Главни документ који је муслиманској страни послужио као основа за причу јесте списак несталих са подручја Сребренице који је сачинио Међународни комитет Црвеног крста. Он је објављен први пут у августу 1995. а потом је коригован неколико пута. Из тог списка је, међутим, откривено 3.016 особа које су се појавиле на изборима 1996.
разговарао: Ненад М. Стевановић
Миливоје Иванишевић, директор Центра за истраживање злочина над српским народом, ових дана поново изазива бес али и нелагоду међу онима у Србији који се здушно залажу за "денацификацију српског народа", "суочење са злочинима", "катарзу", "истину, одговорност, помирење" и слично. Он је, наиме, најгласнији у захтевима да се борцима Војске Републике Српске али и српском народу уопште скине етикета "геноцидни" добијена као резултат кампање поводом злочина у Сребреници. Иванишевић доводи у сумњу званичне резултате бошњачких стручњака о броју погинулих у Сребреници, истовремено подсећајући на злочине Орићевих војника у српским селима у подручју Сребренице. Београдској штампи он је недавно доставио поименични списак од 3.262 Срба сребреничког краја које су убили војници 28. дивизије Армије БиХ. Списак су објавиле само Вечерње новости .
"До сада није изречена нити једна година затвора муслиманима који су убили више од 3.000 Срба. Суђење Насеру Орићу пред Хашким трибуналом је смејурија јер га тамо туже као некаквог друмског разбојника који је онако успут, док је палио куће, побио неколико Срба. То је страшно ако се зна да Хашки трибунал има релевантне доказе о масовним злочинима Насера Орића и његових војника", рекао је, између осталог, Иванишевић у интервјуу за Патриот .
"Патриот": Ових дана објавили сте књигу "Злочини над Србима", у којој твдите да је на територији Босне и Херцеговине укупно настрадало 34.000 Срба. До којих сте још сазнања дошли?
Иванишевић: Овим послом се бавим интензивно последњих осам година и дошао сам до броја од 330 масовних злочина над Србима у БиХ. Под масовним злочином подразумевам најмање три убиства учињена у једном маху. Коначни број о броју српских жртава у Босни и Херцеговини још немам, мада су моје процене око 34.000. Тешко је доћи до прецизних података о побијеним Србима у Сарајеву, јер су страдале читаве породице, због чега и немам коначан број.
За број од више од 8.000 убијених мусилимана у Сребреници тврдите да је лажан? Муслимански подаци о жртвама које су убијене у Сребреници су фалсификат. Они су све лажно представили а нарочито да је побијено 7.000 цивила. Досад откопани лешеви, њих око 2.100, потврђују да је реч само о борцима муслиманске армије. Међу откопанима откривено је само једно женско тело. Муслимани су, наиме, поистоветили укупан број настрадалих са укупним бројем несталих, којих је 7.500. Откопаних је 2.100, што значи да је жртава три пута мање него што их приказују. Међу 7.500 несталих свега је 36 особа женског пола. У овај број су укључени и многи живи муслимани. Неке од њих смо открили, а међу њима је велики број злочинаца који настоје да заташкају своје злочине. Поједини су у Федерацији БиХ а неки су у иностранству. Главни документ који је муслиманској страни послужио као основа за причу јесте списак несталих са подручја Сребренице који је сачинио Међународни комитет Црвеног крста. Он је објављен први пут у августу 1995. а потом је коригован неколико пута. Из тог списка је, међутим, откривено 3.016 особа које су се појавиле на изборима 1996. Невероватно је да је овакав списак из августа 1995. био кључни документ приликом суђења генералу Крстићу. Одатле све приче о "геноциду", "масовном масакру цивила" и слично...
Тврдите да масакра у Сребреници није било?
На откопаним муслиманским телима су утврђене повреде од ватреног оружја, прострелне ране од гелера и граната. За разлику од њих, једну трећину српских жртава, поготово старијих, немоћних особа и болесника, муслимани су убијали хладним оружјем. Масакр је када се убиства врше хладним оружјем, тврдим предметом или ножем. Списак несталих које је сачинио Међународни комитет Црвеног крста ипак би требало да има неку "тежину". Како је могуће да је дошло до таквих грешака?
О том списку, који је основа каснијих манипулација, нико не жели да говори а он је настао на запрепашћујући начин. Нестале муслимане је, наиме, могао да пријави буквално свако, без елементарне провере. Пријаве су подносили не само најближи рођаци већ и комшије, познаници, саборци. Наравно, имена несталих су се низала без икаквих доказа.... Неколико недеља касније такав списак се проглашава дефинитивним бројем сребреничких жртава. Недуго потом почиње кампања, па тако нестали војници армије Насера Орића прерастају у "масакриране муслиманске цивиле". Нико при томе не жели да види да на таквом списку има других вероисповести, православаца и католика, а не само муслимана. Када сам тај списак касније проверавао, нашао сам на пример само презимена, потом да на њему има живих и здравих, да су поједина имена и презимена по неколико пута уписивана.
На основу чега тврдите да није било масовног злочина над цивилима?
Па на првом списку било је свега 36 жена и око 50 старијих мушких малолетника. Реч је, дакле, о војницима 28. дивизије Армије Босне и Херцеговине. На том списку су сви њихови војници који су погинули у одбрани Сребренице или приликом пробоја кроз српске линије до Тузле. Ту је много оних који су бежећи смрт нашли у минском пољу али и жртава међусобних муслиманских обрачуна, о којима је говорила и Елизабет Рен. Подсетићу вас још и да су Срби хранили и одвели до места које су муслимани сами одредили, више од 30.000 муслиманских цивила. Камо среће да су тако муслимани поступали према српским цивилима када су напуштали своја села.
Како коментаришете садашњу атмосферу у Србији поводом годишњице ослобођења Сребренице?
Ово што се дешава је ван сваке памети. На делу су медијске подвале и фалсификати. Све је постављено наопачке. Убице су жртве, а невини злочинци. Ја сам сигуран да ће кад-тад чињенице надвладати а да ће ускоро ућутати овај садашњи здушни оркестар оних који су током рата у БиХ чинили злочине и којекаквих невладиних организација. Знам да ће многи из Београда због изговорених лажи црвенети.
СРЕБРЕНИЦА, 28. марта (Танјуг) - Саветник Документационог центра за истраживање злочина над Србима из Београда Страхиња Живак изјавио је да је тај центар обрадио документацију и прикупио податке који доказују да су на подручју Сребренице, Братунца и суседних општина током 1992. и 1993. године муслимани убили 3.262 Србина.
“Центар је урадио брошуру са свим именима, међу којима је 73 одсто цивила, која је упућена на стотине адреса домаћих и међународних институција”, рекао Живак.
Он је додао да су муслиманске оружане снаге из Сребренице, под командом хашког осуђеника Насера Орића, током напада на српска насеља уништили, попалили и разорили 82, од укупно 93, српска села на подручју Сребренице и Братунца.
Живак је истакао да нико не оспорава злочине над муслиманима из Сребренице, који су се догодили у јулу 1995. године, али је истакао да се у Меморијалном центру у Поточарима сахрањују и многи умрли природном смрћу, или погинули знатно раније на другим местима и ратиштима.
Живак је подсетио да је издата брошура са именима 5.515 страдалих сарајевских Срба, али да тај број још није коначан, већ да Савез логораша Републике Српске, чији је и он члан, наставља да истражује те злочине за које још нико није одговарао.
Шкорпи веронаука је непожељна данас, није ово клерикална, већ секуларна држава и шта ти ја знам, и не треба да иду попови да уче децу о моралу, већ фрикови као Кличко да их подучавају о педерлуку
veronauci nije mesto u skoli, ali danas jeste u skoli i to je znak klerikalizacije. drugo, sve i da treba nauka da bude u skoli ona ni po kojem zakonu, bozjem ili ljudskom, nije disciplina o moralu ili bar joj to nije osnovna stvar. ali strasno je sto neki smatraju da crkva treba da poducava moralu. neka ti bog pomogne
Шкорпи веронаука је непожељна данас, није ово клерикална, већ секуларна држава и шта ти ја знам, и не треба да иду попови да уче децу о моралу, већ фрикови као Кличко да их подучавају о педерлуку
Ah, kad se Bosnom sevdah zaori...Pa procvijeta behar i sve podijeli...kahva zamirise po mahali. Sve bi ti srce stalo od radosti...Ja ljepote Boze dragi! Ko da Bosnu Bog sam za sebe stvori. Pa u tren , vidis svaki sokak i carsiju, sviju volis ko da su ti rodjeni. I nedas je. Jer te tu mati rodi,jer s...e za nju rijeke krvi proli! Branise Bosnu ,ljepoticu,junaci brane je i danas dani. Zatvoris oci i zahvali Bogu sto si Bosanac i sto te takvom ljepotom nadari!!
veronauci nije mesto u skoli, ali danas jeste u skoli i to je znak klerikalizacije. drugo, sve i da treba nauka da bude u skoli ona ni po kojem zakonu, bozjem ili ljudskom, nije disciplina o moralu ili bar joj to nije osnovna stvar. ali strasno je sto neki smatraju da crkva treba da poducava moralu. neka ti bog pomogne
Naravno da je veronauka veoma pozeljna ukoliko zelite da Srbija nestane sa lica zemlje.
мислим се....шта ће нам онда и јеврејске општине?
ma kakve veze imaju jevrejske opstine sa veronukom?
Nemas veze sa zivotom i mislim da u prkos dobrim postovima ipak pripadas pecini.Biblija je cinjenica. Pogledaj znacenje zakletve svedoka u americi: ruku na bibilju i zakuni se. Bog pa zemaljska pravda. Ne veronauka kao propaganda, jer ona to nije po svojoj sutini. Veronauka kao predmet vaspitanja osnovnih nacela ljudskog ponasanja.: ne lazi, ne kradi, ne tumaci lazno, ne kurvaj se, ne pozeli nista sto je tudje. Ovo celo drustvo zeli samo tudje. Sise od partije.Odakle partiji?Milion Hristovih mudrosti, koje ne moraji biti predstavljene recima iz jevandjelja. Hajde sta ti razumes o gazdi koji ode na put, pa daje svkom slugi dukat. Pa jedan napravi dest, pa mu gazda da jos 10. Jedan 5 pa ga gazda nagradi sa jos 5 a jedan kaze: znam da si skrt, pa evo tebi tvoj dukat. I gazda ga baca u tamnicu. Sta ti od toga razumes? Bas me interesuje. Ne stvar vere i klerikalizacije, nego stvar vaspitanja. Stvaranja ljudi.
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! : Bora Corba. Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic