Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 11:10:28
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pobijedili smo AIDS?  (Pročitano 679 puta)
16. Feb 2007, 20:38:41
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Pobijedili smo AIDS?

3D rendgenska slika prikazuje antitijelo (zeleno) u kontaktu s metom, proteinom gp120 (žuto)

Iako ova slika izgleda kao izvanzemaljski buket, pupoljak iz druge galaktike, to je otkriće iz dubina unutrašnjeg svemira, jedno od potencijalno velikih obećanja u borbi protiv AIDS-a.

Uvinute zelene "peteljke" su rijetka antitijela nazvana b12, crvene "latice" su površinski protein virusa HIV-a, a žuto područje na kojem se susreću je točka ranjivosti virusa, gdje b12 antitijela prijanjaju i počinju neutralizirati smrtonosno djelovanje AIDS-a.

3-D rendgenska kristalografska fotografija, objavljena na samo Valentinovo kao dio rada predstavljenog u magazinu Nature, više je od lijepe slike.

"U području istraživanja HIV-a nikad prije nismo bili tako blizu cjepiva", rekao je suautor rada Peter Kwong iz Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a.

I dok je b12 rijetko antitijelo, kojeg ima malo osoba, njegovo djelovanje na posebno osjetljiv protein virusa HIV-a sada je s puno detalja dokumentirano u novoj studiji.

Samo antitijelo b12 dalo je "upute" znanstvenicima, a njegovo će im ponašanje dati i preciznu mapu prema kojoj će razviti potencijalno cjepivo koje će replicirati djelovanje antitijela.

Druga prednost b12 je u tome što napada bjelančevinu nazvanu HIV gp120. Dok je virus HIV-a poznat po tome što neprestano mutira, protein HIV gp120 je stabilan u svim poznatim mutacijama virusa.

Tako bi i cjepivo temeljeno na b12 bilo uzorak koji bi se potencijalno mogao koristiti protiv svih poznatih varijacija virusa HIV-a.

Time je počela utrka za stvaranje i testiranje cjepiva. Tako bi pupoljak s onog svijeta mogao dati neke vrlo korisne zemaljske plodove.

Izvor: Net.hr
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1283
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Qtek 
daj boze da im uspe sto pre.
mada znam princip rada farmako-mafije.
IP sačuvana
social share
[] []
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Otkrivena slaba tačka virusa HIV

Američki naučnici su uspeli da otkriju slabu tačku virusa HIV-a, odnosno šupljinu u njegovom omotaču, što bi moglo da pomogne da se proizvede vakcina koja bi neutralisala virus, saopšteno je u Parizu.

"Jedan od najvećih naučnih izazova je stvaranje vakcine protiv HIV-a", izjavio je direktor američkog Instituta zdravlja Elajas Zerhuni i dodao da su stručnjaci pronašli "šupljinu na omotaču HIV-a, čime se otvara novi put ka novim terapijama".

Naučnici ističu da je teško pronaći efikasnu vakcinu, jer je HIV "otporan na neutralizaciju putem antitela", navodi se u istraživanju objavljenom u najnovijem broju medicinskog časopisa "Nejčer" (Nature).

Iako HIV stalno mutira i menja svoju konfiguraciju, virus ipak mora da sačuva čvrste delove kako bi nastavio da se kači na receptore CD4 ćelija imunog sistema, kako bi se razmnožavao i inficirao ih.

Naučnici su proučavali vezivanje glikoproteina virusa 120 (g120) i receptora CD4 takozvanih "ćelija domaćina", a potom su ispitivali kako antitela b12, otkrivena u krvi osoba čiji je imunitet dugo uspevao da odbacuje virus HIV-a, stvaraju hemijsku vezu sa molekulom virusa gp120.

Antitelo se vezuje za gp120 virusa na onom mestu gde se virus vezuje za receptor CD4, što je neka vrsta ulaznih vrata za imuno-ćelije, navodi se u izveštaju.

Kada se fiksira za molekul virusa, antitelo sprečava da u virus ulaze imuno- ćelije, dodali su stručnjaci.

"Jedan od naših sledećih ciljeva je vakcina koja bi snažno podsticala antitela neutralizatore", navodi se u studiji.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
LG Google Nexus 5
ja sam cula, da li je istina ili ne, ali u svetu medicine, to je kao javna tajna .... :

virus hiv je nastao jos za vreme drugog svetskog rata kad je hitler hteo da usmrti protivnicke konje koji su bili jedino sredstvo za prevoz neznamtinijacega na severu po zimi ...  i tako su dosli do nekog virusa, neznammuime, analizom konjske krvi, i jos ti antitela, tih cuda (pozaboravljala sam imena), virus koji je vrlo uspesno radio svoj posao na konjima ...

e amerikancima je pala na pamet ideja, kako da smanji broj gladnih crnaca u africi ...  i tako analizom crnaca, nasli su neki sastojak, nemampojmakoji, koji samo crnci imaju, koji kad dodje u dodir sa hiv virusom, nastane to sto nastane .... ljudi polako poceli umirati .... ali

ameri zaboravili da taj virus moze mutirati, pa je vremenom preko meleza presao i na belu rasu ... hehe, tu su se malo z.

i tako je kao nastao virus hiv i sve ostalo.

taj dr. sto je pricao rekao je i to da i narkomanima u drogu, prah stavljaju taj virus, i otud toliko narkomana sidasa. da smanji broj. eto, narkomani, razmislite sledeci put kad budete uzeli drogu. on je posao od toga otkud medju narkomanijom tolika sida.
ah da, taj virus su i jadnim crncima davali kroz hranu. 

jel istina ili nije, sta ja znam, .... moze biti ... a za malo detaljnije nazive tih virusa i tela u organizmu cu se raspitati pa napraviti jednu izmenu ....

IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Ewig dein, Ewig mein, Ewig uns

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.

U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Look, when you love someone, it's worth fighting for, no matter what the odds.                
Why do I keep doing this to myself? I must be a masochist or something.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
mirjana ovo vec za istoriju  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1283
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Qtek 
Mira, sedi 4. Smile
ali hvala na inf. ja sam pazljivo procitao i svidja mi se kako si (nemam pojma) izlozila Smile
IP sačuvana
social share
[] []
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
LG Google Nexus 5
ma ja to slusala s pola paznje, u tom trenutku nije me interesovala prica o sidi,
pa mi sad pala na pamet ...  Smile
IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Ewig dein, Ewig mein, Ewig uns

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.

U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Look, when you love someone, it's worth fighting for, no matter what the odds.                
Why do I keep doing this to myself? I must be a masochist or something.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1283
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Qtek 
ala si skromna Smile

sta da kazem, ja sam idalje za varijantu pazim, sta radim.
pazim---> radim.

IP sačuvana
social share
[] []
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 11:10:28
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Pobijedili AIDS

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.