Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Beba pala u komu posle dve pogrešne dijagnoze  (Pročitano 11889 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma


Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
HTC One
Tomica tele - kada god je bio na tv ili ga pitali novinari nesto u prolazu, o cemu god da se radilo to je docekivao na noz i kao atak na licnost (cak i kada nije imalo veze sa njim vec se trazi samo misljenje)... neverovatni egocentrik koje nije zasluzio ni ovce da cuva.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple iPhone 6
Istraga povodom smrti bebe
Lekarke tvrde da nalaz ministarstva nije tačan
Autor: S.T. - V.C. | Foto:Z.Raš | 04.06.2009. - 05:00


Beograd - Šesnaestomesečna N. T., koja je preminula od teškog oblika bakterijskog meningitisa, juče je kremirana na Novom groblju u Beogradu. S druge strane, rezultati inspekcijskog nadzora koji je rađen u Domu zdravlja „Novi Beograd” i obdukcijski nalaz još nisu prosleđeni tužilaštvu koje treba da proceni da li će biti pokrenuta tužba protiv lekara koji su bebu dva puta vraćali kući uz obrazloženje da nije u pitanju ništa strašno.

Direktorka Doma zdravlja „Novi Beograd” dr Katerina Vekić i posle dva poziva gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da podnese ostavku, i dalje ćuti. Istovremeno, u Lekarskoj komori Srbije navode da će po prispeću celokupne dokumentacije od Ministarstva zdravlja o tom slučaju doneti odluku da li će pred Sudom časti biti pokrenut postupak protiv odgovornih lekara. To je i jedino što je povodom tog slučaja rekla Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore.
Lekarska komora Srbije u saglasnosti sa zakonom može po službenoj dužnosti pred Sudom časti otvoriti postupak za utvrđivanje odgovornosti u tom slučaju. Za to joj je, međutim, potrebna cela dokumentacija koja, prema rečima direktorke Komore Tatjane Radosavljević, još nije prispela iz Ministarstva zdravlja.
Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdila je da su tokom lečenja male N. T. poštovane stručne procedure, ali da je bilo ozbiljnih propusta u medicinskoj dokumentaciji.
Međutim, Zagorka Radović-Krstić i Lidija Manić, doktorke koje su u DZ „Novi Beograd” lečile malu N. T., pobijaju izveštaj inspekcije Ministarstva zdravlja.
- To uopšte nije tačno. Stanje svesti i pokretljivost deteta je neurološki pregled u tom uzrastu. Nije napravljena greška i stojim iza svog rada. Što se tiče nalaza inspekcije, on se odnosi na vođenje dokumentacije u čitavom Domu zdravlja, a ne u ovom slučaju. Popunjavanje elektronskog kartona nije naša obaveza. Validna dokumentacija je papirnati karton - kaže za „Blic” dr Zagorka Radović-Krstić.
Ona tvrdi da se u zdravstveni karton ne upisuju svi pregledi koji se rade, već samo oni koji imaju pozitivan nalaz.
Obe doktorke kažu da je inspekcija dala pozitivnu ocenu njihovog rada. Kažu i da nisu prepravljale detetov karton, iako Zorana Tešić, majka N. T., sumnja da je to urađeno.
Tužiteljka Gordana Čolić, šef Trećeg opštinskog tužilaštva u Beogradu, objašnjava za „Blic” kolike su kazne zaprećene za lekarske greške i falsifikovanje dokumenata.
- Za nesavesno pružanje lekarske pomoći iz nehata kada je nastupila smrt zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina. Ukoliko je to delo učinjeno s umišljajem, kazna je od dve do 12 godina. Za nepružanje lekarske pomoći kada je nastupila smrt kazne su iste. Zaprećena kazna za falsifikovanje dokumenata (kada je javna isprava u pitanju) je od tri meseca do pet godina zatvora - objašnjava tužiteljka Čolić.

Dr Manić: Sve ukazivalo na virusnu infekciju
- Otvorila sam karton i videla da su bili pre dva dana. Mama je rekla da dete već drugi dan ima temperaturu 40 stepeni. Pitala sam ima li još nešto, odgovorila je da nema. Pogledala sam dete, bilo je svesno, meškoljilo se, nije bilo poremećene svesti, nije povraćalo. Bilo joj je blago crveno grlo, videlo se da ima malo sekreta. Zbog toga sam ih ponovo uputila da hitno urade analizu leukocita i opet je pokazivalo da se radi o virusnoj infekciji - objašnjava dr Manić.

Roditelji pod sedativima
Mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije oprostili su se juče od šesnaestomesečne N. T. Po volji roditelja, beba je kremirana na Novom groblju u Beogradu. Kapela ispred koje je bila čitulja nasmejane devojčice N. T. juče je bila dupke puna. Tiho jecajući, sa maramicama u rukama, okupljeni su ispratili dete koje nije stiglo ni da prohoda kako treba. Roditelji Zorana i Dušan, pod teškim sedativima, ukočenog lica nemo su gledali u sliku ispred sebe, verovatno još nesvesni šta se dešava, da upravo sahranjuju dete, da neće videti kako ono raste.
A. M.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne verujem u Boga sa velikim B i, uprkos tome što su toliko opipljivi, ne verujem ni u bogove sa njihovim malim b. Ne kao stvarne sile vasione. Ali verujem u tu kučku od boginje, Ironiju. Ona postoji u svim razdobljima. Vlada ljudima, bogovima i Bogom podjednako. I ima opak smisao za humor." ~ Den Simons
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple iPhone 6
Istraga smrti šesnaestomesečne N. T.
Izveštaj zdravstvene inspekcije stigao u Tužilaštvo

Autor: Ekipa „Blica” | 05.06.2009. - 08:14


Izveštaj inspekcije Ministarstva zdravlja o postupanju lekara prema šesnaestomesečnoj N. T. juče je stigao u Četvrto opštinsko tužilaštvo u Beogradu koje vodi predkrivični postupak, saznanje „Blic”.

- Izveštaj sa pratećim dokumentima je stigao pred kraj radnog vremena. On je obiman i mi ćemo ga pažljivo proučiti - rečeno je u Četvrtom opštinskom tužilaštvu.
David Kecman, ujak preminule N. T., ukazao je na još jedan slučaj aljkavog vođenja dokumentacije. Na detetovoj otpusnoj listi iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj na početku je navedena završna dijagnoza od koje je umrla. Međutim, napisali su pogrešan datum smrti (27. maj), dok vreme smrti uopšte nisu ni upisali. U daljem tekstu napisan je tačan datum i vreme smrti deteta, a to je 30. maj u 20 sati.
- Eto tako se vodi dokumentacija u Srbiji - prokomentarisao je ogorčeno ujak devojčice.
Šesnaestomesečnu N. T. roditelji su dva puta vodili u Dom zdravlja „Novi Beograd” zbog visoke temperature od 40 stepeni Celzijusa, ali su oba puta vraćeni kući. Trećeg dana iz Doma zdravlja su ih hitno poslali u Tiršovu i tek tada je ustanovljeno da dete ima meningitis. Međutim, beba pada u duboku komu iz koje se nije ni probudila.
Izveštaj komisije o vanrednoj proveri stručnog rada pokazali su da su poštovane stručne procedure u lečenju, ali da je bilo ozbiljnih propusta u medicinskoj dokumentaciji.
Međutim, Zoran Stanković, bivši ministar odbrane i bivši načelnik VMA i dugogodišnji sudski veštak, ocenio je izveštaj skandaloznim jer u sebi ima kontradiktornost u dva glavna zaključka. On navodi da se u prvom tvrdi da je procedura bila potpuno stručno poštovana i da je dijagnoza data na pravi način, dok drugi zaključak ukazuje da postoje ozbiljni nedostaci u medicinskoj dokumentaciji. Zato Stanković postavlja pitanje na osnovu kojih parametara i materijalnih dokaza ova komisija tvrdi da je sve proteklo u najboljem redu, da je dijagnoza pravilno utvrđena kao i način lečenja.
- Sve to dovodi u ozbiljnu sumnju medicinsku dokumentaciju koja je formirana tokom lečenja i pregleda. Ako dovode u sumnju dokumentaciju, postavlja se pitanje kako su i na osnovu čega mogli da utvrde da je lečenje proteklo u redu. To je glavni problem - ističe Stanković.
On dodaje da su zaključci o lečenju i dijagnozi dati pre no što su sve činjenice prikupljene, da su neozbiljni. Da bi se potpuni zaključak izveo, potrebno je najmanje 15 dana.
Gradsko veće grada Beograda juče je usvojilo predlog Sekretarijata za zdravstvo da direktorka Doma zdravlja „Novi Beograd” dr Katerina Vekić bude smenjena sa funkcije. Uz predlog za razrešenje, Sekretarijat za zdravstvo priložio je nalaze inspekcije Ministarstva zdravlja koja je utvrdila da je u ovom slučaju bilo propusta u vođenju medicinske dokumentacije. Konačnu odluku o smeni dr Vekić doneće gradski parlament na narednoj sednici Skupštine grada, koja je i osnivač ove zdravstvene ustanove.

Prepustiti slučaj struci
Sindikat lekara i farmaceuta Srbije izražava najiskrenije saučešće porodici šesnaestomesečne N. T. Lekari u svom odgovornom i teškom poslu moraju biti pod posebnom pažnjom javnosti jer ono čime se oni bave jeste svima najpreče. Ne sme biti nedodirljivih i ne sme biti tabu tema. Mi to znamo i 365 dana i noći u godini svesno prihvatamo i nosimo svoju odgovornost. Takođe, i rizik posla koji radimo - stoji u saopštenju. Dalje se navodi da se stvar treba prepustiti struci.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne verujem u Boga sa velikim B i, uprkos tome što su toliko opipljivi, ne verujem ni u bogove sa njihovim malim b. Ne kao stvarne sile vasione. Ali verujem u tu kučku od boginje, Ironiju. Ona postoji u svim razdobljima. Vlada ljudima, bogovima i Bogom podjednako. I ima opak smisao za humor." ~ Den Simons
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


ne znaš ti kako je normalan biti pa poludeti !!!!

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 10717
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
LG shine
neverujem da će važiti bilo kakva primedba na zdravstvene usluge bez fiskalnog računa ,


poručila bih ministru da zajebe kenjanje po koje kakvim skupštinama i da pare uloži u doškolovavanje jer on umesto protiv bele kuge on je za .

fiskalna kasa majka mara pa tek će tad da se umire , lešinar koliko je dece pomrlo zapošljavaju bre med. osoblje sa 2 razzreda osnovne škole .

treba da leče a ne da ubijaju , ponavljači
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple iPhone 6
Tužilaštvo najavilo temeljnu istragu
Roditelji bebe traže mišljenje i lekara iz SAD
Autor: S. Todorović | 06.06.2009. - 05:00

Porodica šesnaestomesečne N. T., koja je preminula posle teškog oblika meningitisa, poslala je lekarima u SAD medicinsku dokumentaciju kako bi dobila drugo mišljenje o tretmanu i lečenju bebe.

- Želimo da saznamo i druga mišljenja o tome da li je otpusna lista u skladu sa izveštajem vanrednog stručnog nadzora - kaže za „Blic” David Kecman, ujak preminule N. T., dodajući da je porodica angažovala i advokate.

Tužiteljka Biljana Radovanović, šef Četvrtog opštinskog tužilaštva u Beogradu, kaže da se još radi analiza slučaja na osnovu materijala koji smo dobili.
- Imamo puno za čitanje i želimo da sve pregledamo detaljno. Da bismo to uradili kvalitetno, potrebno je neko vreme, verovatno još koji dan - navodi tužiteljka Radovanović.
I vršilac dužnosti javnog tužioca Slobodan Radovanović rekao je juče da će Tužilaštvo do kraja istražiti slučaj.
- Mi ćemo pročitati izveštaj Ministarstva zdravlja i ukoliko bude nejasnoća, nedorečenosti i sumnji, tražićemo dodatne ekspertize i analize - ističe Radovanović.
U izveštaju vanrednog stručnog nalaza, u koji je „Blic” imao uvid, navodi se da se lekari u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj nisu odmah po prijemu N. T. uradili lumbalnu punkciju, dijagnostičku metodu kojom se jedino može utvrditi meningitis, oboljenje od kojeg je i preminula devojčica. Njoj je ta dijagnostička procedura urađena sutradan, iako je u izveštaju lekara konstantovan „naglašen meningizam” - nadražaji moždane opne koji mogu ukazati na meningitis, ali i na druga stanja. N. T. je lečilo ukupno sedam različitih doktora, uključujući i troje iz DZ „Novi Beograd”. Prema izveštaju komisije, infektivni proces kod N. T. je nastupio 12 do 24 časova pre lumbalne punkcije, koja je napravljena 15. maja u pola devet ujutru u Tiršovoj. Dr Borisav Janković i dr Predrag Minić, koji su doneli zaključke i mišljenja tokom provere vanrednog stručnog rada, juče nisu želeli da daju izjave za medije.
Međutim, ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da javnost ne treba da sumnja u istinitost i kvalitet izveštaja o sprovedenoj vanrednoj proveri kvaliteta stručnog rada lekara u Domu zdravlja „Novi Beograd” i Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.
- Ispitivanje je rezultat vodećih pedijatara u našoj zemlji. Kao ministar nemam pravo da komentarišem njihov nalaz. Postoje istražni sudski organi koji će analizirati vanredni stručni nadzor. S druge strane, tu je i Lekarka komora koja ima svoje kapacitete da ispita etičku dimenziju u ovom slučaju. Ponekad su doktori sami krivi zbog svog autizma i ćutanja ili sklanjanja od javnosti. Naravno da ministar zdravlja ovakve stvari mora da objašnjava, ali sigurno mesta ima i za Srpsko lekarsko društvo, stručne sekcije, Lekarsku komoru. Ova profesija ponekad nema dovoljno snage da se suoči sa svime, pa i to doprinosi smanjivanju poverenja - kaže Milosavljević..

Smenjena direktorka Doma zdravlja
Usvojen predlog o smeni direktorke DZ „Novi Beograd”
Gradsko veće Beograda usvojilo je juče predlog gradonačelnika Dragana Đilasa o smenjivanju direktorke Doma zdravlja „Novi Beograd” Katerine Vekić. Kako se navodi u saopštenju, predlog rešenja je dostavljen Skupštini Beograda na usvajanje.
U predlogu se, između ostalog, navodi da su inspekcijskim nadzorom zdravstvenog inspektora 29. maja utvrđene nepravilnosti u radu.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne verujem u Boga sa velikim B i, uprkos tome što su toliko opipljivi, ne verujem ni u bogove sa njihovim malim b. Ne kao stvarne sile vasione. Ali verujem u tu kučku od boginje, Ironiju. Ona postoji u svim razdobljima. Vlada ljudima, bogovima i Bogom podjednako. I ima opak smisao za humor." ~ Den Simons
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


zvekete rodjaci

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 6156
Zastava Суботица
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia 3220
Citat
Dalje se navodi da se stvar treba prepustiti struci.

Ovakve izjave sindikata  lekara zaista vredjaju zdrav razum. O kakvoj se tu struci govori? Da li o istoj onoj koja je takoreci svojim nemarom ubila dete, ili o onoj koja tvrdi da je ispotovana procedura za lecenje,  i da je jedino medicinska dokumentacija lose vodjena?? IP sačuvana
social share
“Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounded by assholes.”


William Gibson
Pogledaj profil Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple iPhone 6
Istraga o smrti bebe na klinici u Tiršovoj
Tužilaštvo vratilo izveštaj inspekciji
Autor: V. Z. Cvijić, S. Todorović | 09.06.2009. - 07:01

Četvrto opštinsko tuži­laštvo u Beogradu juče je vratilo nalaz o smrti šes­naestomesečne bebe N. T. inspekciji Ministarstva zdravlja, zahtevajući dodatno objašnjenje zbog čega se zapisi u elektronskom i standardnom zdravstvenom kartonu ne poklapaju, saznaje „Blic”.

Elektronski karton bebe preminule u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj je detaljniji.
- U tom nalazu nije jasno na osnovu čega se vode dva paralelna zdravstvena kartona i koji je validniji i kako da se ocene kada jedan podatak stoji u jednom, ali ne i u drugom kartonu. Elektronski karton je potpuniji, detaljniji, ima više činjenica od onog koji je pisan rukom. Na primer, u elektronskom kartonu data je puna analiza krvne slike, a u ovom pisanom rukom ima samo nekih osnovnih stvari. Kartoni su puni skraćenica i u njima se nalaze prepisane terapije, lekovi, dijagnoze i drugi nalazi - kaže izvor „Blica” blizak istrazi.
Kako saznajemo, tuži­laštvo će, kada dobije dopunska objašnjenja od inspekcije Ministarstva zdravlja, odlučiti o daljim koracima u slučaju smrti bebe.
David Kecman, ujak šesnaestomesečne N. T., kaže za „Blic” da ovo potvrđuje njihovu sumnju o prepravljanju kartona i naknadnom upisivanju analiza koje uopšte nisu urađene.
- Pošto se sada još vodi pretkrivični postupak, čekamo šta će dalje da uradi Tužilaštvo. Bitno nam je da li će se pokrenuti krivični postupak - ističe Kecman.
Izveštaj inspekcije Ministarstva zdravlja o postupanju lekara prema šesnaestomesečnoj N. T. u Četvrto opštinsko tužilaštvo u Beogradu stigao je tek u četvrtak, 4. maja.
Devojčica N. T., koja je bila u komi zbog bakterijskog meningitisa, umrla je 30. maja na Klinici u Tiršovoj ulici, a njeni roditelji navode da su je dva puta vodili na pregled u Dom zdravlja „Novi Beograd”, odakle su ih lekari vraćali kući smatrajući da je u pitanju virusna infekcija. Devojčica je na kraju upućena na Kliniku u Tiršovoj, gde je pala u komu i preminula.
U nalazu inspekcije Ministarstva zdravlja ustanovljeno je da je u medicinskoj dokumentaciji preminule devojčice bilo ozbiljnih propusta.
U izveštaju vanrednog stručnog nalaza, u koji je „Blic” imao uvid, navodi se da lekari u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj nisu odmah po prijemu N. T. uradili lumbalnu punkciju, dijagnostičku metodu kojom se jedino može utvrditi meningitis, oboljenje od kojeg je i preminula devojčica. Njoj je ta dijagnostička procedura urađena sutradan, iako je u izveštaju lekara konstatovan „naglašen meningizam” - nadražaji moždane opne koji mogu ukazati na meningitis, ali i na druga stanja. Detetu nisu odmah po prijemu dati ni antibiotici jer, sudeći po izveštaju komisije, N. T. je primljena u bolnicu oko 19 sati, a antibiotici su joj dati tek oko 21 sat.
N. T. je lečilo ukupno sedam različitih doktora, uključujući i troje iz DZ „Novi Beograd”. Prema izveštaju komisije, infektivni proces kod N. T. je nastupio 12 do 24 časova pre lumbalne punkcije koja je napravljena 15. maja u pola devet ujutru u Tiršovoj.

Dom zdravlja brani direktorku
Stručni kolegijum Doma zdravlja „Novi Beograd”, u kojem su bebu N. T. lečila tri lekara, saopštio je juče da ne odobrava i ne dozvoljava direktorki te ustanove Katerini Vekić da podnese ostavku. Odluku o njenom razrešenju usvojilo je 4. juna Gradsko veće Beograda, na predlog gradonačelnika Dragana Đilasa. U saopštenju se navodi da je „medijski haos dirigovan iz političkih struktura” doveo do otvorenog neprijateljstva i nepoverenja prema svim zdravstvenim radnicima bez „objektivnog sagledavanja situacije”.
„Tražimo precizno definisanje pojma lekarske greške, da se ne bi svaki neželjeni događaj proglašavao lekarskom greškom”, ističe se u saopštenju.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne verujem u Boga sa velikim B i, uprkos tome što su toliko opipljivi, ne verujem ni u bogove sa njihovim malim b. Ne kao stvarne sile vasione. Ali verujem u tu kučku od boginje, Ironiju. Ona postoji u svim razdobljima. Vlada ljudima, bogovima i Bogom podjednako. I ima opak smisao za humor." ~ Den Simons
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple iPhone 6
Dom zdravlja o propustima u kartonu bebe N.T.
Za greške kriv informacioni sistem
Autor: E. B. | 18.06.2009. - 05:00


Primedbe vezane za medicinsku dokumentaciju, na koju je ukazalo Ministarstvo zdravlja, posledice su nesavršenog informacionog sistema, navode u Domu zdravlja „Novi Beograd”, u kome je lečena šesnaestomesečna N.T., koja je preminula 30. maja u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

U ovoj ustanovi kažu da su u dogovoru sa Gradskim sekretarijatom za zdravstvo pokušali da reše taj problem i da su zbog toga raskinuli ugovor sa firmom „Microsys”, koja je vlasnik programa „Helia”. Rukovodstvo Doma zdravlja navodi da im je grad obećao da će dobiti novi program i navode da problem s informacionim sistemom nije uticao na lečenje bolesnika.
- Tvrdnje udruženja „Majka hrabrost” da su rezultati analize krvi od 24. 4. 2009. godine dostavljeni lekaru 11. 5. 2009. nisu tačne, jer uput od 24. aprila nije realizovan, a uzorci krvi uzeti za analizu 11. maja, kada je dete došlo u Dom zdravlja, urađeni su odmah - navodi se u saopštenju.
U Domu zdravlja kažu da su Ministarstvu zdravlja dali pojašnjenje o tom neslaganju, koje je „posledica opcije softverskog paketa ‘Helia’”.
- Lekar upućuje pacijente u laboratoriju određenog datuma, a oni realizuju taj uput kad hoće. Zbog toga postoje razlike u datumima izdatog i realizovanog uputa. Osim toga, kada lekar traži određene laboratorijske parametre, na primer leukocite, i to dobija iz laboratorije. Ostali krvni parametri su rezultati automatskog rada hematološkog brojača. Softverske opcije „Helia” za upućivanje u laboratoriju predviđaju kumulaciju izdatih uputa od strane jednog lekara i oni se realizuju pri prvom sledećem prijemu u laboratoriju - navodi se u saopštenju.
U ovoj ustanovi ponavljaju da je stručni nadzor utvrdio da nije bilo greške u lečenju deteta. Devojčica, koja je bila u komi zbog posledica bakterijskog meningitisa, umrla je na Univerzitetskoj klinici, a njeni roditelji navode da su je dva puta vodili u Dom zdravlja „Novi Beograd”, odakle su ih lekari vraćali kući smatrajući da je u pitanju virusna infekcija.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne verujem u Boga sa velikim B i, uprkos tome što su toliko opipljivi, ne verujem ni u bogove sa njihovim malim b. Ne kao stvarne sile vasione. Ali verujem u tu kučku od boginje, Ironiju. Ona postoji u svim razdobljima. Vlada ljudima, bogovima i Bogom podjednako. I ima opak smisao za humor." ~ Den Simons
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


ne znaš ti kako je normalan biti pa poludeti !!!!

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 10717
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
LG shine
peru ruke bre a dete stradola zbog tri praseta dve gajbe piva i par gajbi voća , a i nekoliko hiljada eura tj maraka , toliko koštala diploma , pa sad organizacije , pa znam ui ja da ispostavim dijagnozu pa ako prođe prođe

Smeniti ministra manje priče više znanja !
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
Citat
Smeniti ministra manje priče više znanja !
mislim da je lakse oziveti sve ljude koji su preminuli u bolnicama.
IP sačuvana
social share
                                     
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.