Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 20 21 23 24 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zločini, masakri nad Srbima u BiH 1992-1995.  (Pročitano 260391 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 32

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 32

1.22. O S T A L O

1.22.1. Svedoku 292/3-95 je, za vreme prinudnog boravka u Konjicu, posle puštanja iz logora dr ZIJO RAMI Ć rekao da je Komanda muslimanske vojske odlučila da samo 1% od ukupnog broja uhapšenih Srba može da izađe iz logora, "a da svi ostali da moraju da budu uhapšeni". (Verovatno greška u kucanju. Možda da ostali treba da budu ubijeni, uništeni ili sl. Ovako je nerazumljivo, ali govori u prilog spremnosti uništenja Srba).

1.22.2. Izgleda da je ve ć početkom juna 1992. godine došlo do razlaza Hrvata i muslimana, jer posle tog perioda više nije bilo Hrvata u logoru, kaže svedok. (U stvari, upravnik je bio i dalje MUCIĆ ZDRAVKO. Bilo je i stražara Hrvata ali, izgleda, da je bio u nadležnosti i pod komandom muslimana).

U to vreme je među logoraše došao ustaša star 35-40 godina, visok skoro 2 m, sportski građen, crne, malo prirodno uvijene, kose do ramena. Na sebi je imao crnu odeću, na glavi crn šešir i na njemu veliko "U", oko vrata crnu maramu, za pojasom dva pištolja, nož, palicu i lisice. Logorašima je obećao lekarsku pomoć, a dao im je i obećanje da će svi biti razmenjeni za njegovu braću sa Kupresa. Do toga, međutim, nije došlo, što ide u prilog mišljenju o podvajanju između muslimana i Hrvata..
Dokaz. svedok 221/94-3/1.

1.22.3. Pošto je glavno skladište naoružanja bilo smešteno u logoru, logoraši su krajem jula 1992. godine tri dana istovarivali oru žje i municiju, koji su dopremljeni brodovima. Svedok 283/94 kaže da je tada u logoru bio ALIJA IZETBEGOVIĆ, ali ga nisu videli. Svedok ne kaže izvor saznanja.

1.22.4. Dana 1. decembra 1992. godine, posle masovnog prebijanja logoraša, uhapšen je DELIĆ. Sutradan su uhapšeni i OSMAN DEDIĆ i "ZENGA", jer su davili nekog muslimana, čiji je nadimak "HODžA", koji nije hteo da ide u vojsku.
Dokaz: svedok 488/94-6.

1.22.4.1. Svedok 488/94-7 je u Sportskoj sali na Musali u Konjicu sreo DELIĆ HAZIMA, koji je tu izdržavao kaznu, pa mu je lično ispričao da nikog od Srba nije ubio, ali da zna ko je. Naveo je da je MILOŠEVIĆA zv. "Snajperista" gurnuo sa podzida BURIĆ, da je SAMOUKOVIĆ BOŠKA i GOTOVCA ubio "ZENGA", i da je KULjANIN MILORADA ubio ESO, zv. "MUF".

Za sebe je rekao da je tukao po naređenju upravnika PAVA MUCIĆA i DELALIĆ ZEJNILA iz Oštroca kod Konjica, koji je svima njima bio glavni. Video je i "ZENGU" da izdržava kaznu.

1.22.4.2. Logor u Čelebićima pominje se i u izjavi RIČARDA BAUČERA (RICHARD BOUCHER) u Izveštaju Stejt Dipartmenta SAD od 26. januara 1993. godine. U tom izveštaju se navodi samo jedan slučaj (tačka 14.) koji glasi: "jedan 44-godšnji civil Srbin, koji je bio u zatvoru u Čelebićima od 30. maja 1992. godine bio je svedok kada su stražari muslimani i zamenik upravnika logora HAZIM DELIĆ, pripadnik "Zelenih beretki" (bosansko- muslimanske paravojne formacije) pretukli na smrt 15-16 Srba".

1.22.5. U III izveštaju Vlade SAD od 10.11.1992. godine, takođe se pominje logor u Čelebićima. Navodi se izjava jednog zatvorenika iz ovog logora da su u logoru "zarobljenici", uglavnom mlađi muškarci, tučeni drvenim drškama od poljoprivrednih alatki ili metalnim šipkama. Izneo je da je bio prisutan kada je 15 ili 16 Srba tako divljački pretučeno da su umrli. Svedok je bio u stanju da identifikuje komandanta logora i najokrutnije od stražara".


IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 33

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 33


2. "BOLNICA ZA ČETNIKE" U OSNOVNOJ ŠKOLI
"3. MART" U KONjICU

2.1. Oko 1. juna 1992. godine, Komisija u kojoj su bili dr RUSMIR HADžIHUSEINOVIĆ, specijalista, urolog, predsednik muslimanske Opštine Konjic i dr AHMED JUSUFBEGOVIĆ, pregledala je logorše u Čelebićima. Izdvojili su najteže povređene iz tunela "9" i prebacili ih zajedno sa dr G. P, dr M. R. i stomatologom dr Ž. M. u Osnovnu školu "3. mart" u Konjicu: u "bolnicu za četnike", kako su je zvali.
Smešteni su u jednu učionicu u koju su uneli 12 kreveta.

Između 10. i 12. juna iste godine, u Čelebiće su vraćeni lekari i 10 povređenih. Svi su smešteni u "stacionar" - vatrogasno spremište, koje su zvali "22". Ležali su na krevetima donetim iz škole.
Kroz ovu "bolnicu" je prošlo 46 veoma teško povređenih Srba - logoraša. Istovremeno je u njoj bilo smešteno čak 39 logoraša, tako da su spavali po više njih u jednom krevetu ili na podu.

Bili su gotovo bez hrane. Lekari su pružali pomoć koliko su mogli. Pomoću priručnih sredstava su imobilisali prelome i sl.
Stražari ih nisu tukli, ali su ih maltretirali, psovali i vređali. Morali su po čitav sat da stoje mirno, a to se odnosilo i na ranjenike. U "bolnicu" su dolazili muslimanski vojnici, civili i devojke iz srednje škole i, kako kaže svedok 86/1-95, oni su ih vređali, devojke su pljuvale po njima, nazivali su ih četnicima i govorili im da tako i treba da im bude.
Dokaz: svedok 380/94 , 86/1-95, 234/95-3 i 236/94.

2.2. Srbi koji su bili u ovoj "bolnici"
BABIĆ SLOBODAN je bio u komi. Od cevi puške naneta mu je velika rana na nepcima, koja je prodirala u mozak. Umro je posle oko četiri dana, u prisustvu svedoka 380/94.
Dokaz: svedok 236/94.

V. R. je imao prelom obe podlaktice i povredu kičme.
Dokaz: svedok 380/94 i 236/94.

G. S. je imao povredu jednog oka (koje je izgubio) i prelom podlaktice, kao posledice prebijanja.
Dokaz: svedok 380/94.

G. dr P., lekar.
Ž. dr M, stomatolog.
KLIMENTA ŽELjKO, imao je prebijena rebra i povredu kičme, kasnije je vraćen u Čelebiće i tamo je ubijen iz puške.
Dokaz: svedok 380/94 i 236/94.

K. B. kome su lekari rekli da je bio u teškoj krizi i da je kod njega, u jednom trenutku, nastupila klinička smrt.
Dokaz: svedok 86/1-95.

M. I, težak bolesnik. Ranije je imao moždani udar. Prebačen je na Musalu i kasnije je umro.
Dokaz: svedok 380/94.

M. M, prelom kuka.
Dokaz: svedok 380/94.
dr R, lekar.
Ostali, za sada, nisu popisani.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 34

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 34


3. RATNI ZLOČINCI
(U Č I N I O C I K R I V I Č N I H D E L A)

3.1. Popis učinilaca krivičnih dela u logoru i opis zločina koje su izvršili dat je, isključivo, na osnovu iskaza logoraša. Jedino su za identifikacione podatke korišćene krivične prijave Centra javne bezbjednosti - Trebinje, iz predmeta Osnovnog suda u Nevesinju, što je označeno (KP Nevesinje). U slučaju nepodudarnosti podataka, učinjen je pokušaj da se utvrdi tačan identitet, ako je to bilo moguće, ili je ta razlika navedena.

3.2. Učinioci ovih krivičnih dela su muslimani i Hrvati, skoro u celini, sa područja Opštine Konjic. Neznatan broj je iz drugih krajeva. Ranija kriminalna aktivnost nije mogla da bude utvrđena, jer nema pristupa odgovarajućim evidencijama. Najveći broj, po svoj prilici, nije ranije imao kontakte sa organima krivičnog gonjenja. Među učiniocima su najsvirepiji bili "zagriženi" muslimanski nacionalisti.

3.3. Različitih su doba života (od mladića ispod 20 godina, pa do sredovečnih ljudi), različitog obrazovanja i socijalnog porekla. Među njima ima i lekara i drugih visokoobrazovanih ljudi, a i žena.

3.4. Učinioci krivičnih dela su bili susedi svojih žrtava, većinom su se poznavali ranije, a u jednom broju slučajeva su bili u veoma dobrim odnosima, kao susedi ili kao kolege sa radnih mesta.

3.5. U tekstu ili na kraju prikaza dati su podaci o svedocima (pod oznakama Komiteta) koji dokazuju opisana dela.

3.6. Ovde su opisana samo ona krivična dela koja su izvršena u logoru. Većini učinilaca je ovde bilo osnovno "polje rada", ali ima i takvih koji su na drugim mestima vršili veoma teške zločine, čak i takve, u odnosu na koje je, njihova delatnost u logoru, zanemarljiva.
Tako je MUCIĆ ZDRAVKO predvodio napad Hrvata na Bradinu, posle koga je izvršen veći broj ubistava, pljačkanja i paljenja kuća, a BALIĆ REDžO je, prema prikupljenim podacima, ubio oko 50 Srba.

3.7. AZBUČNI POPIS UČINILACA:

ALIKADIĆ ADIS, zv. "BATO" ,
od oca Himze, star oko 23 godine, niskog rasta, crn. Tukao je logoraše. Prilikom saslušanja, udarao je svedoka 688/94-7 pivskim flašama po glavi, koje su se razbijale. Na taj na čin je polomio 20 flaša.
Dokaz: svedok 445/95-22 i 488/94-1.

"AMERIKA",
stražar sa tim nadimkom. Tukao je logoraše.
Dokaz: svedok 454/95-19.

BALIĆ ALIJA iz Bala, Konjic,
rekao DELIĆU da udari svedoka, inače suseda.
Dokaz: svedok 488/94-5.

BALIĆ REDžO,
sin Aide, rođen 1955. godine u mestu Bale, Konjic,. Dana 12.07.1992. godine je uhapsio svedokinju i druge iz sela i doveo ih u Čelebiće.
Dokaz: svedok 221/4-4 i KP Nevesinje.

BARALIJA,
stražar, musliman iz Nevesinja. Bio je korektan.
Dokaz: svedok 221/4-2, 100/94 ,221/4-3 i 454/95-19.

"BJELOPOLjAC",
stražar iz Nevesinja. Pomagao je logorašima.
Dokaz: svedok 454/95-19.

BOŠNjAK,
ranije milicionar u Konjicu. Svedok ga je dobro poznavao. Došao je sa HOS-ovcima i prebio svedoka, jer je navodno zaustavio neki konvoj sa municijom. Nije pripadao osoblju logora. Ovo je interesantno kao pojava koja je bila rasprostranjena.
Dokaz. svedok 488/94-7.

BUKVIĆ N. .
Jedan ili više iz Idbra. Ubistvo JOVANOVIĆ SIME.
Dokaz: svedok 221/94-3/1.

BURIĆ IVICA,
iz Turije, vozač MUCIĆ ZDRAVKA. Ubio MILOŠEVIĆA i silovao svedokinju 221/4-3 sa dvojicom NN. Po svedoku, 454/95-19 bio je korektan.
Dokaz: svedok 147/95 i 488/94-7.

VEKIĆ N. ,
je dolazio u vojničkoj uniformi. Predstavljao se kao inspektor muslimanske vojske koga šalje lično ALIJA IZETBEGOVIĆ. Govorio je da su Srbi krivi za sve u Bosni i da neće živi da izađu iz logora. Dokaz: svedok 100/94.

GAGULA,
musliman iz Konjica.
Dokaz: svedok 100/94 i 440/94-1.

GRUPA stražara iz Idbra,
zloglasna po prebijanjima. Tako su ubili JOVANOVIĆ SIMU.
Dokaz: svedok 445/95-22.

GUSKA JASMIN,
sin Ibrahima, rođen 1955. godine u Konjicu, gde je i nastanjen. Diplomirani veterinar, načelnik SJB Konjic. Bio je prisutan dolasku logoraša u logor i maltretiralju zarobljenih na Igmanu. Kada su tukli svedoka 260/94 i njegovog brata od tetke, bio je prisutan i vrištao od zadovoljstva. Svedoka je znao od ranije. Svedoka 380/94, lekara, je maltretirao tako što ga je primoravao da satima stoji mirno pored zida. Jednom prilikom mu je slomio naočare.
Dokaz: svedok 412/94-23 i KP Nevesinje.


IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 35

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 35


DEDIĆ OSMAN, OSMO,
stražar, ranije fudbaler "Igmana". Tukao je svedoke: 488/94-7, 488/94-4 i 488/94-7. Ubistvo KLIMENTA ŽELjKA. Tukao je logoraše u masovnim tučama. Zatvarao ih je u šahtove. "Klao" sa "FOČAKOM" svedoka 221/4-5. Uhapsili ga njegovi 02.12.1992. godine.
Dokaz: svedok 100/94, 488/94-1, 488/94-5, 243/95-8, 488/94-6 i 221/94-3.

DEDIĆ,
po rečima svedoka 454/95-19, "FOČAK" se ovako preziva. Pošto je iz Rudog, možda ga zamenjuje sa prethodnim ili sa FERIDOM, odnosno, sa FADILOM, jer to lice ima isti nadimak.

DELALIĆ ZEJNIL,
od oca Zajka, rođen 1947. godine u Ostrošcu, Konjic, sa stanom u Konjicu. Pošto je bio koordinator TO jedinica u Konjicu, bio je nadređen komandantima logora. Tukao je logoraše. DELIĆ HAZIM je pričao svedoku 488/94-7 kako mu je naređivao da bije logoraše. Stražari su pričali svedoku 221/94-3 kako im je naređivao da ih tuku.
Dokaz: svedok 65/1-95, 292/3-95, 630/1-9 4 i KP Nevesinje.

DELALIĆ ŠEFIK,
je saslušavao svedokinju 412/94-16 i potpisao rešenje svedokinji 412/94-27, kada je puštena iz logora.

DELIĆ HAZIM,
od oca Ibra, rođen 1960. godine u Orahovici, gde je i nastanjen, Opština Konjic. Krupan, težak oko 120 kg. Zamenik komandanta logora u Čelebićima od kraja juna ili početka jula 1992. godine. Zamenio je MUCIĆ ZDRAVKA na dužnosti komandanta kada je ovaj pobegao.

Ranije je radio u "ŠIP"-u, a od 1982. godine je radio u garaži na održavanju vozila. Inače je bravar po struci. Oženjen je. Žena VIDA, sin AZEM, mogao bi da ima oko pet godina (polovinom 1994. g.). Otac mu je bio poznati majstor - stolar. I on i otac su bili među prvim aktivistima SDA u Konjicu, a oduvek su bili veliki muslimani. Imali su prodavnicu u kojoj su prodavali kasete sa muslimanskim pesmama, molitvama i dr. Prodavali su Kuran i druge predmete sa verskim i nacionalističkim obeležjima.

Prvi je u Konjicu nosio zelenu beretku sa zvezdom i polumesecom. Po saznanjima svedoka 283/94, bio je na obuci u Turskoj i zna da je bio normalan i da je sve zločine izvršio iz mržnje, a odgovoran je i za sva ubistva. Lično je izvršio ili učestvovao u ubistvima: ŠUŠIĆ SLAVKA, MILOŠEVIĆ ŽELjKA, GOTOVAC ŠĆEPA, KLIMENTA ŽELjKA, KULjANIN MILORADA i SAMOUKOVIĆ BOŠKA. Po mišljenju svedoka 260/94, sva ubistva u logoru su izvršena po njegovom naređenju.

Organizovao je i lično prebijao logoraše u masovnim tučama: kada je grupa iz Bradine došla u logor 27.05.1992. godine; zatim prebijanje grupe iz Ljute 31.05.1992. godine i drugih; prebijanja na Petrovdan 12.07.1992. godine - iz osvete, kada je poginulo 9 muslimana; 12. avgusta 1992. godine, kada je u logoru bi o MCK; kada je otkrio da su logoraši napravili karte i da igraju karte; više puta sa nekoliko stražara upadao je u hangar i prebijao sve odreda; i poslednje prebijanje koje se odigralo 01.12.1992. godine, pred samo prebacivanje posledenje grupe u Sportsku salu na Musali.

Po hangaru je "Fićom" jurio logoraše, pokazivao na pojedine i posle ih izvodio i tukao. Naređivao OSMANU DEDIĆU i drugim stražarima da tuku logoraše. Kad god bi ušao u hangar, tukao ih je i danju i noću, a izvodio je pojedinačno ili po više njih napolje i prebijao ih sam ili sa drugima. Tukao ih je bezbol palicom, nogama, držalicama od lopate, dok se ne polome, i drugim predmetima. Pred televizijskim kamerama je, udarajući ih, primoravao logoraše da priznaju zločine koje nisu učinili. Tako je činio i sa ŽELjKOM MILOŠEVIĆEM.

Primoravao je logoraše da za kratko vreme, po komandi, mokre i tukao ih prilikom vršenja male nužde. To je radio i pred predstavnicima MCK-a 12.08.1992. godine, dok su oni merili vreme i videli da je to trajalo veoma kratko. Držao je grupe logoraša u šahtovima. Napijao je i terao logoraše da "voze" auto. Pred dolazak MCK-a je primorao sve logoraše da se obriju jednim žiletom bez vode i sapuna, iako se do tada nisu uopšte brijali. Držao ih je na suncu više sati sa rukama čvrsto vezanim lisicama. Zadavao je strujne udare spravom za teranje stoke. Vršio lažna streljanja.

Terao pojedine da "pasu" travu i da je gutaju. Pucao je po hangaru iz puške. Vršio razne pretnje, zastrašivanje HOS-ovcima i dr. Terao je logoraše da izgovaraju muslimanske molitve. Saslušavao je svedokinju 412/94-16. Išao je kući i doneo joj lekove. Pokušao je da sakrije žene logorašice od MCK-a. Logorašima nije dozvoljavao da idu kod lekara.Određivao im je mesta u hangrau, gde ko ima da sedi i kako da sedi. Svedoka 221/94-3/1 je više puta terao da pije mokraću i da pase travu kontrolišući da li ju je progutao.

Jednom prilikom je prebijao svedoka lopatama i na dve polomio držalice.
Terao je svedoka da se napije rakije i da oponaša vožnju automobilom. Svedoka su pri tom tukli. Svedoka 412/94-15 je primoravao da pase travu, stavljao mu je gas-masku na lice.

Posebno je tukao i mučio: M. V, napijao ga je i terao ga je da imitira vožnju automobilom, da ide nag i da oponaša pevanje na guslama i dr. Mučio je S. N, ĐORĐIĆ RAJKA, K. (J) M, dobrovoljca JNA, tukao je Đ. M, kada je video da je hteo da uzme i četvrtu kašiku jela, i dr.
Tukao je i svedoke - logoraše: 488/94-7, kome je jednom lično slomio dva rebra; muža i sina svedokinje 412/94-27; 147/95; 412/94-23; 488/94-1; 488/94-4; 488/94-6; 488/94-5, kome je polomio rebra po zahtevu njegovih komšija muslimana i dr.

Izvršio silovanja M. i G. više puta, kao i drugih. Vodio ih je na kupanje i pokazivao gole drugima i sl. Hvalio se pred logorašima da je silovao veliki broj žena - 60-120 Srpkinja. Unosili su mu dušek i ćebiće u kombi kada je išao da siluje Srpkinje van logora. Uhapsili su ga njegovi 01.12.1992. godine.

Jedno vreme je tokom 1993. godine izdržavao kaznu na Musali u Konjicu, gde su bili i Srbi logoraši. Kontaktirao je sa njima i nekima je pričao po čijem naređenju je radio i ko je učinio neka krivična dela.
Dokaz: svedok 65/1-95, 100/94, 221/4-2, 221/4-5, 221/4-6, 221/4-7, 221/94-1, 234/95-12, 236/94, 236/94, 243/95-12, 243/95-4, 243/95-7, 243/95-8, 260/94, 380/94, 440/94-1, 488/94-2, 86/1-95, 221/4-3, 148/95, 283/94, 454/95-19, 509/94 i KP Nevesinje.

DELIĆ,
iz Modriče, stražar.
Dokaz: svedok 488/94-1 i 488/94-4.

ZEBIĆ DINKO,
zapovedniok HVO u Konjicu, ranije oficir JNA. Bio je prisutan kada je dovedena i prebijena grupa sa Ljute.
Dokaz: svedok 488/94-6.

ZOVKO MLADEN,
zv. "KUVAR" ili "KUHAR". Saslušavao je svedoke: 221/4-5, 488/94-6.


IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 36

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 36


IZETBEGOVIĆ ALIJA,
predsednik Predsednišva BiH, od oca Mustafe i majke Hibe rođene Đabija, rođen 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Bio je u logoru Čelebići krajem jula meseca 1992. godine, kada je stigla veća količina oružja i druge vojne opreme koju su logoraši istovarali. To bi značilo da je znao za postojanje ovog logora i onoga šta se u njemu dešava.

U logoru je ponovo bio u septembru 1992. godine.
Ovome ide u prilog i izjava učinioca VEKĆA (10), koji je prilikom dolaska u logor, govorio da ga lično šalje ALIJA IZETBEGOVIĆ, kao i da su Srbi za sve krivi i da niko iz logora neće da izađe živ.
Dokaz: svedok 488/94-5, 100/94 i 85/95.

ISMETA N. ,
iz Čelebića, stara oko 28 godina, plava, mršava, kucala je zapisnik prilikom ispitivanja svedoka po njihovom dolasku 31.05.1992. godine.
Dokaz: svedok 488/94-5.

JAPALAK,
bio milicionar u SUP-u Hadžići. Prispelim logorašima je 27.05.1992. godine naređivao da piju mokraću. Tražio je oca i sina, koji se prezivaju TRAVAR, da ih tuče.
Dokaz: svedok 260/94.

JAHIĆ,
saslušavao svedokinju 412/94-16.

JELEŠKOVIĆ EDO, zv. "MUF",
koji je radio u "Igmanu", a rodom je iz Konjica. Star je oko 40 godina. Tukao je logoraše i bio okrutan prema njima. Dok je bio na izdržavanju kazne na Musali, DELIĆ je pričao svedoku 488/94-7 da je on ubio KULjANIN MILORADA. To se pričalo i među drugim logorašima. Ubistvo ĆEĆEZ ŽELjKA.
Dokaz: svedok 243/95-8, 488/94-1, 260/94, 221/4-7 i 148/95.

JUSUFBEGOVIĆ AHMED,
lekar, internista. Bio je u Komisiji i određivao je ko će od prebijenih Srba da ide u "bolnicu za četnike".
Dokaz: svedok 234/95-3.

KEMO, KEMAL, "CRNI",
stražar. Ime mu je KEMO. Iz Foče je ili iz Modriče, Fojnice ili Konjica. Star je oko 25 godina. Visok je oko 175-180 cm. Jak je i snažan, crne, kovrdžave kose. Svedoka 221/4-5 je 01.12.1992. godine tukao u masovnoj tuči. U dva maha je tukao svedoka 488/94-7, a učestvovao je i u tuči, kada je bio MCK. Silovao je svedoka 221/4-2.

Tukao je jednog svedoka i učestvovao je u ubistvima SAMOUKOVIĆ BOŠKA, MRKAJIĆ PERE i GOTOVAC ŠĆEPA.
Dokaz: svedok 147/95, 488/94-1, 274/95, 221/94-3, 243/95-4, 100/94, 688/94-7, 260/94, 243/95-7 i 283/94.

NAPOMENA: Postoje dva KEMA: jedan je MUDERIZOVIĆ, a drugi je MRNDžIĆ. Na osnovu iskaza svedoka, za sada nije moglo da se razgraniči šta je ko od njih tačno radio u jednom broju slučajeva, i to onih koji su ovde navedeni, pa su ovako i opisani. Vidi i ova prezimena.

KOSTIĆ JERKO,
islednik. Ranije je radio u DB-u. Sa STENEKOM saslušavao svedoke. Bio je korektan.
Dokaz: svedok 488/94-1 i 488/94-6.

KURTOVIĆ N. ,
sa "MUFOM" i PERVOM vodio Ž. R. i terao ga da ima polni odnos sa jednom maloumnom Srpkinjom. Dokaz: svedok 221/4-7.

NAPOMENA: Ima više KURTOVIĆA. U logoru se samo ovaj pominje, tako da za sada nije određeno precizno o kome se od njih radi.

LANDžO ESAD, ESO, zv. "ZENGA",
(negde kao ZIJA), sin Nurka (pominje se i da mu je otac Sulja), rođen 1970. godine (pominje se i da je rođen 1972. god.) godine u Čelebićima, Konjic, (ima i drugih pogrešno datih imena, ali je nadimak uvek isti i sigurno je on u pitanju). Sitan, malog rasta. Ima karakterističan glas po kome su ga poznavali noću i kada ga ne vide.

Po tome su znali šta on radi. Trenirao je "ful kontakt".
Čuvar zatvorenika u logoru u Čelebićima. Pre je radio u kafiću kod KLIMENTA ŽELjKA. Izvršio je sledeća ubistva, sam ili sa drugima: MRKAJIĆ ŠĆEPANA, ĆEĆEZ ŽELjKA, GOTOVAC ŠĆEPA, JOVANOVIĆ SIME, KULjANIN MILORADA, MILOŠEVIĆ NEĐE, MRKAJIĆ PERA i SAMOUKOVIĆ BOŠKA. Dok je bio na izdržavanju kazne na Musali, HAZIM DELIĆ je pričao svedoku 488/94-7 da je "ZENGA" ubio SAMOUKOVIĆ BOŠKA i GOTOVAC ŠĆEPA. Isticao se u tučama i surovo je prebijao logoraše.

Primenjivao je najviše različitih načina mučenja i učestvovao je u masovnim prebijanjima: prilikom dolaska Srba u logor; prolazaka kroz špalir; dolaska predstavnika MCK-a; na Petrovdan 12. jula 1992. godine - prebijanju izvedenom iz osvete zbog pogibije 9 muslimanskih vojnika; prilikom dolaska arapske TV -kada je šmrkom polivao logoraše. Sa DELIĆEM je tukao logoraše prilikom vršenja male nužde.

Učestvovao je u zatvaranju ljudi u šahtovima i dr.
Iz svakodnevnog mučenja logoraša Srba, izdvajaju se posebni oblici zlostavljanja i konkretni primeri. Tukao je muža i sina svedokinje 412/94-27, a ona je to gledala. Skakao je po sanduku od municije, koji je bio na grudima njenog muža. Prebio je dva puta svedoka 260/94. Tukao je MILOŠEVIĆ ŽELjKA, koji je kasnije ubijen.

Prebijao je svedoke 86/1-95, 688/94-7, 243/95-4. Odsekao je uvo ĐORĐIĆU. Svedoka 221/94-3/1 je prebijao i mučio na razne načine najviše od svih. Pojedine je pekao usijanim nožem po rukama i jeziku.
Prebio je svedoka 243/95-8. Pekao ga je vrelom pincetom i probio mu bubnu opnu. Tukao je svedoka 412/94-15, terao ga da pase travu, polivao ga je benzinom i palio i stavljao mu je gas-masku na lice. Gas-masku je stavljao na lice svedoku 488/94-1 i drugima, zatvarao im otvore i tako ih gušio. Svedoka 221/4-6 je u jednom danu izvodio i prebijao dva puta.

Tom prilikom ga je terao da pase travu. Kordu - sporogoreći štapin, vezivao je oko pojasa, oko polnih organa i kraj zavlačio u čmar, a zatim palio. Jaukali su od bolova, ostajali su trajni ožiljci.
Ovako je mučio M. V, ŠUŠIĆ SLAVKA, kasnije ubijenog, i druge. Polivao je potkolenice benzinom i palio B. D. i druge. Posipao je barutom i palio čmar svedoku 234/95-12. Braću Va. i Ve. prinudio je na međusobni oralni seks.

ŠUŠIĆ SLAVKU je zabijao eksere pod nokte i istezao jezik. Braću M. i druge bliske srodniike prinuđivao je da se međusobno šamaraju.
Logoraše je zastrašivao tako što je inscenirao streljanja Đ. M. i drugih logoraša. Pucao je u logoraše sa metkom kome je izvađeno zrno. Terao ih je da rade sklekove i za to vreme ih čizmama udarao po telu. M. V. i druge je primoravao da piju sopstvenu mokraću, da "pasu" travu, vodeći pri tom računa da je i progutaju.

Neki su morali izmet od ovaca da jedu, a i psa je huškao na logoraše, zastrašujući ih na taj način.
Logoraše je prebijao tako što ih je udarao bezbol palicom, nogama na kojima je imao čizme, čakama, rukama i drugim raznim predmetima.

Tukao ih je po svim delovima tela, a naročito po leđima, u predelu bubrega, grudnog koša i po polnim organima, ali nikada po glavi. Uhapsili ga njegovi 02.12.1992. godine. Smenjen je pre 22.07.1992. godine, jer je mnogo tukao i ubijao. Ne zna se gde je posle bio. Jedno vreme je, u toku 1993. godine, izdržavao kaznu na Musali u Konjicu.
Dokaz: svedok 147/95, 65/1-95, 100/94, 221/4-5, 221/4-7, 243/95-12, 243/95-7, 380/94, 412/94-23, 445/95-22, 488/94-4, 488/94-5, 488/94-6, 488/94-7, 148/95, 221/94-1, 283/94, 454/95-19, 509/94-5 i KP Nevesinje.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 37

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 37


LAP REDžO,
od oca Rama, rođen oko 1972. godine u Čelebićima, Konjic. Bio je vlasnik privatnog preduzeća za otkup sekundarnih sirovina. Pripadnik muslimanske vojske, čuvar zatvorenika u logoru u Čelebićima.
Dokaz: svedok 688/94-7 i KP Nevesinje.

LAPO ESAD,
star oko 50 godina, stražar. Nije tukao logoraše.
Dokaz: svedok 283/94.

LERIĆ DžEMO iz Nevesinja,
stražar. Nije tukao logoraše.
Dokaz: svedok 283/94.

LOKAS GORAN je saslušavao žene. Potpisao je rešenje kada su puštene.
Dokaz: svedok 412/94-27.

LJEVO SALKO, iz Zukića,
Na dan 12.07.1992. godine je uhapsio svedokinju i druge iz njenog sela i doveo ih sa ostalima u Čelebiće.
Dokaz: svedok 221/4-4.

MACIĆ ESAD, ESO, zv. "MAKARON",
rođen 1960. godine u Konjicu, gde je i nastanjen. Pripadnik muslimanske vojske, komandir stražara u logoru u Čelebićima. Ranije je bio kriminalac. Izveo je iz hangara i ubio je iz puške KULjANIN MILORADA.

Prebijao je logoraše prvog dana po dovođenju. Učestvovao je u masovnim tučama kada je bila arapska televizija i na Petrovdan i dr. Prebijao je logoraše i u drugim prilikama. Zatvarao ih je u šahtove. Tukao je svedoka. 65/1-95 i druge.
Dokaz: svedok 221/4-5, 260/94, 221/94-3, 274/95, 100/94, 688/94-7, 221/94-3/1, 488/94-7, 488/94-7, 488/94-1, 488/94-7, 243/95-8, 488/94-5, 454/95-19, 283/94 i KP Nevesinje.

MACIĆ MIRSAD,
star oko 28 godina, iz Konjica. Nosio je bradu. Brat je ESADA MACIĆA. (Vidi: MACIĆ SEAD "MACA").
Dokaz: svedok 274/95.

MACIĆ SEAD, zv. "MACA",
(neki misle da se zove MIRALEM, sigurno je brat ESADA, zv. "MAKARON", ali se kao njegov brat pominje i MIRSAD, koji je nosio bradu ali bez nadimka; zbog toga nije jasno da li je on treći brat ili je pogrešno ime za ovoga, s obzirom na to da se ne navode neka njegova dela po kojima bi moglo da se odredi o čemu se radi) rođen oko 1965. godine u selu Grušća, Konjic.

Pripadnik muslimanskog MUP-a u SM Konjic. Ubistvo MRKAJIĆ PERE. Saučesnik je ubistva KULjANIN MILORADA. Tukao je logoraše. Zatvarao ih je u šahtove. Ubistva u pojedinim selima i u Konjicu, što je opisano na drugim mestima.
Dokaz: svedok 100/94, 440/94-1, 243/95-7, 243/95-4, 221/4-5 i KP Nevesinje.

MAKSUMIĆ MIRSAD,
je bio komandant logora posle ZDRAVKA MUCIĆA. Ubio sa drugima profesora GOLUBOVIĆA, njegovu ženu i dvoje dece u Konjicu, što je posebno opisano.
Dokaz: svedok 65/1-95.

MASLEŠA N. ,
mladić, koji je bio prisutan saslušanju svedoka.
Dokaz: svedok 488/94-6.

MAŠIĆ VAHID iz Konjica. Stražar,
koji je primao pakete za logoraše. Međutim, logoraši nisu dobijali sve, jer su stražari i za sebe zadržavali. Tukao je logoraše.
Dokaz: svedok 65/1-95, 221/4-2, 440/94-1 i KP Nevesinje.

MIŠUNOVIĆ RASIM, RALE,
(po svedoku 454/95-19: MIRALEM) star oko 40 godina. Ranije je bio voza č. Iz Konjica. Bio je glavni za njihovu vojsku. Svedokinja 221/4-3 mu se žalila da je silovana i on joj je obećao da to neće više da se ponovi, ali su silovanja nastavljena.

Dva dana je bio komandant logora, u početku, od 13.05.1992. godine. Potom je unapređen, pošto je, prema rečima pomenute svedokinje, bio glavni. Prebačen je u MUP Konjic, a za upravnika je postavljen MUCIĆ ZDRAVKO.
Dokaz: svedok 148/95.

MRNDžIĆ KEMAL, zv. "KEMO",
iz Konjica. Kasnije je bio upravnik logora na Musali. Ubistvo ŠUŠIĆ SLAVKA. Prebijao je logoraše, a i svedoka 221/4-5 u masovnoj tuči 01.12.1992. godine. Tukao je svedoka 488/94-4.
Dokaz: svedok 488/94-6, 488/94-1 i 148/95.

MUDERIZOVIĆ KEMAL,
stražar, iz Konjica, rođen oko 1970 godine. Ubistvo ŠUŠIĆ SLAVKA. Redovno je tukao logoraše. Tukao je i svedoke: 488/94-5, 65/1-95 i 488/94-4.
Dokaz: svedok 488/94-6.

MUSTAFIĆ,
stražar, iz Konjica. Pomagao je logorašima.
Dokaz: svedok 454/95-19.

MUHIBIĆ ESAD,
koji je kasnije bio upravnik logora na Musali.
Dokaz: svedok 488/94-1.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 38

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 38

MUCIĆ ZDRAVKO,
zv. "PAVO", Hrvat, od oca Janka i majke Jele, rođen 1956. godine u Spiljanu, iz Spiljana, Opština Konjic. Bavio se dizanjem tegova. Radio je u Konjicu u Unisovoj fabrici "Igman". Jedno vreme je bio u Austriji i radio je u Beču. Oženjen je ALISOM, muslimankom, čiji je otac mesar. Imaju jedno dete, a dovodio ju je i u logor. Za sve što se dešavalo u Konjicu i u selima oko njega, bio je glavni sa DELALIĆEM.

Bio je upravnik logora u Čelebićima i na Musali. Nije lično tukao. Retko se pojavljivao među logorašima. Noću nije dolazio. Imao je kancelariju kod ulazne kapije. Znao je za sve šta se radi po logoru. Znao je da DELIĆ siluje žene. Najodgovorniji je za sve što se dešavalo u ova dva logora, pa i za sve ubijene i poginule. Hteo je za novac da "učini" Srbima. Bio je upravnik logora sve do novembra 1992. godine.

Oslobodio je Z. S. i M. Ž. Zajedno sa DELALIĆ ZEJNILOM je 1. decembra 1992. godine pobegao od muslimana u Beč.
Pred logorašima je oko 01.06.1992. godine udario svedoka 221/94-3 nogom, pošto nije mogao da ga isprovocira i okrene protiv RAJKAĐORĐIĆA. Naređivao je DELIĆU i drugima da prebijaju i muče logoraše, pričao je DELIĆ svedoku 488/94-7, kada je na Musali izdržavao kaznu.

Snimao je kamerom kada je DELIĆ, zajedno sa njim, napio M. V. i terao ga da imitira auto. Bio prisutan kada je dovedena i tučena grupa sa Ljute.
Pri vađenju iz šahtova, svedoku 488/94-6 je rekao za pogibiju 13 Srba u logoru na Musali. Istom prilikom je odabrao 6 Srba, koje je trbalo streljati. Me đu njima je bio i RAJKO ĐORĐIĆ, ali sticajem okolnosti do toga nije došlo. Više puta je dolazio u stacionar i video prebijene ljude, ali nije reagovao.

Jednom svedoku je rekao da je u logoru samo zato što je Srbin. Saslušavao je žene i pri tom ih vređao. Smestio je žene iz Zukića u prijavnicu da prenoće. Pustio je i odvezao kući svedokinju 221/4-4. I druge žene iz Zukića je pustio i odvezao kući 13.07.1992. godine. Pustio je svedoka 234/95-12, jer su se znali od ranije.
Dokaz: svedok 221/4-7, 412/94-27, 147/95, 236/94, 260/94, 65/1-95, 412/94-27, 221/4-2, 412/94-16, 488/94-5, 221/4-5, 221/4-2, 221/4-6, 100/94, 283/94, 509/94-5 i 454/95-19.

MUŠIĆ SALKO, umešan u nestanak i verovatno ubistvo BABIĆ BRANKA.
Dokaz: svedok 412/94-15.

MUŠIĆ ŠABO,
umešan u nestanak i verovatno ubistvo BABIĆ BRANKA.
Dokaz: svedok 412/94-15.

NERMIN, zv. "CRNI".
(po svedoku 283/94 iz Modriče), iz Gradačca, crn, dobro uhranjen, fudbaler iz Brčkog. Tukao je svedoka 65/1-95 i druge zatvorenike.
Dokaz: svedok 488/94-6 i 488/94-4.

NIKŠIĆ HAMO,
je 12.07.1992. godine uhapsio svedokinju i druge i doveo ih sa ostalima u Čelebiće. On je vozio auto.
Dokaz: svedok 221/4-4.

NIKŠIĆ ŠEFIK, ŠEFKO,
od oca Alije, rođen 1945. godine u Konjicu. Radnik po zanimanju. Zamenik komandira SM u Konjicu. Saslušavao je logoraše.
Dokaz: svedok 488/94-4, 488/94-5 i KP Nevesinje.

NN.
Više lica. Bio je običaj da dolaze ljudi sa strane i da tuku logoraše.
Dokaz: svedok 380/94.

NN.
star oko 40 godina, patuljastog rasta, velike glave. Radio je u "Igmanu" u Konjicu. Iz sela Džepi. Metalnom palicom je tukao logoraše uhvaćene kod Ljute, a svedoka 221/4-5 je udario po glavi i onesvestio.

NN.
Star 35-40 godina. Visok skoro 2 m, sportski građen, crne kose do ramena, malo prirodno uvijene. Na sebi je imao crnu odeću, na glavi crn šešir i na njemu veliko "U", oko vrata crnu maramu, za pojasom dva pištolja, nož, palicu i lisice. Obišao je sa MUCIĆEM logoraše. Obećao je lekarsku pomoć i dao obećanje da će svi da budu razmenjeni za njegovu braću sa Kupresa. Posle toga se Hrvati nisu pojavljivali, jer izgleda da je došlo do razlaza izmeću njih i muslimana.
Dokaz: svedok 221/94-3.

NN. saizvršilac u ubistvu VUJIČIĆ MIROSLAVA. Star oko 25 godina, srednjeg rasta, puniji, malo dužu kosu nego drugi učinilac, ali slično obučen. Svedok je kasnije, od K. M. i Z. V, saznao da bi njegovo ime moglo da bude ČUBELA.
Dokaz: svedok 236/94.

NN.
Saizvršilac u ubistvu VUJIČIĆ MIROSLAVA. Star 23-25 godina, srednjeg rasta, kratke HOS-ovski ošišane kose. Nosio je prsluk, crne pantalone i crnu traku oko glave. Svedoka je tukao gvozdenim cevima.
Dokaz: svedok 236/94.

NN,
stariji, prosed, srednjeg rasta. Tukao je žene.
Dokaz: svedok 412/94-27.

NURKO,
rođen 1952. godine, srednjeg rasta, prosed, dobro građen, pravilnih crta lica. Popravljao je oružje u logoru. Silovao je svedokinju.
Dokaz: svedok 221/4-3.

NUHIĆ SAFET,
stražar.
Dokaz: svedok 221/4-2.

NUTA,
crn, visok, star oko 35 godina. Ispitivao je svedoka prvog dana.
Dokaz: svedok 488/94-4.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 39

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 39


PADALOVIĆ ALMIR, zv. "LALA",
iz Butrović polja, Opština Konjic. Visok, star oko 20 godina. Nema prednje zube. Musliman, stražar. Živeo je u Konjicu. Ubio je iz puške
KLIMENTA ŽELjKA. Tukao je logoraše.
Dokaz: svedok 221/94-3, 236/94, 243/95-4, 100/94, 243/95-8, 147/95, 283/94, 454/95-19 i KP Nevesinje.

PAJAZIT N.,
stražar. Tukao je logoraše 30.05.1992. godine, kada je došla grupa iz Tarčina.
Dokaz: svedok 283/94.

PIRKIĆ MITHAD, MITKE, zv. "PIRKE",
električar iz Konjica. Radio je u "Igmanu". Komandant muslimanske 43. brdske brigade i starešina zloglasne jedinice "Akrepi". Ubijali su Srbe u Bradini i zapalili je. To isto su učinili i u Blacama i Zaboranima. Uhapsio je svedokinju 221/4-2 i druge i doveo ih u logor.

PREVLjAK SMAJO,
radio u SUP Konjic. Islednik u logoru. Maltretirao je ispitanike. Svedok 283/94 mu daje nadimak "KRAVAR". Sigurno greši, jer je to nadimak drugog stražara.
Dokaz: svedok 221/94-3.

RAMBO,
stražar.
Dokaz: svedok 260/94.

RAMIĆ ŠERIF, "ŠEKI",
iz Bijele, rođen 1955. ili 1956. godine. Stražar. Prvo je on tukao svedoka daskom peticom, a zatim DELIĆ lopatama. Zatvarao je logoraše u šahtove.
Dokaz: svedok 221/4-5 i 221/94-3.

RAMIĆ N,
mlađi oficir bivše JNA. Bio je prisutan za vreme saslušanja svedoka 488/94-6.

SEJO N.,
je bio zamenih DELIĆ HAZIMA. Izveo je sa DELIĆEM i "ZENGOM" svedoka 65/1-95, kada su ga tukli.
Dokaz: svedok 488/94-4.

SPILjAK EMIN iz Šunja,
Komšija svedoka 488/94-5. Rekao je DELIĆU da udari svedoka.

STENEK MIROSLAV, MIRO,
radio u SUP-u u Konjicu. Islednik u logoru. Pretio je svedoku 221/4-5 daće mu njihovi karatisti kosti polomiti. Maltretirao je i druge ispitanike,a saslušavao je i žene.
Dokaz: svedok 221/4-7, 488/94-6, 412/94-27, 243/95-6, 488/94-5 i 243/95-12.

SUBAŠIĆ MIRSAD, MIRSO,
je saslušavao žene.
Dokaz: svedok 412/94-16, 412/94-27, 412/94-27 i 148/95.

SUBAŠIĆ N. ,
Jedan ili više iz Idbra. Ubistvo JOVANOVIĆ SIME.
Dokaz: svedok 221/94-3/1.

TANĐIĆ ZAJKO,
stražar. Tukao je zatvorenike.
Dokaz: svedok 488/94-6.

TELETOVIĆ SADIK,
(Po KP Nevesinje, ima dva lica sa ovim imenom i prezimenom: jedno je od oca Hamida, rođeno 1954. godine u Drecelju, a drugo lice je od oca Omera, rođeno 1950. godine u Brecelju. Bio je pripadnik muslimanskog MUP-a. Sigurno je u pitanju isto lice, ali su podaci različiti.)
Dokaz: svedok 440/94-1.

TURAK N.,
stražar, oko 22 godine. Ima veći crni mladež na levom obrazu.
Dokaz: svedok 274/95.

ĆIBO RAMIZ.
je tukao logoraše pri dolasku grupe 27.05.1992. godine. Ranije je sa jednim svedokom radio u istom preduzeću. Pripadnik muslimanske policije.
Dokaz: svedok 243/95-6 i 344/95-1.

ĆOSIĆ ADEM,
sin Meha, rođen 1970. godine u Idbru, Konjic, gde je i nastanjen. Stražar. Učestvovao je u masovnoj tuči kada su u obilazak došli predstavnici MCK. Hteo je da zakolje GOTOVAC ŠĆEPU neposredno pre nego što je ubijen. Tukao je zatvorenike. Prisustvovao je silovanju svedokinje 221/4-3.
Dokaz: svedok 412/94-15 i KP Nevesinje.

ĆOSIĆ N. ,
Jedan ili više njih iz Idbra. Ubistvo JOVANOVIĆ SIME. 221/94-3/1.
FERID ili FADIL iz Foče, zv. "FOČAK" Svedok 454/95-19 kaže da se preziva DEDIĆ i da je iz Rudog. Pripadnik MUP-a iz Sarajeva. Bio je islednik i prebijao je zatvorenike. Najviše je tukao ĐORĐIĆ RAJKA i Đ. D.

Da nije ubrzo otišao, sve bi pobio kaže jedan svedok. Tukao je i kada je bila masovna tuča prilikom posete MCK-a. Učestvovao u masovnoj tuči 01.12.1992. godine. Tukao je sledeće svedoke: 147/95, dva puta sa DELIĆEM, 221/94-3/1, 221/4-5. Ispitivao je svedoka 488/94-5.
Dokaz. svedok 260/94, 412/94-15, 292/3-95, 488/94-7 i 509/94-5.
"FOČAK". vidi: FERID ili FADIL iz Foče.


IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 40

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 40


HALILHODžIĆ MUSTAFA,
iz Zukića. Ranije je bio milicionar. Bio je školski drug svedoka 221/4-5, koga je saslušavao sa STENEKOM. Pošto je on STENEKU dao njegova dokumenta, koja su bila u kući, svedok to povezuje sa paljenjem njegove i očeve kuće.

HADžIHUSEINOVIĆ RUSMIR, l
ekar, specijalista, urolog, predsednik Opštine Konjic, koji je bio prisutan dolasku i maltretiranju zarobljenih na Igmanu kod Ljute. Određivao je koji povređeni logoraši iz logora će biti smešten u "bolnicu za četnike".
Dokaz: svedok 234/95-3 i 412/94-23.

HEBIBOVIĆ SALKO,
je živeo u Nemačkoj sa roditeljima, ali se pred rat vratio. Izgleda da je i sada tamo. Stražar, 18-19 godina, nižeg rasta, plave kose. Tukao je svedoka 243/95-4. Ubistvo GOTOVAC ŠĆEPA. Iznuđivao je od logoraša novac i oduzimao im zlato i druge vredne predmete.
Dokaz: svedok 147/95, 274/95, 688/94-7, 260/94 i 283/94.

CEROVAC MITHAD,
sused svedoka 488/94-6, bio je prisutan kada je dovedena i tučena grupa sa Ljute. Bio je korektan prema svedoku. Kasnije mu je pomogao oko lečenja i davao mu je hranu.

ČAMAGA ŠEFIK,
je pripadnik muslimanske policije. Ranije je radio sa svedokom 243/95-6 u istom preduzeću. Tukao je grupu koja je došla u logor 27.05.1992. godine. Pripadnik muslimanske policije.

ČAMDžIĆ ZAJKO,
iz Modriče, rođen oko 1965. godine. Plava, skoro žuta kosa, atletski građen, nizak. Tukao je svedoka 488/94-5. Udario ga je sa cevi od puške u rebra i ozbiljno povredio. Tukao je i svedoka 488/94-4. Kada su ih uhvatili da igraju karte, tukao je logoraše, a posebno V. M. Jedan od onih koji je prebijao svedoka 221/4-5 kada su izvedeni iz "22".
Dokaz: svedok 221/94-3, 274/95 i 283/94.

ČUBELA,
vidi NN. br. 53.

DžAJIĆ N., "DžAJA",
iz sela Džajića, bio vozač. Vozio je PAVA MUCIĆA i HAZIMA DELIĆA. Ranije je radio u Vodoprivredi Konjica. Tukao je logoraše prilikom dolaska u logor. Svedok 283/94 kaže da je iz Spiljana i dovodi ga u vezu sa ubistvom ĆEĆEZ ŽELjKA.
Dokaz: svedok 488/94-7 i 221/4-3.

DžUMHUR SADIK,
komšija svedoka 488/94-6. Bio je tu kada je dovedena i tučena grupa sa Ljute.

ŠIPTAR, NN. ,
saizvršilac u ubistvu MRKAJIĆ PERE. Postoji i stražar sa nadimkom "ŠOK", po nacionalnosti je Šiptar, ali nije u pitanju isto lice.
Dokaz: svedok 243/95-4, 260/94 i 260/94.

"ŠOK",
nadimak, po narodnosti Šiptar, stražar. Bio je u JNA. Posle njenog povlačenja, pristupio je muslimanskoj vojsci, isticao u se u tučama i tukao je logoraše za vreme posete MCK-a, kada je bilo masovno prebijanje. Pominje se stražar po nacionalnosti Šiptar, ali to nije isto lice.
Dokaz: svedok 488/94-1, 488/94-1, 283/94, 488/94-7 i 380/94.

ŠPAGO ENID, zv. "KRAVAR",
od oca Hamdije, rođen 1965. godine u Konjicu, živi Konjicu. Pripadnik zloglasne jedinice "Akrepa" Zatvarao je logoraše u šahtove. Isticao se u tučama i tukao je svedoka 221/4-7. Silovao je tetku svedoka G. (kako svedok misli), dok je bila u logoru uČelebićima i Sportskoj hali na Musali u Konjicu.

Kada su izvađeni iz šahtova, svedoka 440/94-1 je polivao vodom da ga osvesti i psovao ga je. Tukao je i maltretirao žene u logoru. Učestvovao je u ubistvu KULjANIN MILORADA. Verovatno je poginuo. Svedok 283/94 kaže da mu je prezime PREVLjAK. Očigledno je da meša dva različita lica.
Dokaz: svedok 221/4-5, 221/94-3/1, 380/94, 689/94, 260/94, 412/94-27 , 221/94-3/1, 148/95 i KP Nevesinje.


IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 566
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KONJIC – LOGOR ČELEBIĆI
Maj – decembar 1992. , Konjic – Logor Čelebići

ZLOČINI, MASAKRI NAD SRBIMA U BiH 1992-1995. ( 065) - 41

KONJIC, ČELEBIĆI LOGOR ZA SRBE – 41


A Z B U Č N I S P I S A K
SRBA KOJI SU BILI ZATVORENU U MUSLIMANSKOM LOGORU U
Č E L E B I Ć I M A

MUŠKARCI

PREZIME, IME, OTAC, GODINA ROĐENJA

- A -

ANTIĆ MILIVOJE 1952.
ANTIĆ MIRKO Anđelko 1934.
ANTIĆ NENAD
ANTIĆ PREDRAG
ANTIĆ RADOSLAV Mirko 1959.
ANTIĆ STEVO Save
ANTIĆ ČEDO Jefta 1931.
AVRAMOVIĆ ZDRAVKO Mitra 1962.
AVRAMOVIĆ ZORAN Draga 1972.
AVRAMOVIĆ JOVAN Šćepana 1962.
AVRAMOVIĆ MILIVOJE Šćepana 1951.
AVRAMOVIĆ ČEDO Ratko 1945.
ARNAUTOVIĆ NIKOLA Vaso 1945.
ARNAUTOVIĆ ALEKSANDAR Nikole

- B -

BABIĆ BRANKO
BABIĆ VELjKO Branko 1952.
BABIĆ MIRKO Božo 1933.
BABIĆ PREDRAG
BABIĆ SLOBODAN Petko 1949.
BENĐO DAMIR
BENĐO DAVOR Mara 1958.
BENĐO DUŠKO Momčilo 1964.
BENĐO MARKO Marko 1951.
BENĐO RADOSLAV Momčilo 1968.
BENĐO RADOVAN Jovo 1951.
BOŽIĆ MIROSLAV Dragoljub 1964.


IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 20 21 23 24 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: Juzne Vesti :: Citati :: Serbia News :: Kuvar :: Tvorac Grada :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.086 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.