Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Cije usluge koristite?
SezamPro AD[S]L
EUnetADSL
BeotelNet ADSL
BeocityNet ADSL
VeratNet ADSL
YUBCnet ADSL
PTT NET ADSL
Bitsyu.net ADSL
Teleport ADSL
Softnet ADSL
Neobee ADSL
Telekom Srbija ADSL
Ne postoje tehnicki uslovi
Provider nije naveden
Idi dole
Stranice:
1 ... 194 195 197 198 ... 669
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: ADSL internet u Srbiji - Pitanja, problemi, saveti  (Pročitano 837083 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 6695
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 
http://en.wikipedia.org/wiki/Ping

Ping

Koja god tema vezana za internet protokole da se pomene, neizostavno je da se pojavi termin ping, pingovati i slično. Mnogi ne znaju o čemu se radi.

Za početak, setite se Monti Pajton-ovaca i velike mašine koja radi: PING!

ping je komanda IP protokola (preciznije PING je jedna od komandi ICMP paketa - Internet Control Message Protocol) koja primaocu nalaže da odgovori na nju i vrati pošiljaocu sadržaj koji je dobio u istom paketu. Koristi se za merenje brzine protoka odziva internet veza.

Kada primalac dobije odgovor na ping, moze da izmeri vreme koje je bilo potrebno da paket ode do primaoca i vrati se nazad. Ovo vreme se obično meri u milisekundama.

Teoretski, kada kada bi bilo moguće sprovesti kabal kroz središte zemlje na drugu stranu, ping između dve najudaljenije taške na Zemljinoj kugli ne bi mogao biti kraci od 85 ms. Razlog je što električni signali putuju ograničenom brzinom (brzinom svetlosti) pa to rastojanje ne bi mogli da pređu za kraće vreme. Ako bi se kabal postavio oko zemlje, bio bi duži, pa vreme pinga izmedju dve najudaljenije tačke ne bi moglo da bude kraće od 133 ms. U realnosti to vreme je nešto veće.

ping je na računarima obezbeđen kroz komandu ping (i na Unix i Windows platformama). Jednostavno na komandnoj liniji otkucajte

ping <adresa>

i dobićete izveštaj o tome koliki je ping od vašeg računara do računara na odabranoj adresi (možete navesti ip ili simboličnu adresu).

Ona je u stvari izvrsila četiri IP ping komande i prikazala rezultat za svaku. navažnija informacija je time koja pokazuje koliko je vrmena trebalo paketu da pređe zadatu putanju. Ovo vreme zavisi od mnogo faktora tako da najčešće svako merenje daje različit rezultat. Zbog toga se vrši ponavljanje merenja kako bi se stekao utisak kolika je stvarna brzina.

Pod Unixom, komanda ping salje ping pakete neprekidno dok je ne prekinete (Ctrl+C). Isti efekat pod Windowsima dobijate ako komandu ping pokrenete sa parametrom /t

Na kraju, komanda ping daje statistiku: broj poslatih paketa, broj primljenih paketa, broj izgubljenih paketa, najkraće, najduže i srednje vreme trajanja ping-a ya vreme trajanja merenja.

Ping za svako merenje vraća jos dva podatka. bytes pokazuje kolika je dužina ping paketa. Ova dužina se može menjati i time meriti veza paketima različite veličine. Drugi podatak je TTL, skraceno od Time To Live. Ovo je u stvari brojač. Kada se paket pošalje TTL ima vrednost 255, a svaki prolazak kroz neki mrežni uređaj ga smanjuje za 1. Ako TTL dođe do vrednosti 0, prekida se njegovo prosleđivanje, jer se smatra da je paket prešao preko previše uređaja. Ovo je u stvari zašita od mogucih mrtvih petlji, u koje paket može da upadne i da se u nedogled vrti između nekih rutera.

Kompletnu sitanksu ping komande dobićete komandom

ping /?

Sintaksa se neznatno razlikuje od platforme do platforme.

Za šta vam ping može koristiti?

Pre svega, tako najlakše možete proveriti da li postoji veza između dva računara. Uradite ping na adresu računara koji vas interesuje i ako veza postoji, dobićete izmereno vreme pinga, a ako ne postoji, dobićete odgovarajuću poruku. Obratite pažnju da odredišni racunar može da ima uključen zaštitni zid (firewall) koji zabranjuje ping, pa će vam zbog toga ping vratiti poruku da odredišni racunar ne postoji.

Važnija primena komande je u merenju brzine odziva veze. Time se može proceniti da li je veza ispravna, postoje li neka ometanja, neispravnost nekog uređaja, kabla, konektora i slično.
IP sačuvana
social share

Edit by crni scorpion: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Before all else, be armed.

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
Zastava Beograd, Mirijevo
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
HTC Smart
hvala na detaljnom objashnjenju Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 66
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.10
Znam da je negde vec pisano o tome ali nisam uspeo da nadjem...
Naime treba mi program za merenje download/upload, tj da izmerim koliki mi je protok informacija na netu?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
      Brzina interneta

imas to na zanimljivi klipovi prva tema
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 187
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 6230i
najbolji program za to ti je dumeter
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 66
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.10
najbolji program za to ti je dumeter
Hvala nasao sam
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 395
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
HTC Touch HD2 i S2 !
imam eunat adsl 512/64 flat i zbog jebene agregacije, protok mi je u toku dana minimalni oko 20-30kb/s planiram da predjem na telekom adls 512/64 takodje flat...kazu da je kod njih jedan korisnik,jedan port...zanima me kakva su vam iskustva sa telekomovim adsl-om? da li je konstantna brzina,u po dana u po noci,ko sto se prica?! hvala unpred!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 36
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
Imam slican problem kao predhodni clan.Naime sve do nove godine mi je brzina downloada bila stvarno skoro uvek oko 500 kb, medutim cini mi se da se brzina smanjuje i da sve vise varira izmedu 300 i 400 kb. Da li se to i drugim korisnicima EUneta  desava ili je to samo privremeno i u zavisnosti od opterecenja mreze. I ja se razmisljam za Postu pa bi mi neki savet njihovog korisnika dobro dosao. Hvala.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9126
Zastava Srem
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Samsung i5700 + D880
Ma, bezite od Euneta... Ja sam mislio da su ukinuli jebenu agregaciju, 2-3 meseca je stvarno radilo k'o svajcarski sat... ali patka, vratili na staro. Inace, moj drug je bio presao na megabit/128, cisto da proba, i sad se vratio na 512 ali navodno ne mogu da mu vrate upload na 64 pa ima 512/128 i placa 1700 umesto 1400...

IP sačuvana
social share

I sta sad mi nindze da radimo?
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 31625
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6120
E ljudi, hoce jedan moj drug da uzme ADSL kod Telekoma, pa ga zanima koliko se ceka od podnosenja zahteva do realizacije...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 194 195 197 198 ... 669
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.105 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.