Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Jul 2025, 20:23:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: ADHD i posledice.  (Pročitano 7890 puta)
04. Avg 2014, 17:52:33
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
Zastava Ratkovac - Srbija
Browser
Chrome 36.0.1985.125
           Procesljao sam 2 teme na koje sam naisao i neaktivne su od 2010., pa rekoh da otvorim novu, posto su argumenti bili prilicno labavi. Imam ADHD i Aspergerov sindrom, dijagnostifikovani pre 5 godina (dakle, kada sam imao 21), posle neuspelog pokusaja samoubistva. Mnogo ljudi misli da ADHD ne postoji i da je to samo trik farmaceutskih kompanija da dodju do jos vece gomile novca. Dok se slazem sa cinjenicom da je to uglavnom slucaj, Adderall ili Ritalin bi mi znacajno promenili zivot. Kako to znam? Tako sto sam posle par godina ocajavanja i pokusaja samoubistva dosao do ulicnog amfetamina, bez kog ne bi zavrsio fakultet.

U srednjoj skoli sam bio dobar, sa dvojkama iz matematike, fiizike, hemije, a u osnovnoj vukovac sa 3 diplome sa republickog takmicenja. Napominjem da nisam pio, vario ili uzimao bilo koju supstancu tokom srednje skole. Tokom 2. godine sam prvi put bio kod psihologa, koji je zakljucio da patim od nekog vida depresije i prepisao mi antidepresive kako bih izasao na kraj sa problemima. Malo je reci da je par nedelje terapije ucinilo ankcioznost gorom i impulsivnost izrazenijom. Sve ono sto sam znao da istrpim pre uzimanja antidepresiva je u meni izazivalo ogromnu frustraciju i neretko me cinilo nasilnim (sto, napominjem, pre toga nisam bio). Amfetamin sam morao da uzimam na svoju ruku, jer sam bez njega bio beskoristan i suicidalan. Nisam video poentu ni u cemu.

ADHD imam gotovo od kad znam za sebe jer se u 80% slucajeva vezuje za Aspergerov sindrom, timpre sto se neki simptomi poklapaju. ADHD je u sustini jedini nacin da se regulise socijalno ponasanje kod nekog ko ima poremecaj iz spektra autizma, buduci da (i dalje) ne umem da citam govor tela, facijalnu ekspresiju, niti da odrzim eyecontact, a da ne govorim o nemogucnosti da se saosecam sa okolinom.

Iz licnog iskustva vam mogu reci da kod nekog ko zaista ima ADHD ne pomaze ni batinanje, ni zakljucavanje u sobu, ni privatni casovi, ni konstantno napinjanje. Pomaze samo stimulacija mozga. Glavni problem je sto vecina dece sa ADHD-om ne pokazuje simptome tokom osnovne skole, buduci da kroz istu vrlo lako prodju jer ne zahteva preterano fokusiranje. Problem se javlja kada gradivo postane opsirnije i zahteva udubljivanje kako bi se doslo do zeljenih rezultata. Ovo ne govorim samo iz licnog iskustva, vec sam celu svoju pricu procitao u par knjiga (sto je bilo prilicno frustrirajuce). Niti jedan od pedagoga/psihologa nije posumnjao na ADHD tokom srednje skole, vec su svi aludirali na lenjost. Umalo da i sam poverujem u to.

Ulicni amfetamin mi je promenio zivot. Podigao samopouzdanje, resio me ankciozonosti (bar onog dela za koji nije odgovoran Asperger), ucinio fokusiranje mogucim, ugasio sve nemire koji su konstantno kljucali u meni... Zivot sa ADHD-om je pakao na zemlji. Performans u skoli je samo jedan od negativnih simptoma ovog poremecaja. Ostali u mnogo cemu negativno uticu na normalno funkcionisanje subjekta. I da, cinjenica da je Adderall i Ritalin nelegalan u Srbiji je cista glupost i kostala me je zdravog para nozdrva (da, znam da moze da se zguta, ali mi je preca sluzokoza zeluca nego nozdrve). Istina, moj ADHD je bio u asocijaciji sa autizmom, pa je na mene mozda ostavilo vece posledice nego na nekog ko je neurotipican, ali tvrdim da niti jedno dete sa ADHD-om nece biti srecno kad odraste. To je jednostavno nemoguce. ADHD vodi u gojaznost u poznijim godinama, koja ugrozava zdravlje i unistava socijalni zivot (prove me wrong). Ritalin i Adderall su jedini nacin da se covek bori sa tim problemom, tj. jedini nacin koji moze problem da resi. Antikampanja koju vodi javnost u Srbiji je kontraproduktivna i vode je ljudi koji nemaju pojma kakve posledice ovaj poremecaj moze da ostavi za sobom, jer bi u suprotnom shvatili koliko je sve to glupo.

IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 849
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
Nije te strah da to sa amfetaminom ne ode predaleko? Smile

Verovatno postoji nesto na bazi amfetamina samo manje zavisno i bez nuspojava... Samo je pitanje da li, ako postoji, moze da se uzme tek tako... Nesto sumnjam...

Zanimljiva tema, voleo bi da procitam nesto o tome, a iskustvo nekoga ko se sa time bori je neprocenjivo...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.125
Pa dobro, sta je tvoje pitanje ili diskusija ovde? Osim hvaljenja kako ti se stanje poboljsalo uzimanjem ulicne droge?  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.125
Skiner_X

Moj ti je savet da ne pokusavas da ADHD tretiras opijatima. Normalno je da ADHD mozak trazi stimulans spolja, ali to moze odvesti u razvoj teske zavisnosti.

Osoba od koje se moze mnogo nauciti na ovu temu, jer i sam ima(o) ADHD, kao i njegovo troje dece:

Posebno opbrati paznju na poveznost ADHD i razvoja zavisnosti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.9.4
Browser
Safari 537.77.4
mob
I-mate 30 Pro
Taj psiholog je idiot.... Smile

Tebi treba samo normalan razgovor sa nekim jako dobrim psihoterapeutom....

I redovno da ides na terapiju...

Ovo sa hemijom isto moze da pomogne...ali to je samo privremeno resenje...u sustini nista se ne postize...to si i dalje ti...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.125
Da ne citiram sve ponaosob:
         Amfetamin sam dozirao uzimajuci u obzir da je "krsten". Doza mi nije premasivala 60mg na dan. Priznajem, prvi put sam preterao, ali to je bio i poslednji put.
Psihoterapiju sam pohadjao 3 godine i samo se ponovo uverio u ogranicenost obrazovnog sistema u Srbiji (uz duzno postovanje izuzecima). Vecina stvari koje su predlozili bile su stvari koje sam vec pokusao sam. One koje to nisu bile nisu dale nikakav rezultat zbog autizma. Npr. jedan psihoterapeut mi je predlozio da se forsirano uvlacim u socijalne situacije. Problem je bio moja gotovo egzaktna anticipacija ishoda.
         Kljucni problem sa Aspergerom nije to sto ja (bilo ko sa AS) znam kako, zasto i sta, ali problem nastaje sto se teorijsko znanje ne moze uvek primeniti zbog ogranicenja socijalne prirode. Recimo, u Srbiji vecina ljudi forsira kontakt ocima. Meni je to uvek bilo poput silovanja mozga. Ljudima ne treba mnogo da prepoznaju tu slabost i utucu te. Tu se moj potencijal na socijalnom planu zavrsava. De facto. Ne moze tu pomoci ni dozivotna psihoterapija jer su mehanizmi regulacije kod mene tipicni samo za mene, i kao takvi neautisticnom psihologu nepojmljivi. Problemi koje ja imam na svakodnevnom nivou su neresivi. Autizam je neizleciv. Izlazim na kraj s'tim na svoj nacin jer drugi ne postoji.
         Ne znam da li je to do autizma, ali ja ne mogu da se navucem ni na sta, buduci da mi stvari ubrzano dosade. Nebitno sta je u pitanju (generalizovacu supstance i druge izvore dopamina). ADHD me cini opsesivnim po pitanju stvari, ali takodje ubrzava zasicenost. Probao sam sve na meniju crne berze, osim heroina, za koji ne zelim da znam kakav je (priznajem, smatram da sam previse slab za pajazit). Imao kratke epizode. Toliko. Nista nije trajalo duze od mesec dana. Razumecete da se u nedostatku socijalnih afiniteta covek mora zanimati necim. Ne? Necu se nikada ozeniti, imati porodicu. Nemam afinitete prema brzim kolima, TDievima, GTIevima. Kompetitivnost mi je strana, pa mi nimalo nije zabavno da se bavim sportom, pa isto tako ni da ga pratim. Na zurkama se osecam neprijatno, pa ne volim ni izlaske niti bilo kakva mesta na kojima je guzva (oduvek). Prijateljstva mi traju kratko i uglavnom su zasnovana na lazima, buduci da konstatno moram da izmisljam izgovore usled toga sto znam da doticna osoba ne bi razumela moje rituale i potrebe (probao da budem iskren, nije uspelo; od jednom te svi gledaju kao cudaka sa diplomom). Od zivota mi ostaju opsesije. To je sve. Recima Bill Berry-a:

I Suffer the dreams of a world gone mad
I like it like that and I know it

Dovoljno o meni (Asperger 101: ne terajte coveka sa aspergerovim sindromom da prica o sebi). Temu sam otvorio jer smatram da je nedostupnost lekova za stimulaciju mozdane aktivnosti nesto sto moze da ruinira zivot. Moj primer sam dao jer sam sve to osetio na svojoj kozi. Prosto ne zelim nikom da mu se u zivotu odigra drama iz udzbenika za psihologiju. Biti primer iz udzbenika zbog nedostatka svesti za ADHD u Srbiji je prosto frustrirajuce i ridikulozno. Posebno uzevsi u obzir da je ADHD cesto problem nadarene dece, koja su (ako se ne varam) jedan od najvrednijih drustvenih resursa. Mislim da je odgovornost drustva da ponudi resenje u vidu pilula za stimulaciju. ADHD se moze otkriti prekasno (exibit A) za bilo kakvu psihoterapeutsku interferenciju.

Dati nekom sansu za normalan zivot i kraj nemirima. Nije li jedino moralno barem pokusati?
IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 537.77.4
mob
I-mate 30 Pro
Tebi nije nista...

A ti mozes da se fiskas do kraja zivota...

Tvoj izbor...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.125
Kao sto rekoh, tema nije o meni, ja sam samo bio laboratorijski pacov. Tema je o poremecaju za koji u Srbiji ne postoji nikakva svest, pa se cesto ne uradi dijagnoza na vreme. Nelegalnost Ritalina i Adderalla je samo vrh ledenog brega.

Inace (zabrinuta gomilo), afetamine ne uzimam vec godinu dana, ali bez njih ne bih zavrsio fakultet. Toliko je jednostavno.
IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X (iPhone)
Browser
Safari 9537.53
mob
I-mate 30 Pro
A pa onda nista.... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Browser
Chrome 36.0.1985.125
mob
Apple 15
Ne postoji svest?

E, nije tako... imas generacije klinaca sa ADHD koji rasturaju ove sto su relativno normanli i kojima niko nista ne moze jer se gura inkluzija.

Tako da... u praksi... imas jednog koji visi sa plafona i 20 drugih koji prate njegov primer i nastavnika u suzama i na granici zivaca.

A razlog je sto roditelji nece da se zanimaju za klince... kojima je potrebno da budu zatrpani obavezama 24/7.

Inace, ovo nije moj zakljucak, vec zakljucak nekoga ko zivi sa klincem od 13 godina kome su poremecaj otrkili sa 3-4 godine... Znaci, 10 godina ratovanja...  Smile

Ono sto je meni cudno je sto je otkriven posle pokusaja samoubistva?  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Jul 2025, 20:23:29
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.