Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 10:02:51
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Aprilski radovi u voćnjaku  (Pročitano 8436 puta)
10. Apr 2016, 16:25:39
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 601.5.17
mob
Apple iPhone SE 2020
Aprilski radovi u voćnjaku

 
AKO to nije učinjeno u martu, voćnjak se đubri azotnim đubrivima koja pospešuju vegetativni porast. Nedostatak azota može da prouzrokuje slab porast letorasta i slabo formiranje cvetnih pupoljaka, a zametnuti plodovi opadaju u velikom broju.


* U većim voćnim zasadima korov se uništava herbicidima, a u manjim plitkom obradom zemljišta do 10 tak cm. Tako će voćnjak biti čist od korova, a zemljište će sačuvati u voćkama neophodnu vlagu. Pokorica se uništava a zemlja obogaćuje kiseonikom.     

* Sadnice posađene u proleće obavezno moraju da se zalivaju. Najosetljivije su kajsija, breskva, ribizla i leska, jer njihova vegetacija počinje najranije.

* U proleće posađene sadnice moraju se prekratiti. Za sve špalirne oblike sadnice se prekraćuju na 40-60 cm, na 60-70 cm jabuka na slabo bujnim podlogama, kruška na dunji, zatim dunja, višnja i breskva u slobodnom uzgoju, a šljiva, kajsija, trešnja, jabuka i kruška na sejancu na 70-100 cm. Orah se prekraćuje na 120 cm. Za neke uzgojne oblike (vretenasti grm) sadnica se samo malo skrati, a za lepaž, buše tomas i maršan ostavi se cela.

* U zasadu jagoda početkom aprila treba rasturiti 2-3 kg KAN-a po aru (100 m2), pa onda zemljište oprašiti na 7-8 cm dubine. Na početku cvetanja jagoda se štiti od pegavosti lišća.

* U malinjaku se, ako rezidba nije obavljena, uklanjaju svi dvogodišnji izbojci koji su u prethodnoj sezoni doneli rod.

* U prvim godinama posle sadnje vršne lastare jabuke i kruške treba prorediti. Na vrhovima grana, uz glavni temeni, ima još nekoliko pupoljaka koji se zahvaljujući položaju razvijaju veoma bujno i obrazuju „buket“. Da bi se ovo izbeglo, u fazi bubrenja pupoljaka oni se uklanjaju.

* Na mladim stablima gotovo svih voćnih vrsta uklanjaju se lastari koji se razvijaju iz spavajućih pupoljaka na korenovom vratu, deblu i debljem delu osnovnih grana. Ova pojava češća je kod šljiva kalemljenih na bujnim podlogama, kao što je npr. džanarika. Izbojci se uklanjaju sasecanjem do osnove.

* Prolećno kalemljenje sprovodi se u rastilu na već posađenim podlogama, zatim „iz ruke“ na nesađenim podlogama i prilikom prekalemljivanja voćnjaka. Prolećno kalemljenje je tzv. kalemljenje na zrelo, jer se izvodi zrelim kalem grančicama. Za praksu su interesantni samo neki načini:     

* Prosto spajanje (kad su podloga i kalem grančica iste debljine).

* Spajanje sa strane (kad je podloga deblja od kalem grančice).

* Kalemljenje na isečak (kad je podloga deblja od kalem grančice).

* Kalemljenje pod koru primenjuje se kad je podloga deblja od kalem grančice, najčešće pri kalemljenju odraslih podloga u kruni ili pri prekalemljivanju voćaka posle kretanja vegetacije, jer se kora tada lako odvaja od drveta, što je i osnovno za ovakvo kalemljenje. Ovaj način prekalemljivanja daje najbolje rezultate.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 10:02:51
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.