Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 21:58:48
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 43. Fest  (Pročitano 2704 puta)
06. Feb 2015, 21:01:27
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Browser
Mozilla Firefox 35.0
43. Fest: Filmsko takmičenje i Ričard Drajfus
| Izvor: B92, Tanjug, Beta

Predstojeći 43. Fest imaće više od 90 filmova i brojne novine od kojih je glavna to da festival postaje takmičarski, izjavio je danas Tanjugu novi umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić.

"Mnogo toga je novo. Fest je krenuo u svoju nadogradnju, koja je očekivana, i 2015. postajemo takmičarski festival. Imamo tri takmičarska programa. Dva oficijelna su - glavni takmičarski, međunarodni program, kao i srpski film, koji će objediniti, po izboru selekcione komisije sve ono vredno što je snimljeno u protekloj sezoni u našoj zemlji", najavio je on.

Nagrade će se dodeljivati u više kategorija.

"Glavna nagrada je naslovljena Beogradski pobednik ili u internacionalnoj verziji Viktor, što je bila želja Ivana Meštrovića, čija statueta čini nagradu. Slede priznanja žirija, nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu žensku i mušku ulogu i za najbolji debi", precizirao je Pantelić.

Treći takmičarski program, dodao je on, jeste "Film granice", a ukupno će biti devet programa.

Tu su "Horizonti", "Forum", "Thrills and Kills", specijalne projekcije, kao i omaži ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu i srpskoj glumici Mileni Dravić, koji su ove godine laureati Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos sedmoj umetnosti, kroz prikazivanje preseka njihovih filmova u Kinoteci, najavio je Pantelić.

"Volim da napomenem da će srpska publika prvi put moći da se susretne sa nekim filmovima omiljenog Sokurova, što će biti pravi praznik", istakao je on.

Od 27. februara do 8. marta "prikazujemo preko 90 filmova, imamo gotovo 250 projekcija na kojima će posetioci Festa uživati".

"Ovo je pre svega iskorak zato što Fest postaje takmičarski. Na to se dugo čekalo, ali mislim da nismo zakasnili", zaključio je umetnički direktor.

43. FEST - Od A do Š

Na 43. FEST-u će biti prikazano 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u sledećim programima:

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije, Čilea. Može se reći da se među ovim filmovima izdvojila jedna dominantna tema – odrastanje, i to odrastanje u atipičnoj sredini. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, i najbolji debi. Najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji – u okviru programa Srpski film, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U ovoj selekciji biće prikazano nekoliko filmova koji su već imali bioskopsku distribuciju, kao i nekoliko premijera poput filmova Ničije dete, Petlja i Isceljenje.

Takmičarski program Granice posvećen je programu Konfrotacije, za koji je, još na samom početku FEST-a (1971.), filmove selektovao Dušan Makavejev. Naslednici te selekcije bili su Vidici Radoslava Zelenovića, a tokom osamdesetih, devedesetih i dvehijaditih Đavo u telu, Blagodeti prljavog i X files selektora Miroljuba Vučkovića. Na programu će se naći subverzivni, kontroverzni, arthaus filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu, a o nagradi za najbolji film odlučivaće tročlani žiri. Jedna od novina festivala su i ponoćne projekcije u Sava centru na kojima će se naći filmovi iz ovog programa.

U Glavnom programu van konkurencije naći će se i najvažniji holivudski filmovi i favoriti za Oskara kao što su Čovek ptica (Birdman), Rvanje s ludilom (Foxcatcher), Ritam ludila (Whiplash), I dalje Alis (Still Alice), Divljina (Wild), Teorija svega (Theory of everything), Noćne hronike (Nightcrawler). Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja, kao što su Magija na mesečini (Magic in the moonlight) Vudija Alena, Mape do zvezda (Maps to the stars) Dejvida Kronenberga, Rez (The Cut) Fatiha Akina, Druga šansa (Second Chance) Suzan Bier, Džimijeva dvorana (Jimmy’s Hall) Kena Louča, Kraljica i zemlja (Queen and Country) Džona Burmana, Nova prijateljica (The new girlfriend) Fransoa Ozona, Predsednik (The president) Mohsena Makmalbafa. Pravo sa filmskog festivala u Berlinu stižu tri filma: Body, Virgin Mountain i As we were dreaming, a biografski film Pasolini Abela Ferare, sa Vilijemom Dafoom u glavnoj ulozi, biće prikazan 5. marta, tačno 40. godina nakon ubistva slavnog italijanskog reditelja.

Nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, FEST dodeljuje Mileni Dravić, jednoj od naših najvećih glumica, ženi koja iza sebe ima mnoga međunarodna i jugoslovenska filmska priznanja. Drugu nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće Aleksandar Sokurov, jedan od najvažnijih reditelja današnjice, i svakako jedan od najvećih ruskih reditelja, koji dolazi na FEST da i lično primi nagradu. U njihovu čast biće održani omaž programi u Jugoslovenskoj kinoteci, a uvod u Sokurovljevu retrospektivu biće dokumentarni film Voices of Sokurov.

U Kinoteci će biti održano nekoliko specijalnih projekcija- Slučaj Matej nedavno preminulog reditelja Frančeska Rozija, koji je prikazan na FEST-u 1973. godine, kao i projekcije filmova Otac na službenom putu i Underground kojima se obeležava 30, odnosno 20 godina od kada su doneli Zlatne palme Emiru Kusturici. Takođe, u okviru programa FEST klasik biće upriličene i projekcije filmova reditelja čiji su se filmovi našli na ovogodišnjem programu, a koji su imali svoja ostvarenja i na ranijim izdanjima FEST-a.

I ove godine o programu i vestima vezanim za festival možete se informisati pomoću aplikacije za Android i iOS mobilne uređaje koja će uskoro biti dostupna na Play store i App store.

Novinari koji žele da se akredituju za praćenje 43. FEST-a mogu to da urade preko linka na našem sajtu www.fest.rs u sekciji Press. Rok za slanje zahteva za akreditaciju je 20. februar. Svi kojima je akreditacija odobrena biće pozvani.

NIS je već šest godina za redom generalni sponzor FEST-a, najveće i najuglednije međunarodne filmske smotre u ovom delu Evrope. Kompanija podržava FEST u sklopu korporativnog programa društvene odgovornosti „Kultura bez granica“ u cilju doprinosa kvalitetu kulturne i umetničke produkcije, očuvanja kulturne baštine, kao i ohrabrenja mladih i novih ideja i inicijativa.

Svoj doprinos kulturi i stvaranju pozitivnog kulturnog ambijenta, ove godine dale su i druge grupe korporativnih brendova, ističući pre svega da je kultura imperativ modernog društva.

Izvor http://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=953756
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
Filmovi iz regiona na FEST-u
Konkurišu za nagradu od 5000 evra
Pored domaćih filmova, FEST će predstaviti neke od najboljih prošlogodišnjih ostvarenja iz regiona. Ovi filmovi imaće šansu da osvoje nagradu “Nebojša Đukelić” koja se dodeljuje filmu koji na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umetničkog filma, a u duhu kritičarskog rada Nebojše Đukelića, usmerenog ka mirenju ove dve struje. Diplomu i nagradu u uslugama za sledeći projekat nagrađenog producenta ili reditelja, u vrednosti od 5000 evra, obezbedila je fondacija „Nebojša Đukelić“, a žiri će činiti Nenad Polimac, Vesna Perić i Vuk Perović.

Zagreb Kapućino je debitantsko ostvarenje koje potpisuje hrvatska rediteljka Vanja Sviličić. Film je na programu šestog marta u 20 sati u Domu sindikata i sedmog marta u 14.30 sati u Dvorani kulturnog centra. Vanja Sviličić i glavna glumica, Mila Elegović, biće gošće FEST-a.

Vanjin muž, Ognjen Sviličić već je poznat domaćoj publici, a i on će se na FEST-u predstaviti svojim filmom Takva su pravila. Uloge tumače Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević, Veronika Mah i Emir Hadžihafizbegović koji je osvojio nagradu na festivalu u Veneciji. Film je prikazan na festivalima u Stokholmu, Pusanu i Varšavi, gde je Sviličić osvojio nagradu za režiju. Na FEST-u se takmiči za Beogradskog pobednika u glavnom takmičarskom programu, a možete ga pogledati četvrtog marta u 11 sati u Sava centru, petog marta u 19.30 sati u Dvorani kulturnog centra i šestog marta u 15 sati u Domu omladine. Reditelj i glumci Jasna Žalica i Emir Hadžihafizbegović predstaviće se beogradskoj publici.

Deca sunca je priča o porodici i vernosti, ljubavi i gubitku, izdaji i pokajanju. Scenario za film napisao je Gordan Mihić, a reditelj Antonio Mitrićeski biće gost FEST-a, kao i glumica Biljana Tanevska. "Film će prikazati makedonsku familiju preko koje želim da napravim dijagnozu društva, presek svih njihovih stradanja, iluzija, iskušenja... Trudim se da obuhvatim mentalitet naroda, da ne pobegnem od istine koja me najviše interesuje u ovom filmu. Ljubav je svuda oko nas ista i pulsira u filmu. Ceo film snimamo 'iz ruke', jer želim da ima dokumentaristički duh. Posebnu pažnju posvećujemo - svetlu", kaže Mitrićeski. Film je na programu četvrtog marta u 17.30 sati u Domu sindikata, i petog marta u 14.30h u Dvorani kulturnog centra.

Inferno je novi film čiji je autor slovenski reditelj Vinko Mederndorfer. On će biti gost FEST-a, kao i glumci Marko Mandić i Medea Novak. Film je na programu prvog marta u 20 sati u Domu sindikata i drugog. marta u 19.30h u Jugoslovenskoj kinoteci.

Memoari slomljenog uma je naziv novog filma koji potpisuje Danijel Lola Ilić koji živi i stvara u Puli. To je film o čoveku i društvu, kompilacija misli o životu i vremenu u kojem živimo. Film se nalazi u selekciji Microwave i na programu je šestog marta u 17.30 sati u Domu sindikata i sedmog marta u 12 sati u Dvorani kulturnog centra.

Izvor http://www.filmovanje.com/naslovna-strana/item/filmovi-iz-regiona-na-fest-u
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
OVO NE SMETE DA PROPUSTITE: Evo koje filmove na FEST-u predlažu najbolji srpski kritičari

Samo za Telegraf o top 5 filmova koje ne smete propustiti na ovogodišnjem FEST-u pričaju umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić, novi selektor Mladen Đorđević, reditelj Vuk Ršumović, kritičar Milan Vlajčić i kritičar i teoretičar filma i književnosti Dejan Ognjanović

Večeras pod sloganom “Tu smo – u sazvežđu pobednika” počinje 43. FEST (27. februar – 8. mart) na kojem će biti prikazan izbor najboljih ostvarenja iz svetske kinematografije – čak 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije!

U potrazi za odgovorom na pitanje kako se snaći u moru dobrih naslova, a da ne propustimo one najbolje, ekipa Telegrafa odabrala je “najbolje od najboljih” koji su dali svoju preporuku i “zadnji sud”.

Samo za Telegraf o top 5 filmova koje ne smete propustiti na ovogodišnjem FEST-u pričaju umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić, novi selektor Mladen Đorđević, reditelj Vuk Ršumović (autor filma “Ničije dete” nagrađenog na filmskom festivalu u Veneciji), kritičar Milan Vlajčić i kritičar i teoretičar filma i književnosti Dejan Ognjanović.

Više ovde http://www.telegraf.rs/vesti/1454792-ovo-ne-smete-da-propustite-evo-koje-filmove-na-fest-u-predlazu-najbolji-srpski-kriticari-video

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.10.2
Browser
Safari 600.3.18
mob
Apple 15
Odvukla me drugarica... zacudjujuce dobar i aktuelan program...
Iskreno, nemam pojma odakle im pare... Smile

Mi smo gledale film Sky above us iliti Nebo nad nama... holandskog reditelja Marinusa Grothofa...
http://www.imdb.com/title/tt3111626/

E, sad.. kada sam pogledala o cemu se radi, pao mi je mrak na oci... Opet o bombardovanju...
No, medjutim.. ispostavilo se da hvala bogu nije srpski film, tako da je skroz operisan patetike... i sto, objektivno, da ne stoji Beograd, radnja bi mogla da se desava u bilo kom gradu...

I reditelj je bio krajnje simpatican...skroz uzbudjen sto ga Srbi gledaju...

Meni licno, daleko bolji od vecine nasih filmova o tom periodu... daaaleko bolji... Ne opterecuje.

Jedino ima taj detalj od simbiozi Kalemegdana i Tasmajdana ...kome nikome ne smeta sem nama koji zivimo u Bgd...  Smile
« Poslednja izmena: 04. Mar 2015, 22:08:17 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
Odvukla me drugarica... zacudjujuce dobar i aktuelan program...
Iskreno, nemam pojma odakle im pare... Smile

Mi smo gledale film Sky above us iliti Nebo nad nama... holandskog reditelja Marinusa Grothofa...
http://www.imdb.com/title/tt3111626/

E, sad.. kada sam pogledala o cemu se radi, pao mi je mrak na oci... Opet o bombardovanju...
No, medjutim.. ispostavilo se da hvala bogu nije srpski film, tako da je skroz operisan patetike... i sto, objektivno, da ne stoji Beograd, radnja bi mogla da se desava u bilo kom gradu...

I reditelj je bio krajnje simpatican...skroz uzbudjen sto ga Srbi gledaju...

Meni licno, daleko bolji od vecine nasih filmova o tom periodu... daaaleko bolji... Ne opterecuje.

Jedino ima taj detalj od simbiozi Kalemegdana i Tasmajdana ...kome nikome ne smeta sem nama koji zivimo u Bgd...  Smile

http://forum.burek.com/the-sky-above-us-2015-t633637.html

Gledaće se.

FEST: Južnokorejski film "Tenor" sniman u Beogradu

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2015&mm=03&nav_id=964827

http://forum.burek.com/tenor-deo-te-neo-ri-ri-ko-seu-pin-to-2014-t633817.html

I ovaj kad se prevede.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1516
OS
Windows 7
Browser
Chrome 40.0.2214.115
Upravo odgledala Enklavu i ne verujem da ću ga gledati ponovo. Pao mi je prilično teško, iako je moj utisak možda nešto više subjektivan, a za nekoga još jedna u nizu tradicionalnih kuknjava, ali ništa što nisam očekivala, mislim na sopstvenu reakciju. Jednostavno, imala sam želju da ga pogledam zbog lokacije o kojoj se radi i da čekiram na kakvu su se priču sada skoncentrisali, koja je nešto drugačija od već obrađenih domaćih ratnih tema- nema klanja, nema mučenja, nema pogibija, proste radnje i prosta tuga u tužnom ambijentu, prilično realno dočarano, i samo okruženje i same ljudske reakcije i postupci, onako kako je stvarno dole, nema pogrešnih informacija. A klinac me nenormalno podseća na moje kumče, i fizički, i glas, kako priča, sve.  Smile
Nešto slično Krugovima, otprilike. S jedne strane mi je drago zbog završetka, s druge strane nije, da je kraj bio logičniji bilo bi mi još teže.  Smile
Ko ne voli ovakve filmove neće ga ni gledati, jasno.  Smile

Biće na tv-u uskoro, ne sumnjam. I ne znam što guraju onu Hristinu Popović svuda.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
Upravo odgledala Enklavu i ne verujem da ću ga gledati ponovo. Pao mi je prilično teško, iako je moj utisak možda nešto više subjektivan, a za nekoga još jedna u nizu tradicionalnih kuknjava, ali ništa što nisam očekivala, mislim na sopstvenu reakciju. Jednostavno, imala sam želju da ga pogledam zbog lokacije o kojoj se radi i da čekiram na kakvu su se priču sada skoncentrisali, koja je nešto drugačija od već obrađenih domaćih ratnih tema- nema klanja, nema mučenja, nema pogibija, proste radnje i prosta tuga u tužnom ambijentu, prilično realno dočarano, i samo okruženje i same ljudske reakcije i postupci, onako kako je stvarno dole, nema pogrešnih informacija. A klinac me nenormalno podseća na moje kumče, i fizički, i glas, kako priča, sve.  Smile
Nešto slično Krugovima, otprilike. S jedne strane mi je drago zbog završetka, s druge strane nije, da je kraj bio logičniji bilo bi mi još teže.  Smile
Ko ne voli ovakve filmove neće ga ni gledati, jasno.  Smile

Biće na tv-u uskoro, ne sumnjam. I ne znam što guraju onu Hristinu Popović svuda.

http://forum.burek.com/enklava-2014-t607957.html

Festove hronike Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 36.0
FEST - nagrade

Najbolji film je "Vuk"

Sedmočlani međunarodni žiri u sastavu Neda Arnerić, Srđan Dragojević, Maja Miloš, Đuzepe Pićoni, Liu Đie, Debora Kara Unger i Elen Kuras odlučivao je o nagradama Glavnog takmičarskog programa. Neda Arnerić je rekla da je "izbor bio jako težak, jer je svih 15 filmova u programu bilo sjajno, ali da oko glavne nagrade nije bilo mnogo diskutovanja".

Glavnu nagradu, Beogradski pobednik za najbolji film u glavnom takmičarskom programu dobio je film Vuk (Theeb) čiji je reditelj Nadži Abu Novar. Nagradu je uručio reditelj Slobodan Šijan, a primio ju je Igor Stanković, predstavniku distributera ovog filma - Megacom Film. Novčani deo nagrade iznosi 10 000 evra, a u obrazloženju stoji sledeće: "U impresivnoj selekciji svetskog filma, svaki od njih se izdvojio, ali jedan se istakao i odjeknuo mnogo jače među nama: prečišćena, moćna priča o odrastanju koja nas vraća velikim klasicima filma u vizuelno očaravajućem i emotivnom filmu."

Nagrada žirija dodeljena je ruskom filmu Budala (Durak).

Za najbolju režiju nagrađen je nemački reditelj Tim Kruger za film Savet ptica (Zerrumpelt Herz). Njemu je nagradu uručio reditelj Srdan Golubović, a Kruger je rekao da je ovo velika čast "jer mu je to prva nagrada i posvetio je svojoj ekipi koja ga je realizovala".

Nagradu za najbolju žensku ulogu uručila je Debora Kara Unger, koja je rekla: "U ovoj kategoriji bilo je nemoguće odvojiti dve glavne uloge, pošto su se međusobno dopunjavale i nadahnjivale. Nagradu za najbolju glumicu podelile su glavne akterke filma Diši (Respire) – Žozefin Žapi i Lu de Laž." U njihovo ime nagradu je primio Jugoslav Pantelić.

Glumica Aleksandra Janković uručila je nagradu za najbolju mušku ulogu, koju je dobio Emir Hadžihafizbegović za film Takva su pravila.

Sergej Trifunović uručio je nagradu za najbolji scenario Nadži Abu Novaru i Baselu Ganduru za film Vuk.

Elen Kuras je dodelila specijalno priznanje za fotografiju filmu Savet ptica. "Želimo da dodelimo posebno priznanje reditelju zbog veličanstveno dočarane priče u njegovom debitantskom ostvarenju i izuzetne artikulacije svoje vizije. Čestitamo!" Nagradu je primila producentkinja filma Viktorija Štople.

Glumica Nina Janković uručila je nagradu za najboljeg debitanta, koju je osvojio Jan Demanž za film ’71 koju je primio Toni O’Brajen, direktor British Council.

Rikardo Fernandez, ambasador Argentine, primio je nagradu za najbolji film po oceni publike - Divlje priče. Nagradu je uručila Dragana Aleksić ispred kompanije Idea koja je organizovala glasanje.

Žiri nacionalnog programa Srpski film radio je u sastavu: Miljenko Jergović, Predrag Antonijević, Oleg Novković, Torsten Nojman i Anamaria Marinka. U selekciji je bilo 12 filmova, a Jergović je rekao da je žiri imao zanimljiv i uzbudljiv posao. Dodao je da je polovina filmova debitantska, a takođe oko polovina urađena skoro bez budžeta, i da je osećao poštovanje prema ljudima koji su u skoro nemogućim uslovima snimili svoje filmove.

Beogradskog pobednika za najbolji film u nacionalnoj selekciji, kao i nagradu od 5000 evra, dobio je Vuk Ršumović za film Ničije dete, a uručio mu je Dragan Bjelogrlić.  "U filmu jednostavnost je dala priči snagu, brilijantni glumci su joj dali iskonsku emociju. Vuk Ršumovic je i njih i nas vučjim tragom do ljudskog čopora doveo da u njemu ponovo vukove u sebi prepoznamo. Dobili smo film koji ćemo pamtiti," navodi se u obrazloženju. Ršumović se zahvalio svima, a posebno svojoj supruzi Ani Tomović, i rekao da mu je drago da je film osvojio beogradsku publiku.

Nagradu žirija i 4000 evra dobio je Ivan Jović za film "Isceljenje", a uručio ju je Miljenko Jergović. "Film je priča o velikoj temi svih naših života na Balkanu, priča o procesu praštanja, o vremenu koje je potrebno da bi se oprostilo i o bremenu odgovornosti za tuđa nedela, koje svako od nas na svojim leđima nosi. Ispričan jednostavnim i svedenim filmskim jezikom, kroz nemu i glasnu komunikaciju dvojice odraslih i jednog deteta, ovaj film ispunjava svoj visoko postavljeni duhovni i etički cilj: oni koji su ga gledali iz bioskopa će izaći kao drugačiji ljudi", glasilo je obrazloženje nagrade. Jović se zahvalio ljudima koji su mu pomogli da ostvari ono što je želeo, svojoj ekipi, supruzi i drugima bez kojih ovog filma ne bi bilo.

Dušan Milić nagrađen je za režiju filma Travelator i poneo je nagradu od 3000 evra. Nagradu mu je uručio Torsten Nojman uz sledeće obrazloženje: "Reditelj brilijantno pretvara naizgled jednostavnu priču u hrabar i očaravajući film koji vodi publiku zajedno sa glavnim junakom na put koji oscilira između teške realnosti srpskog izbegličkog kampa i hiper-realnosti snolikog Las Vegasa. Filmska sredstva su korišćena vrlo vično: montaža, kamera, mizanscen i upotreba vremena se spajaju u jednu jedinstvenu viziju koja plete realnost sa najmračnijim oblastima života." Milić je rekao da se on u nekoj meri školovao gledajući filmove na FEST-u i da mu je čast da bude nagrađen.

Anamaria Marinka je takođe obrazložila nagradu za najbolju žensku ulogu sledećim rečima: “Kada u google pretrazi ukucate rečenicu: "Žene bi trebalo da...", prvi rezultat glasi: "Žene bi trebalo da budu viđene, a ne da se čuju". Pogledajte i sami. Zabrinulo nas je to što se žene nisu dovoljno ni čule, ni videle u 12 filmova izabranih u takmičarskom programu za najbolji film. Morali smo balansiramo između kvaliteta i kvantiteta. Odabrali smo da sve ženske glavne uloge uzmemo u obzir na Nagradu za najbolju glumicu, bez obzira na dužinu role. Naša dobitnica smelo je dočarala doba i vreme u kome je ljubav još moguća. Nagradu za najbolju glumicu dobila je šarmantna, spontana i talentovana Sonja Kovačević."  Nagradu od 2500 evra je u Sonjino ime primio reditelj filma Tmina, Luka Bursać.

U obrazloženju nagrade za najbolju mušku ulogu Anamaria Marinka rekla je sledeće: "Ovaj glumac ima moć da pogledom menja prostor oko sebe. Za njegovo fantastično prisustvo na velikom platnu, glumačku zrelost i sposobnost da izvede nemoguće, nagradu za najboljeg glumca dobio je Denis Murić". Nada Šargin uručila je nagradu od 2500 evra mladom Muriću koji se zahvalio svima i rekao da mu je ova nagrada veoma draga i da je veoma zadovoljan svojom ulogom u filmu Ničije dete.

Mladen Matičević uručio je nagradu za najbolji scenario i 2000 evra, koju je dobio Srđan Koljević za film Branio sam mladu Bosnu. "Prateći verno suđenje Mladoj Bosni i atentatorima na Franju Ferdinanda, služeći se transkriptima, sećanjima i svedočenjima, nepuštajući mašti da prepravlja istorijske činjenice, Srđan Koljević ispričao je priču u slavu jednome naraštaju, advokatskoj profesiji, ali pre svega i iznad svega, priču u slavu istini, kakva god ona bila. Retko viđen postupak dramatizacije istorijskog dokumenta, pri kojem je istorija ostala cela, dok je drama ispoljila svu snagu i ubedljivost velike filmske naracije” navodi se u obrazloženju. Koljević se zahvalio i rekao kako su mnogi od nas odrastali na FEST-u i da je radost dobiti nagradu kada on postane takmičarski festival. Takođe je istakao da mu je drago što je uspeo da artikuliše priču koju je teško ispričati i što je ona došla do srca ljudi i ocene stručnog žirija.

Nagradu za najbolji debi i 1500 evra dobio je Ivan Ikić za film Varvari, a uručila mu je Snežana Marić, vd direktora Filmskog centra Srbije. "Film je iskreno, sveže i pametno ostvarenje, koje na autentičan način spaja lokalno i univerzalno. Reditelj Ivan Ikić vešto, precizno i raznovrsno vlada elementima modernog filmskog jezika i na uzbudljiv način nam predočava dramu o odrastanju ispunjenu atmosferom osujećenosti, besmisla i nemanja perspektive u surovom okruženju danas", navodi se u obrazloženju.

Takmičarski program Granice ocenjivao je tročlani žiri koji su činili Nikola Popević, Miroljub Stojanović i Boban Jevtić koji je zamenio Đorđa Kadijevića. Nikola Popević se obratio publici i izrazio žaljenje što Kadijević nije mogao iz zdravstvenih razloga da ispuni svoj zadatak, i poželeo mu brz oporavak, a publika je pozdravila slavnog reditelja velikim aplauzom. Popević je specijalno priznanje dodelio austrijskom filmu Vidim Vidim, a plaketu za najbolji film u programu Granice, kao i nagradu od 3000 evra dodelio je filmu Samuraj. Reditelj Til Klajnert primio je nagradu i zahvalio se svima na sjajnom vremenu koje je proveo u Beogradu.

Žiri u sastavu Nenad Polimac, Vuk Perović i Vesna Perić dodelio je nagradu Nebojša Đukelić filmu Ničije dete. Nagradu je ispred Fondacije Nebojša Đukelić uručio Vladimir Đukelić, a reditelj filma Vuk Ršumović zahvalio se i istakao da mu nagrada posebno znači jer je Nebojšu Đukelića poznavao i cenio. Nagrada iznosi 5000 evra u produkcionim uslugama koje obezbeđuje fondacija. Specijalno priznanje žirija dobio je film Travelator Dušana Milića.

Studentski žiri odlučivao je o najboljem filmu programa Thrills and kills, a to je film Kolt 45.

Žiri FIPRESCI Srbija, u sastavu Milan Vlajčić, Dušan Cicvara, Milan D Špiček, dodelio je glavnu nagradu filmu Ničije dete, a specijalno priznanje filmu Beli bog.

Žiri kritike srpskog ogranka FIPRESCI, u sastavu: dr Ivana Kronja, Milorad Đokić, Srđan Vučinić), kao najbolji film u selekciji Srpski film izabrao je film Enklava. Za poseban doprinos srpskom nezavisnom art filmu ovaj žiri nagradio je film Unutra, čiji su autori Mirko Abrlić i Jelena Marković.

Što se nas tiče, sajt www.filmovanje.com nema nikakvu dilemu. Ubedljivo najbolji filmovi i fenomenološki događaji ovogodišnjeg FEST-a jesu dva domaća filma - "Enklava" i "Ničije dete", kao i mađarski "Beli bog". Obrazloženje je jednostavno - "U slučaju dva domaća filma, pomereni su standardi kvaliteta, kako scenarističkih, tako i vizuelnih, dok je u slučaju mađarskog filma reč o jednom od najjačih svetskih umetničkih dostignuća poslednjih godina."

Izvor http://www.filmovanje.com/naslovna-strana/item/fest---nagrade
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 36.0
PostFestum rekapitulacija

Nakon deset dana završen je 43. FEST. Beogradska publika je bila u prilici da na osam lokacija u gradu pogleda oko sto filmova. Naravano, već kako to obično biva, bilo je prijatnih i neprijatnih iznenađenja, kvalitet filmova je varirao, ali, sve u svemu, novi koncept FEST-a se pokazao kao pun pogodak.

Domaći filmovi su ove godine carovali na FEST-u. Za dve premijere – jednu beogradsku i jednu svetsku – tražila se karta više. U pitanju su filmovi Vuka Ršumovića (u Veneciji nagrađeno Ničije dete) i Gorana Radovanovića (Enklava). Ova dva emotivna filma su do suza dirnula publiku, a na iste ili slične reakcije je naišlo i Isceljenje, debitantski film Ivana Jovića snimljen po scenariju njegove supruge Monje. Da li već možemo da govorimo o novoj struji u srpskom filmu? Zašto da ne! Nakon žestokih hardcore filmova kao što su Život i smrt porno bande, Klip i Srpski film, Ršumović, Radovanović i Jovići surovost sveta oplemenjuju liričnošću i verom u ljudsku dobrotu.

Od stranih filmova, najviše kontroverze je izazvao biopik Sen Loran koji je prikazan na otvaranju. Neverzirani gledaoci su burno negodovali zbog sporog ritma, nelinearne naracije i eksplicitnih gej scena, ali, bez obzira što je u pitanju zahtevno ostvarenje, niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje umetnički integritet novog filma Bertrana Boneloa. Sa druge strane, argentinske Divlje priče oduševile su gotovo sve one koji su ih pogledali, pa ne čudi što je po mišljenju publike ovo najbolji film 43. FEST-a.

Nakon deset dana završen je 43. FEST. Beogradska publika je bila u prilici da na osam lokacija u gradu pogleda oko sto filmova. Naravano, već kako to obično biva, bilo je prijatnih i neprijatnih iznenađenja, kvalitet filmova je varirao, ali, sve u svemu, novi koncept FEST-a se pokazao kao pun pogodak.

Domaći filmovi su ove godine carovali na FEST-u. Za dve premijere – jednu beogradsku i jednu svetsku – tražila se karta više. U pitanju su filmovi Vuka Ršumovića (u Veneciji nagrađeno Ničije dete) i Gorana Radovanovića (Enklava). Ova dva emotivna filma su do suza dirnula publiku, a na iste ili slične reakcije je naišlo i Isceljenje, debitantski film Ivana Jovića snimljen po scenariju njegove supruge Monje. Da li već možemo da govorimo o novoj struji u srpskom filmu? Zašto da ne! Nakon žestokih hardcore filmova kao što su Život i smrt porno bande, Klip i Srpski film, Ršumović, Radovanović i Jovići surovost sveta oplemenjuju liričnošću i verom u ljudsku dobrotu.

Od stranih filmova, najviše kontroverze je izazvao biopik Sen Loran koji je prikazan na otvaranju. Neverzirani gledaoci su burno negodovali zbog sporog ritma, nelinearne naracije i eksplicitnih gej scena, ali, bez obzira što je u pitanju zahtevno ostvarenje, niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje umetnički integritet novog filma Bertrana Boneloa. Sa druge strane, argentinske Divlje priče oduševile su gotovo sve one koji su ih pogledali, pa ne čudi što je po mišljenju publike ovo najbolji film 43. FEST-a.

Od promašaja, treba izdvojiti razvučeni i neinventivni hrvatski film Zagreb kapućino Vanje Sviličić, dok je krupno razočarenje i pamfletska Potraga Mišela Azanavisijusa (Glumac). Čovek koji je previše voleo, Neshvaćena, Beli bog, Telo i U podrumu su, svaki na svoj način, zadovoljili, mada se definitivno ne radi filmovima bez mana. Možda i najprijatnije iznenađenje na ovogodišnjem FEST-u je nemačka kamerna drama Savet ptica, dok su pohvale zaslužili ruski Budala i britanski ’71.

Dodeljene su i nagrade. Glavnu nagradu, Beogradskog pobednika za najbolji film u glavnom takmičarskom programu, osvojio je jordanski film Vuk, dok je nagradu žirija dobio već pomenuti ruski film Budala. Za najbolju režiju nagrađen je nemački reditelj Tim Kruger za film Savet ptica, a isti film je dobio i specijalno priznanje za fotografiju.  Nagradu za najbolju žensku ulogu su podelile Žozefin Žapi i Lu de Laž, zvezde francuskog filma Diši, dok je najbolji glumac u regionalnoj kinematografiji već godinama nezaobilazni Emir Hadžihafizbegović (hrvatska drama Takva su pravila). U takmičarskom programu Granice su se, sasvim zasluženo, izdvojila dva filma – specijalno priznanje žirija je dodeljeno odličnom austrijskom filmu Vidim, vidim, dok je plaketu za najbolji film u ovom programu osvojio nemački Samuraj.

U nacionalnoj selekciji je bilo uzbudljivo. Beogradskog pobednika je osvojio film Ničije dete Vuka Ršumovića, dok je Ivanu Joviću za Isceljenje dodeljena specijalna nagradu žirija. Najbolji režiser je Dušan Milić (Travelator), najbolji scenario je napisao Srđan Koljević (Branio sam Mladu Bosnu), dok su glumačka priznanja dobili dečak Denis Murić (Ničije dete) i Sonja Kovačević (Tmina). Najbolji debitant je Ivan Ikić (Varvari). Enklava i Neposlušni su, bez obzira na neosporne kvalitete, ostali bez priznanja. U okviru selekcije Microvawe, prikazano je nekoliko domaćih i jedan regionalni mikrobudžetski film – među ponuđenim ostvarenjima u ovoj selekciji posebno su se izdvojili Petlja, Unutra i Okean.

Tokom FEST-a, Beograd su posetile i svetske zvezde. Treba istaći gostovanja kultnog holivudskog glumca Ričarda Drajfusa i čuvenog ruskog reditelja Aleksandra Sokurova. FEST su svojim prisustvom uveličale i tri poznate glumice -  Engleskinja Samanta Morton (Suvišni izveštaj, Gospođica Džuli) je prisustvovala ceremoniji zatvaranja, dok su Kanđanka Debora Kara Unger (Sudar, Igra) i Anamarija Marinka (4 meseca, 3 nedelje i 2 dana, Bes) učestvovale u radu žirija.

Izvor citymagazine.rs/clanak/43-fest-a
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 21:58:48
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: enklava Fest

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.