Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Žene će biti doživotno plodne  (Pročitano 13869 puta)
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows 7
Browser
Chrome 17.0.963.83
Starenje je prirodan proces... ne treba ga se stideti...
Slažem se. Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.1025.142
mob
HTC One
Ova tema ima problem sa citiranjem.  Smile

Citat
Mislim da sam upravo potvrdila da sa tobom ne vredi razgovarati, tako da izvini sto cu ti sad ili u buducnosti uskracivati odgovor...

A nisam verovala kad su mi ljudi govorili....

Znam, puno je takvih ljudi koji to govore... ali se sve zavrsi na govoru o tome, nikad sa konkretnim odgovorima na postavljena im pitanja... te ih razumem, nije lako.  Smile

Vidis, ti si sada okrenula pricu na neku "tezinu" komunikacije... a sustina se moze svesti na sledece dve stvari:

1) Govoris kako si protiv moralisanja i laznog morala, a onda moralises o sebicnosti zena u kontekstu oplodnja vs. usvajanje

2) Kada sam konkretno naveo da to sto govoris za usvajanje ne stoji, i da nije stvar sebicnosti i samozivosti vec birokratije i raznoraznih papazjanija, elegantno si zaobisla deo gde je bilo za ocekivati da kazes "U pravu si, zaboravila sam taj detalj" te si pobegla od rasprave ovakvim komentarom.

Nikakva frka za uskracivanje odgovora, ali bar da nazovemo stvari pravim imenom.  Smile
« Poslednja izmena: 29. Mar 2012, 23:29:19 od Coolrunner »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 11.0
zene koje se dugo lece od steriliteta uglavnom su vec pokrenule postupak za delimicno ili potpuno usvajanje preko centra za socijalni rad.. samo mi to ne znamo ..

otprilike na jedno dete ceka oko 20 porodica

po sistemu u Srbiji, u nemogucnosti si da izrazis svoje zelje sto se tice zdravstvenog stanja deteta i njegove boje koze.. ako pokrenes ova pitanja na razgovoru u centru za socijalni rad, automatski si proglasen kao nepodoban usvojitelj

prednost uvek imaju mladji parovi sa dobrim primanjima i sto boje resenim stambenim pitanjem (npr ako vas dvoje zivite u stanu u beogradu, a aplicirao je par koji zivi u kuci sa dvoristem iz Nisa, oni ce dobiti dete ako su sva ostala pitanja vec ispunjena)..

to tako ne bi trebalo da bude, svi pricaju kako su uslovi podjednaki za sve parove, ali naravno da nije.. pri tome sve ide preko veze.. ja konkretno znam dva para koji su bebu staru devet meseci dobili preko veze nakon samo osam meseci papirologije, on radi, ona ne radi, on je partijska licnost .. i drugi par isti taj princip. Dok je njena prijateljica sa boljim uslovima takodje aplicirala i nije jos uvek dobila dete..

ljudi o usvajanju ne pricaju, zato je informacija tako malo svuda oko nas.. ali svi koji su u sistemu znaju kakva je to golgota i da usvojiti dete nije ni malo lako  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48696
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Samsung Galaxy S24
Samo će praviti djecu o kojoj niko neće ostati da vodi računa. Da li smo svijesni koliko naši hirove i sulude želje mogu da naprave patnje nedužnima?
« Poslednja izmena: 31. Mar 2012, 23:18:33 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Žene u Srbiji sve kasnije rađaju

Zlatica RADOVIĆ | 09. jun 2012. 20:58    | Komentara: 11
Žene počinju da rađaju na pragu četvrte decenije. Odlaganje materinstva posledica dužeg školovanja i potrage za stalnim poslom, ukazuju demografi

PROSEČNA starost majke pri rođenju prvog deteta je pre deset godina bila 24,9 godina, dok, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prvorotka danas ima oko 27 leta. Granica za rađanje se znatno “podigla”, a za to nisu krive samo žene za koje se obično kaže da ne žele porodicu dok se ne ostvare na poslovnom planu. Veliki udeo, tvrde sociolozi, imaju i poslodavci koji ne žele da za stalno zaposle mlade žene, a ni kategorija novopečenih majki nije im omiljena, jer ih smatraju osobama sa “posebnim potrebama”, koje će zbog bebe stalno ići na bolovanje.

Tu je i država - i dalje nema dovoljno mesta u vrtićima, a malo toga uliva sigurnost da će za dete biti dovoljno mleka i pelena. Na kraju, svoj udeo imaju i muškarci, koji ne žele obaveze i nastoje da produže “momčenje”.

Demograf Goran Penev, iz Instituta društvenih nauka, kaže da odluka o rađanju trenutno, ipak, najviše zavisi od ekonomskih (ne)prilika.

- Produžetak školovanja znatno je doprineo odlaganju sklapanja braka, naročito kad znamo da su sada u Srbiji žene obrazovanije od muškaraca - objašnjava Goran Penev.
- Ako posle toga još godinama čekaju stalno zaposlenje, žive na teret roditelja i nemaju rešeno stambeno pitanje, nemaju ni stimulativnu sredinu da stvaraju porodicu. Žena koja postane majka sa 35 godina sigurno će imati manje dece nego ona koja rodi bebu pre 25. Sve to utiče na opadanje broja novorođene dece. Imamo za trećinu manje beba nego što je potrebno za zamenu generacija svake godine!

TRUDNOĆA POSLOVNI RIZIK
Dragana Ćorić, predstavnica udruženja “Roditelj”, napominje da je trudnoća i vrsta poslovnog rizika. - Žena koja se bavi advokaturom plaši se da će zbog “drugog stanja” i porodiljskog odsustva izgubiti klijente, a neretko se dešava da se u skoro svim profesijama žene posle bolovanja vraćaju na lošije radno mesto i njihovi kvaliteti se nipodaštavaju - podseća Ćorićeva. - Kao što su bile dobri čuvari ognjišta, danas su žene postale najbolji čuvari radnog mesta. Disciplinovanije smo i pouzdanije od muškaraca, čak i na poslovima u vojsci i policiji. Time ništa nismo dobile, jer i dalje imamo manje plate i manje vremena za sebe.
U 2010. godini rođeno je 69.000 mališana, a polovinom prošlog veka na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine rađalo ih se oko 150.000 godišnje, ukazuje Panev.

Prema podacima RZZS, od 2005. do 2010. godine povećao se broj majki koje su dete dobile između 30. i 49. godine života, dok je značajno smanjen broj žena koje su zatrudnele pre ulaska u četvrtu deceniju.

Vesna Vukotić Pavlović, načelnica ginekologije u beogradskom Domu zdravlja “Stari grad”, smatra da je jedan od razloga povećanog broja starijih trudnica - vantelesna oplodnja.

- Ranije je država finansirala samo jedan pokušaj, pa su dozvoljena dva, a sada u Beogradu parovi imaju i treću besplatnu šansu - napominje doktorka. - Ljudi koji žele decu ne prezaju ni da podignu kredit da bi imali potomstvo, tako da sada imam trudnicu koja je iz petog pokušaja ostala u drugom stanju i nosi blizance. Država je ranije dozvoljavala parovima da uđu u ovaj program do 38. godine. Sada je ta granica pomerena za još dve godine, a privatne klinike primaju žene do 47 godina.

Bez obzira na to što je nauka napredovala, dr Vukotić Pavlović upozorava da posle 25. godine ne treba čekati optimalne uslove, jer se tako izgubi orijentacija o vremenu, a zahtevi postanu sve veći i biološki sat otkucava.

- Velika je razlika kada trudnica ima 23 i 33 godine, jer se organizam kroz tu deceniju menja i “slabi”, a potrebno je da bude što vitalniji da bi se rodila zdrava i stabilna beba - tvrdi naša sagovonica. - Krvotok se, na primer, tokom trudnoće za trećinu uvećava, a što je telo zrelije ono teže podnosi te promene. Javljaju se mnoge bolesti kod starijih prvorotki, od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, problema sa štitastom žlezdom do rađanja deteta sa anomalijama ili sa predispozicijama za šećernu bolest još u detinjstvu.

Dragana Ćorić, iz udruženja “Roditelj”, smatra da će se granica rađanja prvog potomka sve više pomerati.
- Žene je njihova emancipacija skupo koštala, jer su zamenjene uloge, pa su sada one glavni pokretači i od njih se očekuje da garantuju finansijsku bezbednost porodice, da dobiju stalan posao i kupe stan - kaže Ćorićeva. - Kasnije, ako se pronađete u poslu, nemate vremena da upoznajete nove ljude i da se upuštate u dublje emotivne veze. Što je veći stepen obrazovanja žene, to je rađanje kasnije. Ako ne postoji podrška roditelja, žene koje se bave specifičnim delatnostima, rade na fakultetu ili u smenama, odlaze na specijalizaciju, negde će ostati uskraćene, jer jureći karijeru ne mogu sve da postignu.

Citat
ŠESTORO PRE TRIDESETE
DRUGA strana medalje majčinstva je da neke žene prvo dete rode i pre punoletstva. U 2010. godini se porodilo čak 4.168 devojaka starosti između 15 i 19 godina. I dok neke žene čekaju da uđu u četvrtu deceniju da bi rodile dete, jedna žena iz Batajnice je pre oko mesec dana sa samo 28 godina već dobila šestu prinovu! Njena priča razlikuje se od ostalih i time što joj je “najmlađa” beba na svet došla u ambulanti, a pomogla joj je ekipa Hitne pomoći.

A savremena žena neće dozvoliti da trpe porodica ni posao. Želi da bude dobra majka, supruga, saradnik i šef.

Dok “surfuju” između šporeta, dečjeg kreveca i kompjutera, mnoge žene za sve krive Klaru Cetkin, simbol ženske emancipacije.

PUTOVANJE NA BAHAME

GORAN Penev napominje da ne moraju uvek samo teški uslovi života da budu “krivci” za kasnije materinstvo.

- Čak i povećanje životnog standarda može da dovede do toga, jer nekad veće mogućnosti stvaraju i veće želje - smatra naš sagovornik. - Ako u tom već zrelom dobu ljudi dobiju šansu za odlazak u inostranstvo, ako mogu sebi da omoguće luksuzno putovanje na Bahame, da kupe najnoviji model “opela” ili neki drugi automobil, oni odlažu “vezivanje” da bi sebi priuštili nešto što im ranije nije bilo dostupno. Tako je bilo u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, ali i kod nas postoji mali procenat takvih ljudi.

ANKETA MEĐU BEOGRADSKIM STUDENTKINjAMA POKAZALA JE DA VEĆINA ŽELI DVOJE ILI TROJE DECE, ALI U “PRAVO VREME”

KOLEVKA KAO PRAVA AVANTURA ZA MLADE

BILJANA Živković iz Beograda ima 24 godine i tek je završila fakultet političkih nauka. Mašta o srećnoj porodici sa troje dece.

- Životni cilj su mi deca i nadam se da ću ga ispuniti u 27. ili 28. godini. U svakom slučaju, pre tridesete. Ali, uslov je da nađem stalan posao i da imam redovne prihode - kaže Biljana. Dečko joj nije problem, ima dužu vezu.

Iz njenog društva još se niko nije venčao. Ili još studiraju, ili su na masteru, ili negde volontiraju čekajući prvu platu.

- Sve moje prijateljice žele brak i bar po dvoje dece, ali se niko ne usuđuje da uđe u tu avanturu dok živi kod roditelja i ne može ni stan da plati - konstatuje Biljana.

Njeni stavovi mahom se poklapaju sa onim što je pokazalo poslednje istraživanje među studentkinjama medicine, farmacije i političkih nauka, koje su, kao deo većeg međunarodnog istraživanja, vodile Mirjana Rašević, direktorka Instituta društvenih nauka, i Katarina Sedlecki, iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”.

Gotovo sve anketirane studentkinje (99 odsto) žele da imaju decu. Najveći broj planira dvoje (45,2 odsto) ili troje (41,5 odsto). Iznenađuje da čak 8,2 odsto anketiranih želi da ima najmanje četvoro dece, a samo 4,2 odsto studentkinja jedno.

- Prosečan željeni broj dece je visok (2,56 dece) i značajno viši od realizovnh 1,56 dece među visokoobrazovanim ženama starim od 40 do 45 godina - kaže Mirjana Rašević.
Na vrhu njihovih lista najbitnijih pretpostavki za roditeljstvo nalaze se “dobro zdravlje” i “želja za detetom”. Slede “finansijska nezavisnost” i “zaposlenje”. Zanimljivo je da je “stabilna partnerska veza” tek na petom mestu.

- Optimalno doba za rađanje prvog deteta za više od dve trećine studentkinja je između 25. i 29. godine starosti. Svaka deseta veruje da je pravo vreme između 30. i 34. godine, a samo 10,7 odsto da je to između 20. i 24. godine - kaže Raševićeva.

Istraživanje je obuhvatilo i stavove studentkinja o kombinovanoj hormonskoj kontracepciji. Opisujući pozitivne karakteristike tableta, one su najčešće navodile da su “bezbedne i delotvorne”, “smanjuju bol tokom menstruacije” i “ublažavaju akne”. Među negativnim stavovima najzastupljeniji su: “imaju mnogo neželjenih efekata”, “neprirodne su” i “mogu dovesti do povećanja težine”.

Stav da su kontraceptivne tablete “bezbedne i delotvorne” prihvatljiv je u značajno većoj meri za studentkinje fakulteta političkih nauka, nego za devojke koje studiraju medicinu i farmaciju. Istovremeno, studentkinje medicine su u većoj meri svesne terapeutskih svojstava, ali i više strahuju da ova kontracepcija može da “ugrozi buduću plodnost” i da “uzrokuje rak”.

(V. C. SPASOJEVIĆ)

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 20.0.1132.47
mob
Apple 15
Napravila aplikaciju za biološki sat kako bi se suočila sa strahom od neplodnosti

I. H.    | 02. 07. 2012. - 16:50h | Foto: Shutterstock    | Komentara: 0
Amerikanka po imenu Mira Kadura osmislila je aplikaciju za biološki sat, koji odbrojava do trenutka kada će žena postati neplodna. Pomoću ove neobične kreacije, Mira je želela da pobedi svoj strah od mogućnosti da nikada neće imati decu.

Kao nagrađivani kreativni direktor za reklamiranje i osoba koja često putuje i ima mnogo prijatelja, moglo bi se reći da Mira Kadura ima razloga za sreću.

Ipak, ono što u poslednje vreme narušava njeno samopouzdanje jeste činjenica da je prešla tridesetu a nema decu.

Kako bi se izborila sa strahom da nikada neće postati majka, Mira je osmislila aplikaciju "The Wonder Clock", koja predstavlja ženin biološki sat.

Na osnovu datuma rođenja koji korisnica unosi, sat obračunava koliko vremena je preostalo do trenutka kada će prestati da bude plodna.

Aplikacija se može koristiti za ajpod i ajfon, a njena cena iznosi 1.99 dolara.

Kako prenosi "Dejli Mejl", autorka je na ovaj način želela da podstakne i druge žene da se suoče sa strahom od neplodnosti.

"Zdravo, moje ime je Mira i ja kucam", predstavlja se autorka neobične aplikacije na sajtu "Thewonderclock.com". U opisu aplikacije navodi se da nije reč o medicinskoj dijagnozi, već o delu konceptualne umetnosti.

Mira je ideju dobila upravo nakon susreta sa jednim lekarom.

- Pitao me je da li planiram da imam decu, a kada sam odgovorila da se nadam tome, savetovao mi je da se uozbiljim. To me je iznenadilo. Tek sam prešla tridesetu, radila sam, putovala i učila, tako da nisam to smatrala problemom - kaže ona.

Većina lekara smatra da biološki sat žene prestaje da kuca oko 44. godine. Ipak, pomenutu aplikaciju ne koriste samo pripadnice nežnijeg pola.

- Sinoć su mi tri muškarca pokazala svoj "Wonder Clock". Mislim da je neplodnost tema koja brine oba pola - objašnjava Mira za "Dejli Mejl".

http://www.thewonderclock.com/

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.