Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 16:42:48
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Žvrljkanje pomaže u koncentraciji  (Pročitano 2655 puta)
07. Apr 2009, 10:11:14
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Nemali broj nastavnika će se iznervirati ako vidi da odsutno žvrljkate dok vam oni predaju, ali biste mogli da pokušate da ih uverite da niste nepažljivi, već vam žvrljkanje pomaže da se koncentrišete. Nedavno sprovedena studija u Velikoj Britaniji pokazuje da crtkanje i žvrljkanje zaista mogu da poboljšaju koncentraciju i pamćenje.

Ono što nastavnici najčešće pomisle kad vide đake da žvrljkaju jeste da se dosađuju. I tu su u pravu - to jeste postupak kome pribegavamo kad nam je dosadno. Međutim, studija koju smo pomenuli pokazuje da vam takvo žvrljkanje neće nimalo smetati da pratite nastavu, naprotiv, pomoći će vam. U čemu je trik?

Predavanja su nekada zaista dosadna, bilo zato što se radi o nečemu što vas ne zanima, bilo zato što je predavač nevešt. Onda je jako teško pratiti to predavanje, misli počinju da vam lutaju, sanjarite i razmišljate o nečemu sasvim drugom, tako da, posle izvesnog vremena, uopšte više ne čujete predavanje, suviše se izgubite u sopstvenim mislima. Ako, umesto toga, nešto neobavezno žvrljkate ili crtkate, stvar je potpuno drugačija, jer je to krajnje nezahtevan postupak (ne govorimo o tome da nešto komplikovano crtate i da se na to usredsredite, nego o odsutnom žvrljanju) koji vam odvlači sasvim malo pažnje, taman toliko da možete bolje da se usredsredite na ono što vam je inače dosadno i da bolje upamtite ono što je rečeno (prema studiji koju smo pominjali, oni koji žvrljkaju dok slušaju nešto monotono i dosadno i dok hvataju beleške o tome preciznije zapišu podatke i upamte 29% više od onih koji ne žvrljkaju).

Da li se isto može reći i o slanju SMS poruka, još jednom sredstvu razbijanja dosade? Ne, jer je to postupak koji zahteva znatno više vaše pažnje od odsutnog žvrljkanja - ne možete istovremeno da zaista pratite predavanje i da razmenjujete porukice.

Ako vam je teško da pratite predavanje, ne možete da se koncentrišete, dosadno vam je, pokušajte sa žvrljkanjem (u onim trenucima kada ne hvatate beleške) - moglo bi da vam prilično pomogne. A ukoliko se nastavnik zbog toga naljuti na vas, učtivo objasnite da je to postupak koji vam pomaže da se koncentrišete, i to dokažite time što ćete ponoviti poslednje što je nastavnik rekao (naravno, nemojte mu reći da ste čitali da je to nešto što pomaže kod dosadnih predavanja). To bi trebalo da uveri nastavnika da zaista pazite na času i trudite se, što je nešto što svi nastavnici vole da vide.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Записи из подземља

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 15650
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Samsung S8
Jaoj...treba da vidite moju svesku iz Engleskog, koju koristim na faksu...xD Ludilo.... Smile
IP sačuvana
social share
Ako je nesto ocigledno, ne mora biti istinito.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63
mob
Apple iPhone 6s
Uvek covek treba da ima svesku za to Smiley
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
zvrljanje i zvaka.... za koncentraciju i smirenost  Smile
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 7773
Zastava Kurcheva Glava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Damn, meni je svaka knjiga/sveska u srednjoj skoli bila potpuno unistena svrljanjem.
IP sačuvana
social share
I got banned for having a common sense.
Common sense... Not as common as you might think.
Sta smo danas naucili? Filmovi se dele na umetnicke i filmove za opustanje. Nema losih filmova, to je laz, plod fikcije.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
Ja uvijek crtam kucice, kvadrate i brojeve od 0 do 10.
Nekad hocu da crtam nesto drugo i ne znam.  Smile

Stagod da krenem, zavrsim na kucici  Smile

*btw, tacno da pomaze koncentraciji, ja sam oduvijek htjela u srednjoj da me profSor neki prozove zato sto svrljam i da mu izdeklamujem sve sto je rekao. i da budem kul. to se nikad medjutim nije desilo. ni prvo ni drugo.
« Poslednja izmena: 09. Apr 2009, 22:17:58 od cesarica18 »
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
LG 4X HD
Citat
brojeve od 0 do 10.
takodje,pochinjem od 1,a nula na kraju.

i kvadratice,trouglice,strelice i razne druge geometrijske oblike

Mora biti da sve te zvrljotine,tachnije shta zvrljash ima neko znachenje.bambina ce sutra to vec pronaci na netu.  Smile
« Poslednja izmena: 10. Apr 2009, 01:28:05 od arlekin »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Monkey see, monkey do.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 25164
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
mob
Samsung 
Ja jes da nemam pola sveski i knjiga,al ono malo sto imam  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 7773
Zastava Kurcheva Glava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Ja nisam to radio zbog koncentracije, ja sam to radio jer sam bio neverovatno nervozan (cuj: bio, jos sam).
IP sačuvana
social share
I got banned for having a common sense.
Common sense... Not as common as you might think.
Sta smo danas naucili? Filmovi se dele na umetnicke i filmove za opustanje. Nema losih filmova, to je laz, plod fikcije.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
bambina ce sutra to vec pronaci na netu.  Smile
Bambina takve stvari uci i stoga zna, ne pronalazi ih na netu. Wink
Na netu se pronalaze samo tekstovi sa raznih portala, ponekad prilicno diskutabilne sadrzine.
Ali bas to diskutabilno u njima je odlican materijal za forumske rasprave. Smiley
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 16:42:48
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.