Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Mar 2024, 09:11:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 10 naj zabavnih parkova  (Pročitano 7697 puta)
02. Maj 2005, 02:34:26
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Zabave, od kad postoji ljudske zajednice, nikad nije manjkalo. Na početku prvog tisućljeća ljudi su se zabavljali gledajući borbe lavova i gladijatora, u srednjem vijeku na sajmovima, stoljeće kasnije gledajući smaknuća itd. Danas postoje tisuće različitih oblika i načina zabave, a jedan od njih su zabavni parkovi
   
   
Prvi američki zabavni park, koji bi bio blizak današnjem značenju tog pojma, otvoren je 1893. u Chicagu na sajmu gdje su i po prvi puta predstavljene naprave poput ringišpila. Zabavni parkovi su se iz godine u godinu širili, prvo Amerikom, zatim Europom, dok 1955. Disneyland u Anaheimu, Kaliforniji, nije unio revoluciju u zabavnu industriju, pokrenuvši niz tematskih parkova.

Prvo su sedamdesetih dva najpoznatija zabavna parka u Ohiu napravila korak prema modernim parkovima, kombinirajući tematske sadržaje s klasičnim, dotadašnjim, i poboljšali roller coaster pojačavši brzinu i povećavši užitak vožnje. Danas su tematski zabavni parkovi izbili na prvo mjesto po popularnosti, a oni najpoznatiji u svijetu nama su i dalje slabo poznati i relativno nepristupačni, barem u financijskom smislu.


Tivoli Gardens, Kopenhagen, Danska

Tivoli Gardens, otvoren 15. kolovoza 1843, jedan je od najstarijih zabavnih parkova koji je do danas uspio sačuvati izvorni izgled. Njegov graditelj je svoju ideju podijelio s tadašnjim kraljem Kristijanom VIII. rekavši mu da će zabava ljude udaljiti od razmišljanja o politici. U samom početku je sadržavao građevine inspirirane dalekim Orijentom, kazalište, podije (za svirku), restorane, kafiće, cvjetne perivoje i mehaničke zabavne vožnje, kao što je 'veliki kotač' i za današnja mjerila primitivna željeznica.

U Drugom svjetskom ratu bio je djelomično uništen, ali Danci su ga vrlo brzo obnovili, sačuvavši izvorni duh. Glavni ulaz je još uvijek tamo gdje je bio 1843, a jednu od najvećih zanimljivosti predstavlja Kazalište pantomime smješteno u zgradi građenoj u kineskom stilu. Tivoli je jedan od rijetkih zabavnih parkova koji se mijenja i modernizira ne napuštajući tradiciju.

Disneyland, Anaheim, Kalifornija

Prvi Disneyland u Anaheimu otvoren je 17. srpnja 1955. i ove godine 5. svibnja počinje proslava pedesete godišnjice otvorenja najvećeg zabavnog parka na svijetu. Njegova gradnja je djelomično inspirirana Tivolijem, ali se do danas toliko proširio da vam dan ne bi bio dovoljan da doživite ovaj grad u malom.

Sastoji se od tematskih dijelova među kojima se nalazi glavna ulica s dućanima, zatim Adventureland, egzotična zemlja koja oponaša azijske džungle i nudi zabavu inspiriranu Indiana Jonesom i Tarzanom; Frontierland, koja oživljava rane dane američke države u indijanskom stilu i uključuje svijet iz knjiga Marka Twaina; Fantasyland, u kojoj ćete osjećati kao u priči o Petru Panu; Tomorrowland s najnovijim tehnološkim dostignućima, Mickey's Toontown, koji ne moramo puno opisivati, i još mnogo toga. Smatra se da je od otvorenja Disneylandom prošlo više od 500 milijuna posjetitelja.

Camp Snoopy, Bloomington, Minnesota

U Bloomingtonu ćete naći zabavni park inspiriran i napravljen prema stripovima Charlesa M. Schulza i njegovim likovima. To je nevelik prostor natkriven staklenim svodom, ali za razliku od mnogih unutrašnjih zabavnih parkova, Snoopyjev kamp ima nevjerojatno puno prirodnog zelenila i neravnog terena što ostavlja potpuno drugačiji dojam, za razliku od ostalih parkova.

Prvenstveno je dizajniran za djecu, ima nekoliko manjih roller coastera, ali to kompenzira velikim brojem statičnih vožnji, simulatorima i drugim oblicima zabave. U posljednjih nekoliko godina obnovili su park i postavili Timberland Twister, vrstu roller coastera kojemu se okreću sjedala dok jurite niz tračnice – dvostruki užitak!

Cedar Point, Sandusky, Ohio

Ako volite brzinu, Cedar Point je idealno mjesto za vas. Otvoren je 1970. i drugi je najstariji zabavni park u Sjevernoj Americi. Vjerojatno najzanimljivija činjenica, i ono što ga odvaja od ostalih, jest to što ima drugi najveći i najbrži roller coaster na svijetu – Top Thrill Dragster, koji je 2003. dosegao brzinu od čak 190 kilometara na sat! 2005. uveli su novu 'spravu' nazvanu 'maXair', divovski frizbi koji vas vrti brzinom većom od 100 kilometara na sat.

Priča se da se s najvišeg vrha roller coastera (ako ste sposobni usmjeriti pogled pri tolikoj brzini i ako niste kratkovidni) može vidjeti Kanada. Cedar Point je čak sedam godina zaredom bio proglašavan najboljim zabavnim parkom na svijetu. Ako ste ljubitelj brzine i adrenalina, zaboravite Disneylande i Snoopyja, svakako posjetite Cedar Point.

Efteling, Nizozemska

Najpoznatiji tematski park u Nizozemskoj i jedan od najstarijih na svijetu smješten je u gradu Kaatsheuvel, a otvoren je 1952. Originalno je osmišljen za djecu, s naglaskom na sadržaje iz različitih bajki, ali do danas je dosegao razmjere poput Disneylanda, pa je 1992. proglašen najboljim zabavnim parkom na svijetu.

Eftelingovi najveći aduti su neobična i osebujna arhitektura i velike zelene površine te pažljivo uređeni vrtovi. Vješto je iskombinirao bajkovitu atmosferu s prirodnim okolišem i tehnološkim dostignućima, tako da će u tom zabavnom parku uživati i oni najmlađi, kao i stariji koji se povremeno zažele brzine.
   
Legoland, Danska, Kalifornija i Velika Britanija

Lego kockice, plastične igračke od kojih se spajaju likovi, građevine i općenito svijet koji nas okružuje, postojale su još u prvoj polovici 20. stoljeća, ali ekspanziju su doživjele tek oko sedamdesetih godina. Danas to nisu samo igračke za djecu, postoje ozbiljni kolekcionari, a osim toga stvoren je i čitav mali lego svijet, plastični grad – Legoland.

Legoland je mjesto na kojem ćete naći i vrlo vrijedne uratke, tamo se primjerice čuva model katedrale St. Paula u Londonu koji je napravljen od stotinu tisuća lego kockica, kao i model Trafalgar Squarea. Zaljubljenici u lego kocke od njih čuda stvaraju, skulpture i kopije građevina, prava umjetnička djela. Najstariji Legoland nalazi se u Danskoj u Billundu, a zatim u Engleskoj, Kaliforniji i Njemačkoj.

Mystery Park, Interlaken, Švicarska

Ovo je jedan od zabavnih parkova koji će vas već izvana ostaviti bez daha, ali ne zbog vjerno rekonstruiranih dvoraca iz bajki ili primjeraka istočnjačke arhitekture, već upravo zbog modernog i pomalo svemirskog izgleda. Možda to i nije toliko čudno s obzirom da ga je dizajnirao Erich von Däniken, poznat po svojim teorijama o vanzemaljcima (šarlatan ili ne, nije bitno za ovaj tekst).

Sastoji se od sedam paviljona od kojih svaki istražuje velike 'misterije' svijeta. Nazca oponaša zagonetne linije u Peruu, Mega Stones se bave Stonehengeom, Orient Velikom piramidom, Challenge svemirskim letovima i otkrivanjem Marsa itd. Park u cijelosti predstavlja fantastičnu teoriju o vanzemaljcima u edukativnom obliku, kao da se radi o znanstvenim činjenicama. To je vjerojatno razlog zbog kojeg su često bili meta kritičara, a jedan od članova Akademije u novinama je Mystery Park proglasio 'kulturnim Černobilom'.

Galaxyland, Edmonton, Alberta, Kanada

Galaxyland je orginalno bio nazvan Fantasyland i jedan je od najpoznatijih unutrašnjih zabavnih parkova na svijetu. Budući da nije tematski određen, sadržaj bazira na raznim vrstama 'igračaka' i vožnji. Galaxyland je dom najvećeg unutrašnjeg roller coastera na svijetu, Mindbendera.

Starijima nudi više od dvadeset i pet nevjerojatnih vožnji, a za najmlađe ima poseban Galaxy Kids Playpark. Iako nije niti velik niti sadržajno raznolik poput Disneylanda ili Eftelinga, čar ovog kanadskog zabavnog parka je u njegovim brojnim vrstama sprava za vožnju. Birate brzinu ili visinu? Želite adrenalin ili lagani odmor? Osim toga, većina vanjskih zabavnih parkova se zimi zatvara, dok ovom to ne smeta, kad god se nađete u Kanadi, slobodno prošećite do Edmontona i posjetite Galaxyland.

Park Asterix, Paily, Francuska   

Park Asterix je zabavni park u Francuskoj baziran na pričama o Asterixu, kao što ste možda mogli pretpostaviti, a 'stvorio' ga je duo Uderzo i Goscinny. Smješten je oko 35 kilometara sjeverno od Pariza, a vrata je posjetiteljima prvi puta otvorio 1989. i od tada postao jedna od glavnih francuskih turističkih atrakcija (ako izuzmemo Louvre). Potisnuo ga je tek Euro Disney 1992. godine.

Park se sve više širi, više nije ograničen tematski samo na priče iz Asterixa, igre i sprave za vožnju preuzimaju motive iz antičke, rimske, starogrčke i galske kulture. Za razliku od najvećeg protivnika Asterixov je zabavni park otvoren samo od travnja do kolovoza, lako se razgleda u danu, ali ipak pruža dovoljno sadržaja za ponovni posjet. 1997. postavili su prvi roller coaster, Tonnerre de Zeus, moderno drveno čudovište koje mnogi smatraju među najljepšim drvenim roller coasterima na svijetu.

Dollywood, Tennessee, SAD

Nedavno smo pisali o pop ikoni Dolly Parton koja je iz male američke sredine ostvarila dječački san i postala jedna od najpopularnijih country pjevačica. Prilikom jedne posjete Hollywoodu, Dolly je primijetila kako bi jednog dana ovo 'h' voljela promijeniti u 'd'. I to je poduzetna žena i učinila, otvorivši vlastiti zabavni park, desetak kilometara od rodnog mjesta u Tennesseeju, nazvavši ga Dollywood.

Dollywood je danas u toj državi najposjećenije mjesto i poput male meke za ljubitelje country glazbe, posebno za fanove talentirane plavuše. Zabavni park je smješten u samom srcu Great Smoky Mountains i za razliku od mnogih drugih dočekat će vas neizmjerno bogat sadržaj. Osim standardnih vožnji i igara, održavaju se koncerti, showovi, festivali i slično. Ako se zaželite američkog sela, ovo je idealno mjesto za odmor u prirodi!

   
AS
01.05.2005.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prvi Burek brak
Krajnje beznadezan


Nikad bolje

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 14582
Zastava High
mob
Samsung S4
Gardaland-Italija......extra,obavezno otici ako se nekad zadesite u Italiji    http://www.gardaland.it
IP sačuvana
social share


Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju !
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Europa Park u Nemackoj, u Rustu je u ovom trenutku najbolji Evropski zabavni park.

« Poslednja izmena: 13. Maj 2005, 20:10:36 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Mozes kolko hoces ali neces dokle hoces

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 12857
Zastava Holandija
mob
Samsung 
jedan od najvecih u evropi i sigurno prvi po najjacim i najvecim rollercoaster-ima inace capital of rollercoasters in europe: the six flags holland  http://www.sixflags.com/intl/intl_holland.html
IP sačuvana
social share

 When I die, I want to die like my grandfather--who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car.'
Hate is easy, Love takes courage
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Mar 2024, 09:11:34
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.082 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.