Beograd -- Sutra se navršavaju četiri godine od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića.
Đinđić je ubijen u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine. Povodom godišnjice Đinđićeve smrti, Demokratska stranka organizovaće 12. marta finale nacionalnog takmičenja u besedništvu čija je tema "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami".
Predstavnici DS će tog dana obići grob ubijenog premijera Srbije i položiti vence.
Premijer Srbije Vojislav Koštunica i članovi njegove vlade položiće u ponedeljak u 11 sati vence u dvorištu zgrade vlade na mestu na kojem je Đinđić ubijen, a u 12.30 u dvorištu vlade vence će položiti i članovi vlade čiji je premijer bio Zoran Đinđić.
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast DOS-a. Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine.
Za vreme njegova mandata otpočeo je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
Prema oceni zapadnih diplomata, Đinđić je doprineo izgradnji dobrih odnosa sa svim zapadnim zemljama, posebno sa SAD, nakon perioda višegodišnje nestabilnosti.
Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju sa Haškim tribunalom, i za vreme te vlade uhapšeno je nekoliko haških optuženika, među kojima je i bivši predsednik SRJ Slobodan Milsosević.
Povodom primedbi da nije patriota, Đinđić je odgovorio: "Za mene je patriotizam to da moja deca ostanu da žive u mojoj zemlji, da govore maternji jezik, a da ne moraju da idu po belom svetu trbuhom za kruhom. Patriotizam je to da cene moju zemlju, da ja sa svojim pasošem mogu da idem ponosno preko bilo koje granice. Za taj patriotizam će se ova vlada zalagati i mi smo u ovom smislu velike patriote".
U prvom saopštenju posle ubistva premijera, Vlada Srbije je kao organizatore i počinioce atentata označila kriminalce iz takozvanog zemunskog klana, a kao vođe te grupe identifikovala nekadašnjeg komandanta raspuštene Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legiju, Dusana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.
Vlada Srbije je, takođe, saopštila da je tog dana trebalo da bude potpisan nalog za hapšenje članova zemunskog klana, "najveće organizovane grupe na prostoru bivše Jugoslavije".
Nekoliko sati nakon ubistva Đinđića, na predlog republičke vlade, vršilac dužnosti predsednika Srbije i predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić proglasila je vanredno stanje u Republici i donela naredbu o posebnim merama koje se primenjuju za vreme vanrednog stanja. Vanredno stanje je trajalo do 22. aprila kada je ukinuto na predlog Vlade.
Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji velikana, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.
OBELEŽAVANJE ČETIRI GODINE OD SMRTI DR ZORANA ĐINĐIĆA
U ponedeljak 12. marta obeležavamo četiri godine od ubistva premijera Srbije, dr Zorana Đinđića. Pozivamo Vas da nam sa pridružite u šetnji. Okupljanje će biti ispred Simine ulice br. 41 u 11 časova, odakle će se ići do zgrade Vlade pa na Novo Groblje. Molimo Vas da dođete bez stranačkih obeležja.
за расу и нацију Србија Србима – Eвропа Европљанима – Србин за Србина
Највиша светиња је Част; највеће благо Слобода; највиша дужност користити Отаџбини; највећа част умрети за Отаџбину; Цео један народ, као и сваки човек,ако није увек кадар,да у заштиту своје Части и Слободе, радо жртвује све,па и сам живот,недостојан је да живи!!
за расу и нацију Србија Србима – Eвропа Европљанима – Србин за Србина
Највиша светиња је Част; највеће благо Слобода; највиша дужност користити Отаџбини; највећа част умрети за Отаџбину; Цео један народ, као и сваки човек,ако није увек кадар,да у заштиту своје Части и Слободе, радо жртвује све,па и сам живот,недостојан је да живи!!
A prijatelji drzave su oni zbog koje je bombardovana i zbog kojih statira ovih godina? Ko? Slobo, Mladic, Karadzic, Seselj, Nikolic, Kostunica? Ko?
Србија би била бомбардована и да није било Милошевића, Караџића,Младића, Шешеља, Николића. Коштунице!!
Тако је било планирано деценијама пре тога, и тако је морало да се деси, па ма ко да је био на власти тада!!
Da, to je od davnina zapisano u citapu velikih mocnika... A zasto mislis da bi bila bombardovana? Zoran Djindjic je krenuo da vodi Srbiju demokratskim i evropskim putem, a heroji Srbije su ga zaustavili. To je to, u principu.
Znate sta je moja "patriotska" teorija: Jednog dana skupili se Amerikanci, Evropa, svi muslimani, kinezi (ovi sto zive kod nas), siptari... Seli oni tako za okrugli sto: Amerikanac: "Sto bi da s'ebem neku drzavu danas". Musliman:"i meni se 'ebe"! Evropljanin, uze globus i zavrte ga. Zaustavi ga prstom, uze lupu i kaze:"evo mozemo- sr..bia- srbiju". A siptari su bili najblizi da zapocnu misiju mrznje. Kako drugacije objasniti da mi nismo krivi.