Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bakir "bustuje" glasove: Srbi i Hrvati u Bosni su izmisljene nacije  (Pročitano 4757 puta)
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
O ucescu pojedinih naroda u NOB-u najvise govore arhivski snimci dolaska nacista u Zagreb, Sarajevo i Beograd kao i spomenici sa ispisanim imenima partizana koji su izginuli u NOB-u.
Bombardovanje Beograda prilikom oslobadjanja, Sremski front, Jasenovac su samo primjeri kako se taj Hrvat na celu partizana odnosio prema Srbima za vreme rata. Stvaranje pokraina , goli otok, stvaranje vjestackih nacija su cinjenice koje pokazuju kako se "sepavac" odnosio prema Srbiji i Srbima u miru.

nisu to narodi...

ranije takav pojam kao nacionalnost nije postojala ...

ljudi su se delili prema jeziku...

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Jednostavno pitanje, Bosna prije XII vijeka i bana Borića?
Prvi prethodni vladar Bosne kao uopšte izdvojene cijeline je Stefan Vojisavljević, pod vlašću Konstantina Bodina, Dukljanskog-srpskog vladara.

Evo recimo Balkan 8. vjiek sa sve Braničevcima, Narantievcima, i Dukljom.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/East-Hem_800ad.jpg

Evo 7.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/East-Hem_700ad.jpg

I ne znam što se sa Muslimanima ima čovjek raspravljati. Trebalo bi sami da dođu na zaključke, a ne "srpska mitomanija ba".

Postojala je srednjovjekovna Bosna, sa posebnostima, i Rašanskim kao i hrvatskim uticajima, vjerskim, dinastijskim. A nalazi se na prostoru prethodno Srpskih država-principata, tako da šta će bit. Čak i ako dozvolimo mašti se udaljila od srpstva za 1. vijek, ono se vraća kroz krunisanje Kotromanića krunom Nemanjića.

Hrvati i Srbi su opisani  na Balkanu od 7. vijeka (u centralnoj Evropi i 5-6.),  nikakvi Bošnjaci/Bosanci ne. Na većini mapa ranog Balkana (prije X vijeka) je očigledno. I gdje ima Bosne (ali ne i Bosanaca) u okviru je srpskih država.  Danas imamo internet, sve može da se vidi. Ne moramo slušat ni hodžu ni popa.

Između ostalog ako su to "njihovi" banovi ili kraljevi, nek daju ime djetetu Mladen, Vuk, Stefan/Stijepan, Ostoja, Radivoj, Jelena, Tomaš. Po njima su samo Kulin i Tvrtko bili vladari Bosne, ostalih imena se nerado sjećaju i ne stavljaju ih na spomenike.
« Poslednja izmena: 23. Avg 2017, 18:07:36 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
ove mape ti nisu precizne za balkan.

ne sporim nista od ovoga sto si napisao sem onoga za krunu nemanjica. to je kruna srbije. tvrtko je prisvojio jer je osvojio veliki deo srbije a imao nesto malo porekla od nemanjica po zenskoj liniji.
ako je bosna postala srpska sa kraljevskom krunom onda je i srbija postala grcka sa carskom
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
Vukota Bakiru: Ne vucite me za jezik!

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica porucio je danas lideru SDA Bakiru Izetbegovicu da ga ne vuce za jezik i da ne pravi novu naciju na ovim prostorima. "Ako se ne zaustavi, prvi cu mu poruciti da ode na tavan svoje stare kuce pa ce možda tamo naci ikonu svojih predaka koji su svojervremeno obilježavali tu krsnu slavu", rekao je Govedarica.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica porucio je danas lideru SDA Bakiru Izetbegovicu da ne treba da pravi novu naciju što su mnogi pokušali da ucine na ovim prostorima, isticuci da su svoju hrišcansku kulturu i tradiciju Srbi ustanovili na podrucju današnje BiH mnogo prije nego što su Osmanlije napravile svoje carstvo.

"Ne znam da li Izetbegovic zna šta predstavljaju ljiljani na ratnoj zastavi BiH koju je ustnovio njegov otac. Oni simbolizuju cistotu Presvete Bogorodice koju su svojeremeno Anžujci donijeli i dali Nemanjicima", rekao je Govedarica, komentarišuci izjavu lidera SDA da su Srbi i Hrvati izmišljenje nacije i da su nastali od "Bošnjana".

Govedarica je rekao novinarima u Istocnom Sarajevu da onaj ko savjetuje Izetbegovica od njega pravi politickog klovna.

"Izetbegovic takvim izjavama pokazuje svoju nemoc i to ne samo svoju nego onu koju je svojevremeno imao i Benjamin Kalaj. Izetbegovicu je najbolje da me ne vuce za jezik jer bi svašta nešto oko toga moga da kažem", kaže Govedarica.

Lider SDS-a je izrazio nadu da ce Izetbegovic da se zaustavi na tim nedavnim izjavama jer ce, u suprotnom, morati da obavi razgovor sa predsjednikom SDA na bazi istorijskih argumenata i cinjenica bez njihovog iskrivljivanja.

"Najbolje bi mu bilo da shvati da mi u ovoj zemlji moramo da živimo zajedno, gradimo buducnost onoliko koliko možemo i ne pravimo takvu vrstu potencijalni konflikata. Ako budemo to radili, onda najvjerovatnije cu mu ja prvi poruciti da ode na tavan svoje stare kuce pa ce možda tamo naci krsnu ikonu svojih predaka koji su svojervremeno obilježavali tu krsnu slavu", rekao je Govedarica.

Bakir Izetbegovic nedavno je rekao u Cazinu da su Srbi i Hrvati u BiH izmišljene nacije ciji su pripadnici spletom okolnosti nastali od Bošnjaka.

(Srna)

bakire bakire...pazi da ne preceras... Smile
nije ti to tvoj drugar mile dodik... pa da se malo zajebavate i magarcite ionako namagarceni narod...

ove sto su na crnoj listi stejt departmenta 20 i vise godina ...ako isprovociras...nece biti dobro.... Smile
a i ostace nam mile nas dodik srbenda... bez glavnog aduta i verbalnog oruzja..bez patriotske retorike... Smile
pa sta ce onda... Smile Smile Smile onda nidje nije prispio  Smile Smile

Smile
« Poslednja izmena: 23. Avg 2017, 21:27:30 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
ove mape ti nisu precizne za balkan.

Većina mapa pre X vijeka eventualno prikazuju uopšte Bosnu u okviru Srbije, ili ne prikazuju uopšte.
Etničke mape (plemenske), prikazuju eventualno Braničevce (vojvodina), Draguvite (jug Srbije), Karantinjane (Slovence?).

a na regiji Bosne kad je ponekad prazan prostor (mada uglavnom je Srbija) možemo samo primijetiti varijaciju različitih plemena pre XII vijeka. Tako da možemo pretpostaviti da su tu stisnuti većina nesrpskih i nehrvatskih uticaja. Ono što oni kaži da imaju visok sadržaj domorodačkih haplotipa u genima. Međutim tu nema kontinuiteta naziva ili kulture. Ono što i ima od kontinuiteta je uporedivo sa srpskim ili hrvatskim pa se zato i otimamo.

Slažem se da je donekle uporedivo s Dušanovom carskom titulom.
Raška sama je kraljevina, nije carevina kao ono što je Raška+Grčka(Rim).

Takođe izjava Tvrtka u povelji u čemu ističe tu 1/4 srpskog porijekla je prilično opredijeljujuća (zemlja roditelja mojih srpski kraljeva i cara, pratim njihov život i vjeru).
To kod Dušana nema nego je puko osvajanje druge grupe naroda.

Ondak npr. Stonska povelja Stefana II Kotromanića se pisala u "2 primjerka srpskog i 2 latinskog".

I opet,
 iako ne postoje moderne nacije, postoje nazivi plemena koji otprilike odgovaraju nacijama. Na svim mapama i izvorima o situaciji prije a XII vijeka.. 2 etnosa, Hrvatski i Srpski.
Poznaju se srpske vođe od IX vijeka, a u srednjoj Evropi i VI.

Ako ova sa vikipedije nije savrsena, evo npr. ozbiljna kolekcija:
http://www.culturalresources.com/Maps.html

ili prsto google search
https://www.google.rs/search?q=balkan+map++10th+century&tbm=isch&imgil=3F7WScOw7OIkRM%253A%253BmZjht6ynns1LRM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fen.wikipedia.org%25252Fwiki%25252FFile%25253ABalkans_in_the_early_10th_century.gif&source=iu&pf=m&fir=3F7WScOw7OIkRM%253A%252CmZjht6ynns1LRM%252C_&usg=__PbTovSJsWNeaelHLbZnPeve-5rk%3D&biw=1366&bih=662#imgrc=yuY-24TlWjsr4M:

pa listanje strelicom na desno.
« Poslednja izmena: 23. Avg 2017, 22:37:13 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Takođe izjava Tvrtka u povelji u čemu ističe tu 1/4 srpskog porijekla je prilično opredijeljujuća (zemlja roditelja mojih srpski kraljeva i cara, pratim njihov život i vjeru).
To kod Dušana nema nego je puko osvajanje druge grupe naroda.
ne sporim ja srpstvo srednjovekovne bosne nego samo kazem da se to ne moze zakljucivati po tvrtkovim recima ili postupcima.
to je visoko plemstvo. i dusan je polovinu bugarin po majci a ko mu je baba po ocu ne zna se.

to sto je tvrtkova baba ili sta vec od nemanjica, cini ga srbinom tacno onoliko koliko mu politicki odgovara
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Pa više manjih tragova.

Ja ne sporim da smo mi bili povezani i pod Bugarima. Da se nije izdvojila država i crkva, mogli bi biti smatrani i Bugarima.

Al Bošnaci insistiraju na nevezanosti Bosne za Srbiju. A to su iste ili makar veoma veoma bliske slovenske drzave.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
to je pre svega vezano za to sto je svako hteo da bude neki mali kralj car...ili sta god u toj nekoj mikrosredini...

i tako su i nastale te tzv nacionalnosti...jeda ispolitizovani model biosfere u toj nekoj mikrosredini...

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava

Al Bošnaci insistiraju na nevezanosti Bosne za Srbiju.

Insistiraju i CGorci na nevezanosti Duklje za nas, pa kad im objasniš šta je to Duklja i koji je to prostor onda se naljute. Jbg ne može avnojevska granica u kontekstu 8 veka, treba napraviti taj prelom u glavi. Isto tako ne može islam, al da zaboravimo one pre što je bilo, ili jesi ili nisi, al kapiram ono kriza identiteta, moraš da se identifikuješ sa nečim, a Istanbul daleko.
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Znaci nece skadar a ne daju sever i zapad? Ma to sa dukljom je stvarno smejurija. Izvukli istoricari naziv drzave koja je pre vise od 8 vekova nestala i neko se sad przi na to
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.