Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Jun 2025, 14:07:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 1/72 Italeri F-5B-25 Borac za slobodu  (Pročitano 1726 puta)
03. Avg 2010, 19:17:16
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 431
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.125
Italeri mi na stolu - Hobi shef u shteku - jednog od ta dva bacicu u reku... 

F-5A je laki takticki borbeni avion zamisljen 60-ih godina proslog veka kao resenje za zemlje u razvoju, s nedovoljnom vazduhoplovnom kulturom da bi odrzavali i rukovali kompleksnim avionima tzv "Century" serije. F-5B koji je tema ovog rada je dvoseda verzija F-5A namenjen za sticanje tehnike pilotiranja za samostalan let na F-5A pod nadzorom instruktora letenja. Avion moze da nosi sve sto i F-5A sem sto su iz nosa izbacene obe prangije zarad uvodjenja druge kabine. Avion je stekao veliku popularnost - od socijaldemokratskih rezima evrope koji zahtevaju striktnu kontrolu odbrambenih troskova, preko siromasnijih zemalja zapada pa do desnicarskih rezima sirom sveta.

Maketa je generalno dopadljiva za rad s tim sto povremeno nervira s pojedinostima poput:

1. Slabog uklapanja delova kokpita u celinu aviona (reseno nalivanjem humbrol 11 u sve pukotine)
2. Dekali su Cartograf-ovi i odlicni su s tim sto svi trakasti dekali nisu odmereni prema stvarnim potrebama makete
3. U kasnijim koracima u sastavnici volsebno se pojavljuje prorez za centralni podvesnik iako ranije nije bilo govora o njemu
4. Povremeno neuklapanje oko usisnika i korena velikih krila.

U skladu sa svojom spoljnopolitickom orjentacijom a na bazi iskustava iz sestodnevnog rata vojno rukovodstvo kraljevine Libije narucuje 8 F-5A i 2 F-5B-25 te organizuje obuku neophodnih kadrova u bazi Williams. Avioni iz depoa u Keflaviku preko Engleske i Malte dolaze na aerodrom Wheelus kod Tripolija gde je vec razmestena grupa americkih pozadinaca.

Ubrzo dolazi do panafricke revolucije, angloamericke baze u Libiji su pred zatvaranjem, oktobra 1969 revolucionarni aparacici dizajniraju nove rondele i nacionalnu zastavu, hapse se kadrovi obuceni u Americi sem desetorice, aerodrom Wheelus menja ime u Okba Ben Nafi a konacno Jula 1970 americki pozadinci uspevaju da napuste zemlju.

Revolucionarno rukovodstvo posle neuspelih pokusaja da se iz Spanije nabave avioni za kanibalizaciju privremeno uspevaju da ugovore sa Grckom odrzavanje i obuku pilota ali provejava teznja da se Libija ovih aviona resi. To ce im uspeti krajem leta 1975 kad su svih 5 preostalih jednoseda i oba dvoseda uspeli da umeshaju u Americku vojnu pomoc Turskoj vrednu 33.6 miliona USD. Americki posmatraci su primetili nedoslednosti i ulozili jalove proteste. F-5B-25 koji sam pokusao da uradim je obucio generacije turskih polaznika a zadnji put je vidjen od strane entuzijasta 2001 na letelistu Cigli.

Posmatrac treba da ima u vidu da je postrevolucionarni period mizerno medijski pokriven i da je najbezbednije uraditi avione tokom boravka na Malti jer su tamo i fotografisani. Autor makete nije imao hrbatne komercijalne rondele i jos neke stensile za taj poduhvat. Umesto toga radio sam po usmenom kazivanju avion iz "predosmanskog" perioda eksploatacije uz pomoc izvora kojem nemam previse razloga da verujem.

Vrlo je moguce da je radome tan povrsina u stvari bila bela
Vrlo je moguce da je klasican anti glare stripe ostao u F-5B fazonu (dodiruje crnu tackicu na nosu)
Vrlo je moguce da novi sistem oznacavanja nikad nije primenjen. U tom slucaju donja boja na zastavi a sredisnji kruzic na rondeli bi trebalo da je zelen. Opet je moguce da je to neko zafrknuo jer se sa tim avionima tada radilo svasta a kooperacija americkih pozadinaca i motivisanost grckih je upitna.

Neke stencile sam izbacio na bazi fotografija sa Malte i sumnji da su naknadno dodate. Neke sam pak "arabizovao" ili im promenio stil (bez zute pozadine na "Rescue" strelici itd).

Maketu nemojte posmatrati kao delo koje je autoritet za temu kojom se bavi vec samo kao produkt maketara koji je odlucio da radi na bazi jednog jedinog izvora sa svim posledicama koje to nosi. Jedina namerna greska je pozicioniranje nacionalne zastave malo vishe unapred nego sto treba da bi se izbeglo zadebljanje na repu oko kojeg nije mogla da se obmota.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

F5B25comp1.jpg
(447.28 KB, 2592x1944)
F5B25Comp2.jpg
(271.53 KB, 2592x1944)
F5B25comp3.jpg
(337.6 KB, 2592x1944)
F5B25comp4.jpg
(431.21 KB, 2592x1944)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Nokia N70
Avion po mojoj meri!(noviji borbeni mlaznjak Smile )

Svaka cast! Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 707
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.125
nije ovo uopste ispalo lose, ali dve sam stvari primetio, cini mi se da nisi dobro razredio farbu jer se vide linije od cetkice ( naravno ispravi me ako gresim ), i drugo je vise zapazanje nego kritika, suvise mi je sterilan ( za moj ukus ), trebalo bi bar panele da naglasis, nije tesko a puno popravlja na opstem utisku makete
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 431
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.125
Na jednom od dva velika krila zaista postoje vidljivi tragovi cetke  jer sam se zabrojao kod povlacenja poteza i povukao poslednje kad je boja vec pocela da postaje nijansu tvrdja nego u bocici. Ostatak aviona je grebuckan skamenjenom cetkicom umocenom u malo onog tamija praska.

Isticanje panela na 1/72 maketi jeste opste prihvacen estetski kriterijum ali kad se debljina panela pomnozi sa 72 vidi se da bi se u stvarnosti takav avion raspao, zato ih ne popunjavam ali ni ne grdim one koji to cine.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 707
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.125
potpuno si u pravu za panele, ako cemo iskreno ne bi trebalo ni na 48 da se radi, samo sam rekao da je po mom ukusu lepse tako, a i u belom svetu tako rade.... pozdrav
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
SonyEricsson C702i
Jako zanimljiva prica u pozadini izrade makete. Bas takve avione volim.
Svaka cast na izboru oznaka....
Fino uradjena i u skladu sa tvojim standardima, vazno je da si ti zadovoljan, sto se mene tice pogodio si ga  Smile Smile Smile
Samo napred, nadam se da cemo uskoro videti jos nesto od tvojih raadova  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
Mr_Ace, legendo, ti si Tor Haerdal razmere 1:72. To sa panelima je ziva istina, tako da u stvari moze se reci postoje razni "stilovi". Meni se svidaju oba, mada moram priznati da me oni sa istaknutim panelima uvek zapale zestoko. Ipak su to makete a ne pravi avioni, tako da je sloboda interpletacije dopustena, sto se mene tice.

Pozdravljam te oooo gurue! Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Jun 2025, 14:07:03
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.213 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.