasmejao kada je video Prijića sa šubarom na glavi. I ja sam se smejao kada sam video njegovu šubaru. Nije tačno da se smejao zato što je bio na mestu zločina. To su bizarne priče jer smo na to mesto došli da uradimo nešto od čega mu zavisi glava - rekao je Jovanovićev advokat dodajući da njegov klijent nije predlagao nikakva merenja tokom uviđaja jer mu je on tako savetovao.

Rekonstrukcija
Međutim, Maja Kovačević-Tomić, sudija i portparol Specijalnog suda, rekla je da je Prijić bio pristojno obučen.
- Imao je crne pantalone, kaput i šubaru, što je bilo primereno vremenskim prilikama - objasnila je sudija Kovačević-Tomić. Ona je dodala da je sudija prihvatio predlog odbrane da ispitaju i tvrdnje odbrane o mogućim lokacijama atentatora kako bi veštaci iz Vizbadena razmotrili i tu mogućnost. "Pravo branilaca je da dovode u sumnju dokaze tužioca, a sud mora da proverava ne samo optužnicu, nego i tvrdnje odbrane", kaže ona.

Advokati Aleksandar Đorđević i Aleksandar Popović istakli su da je posle ovog uviđaja neophodna rekonstrukcija, ali sudija Kovačević-Tomić je rekla da to nije potrebno jer postoje drugi materijalni dokazi.
D

Izvor: Glas Javnosti \ D. Ćuruvija
IP sačuvana
social share
"The world was on fire and no one could save me but you" ~ Chris Isaac
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.