Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Београд, град 150 дивљих насеља  (Pročitano 525 puta)
20. Jun 2013, 12:04:55
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
Qtek 小米
Београд, град 150 дивљих насеља
ИЗВОР: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ - Б92
Београд -- Свакога јутра се омањи град људи у престоници пробуди без текуће воде, канализације, на граници људског достојанства и егзистенције.

У потрази за бољим животом, из свих крајева Србије у Београд пристижу они који углавном живе од претурања по отпацима и ђубриштима.

Ових нехигијенских насеља има на свим местима где је могуће "сазидати" кућицу од картона, дасака или се једноставно заузимају напуштене куће које су спремне за рушење. Највећа се и даље налазе код топлане преко пута Видиковца, у Земуну у насељу Алтина, Чукаричкој падини, Бежанијској коси, Орловском насељу...

"Нехигијенска насеља у Београду нису никад мапирана и никад није урађен њихов попис. Сматра се да њихов број варира између 100 и 150 на територији града. У њима, такође према проценама, живи неколико десетина хиљада људи. Таква насеља представљају потенцијалну опасност по саме њихове становнике. Бараке су направљене од картона и дрвене грађе и у овим насељима су чести пожари. Отворене септичке јаме, гомила смећа које становници насеља прикупљају, пацови и друге животиње које такође привлачи отпад, представљају потенцијалну опасност и за њихове становнике, али и за околну заједницу", рекао је Дарко Божић, члан Градског већа.

Нажалост, и поред тешке економске ситуације и у главном граду, број насеља се повећао у последњих неколико година. Они долазе најчешће из јужних делова Србије, око 40 одсто их је са Косова и Метохије, а има и људи пристиглих из других држава, пре свих Македоније и Црне Горе. У највећем броју то су припадници ромске популације.

Са простора нехигијенског насеља са обе стране Ибарске магистрале на Видиковцу однето је недавно више од 1.230 кубика отпада. Остала је чистина пуна прашине. "Након напуштања нехигијенског насеља, иза његових дотадашњих становника остало је доста кабастог отпада, уобичајног ђубрета које се може наћи у сваком насељу и одређена количина секундарних сировина", рекли су у "Чистоћи".

"У нехигијенским насељима се најчешће настањују лица која се у Београд доселе из јужних градова Србије где, у великом броју случајева, поседују породична имања и стамбене објекте и где остварују права из области социјалне заштите. Велики број њих је већ расељен из других нехигијенских насеља, а постоји одређени број породица које је раније већ стамбено збрињавао град Београда или Комесаријат за избеглице и миграције", напомиње Божић

Највећа и најпознатија оваква насеља била су поред Белвила и испод моста Газела која су пре неколико година потпуно расељена. Недавно је покренута и акција уклањања дела објеката са Ибарске магистрале у којима је живело стотинак породица. Међутим, само је делимично успела. На простору од топлане и ОМВ пумпе па све до обилазнице ауто-пута, нема више видљивог насеља. Људи су се након што је ругло са овим уџерицама уклоњено, добровољно повукли дубље у околну шуму и живе под окриљем крошњи дрвећа.

Расељеним породицама, који су живели покрај "Белвила" и испод Газеле, обезбеђени су смештај у мобилним стамбеним јединицама, легална струја, пијаћа вода, купатила и сва неопходна инфраструктура. Град плаћа трошкове становања, воду, кошење траве, поправке, редовно чишћење насеља...

"До сада је 191 ромска породица добила социјалне станове, чак 60 расељених из нехигијенских насеља", наводи Божић.

Коментари либералних грађана
Citat
jeste, i sve ste ih lepo preselili u zemun polje, i volela bih da neko ode u soc. stanove koji su useljeni u februaru, do sad su rasprodali sve iz stanova, da ne pricam o novom predivnom decijem igralistu koje je vec urnisano.
hvala sto ste napravili geto od zemun polja.

Citat
Ko ih je bio po usima da se dosele u ta naselja.lepo da su ostali u svojim mestima,da su ih razvijali i oni i ta mesta bi bila bolja za zivot.ovako neka i dalje zive kako zive.uzgred zbog takvog divljeg naseljavanja,beograd je postao grad za siroko ZAOBILAZENJE-

Citat
Stvar je jednostavna, vratite ih odakle su došli. Postoje i drugi gradovi u Srbiji.

Citat
Grad plaća troškove stanovanja, vodu, košenje trave, popravke, redovno čišćenje naselja...
mislite mi plaćamo sve to! naselio se i kurta i murta iz svih krajeva srbije a mi to da plaćamo!!!

Citat
nemam nista protiv da im grad pomogne, ali me zanima da li te porodice imaju neke obaveze zauzvrat.
npr. da upisuju i redovno salju decu u skolu (makar osnovnu), da izvade dokumenta i sl.
ako imaju, onda je u pitanju pokusaj integracije tih porodica u drustvo.
ako nemaju, onda je sve ovo samo mazanje ociju i od svega toga nema nista a grad samo uludo trosi resurse.

Citat
Malo manje gadno je u Zg ali manjeg obima. Ipak, slicno je. Bandic, gradonacelnik, Romima je dao skoro sve ali I dalje oni iskoristavaju. Zive svakako a dobiju stanove od nas, iz proracuna.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
ljudi ili cigani?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
Nokia 6630, valjda
Uhhh necu na ove politichki korektne teme, proglasice me ljudi rasistom a ja sam zapravo militantni pacifista... Smile
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
Qtek 小米
Uhhh necu na ove politichki korektne teme, proglasice me ljudi rasistom a ja sam zapravo militantni pacifista... Smile
Kaд је у питању ова тема, сви смо ''расити'', чак и симпатизери ЛДП се фолирају, ако приватно причаш са њима видећеш да деле мишљење попут ових ликова који су оставили коментар на најлибералнијем медију.

Једноставно то је њихов номадски менталитет, продаће стан и вратиће се у картон.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
Nokia 6630, valjda
A nije tako gambino, znam dosta roma koji se bave nekim zanatom porodichno, ono chukun deda je bio kovach a sadashnji potomak je automehanichar... sve fini ljudi, nikome od njih nikad nije palo da ne ode da izvadi lichnu kartu ili ne dao bog sa kajlom oko vrata debelom kao kobasica iz maksija upravo izashao iz mechke s klase dolazi do shaltera i kaze kako je on nacionalna manjina i kako nema potrebe da ima zdravstvenu knjizicu...

elem, militantni pacifista je osoba koja smatra da je mir u svetu i zadovljostvo medju narodima moguce postici jedino ubijanjem svakog ko mi ide na qrac...  Smile
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
Једноставно то је њихов номадски менталитет, продаће стан и вратиће се у картон.

Tako je. Ja lično imam isto mišljenje i ne mislim da je to rasizam. Jednostavno,različite rase i grupe naroda različito žive.I kad se mešaju,ako nema kontrole i solidarnosti,to stvara probleme.I to je cela filozofija.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
A kad ih je Djilas pocistio sa NBG bilo je kuku-lele majko moja mila... Smile

Nego... to se valjda ovi drugi bune sto im se dira biracko telo Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
Qtek 小米

Tako je. Ja lično imam isto mišljenje i ne mislim da je to rasizam. Jednostavno,različite rase i grupe naroda različito žive.I kad se mešaju,ako nema kontrole i solidarnosti,to stvara probleme.I to je cela filozofija.
Наравно. Иначе и Европа схвата грешке мултиклулти друштва, па је све теже казнити људе који говоре истину ... има их све више и више.

lerr, једна ласта не чини пролеће.
Иначе сви смо ми милитантни пацифисти.  Smile

Citat
A kad ih je Djilas pocistio sa NBG bilo je kuku-lele majko moja mila...

Nego... to se valjda ovi drugi bune sto im se dira biracko telo
Па зато их је и очистио, јер није могао да искористи њихове гласове, кад нису у бирачком списку.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
Ma, daj...  Smile

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
Qtek 小米
Помогне Ђилас некој старици која је пала на сред улице и преведе је на другу страну. Она се захваљује и пита: ''синко како да ти се одужим ?''. Ђилас одговара: ''па ништа бако, само гласај за мене.''
Старица га погледа оштро и рече : ''па човече нисам ја пала на главу, него на дупе''.
Smile

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.045 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.