Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Nov 2024, 23:49:59
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Altruizam  (Pročitano 9063 puta)
08. Nov 2009, 15:42:14
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.80
mob
Apple iPhone 6s
Altruizam je naklonost i ponašanje kojem je cilj pomoganje drugom u kojem se ne očekuje neka vrsta nagrade od drugih.
To je ono ponašanje koje se obično opisuje kao “nesebično” jer su interesi drugih stavljeni iznad vlastitih interesa.
Altruistični postupci su svesni i sadrže nameru da se nekome pomogne i zahtijevaju određeno žrtvovanje ili odricanje.
Stoga bi, prema ovome određenju, altruističko ponašanje bilo jedna posebna vrsta prosocijalnog ponašanja.

Zanimanja poput psihologa, medicinara, vatrogasaca i dr. trebala bi u svojoj osnovi imati altruizam. No, imaju li?
Je li altruizam samo moralni ideal?
Može li čovek raditi u korist drugoga, ne očekivati ništa zauzvrat i ipak ne osećati neku vrstu zadovoljstva što je baš on pomogao?
Je li upravo to zadovoljstvo i, možda ponos, zamena za tuđe "hvala"?

Možemo li se oteti tome da jednog dana ipak očekujemo uslugu (možda sasvim drugog karaktera, nematerijalnu) iako je možda ne zatražimo?

Je li altruizam uopste svojstven ljudskoj prirodi?
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
mob
Nokia N97
Altruizam nije u  ljudskoj prirodi, ali ipak chinimo takva dela, manja ili veca.
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Simply the cool

Zodijak
Pol
Poruke 190
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
ne vredi pomagati ako za to nisi emotivno sposoban
iz mog iskustva ponekad pomazem ne da bih se osecao bolje vec da se ne bih osecao lose sto nisam pomogao
najbolje je prepustiti se podsvesti da nas vodi
jer neko nas moze zamoliti za uslugu koja ce nekome trecem naskoditi, a mi ko naivcine cemo pomoci u tome

Onaj ko nije srecan, nema pravo pomagati drugima. Demosten
mozda ne sasvim bukvalno, al poucno da
IP sačuvana
social share
sve sto treba da uradis da bi bio srecan je da se odreknes svega
samo tako ce ostati ono sto ima istinsku neunistivu vrednost
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Je li altruizam uopste svojstven ljudskoj prirodi?
Apsolutno ne.

Ovih dana sam se, sticajem okolnosti, naslušala raznih priča. Jedna od njih je da je čoveku pozlilo zbog visokog pritiska, i da je pao i udario glavom o bankinu. I dok je tako ležao u lokvi krvi, njegovi sugrađani (malo mesto je u pitanju, svi se poznaju međusobno) i komšije su prolazile pored njega, okrećući glavu i govoreći da neće da mu pomognu jer je pijan (a čovek nikada nije pio). Tek nakon što je naišla žena (koja mi je i pričala ovu priču), tek su počela dobacivanja, u maniru - šta mu pomažeš, zar ne vidiš da je pijan. Ona je zaustavila kola Hitne pomoći, koja su bila iz susednog mesta, i nisu hteli da mu pomognu, jer kažu da on nije u njihovoj nadležnosti. Tek nakon što se pošteno izdrala na njih, gospoda su se udstojila da sirotog, krvavog čoveka stave u kola i odvedu u bolnicu.

Nakon nekoliko dana, žena pomenutog čoveka je došla u kuću kod žene koja mu je pomogla, i zahvalila joj se što je spasila život njenom mužu, te da su mu bukvalno minuti spasili život. Dok je on ležao u lokvi krvi, a komšije sve to podrugljivo gledale.

Toliko o altruizmu.
« Poslednja izmena: 08. Nov 2009, 17:18:54 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia 
Citat
iz mog iskustva ponekad pomazem ne da bih se osecao bolje vec da se ne bih osecao lose sto nisam pomogao

Takodje - ja kad pomognem nekome vise to radim da se ne bih osecala kao govno jer sam mogla ,a nisam pomogla .Ljudi su po prirodi nezahvalni i to sam se uverila vise puta ali i dalje pomognem kad god mogu i trudim se da ne ocekujem nista zauzvrat . Ali ne mogu reci da me ne pogodi kad cujem - Ma sta je ona meni pomogla ,pa to je nista koliko je mogla ! Tada dobijes osecaj iskoristenosti ,sto je opet jako lose stanje i kazes sebi da ti tako i treba kad si glupan ...ali opet znas da ce sve biti isto i da ces ponovo uciniti kad god mozes ...
Ono sto je zajebano je kad je covek preterano na usluzi drugima i dodje vreme da ima svoju brigu i svoju porodicu i tada krenu problemi prioriteta .

Citat
Onaj ko nije srecan, nema pravo pomagati drugima.

Kako mislis nema pravo ? Smile
« Poslednja izmena: 08. Nov 2009, 17:24:05 od lolana »
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Simply the cool

Zodijak
Pol
Poruke 190
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Citat

Takodje - ja kad pomognem nekome vise to radim da se ne bih osecala kao govno jer sam mogla ,a nisam pomogla .Ljudi su po prirodi nezahvalni i to sam se uverila vise puta ali i dalje pomognem kad god mogu i trudim se da ne ocekujem nista zauzvrat . Ali ne mogu reci da me ne pogodi kad cujem - Ma sta je ona meni pomogla ,pa to je nista koliko je mogla ! Tada dobijes osecaj iskoristenosti ,sto je opet jako lose stanje i kazes sebi da ti tako i treba kad si glupan ...ali opet znas da ce sve biti isto i da ces ponovo uciniti kad god mozes ...
Ono sto je zajebano je kad je covek preterano na usluzi drugima i dodje vreme da ima svoju brigu i svoju porodicu i tada krenu problemi prioriteta .

Citat
Onaj ko nije srecan, nema pravo pomagati drugima.

Kako mislis nema pravo ? Smile
zato  treba samo intuitivno delovati, al ja se bojim prepustiti se podsvesti i uvek nadrljam

to drugo je od demostena, cuvenog grckog govornika, al ni ja se ne slazem s time bukvalno, smatram da ima pouke, pomozi najpre sebi, pa tek onda drugima
hm, ne jednom sam ulovio sebe kako me posle pomaganja drugih i njihove hvale, umesto lepog osecaja obuzima stid i nelagodnost, jer sam onako nesrecan u centru paznje a to me razotkriva i plasi
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia 
Citat
pomozi najpre sebi, pa tek onda drugima

Slazem se ali ima ljudi koji misle da je pomoci sebi nesto ruzno i sebicno i nikako ne mogu da predju tu granicu i krenu da sebi pomazu .Mozda je u tom slucaju najbolje da budes od koristi drugima i samim tim ces i biti zadovljan sobom  Smile

Citat
hm, ne jednom sam ulovio sebe kako me posle pomaganja drugih i njihove hvale, umesto lepog osecaja obuzima stid i nelagodnost, jer sam onako nesrecan u centru paznje a to me razotkriva i plasi

To je zato sto si pretarano skroman i ne osecas se dobro kad si u centru paznje .To je skromnost i to je u danasnje vreme vrlina ali treba paziti pa ne otici u krajnost .Ti verovatno znas da pohvalis druge kad urade nesto dobro ,tako isto pokusaj i sebe ...bez stida i nelagodnosti ..zamsili da si ti neka druga osoba .Zasto ti ne zasluzujes pohvale kao i drugi ljudi ? Pa niko nije Bog pa da mu ne treba pohvala drugog !Kako hvalis druge ljude -tako hvali i sebe i pocasti sebe necim lepim kad nesto valjano uradis  Smile

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Sreca je jedini udarac koji me je promasio...

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 10305
Zastava u mom svetu bez patnji,lazi i bola....
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
SonyEricsson w350
Iako nije svojstven ljudima, kod mene altruizam itekako prisutan. Uvek, ama uvek sam tu da pomognem, nikad ne ocekujuci nista, i zato me uvek i zajebava ko god oce.

Jednostavno, ako mu treba pomoc, ja ne mogu a da ne pomognem. Nekako osecala bih se kao da sam izdala tog kome je pomoc bila potrebna, a samim tim i sebe. Zato se i skolujem da pomazem ljudima.
IP sačuvana
social share
I sve sto mogu i znam i kada osetim kraj iz sebe bar imam to sto bi svako pozeleo. I svaki svoj dan ja dobro pamticu znam, jer znam da prosla sam i sada spavam mirnim snom...
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Simply the cool

Zodijak
Pol
Poruke 190
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Citat
pomozi najpre sebi, pa tek onda drugima

Slazem se ali ima ljudi koji misle da je pomoci sebi nesto ruzno i sebicno i nikako ne mogu da predju tu granicu i krenu da sebi pomazu .Mozda je u tom slucaju najbolje da budes od koristi drugima i samim tim ces i biti zadovljan sobom  Smile

Citat

To je zato sto si pretarano skroman i ne osecas se dobro kad si u centru paznje .To je skromnost i to je u danasnje vreme vrlina ali treba paziti pa ne otici u krajnost .Ti verovatno znas da pohvalis druge kad urade nesto dobro ,tako isto pokusaj i sebe ...bez stida i nelagodnosti ..zamsili da si ti neka druga osoba .Zasto ti ne zasluzujes pohvale kao i drugi ljudi ? Pa niko nije Bog pa da mu ne treba pohvala drugog !Kako hvalis druge ljude -tako hvali i sebe i pocasti sebe necim lepim kad nesto valjano uradis  Smile

sve je to tacno kako kazes samo moj problem je drugacije prirode
ja se malo glupiram na forumu a zapravo sam isfrustriran do ludila
kontam da sam zato razumeo demostena
mozda nije trebalo da ovo pisem al da budem iskren sad
zaboravi Wink
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia 

Nema zaboravljanja sad kad smo poceli  Smile Smile

A cime si izfrustriran ? Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Nov 2024, 23:49:59
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.095 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.