Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 17:25:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 1.Maj...  (Pročitano 11082 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Za slobodu i jednakost: direktna akcija i solidarnost!

Ovo su dani kada slavimo veliku pobedu čikaških radnika i radnica iz 1886. godine i kada se sećamo naših pet drugova, radnika i anarhista, koji su svojim životima platili naše pravo na osmočasovno radno vreme. Ali danas, maja 2007, takođe moramo da primetimo kako nam ovo teško stečeno pravo, kao i mnoga druga, sve više i više izmiče iz ruku, dok kapitalistička mašinerija pokušava da se "oslobodi" obaveza kojih smo joj nametnuli našim borbama i direktnim akcijama.

U Evropi je kraj hladnog rata doneo i kraj onom socijal-demokratskom, pro-kapitalističkom propagandnom oružju poznatom pod imenom "država blagostanja". Kapitalizam od tada ponovo pokazuje svoje pravo lice radništvu širom Zapadne Evrope. U toku je trajna kampanja, istinski kapitalistički krstaški rat, karakterisana koordinisanim napadima na radnička prava. Na sceni su nesigurnost radnog mesta, komodifikacija obrazovanja, zdravstvene zaštite, privatizacija socijalnih službi itd. Međutim, ne bi trebalo da žalimo za nestankom ovog snivanja na javi koje je trajalo nekoliko decenija. Sve je to bila, u najboljem slučaju, samo mala kapitalistička milostinja potlačenima. Milostinja? Ne hvala, ne treba nama stara dobra hrišćanska milostinja! Za sve što nam je potrebno, za sve što nam, u stvari, pripada izborićemo se sami. Uspevali smo u tome ranije i uspećemo ponovo

Izvor:Anarho-komunisti celoga sveta!

A sto se tebe Kamaro24 tice, procitaj razvoj prve socijalisticke misli i njen nastanak.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
Citat
A sto se tebe Kamaro24 tice, procitaj razvoj prve socijalisticke misli i njen nastanak.
pa premi procitao brosure jehovinih svedoka nego to djubre!
daj brate, ja ipak mislim da se ti salis! ne moguce je da neko podrzava socijalizam i komunizam u srbiji u 21. veku!

sta te muci? jel su te ispustali kad si bio mali? maltretirali?

objasni mi tvoje vidjenje ekonomije, i sam proces funkcionisanja privrede u socijalizmu!
kako bi to izgledalo da ne daj boze ti sutra dodjes na vlast! sta bi uradio, dok narod ne ustane i obesi te na terazijama!
ozbiljno mi reci! ocekujem temeljit odgovor!
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
A sto se tebe Kamaro24 tice, procitaj razvoj prve socijalisticke misli i njen nastanak.
pa premi procitao brosure jehovinih svedoka nego to djubre!
daj brate, ja ipak mislim da se ti salis! ne moguce je da neko podrzava socijalizam i komunizam u srbiji u 21. veku!
Eto...Hoces da diskutujes o jednoj ideologiji a nista nisi procitao od takvih knjiga. Smile Ja nisam pristalica kapitalizma pa sam opet citao njihove zacetnike kao sto su Makijaveli,a i ove savremene budale...Ali opet sam ih citao,da bih dao odgovor onome ko me pita zasto su budale...No da nastavimo sa diskusijom i prizvodnim odnosima...

Na globalnoj sceni možemo videti da se takmičenje među kapitalističkim i imperijalističkim silama zahuktava. Dok ruska država postaje sve moćnija pod Putinovom diktaturom SAD žuri da ograniči njen rast i uticaj i stavi ga pod karantin. Potraga za novim naftnim izvorima i putevima, nezavisnim od Rusije, je trenutno jedan od glavnih prioriteta SAD-a. One ne gube vreme ni na vojnom planu — novi balistički štit koji Sjedinjene Države grade oko severne hemisfere ponovo budi duhove hladnog rata i nove trke u naoružanju između SAD-a i Rusije. Ovo je opasna igra u kojoj ne treba zanemariti ni ulogu Kine. Iako se američki zvaničnici trude da ubede sve kako je štit uperen protiv "odmetnutih" država, poput Irana i Severne Koreje i sl, veoma je jasno, kada se pogleda raspored radarskih i raketnih baza, čiji su projektili stvarne "mušterije" ovog štita — jedine "odmetnute" države koje su zapravo u stanju da napadnu SAD i njene saveznike su Rusija i Kina. Sada kada je Kina postala treća zemlja u istoriji koja je lansirala ljudsko biće u svemir, kada ruski svemirski program ponovo prelazi u vođstvo, u novoj, "prijateljskoj", svemirskoj trci, a obe zemlje najavljuju programe sletanja na Mesec, SAD-u se žuri da ove njihove tehnološke napore ponovo preusmeri u vojni domen (strategija koja joj je dala tako dobre rezultate osamdesetih godina) i u isto vreme pokuša da osigura svoju globalnu vojnu dominaciju.

Međutim, politički aspekt ove nove trke u naoružanju je, možda, još zanimljiviji. U toku je borba Sjedinjenih Država za sprečavanje daljeg ekonomskog rasta Evropske Unije i njenog širenja na istok. NATO je za ovakav posao savršen alat. Ova taktika, deljenja Evropske Unije na "Staru Evropu" i "Novu Evropu", SAD-a se jasno mogla videti tokom početne faze iračke kampanje. Sada možemo videti kako SAD koristi NATO kako bi instalirala baze balističkog štita u Poljskoj, Češkoj i, moguće je, u još nekim zemljama nekadašnjeg sovjetskog bloka koje su sada deo EU i NATO. "Stara Evropa" se, jasno, ne raduje mogućnosti da se nađe usred konflikta sa svojim potencijalnim saveznikom Rusijom. Sa druge strane, političke elite "Nove Evrope", one koje su iznikle tokom antikomunističkih revolucija i, najverovatnije veoma često, sponzorisane od strane CIA-e, su više nego voljne da uđu u sukob sa Rusijom kupajući se u američkom "partnestvu".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
e zajebi, pusti svemir i rakete!
sta ce ljudi da rade i da jedu u tom tvom socijalizmu? opisi mi te odnose? jel si ti za samoupravljanje?
reci mi kako izgleda raspodela dobiti? da li ce biti nacionallizacije i jel dozvoljena privtna svojina?
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ja cak nemam nista ni protiv privatne svojine.Naravno ako drzava ima vise od 50 % vlasnistva i ako strogo kontrolise(tj ima monopol) nad privatnom svojinom.Ne bi trebalo da se dozvoli izivjavanje kaptalista nad radnicima,pa da imamo socijlane razlike koje su stranomske.

Sta reci za fudbalere i ostale sportiste.Svakog dana se neko budi i zna da je zaradio 28 000 Evra.Ej bre fudbaler?!Koji je bre on faktor u drzavi...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
mislim da je i ovo dovoljno ljudima da shvate neke stvari!
ali moram da te pitam kakva je to privatna svojina ako nemas pravo i slobodu da raspolazes svojom imovinom?
toga nema, pa mi sad nije jasan taj oblik vlasnistva, pojasni!

uz to nam i reci, koji ce srecnici predstavljati drzavu u tim kompanijama i ko ce ih kontrolisati, i kako to uopste zamisljate (praksa je pokazala da je to nemoguce, pa me interesuje to vase epohalno otkrice)?
i sta bi se desilo da ja samoinicijativno hocu da se zajebem i da otvorim firmu? u startu mi otimate 50% jel?

IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mislim da je i ovo dovoljno ljudima da shvate neke stvari!
ali moram da te pitam kakva je to privatna svojina ako nemas pravo i slobodu da raspolazes svojom imovinom?
toga nema, pa mi sad nije jasan taj oblik vlasnistva, pojasni!

uz to nam i reci, koji ce srecnici predstavljati drzavu u tim kompanijama i ko ce ih kontrolisati, i kako to uopste zamisljate (praksa je pokazala da je to nemoguce, pa me interesuje to vase epohalno otkrice)?
i sta bi se desilo da ja samoinicijativno hocu da se zajebem i da otvorim firmu? u startu mi otimate 50% jel?

Obrati se Kinezima i Vijetnamcima,oni su to i uveli.Nema neogranicenog raspolaganja kapitalom.Moze tebi plata da bude veca nego tvojim radnicima ali ne moze 150 puta veca.Dobit se deli onoliko kioliko ko zasluzi i to je regulisano drzavnim zakonima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Procitaj Marxa i videces da ni on nije za to da se do socijalizma dolazi revolucijo, nego evolucijom kao prirodni naslednik kapitalizma, sve sto dodje revolucijom propadne i to je jedino prirodno.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
Citat
Obrati se Kinezima i Vijetnamcima,oni su to i uveli.Nema neogranicenog raspolaganja kapitalom.Moze tebi plata da bude veca nego tvojim radnicima ali ne moze 150 puta veca.Dobit se deli onoliko kioliko ko zasluzi i to je regulisano drzavnim zakonima.
nemoj da lupetas i zajebavas narod, ovo ne postoji u kini i vijetnamu! naprotiv, kina je postala svetski fenomen po broju skorojevica i tajkuna, bas na izrabljivanju radne snage! teraju decu da rade! sta ti pricas!
to uopste nije tacno i daleko od toga da tako funkcionisu stvari u kini i vijetnamu!
nemoj da lazes!!!!!!!!! Smile

IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Pobuna u Venecueli i Boliviji protiv stranih naftnih giganata
Prvomajski pohod Uga Čavesa
Autor: | 03.05.2007 - 09:39

Prvi maj je za svetske naftne gigante poput „Ševrona“, „Eksona“, „Britiš petroleuma“ i „Konoko Filipsa“ bio sve samo ne praznik pošto je Ugo Čaves, predsednik Venecuele, održao obećanje i priredio pravi prvomajski pohod na naftna polja u slivu reke Orinoko, nacionalizujući četiri velika naftna projekta vredna 30 milijardi dolara. Sve oštećene kompanije su zapretile da će otići iz Venecuele, koja je peta na svetu zemlja po rezervama nafte i gasa.
Okružen hiljadama pristalica i radnika državne naftne kompanije PDVSA koji su mahali zastavama i klicali, Čaves je obećao da će Venecuela istupiti iz Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koje on smatra instrumentima SAD.
„Nećemo više morati da idemo u Vašington, ili u MMF, ili u Svetsku banku - ili kod bilo koga“, kazao je Čaves, čije su reči propraćene uzvicima odobravanja.
Odluka da Venecuela istupi iz MMF i Svetske banke predstavlja simboličan potez pošto je Čaves, zahvaljujući dolarima od prodaje nafte, odavno otplatio dug svoje zemlje tim institucijama.
Američki Stejt department je povodom Čavesove odluke saopštio da Čaves „kopa rupu“ svome narodu.
- Ne možete da uzmete lopatu iz ruku tog čoveka. On samo nastavlja da kopa i kopa. Nažalost, narod Venecuele je najveća žrtva njegovog ponašanja - rekao je Šon Mekormak, portparol Stejt departmenta.
Rudolf Đulijani, jedan od pretendenata na narednim predsedničkim izborima u SAD nazvao je Čavesa „opasnim neprijateljem SAD“ posle nacionalizacije naftnih polja.
- Potreban nam je predsednik (Amerike - prim. aut.) koji zna da stvari reši tako da ne moramo više da finansiramo Čavesa. Da nema naftu, niko ga ne bi slušao. U našem je interesu da se okrenemo drugim izvorima - rekao je Đulijani na sastanku biznismena hispanoameričkog porekla.
Čavesov najnoviji sukob sa naftnim kompanijama ima mnogo veći značaj i zato međunarodni investitori pomno prate situaciju. Venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA će preuzeti najmanje 60 odsto od četiri naftna projekta u pojasu Orinoka, u koje su giganti BP, „Ekson mobil“, „Total“, „Ševron“ i „Konoko Filips“ uložili preko 17 milijardi dolara, a koji omogućavaju da se skoro 600.000 barela sirove naftne svakodnevno pretvori u skupu sintetičku naftu.
Iako su pred 1. maj najavile da će napustiti Venecuelu pre preuzimanja kontrole nad naftnim projektima, sve kompanije, osim „Konoko Filipsa“, potpisale su da pristaju na većinu Čavesovih zahteva. Još, međutim, nije jasno kako će im biti nadoknađeni gubici.
Kompanija PDVSA nema stručnjake koji su joj potrebni da bi sama razvijala resurse, tako da bi joj odlazak međunarodnih kompanija naneo težak udarac. Osim toga, pravna nesigurnost bi mogla da dovede u pitanje buduće investicije. Proizvodnja na 32 naftna polja, koju je PDVSA preuzeo prošle godine, već je opala za jednu petinu ili za oko 100.000 barela dnevno.
Uprkos visokoj ceni nafte, PDVSA je sve teže da obezbedi gotovinu. Nedavno je morala da izda obveznice u vrednosti od pet milijardi dolara pošto joj Čaves stalno zakida profit da bi finansirao svoje socijalne programe. Otkako je ponovo izabran za predsednika u decembru prošle godine, Čaves, samoproklamovani maoista koji kubanskog lidera Fidela Kastra naziva svojim mentorom, nastoji da povrati državnu kontrolu nad venecuealanskom privredom. Već je nacionalizovao komunalne službe i najveću kompaniju za telekomunikacije.
Čavesovim stopama krenuo je i Evo Morales, predsednik Bolivije, koji je takođe najavio da će proizvodnju nafte i gasa staviti pod kontrolu državne kompanije YPFB. Moralesovo prvomajsko obraćanje je šokiralo investitore.

Nacionalizacija u fazama
Godine 2004. predsednik Čaves podiže porez na naftu međunarodnim naftnim kompanijama
Godine 2005. primorava naftne kompanije koje rade na 32 naftna polja da formiraju mešovita preduzeća sa državnom kompanijom PDVSA i da joj prepuste ulogu većinskog vlasnika
U januaru 2007. nacionalizuje komunalne službe i najveću kompaniju za telekomunikacije
U maju je preuzeo kontrolu nad četiri velika naftna projekta u pojasu Orinoka vredna 30 milijardi dolara. Istupa iz MMF i Svetske banke

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 17:25:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 4.359 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.