Prvu mjesečnicu sam dobila dosta rano u odnosu na djevojke mog uzrasta već sa 9 godina(1981..ali ne znam točno koji mjesec). Nikad nisu bile redovite...a na poteškoće nisam obračala pažnju sve dok se nisam udala(1994 od svibnja pa na dalje). Prvi puta sam na liječenju bila u listopadu 1995 kada su mi dijagnosticirali sljedeće: Adipositas, Hyrutismus, Hypoglicaemia reactiva prospandialis i Syndroma ovarii polycysticum suspecta. Tokom dijagnosticiranja su mi preporučili zbog jaaako čestih upala krajnika Tonsillectomiu koja je napravljena 2.5. 1996. Nakon toga sam koristila u više navrata hormonsku terapiju ali me nikad nisu uputili na neke konkretnije operativne zahvate jer je po ultrazvuku bilo sve u redu. Nalazi supruga su uvijek pokazali da je pokretnost spermatozoida između 30 i 38 %.
Iako se suprug i ja trudimo ne bi li napravili bebaća...nikad nisam ostala trudna. Proteklih 9 godina ni jednu mjesečnicu nisam imala normalno nego je sve izazvano tabletama.
E fino si ti to napisala i objasnila i to je sasvim OK
No međutim ja nisam doktor pa ako mi možeš narodski to pojasniti, jedino što sam shvatio jest da se sumnja na policističke jajnike, zatim ako sam dobro shvatio nekakav manjak šećera...
. Prvi puta sam na liječenju bila u listopadu 1995 kada su mi dijagnosticirali sljedeće: Adipositas, Hyrutismus, Hypoglicaemia reactiva prospandialis i Syndroma ovarii polycysticum suspecta. Tokom dijagnosticiranja su mi preporučili zbog jaaako čestih upala krajnika Tonsillectomiu koja je napravljena 2.5. 1996.
adipozitas(prekomjerna tjelesna težina), hyrutizmus(pojačana dlakavost na mjestima gdje ne treba biti- najčešće kod žena), hipoglikemija reactiva( pad šećera 1 sat poslje uzimanja obroka--vrijednosti 3 puta lošije nego kod normalnih vrijednosti. Mislim da je to posljedica jako sporog metabolizma i povezano je s debljanjem tj. s prvom dijagnozom), i policistični jajnici.
mislim da su ti tu glavni problem policisticni jajnici... oni izazivaju i pojacanu dlakavost, i debljanje i svasta nesto, u zavisnosti od toga koji hormonski disbalans prave
meni su pomogle kontraceptivne pilule da stavim svoje jajnike pod kontrolu, ali je i vrlo moguce da moj slucaj nije bio tako ozbiljan i sveobuhvatan kao tvoj... nije doslo do price o sterilitetu, vec 'samo' o sindromu policisticnih jajnika
za plodnost je jako vazna 'higijena zivota', i tvoja i tvog muza jer neke nase zivotne navike veoma idu na ruku sterilitetu
ishrana, obavezno NE duvanu i alkoholu, droge da i ne pominjem, kretanje, redovan i kvalitetan san... sve to skupa moze da pospesi opstu zdravstvenu sliku organizma, a samom tim i zdravlje i stanje reproduktivnih organa- fumkciju jajnika i pokretljivost sprematozoida mnogo toga mozete da ucinite vas dvoje, zapravo najveci deo- da date sansu svom telu da se izbori sa tim
... ovo je cisto zenski komentar na vrlo cest zenski problem (sa jajnicima) a vi nastavite sa astro tacke
« Poslednja izmena: 09. Okt 2006, 13:57:28 od machakz »
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.