Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Откази из ведра неба  (Pročitano 339 puta)
03. Nov 2008, 18:34:38
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Qtek 小米
Откази из ведра неба
Вечерње Новости
В. ИЛИЋ, 02.11.2008 19:03:00

Техничко-ремонтни завод у Чачку

КАДА је 445, од укупно 813, радника Техничко-ремонтног завода у петак отишло на посао, нико од њих ни слутио није да ће им то бити и последњи дан проведен у кругу овог војног предузећа у којем су неки од њих радили и по више од три деценије. Као гром из ведра неба погодила их је наредба руководства фирме, саопштена у писаном облику, да се удаље с радног места и да раздуже алат.
- Нико нам није објаснио о чему се ради и откуд та наредба овако изненадно. Нису нам саопштена наша права, нити било каква друга опција. Поменули су нам да ћемо накнадно добити решења, као и отпремнину у висини 12 бруто личних доходака, али то је све - рекао нам је Раденко Лазовић (55), радник “Ремонта”.
Како су нам у недељу испричали запослени, појединци су чак позивани и током суботе и недеље на разговоре и по решења о отказу на којима стоји да је ово одлука Министарства одбране, али, како тврде, ни на једном документу не постоји број решења. Причају нам да су отказе добили и људи који издржавају петочлане породице, односно да приликом отпуштања није вођено рачуна о социјалној карти запослених. Страшно је, кажу они, што је и педесетак инвалида рада на списку за отпуштање.
- Ја сам инвалид треће категорије. У четвртак ујутро су ме звали и понудили ми премештај у Крушевац. Када сам рекао да сам породичан човек и да не могу да напустим фамилију, они су ми понудили 12 бруто личних доходака и једну годину на бироу, после чега бих примао 50 одсто од остварене пензије до испуњења старосне границе за пензију - казао нам
је Владе Јеремић (40). - Решење још нисам добио. Не знам зашто се све радило овако брзо, коме се и зашто жури?
Радојица Точиловац (49), који је од плате издржавао незапослену жену и троје деце, од којих је једно на факултету а двоје су у средњој школи, такође је остао без посла. Каже да социјална карта није ушла у обзир приликом одабира за отказ. Има случајева да је у радном односу остало више брачних парова, док ће, с друге стране, поједине породице остати без иједног извора примања.
Радницима који су добили отказ, како тврде, забрањен је улаз у круг предузећа. Некима од њих, кажу, решења су уручена буквално на - капији.

ДИРЕКТОР
ПРВИ човек Завода Војислав Милинковић у недељу није био доступан за новинаре. На мобилни телефон се јавила женска особа која нам је објаснила да је директор изашао, али да није понео телефон.

* * * * *

ДРАСТИЧАН РЕЗ И У КИКИНДСКОЈ ЛИВНИЦИ АЛУМИНИЈУМА, КОЈОМ ГАЗДУЈЕ ФРАНЦУСКА КОМПАНИЈА ”ЛЕ БЕЛИЈЕР”
ОТПУШТЕНО 150 ЉУДИ

СВЕТСКА финансијска криза озбиљно је пореметила пословне планове француске компаније “Ле Белијер”, што су најдиректније на сопственој кожи осетили Кикинђани. Тамошња ливница алуминијумских делова за аутомобилску индустрију, којом газдују Французи, ослободила се вишка радне снаге и отпустила 150 радника.
Директор Дидије Моншана напомиње да ова мера, ма колико непопуларна, није могла да се избегне. Он тврди и да његова фирма неће бити једина која дели отказе, већ да су се само међу првима одлучили на такав корак.
- “Ле Белијер” је педесеторици радника експресно уручио отказе. Још 100 људи отишло је ових дана из фабрике. Неки својом вољом, неки јер им нису продужени уговори о раду - објашњава Моншана. - Отпуштање је обављено у складу са законом, уз припадајуће принадлежности, укључујући отпремнину за оне који на њу имају право.
Французи истичу да се у свим светским погонима осећају последице кризе. Продаја, а самим тим и производња, опада...
Хоће ли бити још отпуштања?
- У погонима у Кикинди је око 500 људи. Тешко је предвидети шта ће нас на глобалном плану задесити, како ће се у свему овоме што нас је снашло снаћи наша компанија. Што се тиче наше ливнице, у Кикинди, верујем да се неће погоршати ситуација, односно да неће бити додатних отказа - каже Моншана.
Французи су, иначе, и у своје две фабрике у Мађарској отпустили око 220 радника. (М. ИВЕТИЋ)

Гласали сте ко вас ....
« Poslednja izmena: 03. Nov 2008, 18:35:03 od Гамбино »
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 85
OS
Linux
Browser
Mozilla (intrepid)
mob
Nokia 6610
Eto juče je kod mene u Vrbasu 230 radnika fabrike " Vital " dobilo otkaz . Kada je Peconi kupio Vital, bilo je oko 1200 zaposlenih , trenutno ih je oko 300 , priča se da namerno otpušta ljude da bi fabriku prodao Ivici Todoriću iz Agrokora , jer ako smanji broj zaposlenih skuplje će je prodati nego što je kupio . Preprodaja firmi je izgleda dobar biznis u Srbiji . Da li će bilo ko iz vlasti da se zabrine zbog otpuštanja radnika, pogađajte jedanput 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.096 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.