Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Tema za pitanja
o SMF forumu, phpBB2 i phpBB3 forumu, Wordpress i Joomla CMS sistemima!

Za vecinu drugih pitanja nacicete odgovor citajuci Top teme!

Idi dole
Stranice:
1 2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zaštita materijala na sajtu  (Pročitano 16326 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 684
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Pojasni malo...
Ako neko stampa i izda sadrzaj ovog sajta, moze biti tuzen...

Pa da, to je uglavnom to sto sam hteo da pitam ali da li bi ta tuzba imala osnova, odnosno da li ja u potpunosti dobijam parnicu samim pozivanjem na zastitu ovog foruma?

Recimo (jasnije) ja imam licno, svojerucno, unique napisane pesme i price. Ali, ja to ne mogu da objavim dokle se ne posavetujem sa nekim osobama. E sad, recimo, (mada sam poprilicno siguran) da na ovom forumu nadjem takve osobe (ili jednostavno pozelim da cujem misljenje drugih pre nego sto izdam knjigu, pesmu i sl) da li u slucaju da me neko pretekne ja dobijam proces za sigurno jer tvoj forum poseduje zastitu materijala koji je na njemu?

Najpreciznije - Da li postoj mesto na netu gde ja mogu da patentiram svoje radove i da li pruzanjem odredjenih informacija tebi (ime, prezime, ulica, jmbg i sl) mogu zvanicno da zastitim svoje pravo na objavljena dela i da se u slucaju eventualne kradje ja pozovem na to? Smile (ovo drugo vazi ukoliko objavim ovo na tvom sajtu tj. forumu)

Malo smaram al... Smile
Iskreno, ne vidim zbog cega ti je zapelo da se SerbianFighter u tvoje ime tuzaka zbog krsenja tvog kopirajta (a ne njegovog) i nije mi bas najjasnije kako bi se tako nesto uopste izvelo. Ponavljam konstataciju iz moje prethodne replike, onaj cije je pravo prekrseno/ugrozeno je taj koji mora da tuzi prekrsioca tog svog prava...

Ako SerbianFighter:u nisi ustupio kopirajt svog dela niti si mu dao bilo kakvo ekskluzivno pravo koriscenja tvog dela, recimo ekskluzivno pravo koriscenja tog teksta na Internetu, onda SerbianFighter nije ostecena strana u tom sporu i on nema veze sa tim da li je taj tvoj tekst postavljen i na nekom drugom forumu/sajtu sa ili bez tvoje dozvole. Taj tvoj tekst jeste u nekom sirem smislu deo njegovog foruma - ali samo zato sto si se ti kao vlasnik kopirajta saglasio da to postavis na njegovom sajtu...

Medjutim, sve i da mu cisto hipoteticki das takvo jedno ekskluzivno pravo koriscenja teksta na Internetu to ne znaci nuzno da ce on videti neki interes da pretrazuje Internet za neovlascenim kopijama tog tvog teksta niti da ce se tuzakati sa nekim anonimusom zbog tog tvog teksta, jer to ipak podrazumeva da on trosi neko svoje vreme i novac za to, a za tako nesto uvek mora postojati neki jaci interes...

Ako je taj neki anonimus kopirao znacajne delove Burek Foruma u sklopu kojeg bi bio i taj tvoj tekst onda bi tada taj interes nesumnjivo postojao - ali, ako je samo u pitanju jedan jedini tekst koji za njega mozda nema neku vecu vrednosti od bilo koje druge replike na forumu onda je veliko pitanje da li bi u njegovim ocima takva jedna akcija uopste bila opravdana...

Vezano za patentiranje, patentiraju se samo izumi a autorska dela o kojima je ovde rec se samo kopirajtuju - a kopirajt je automatski kao sto je X broj puta na ovoj temi spomenuto. Medjutim, teret dokazivanja autorstva je na tebi, a dokazujes ga tako sto prezentujes datumski overen dokaz o vlasnistvu nad tim delom pre bilo koga drugog i svakako pre prekrsioca tvog kopirajta, a po mogucstvu i kompletan istorijat izrade tog dela (n.pr. za websajt periodicni datumski overeni backup:ovi)...

Neke drzave tipa SAD imaju drzavne kopirajt registre, mnoge to medjutim nemaju ali kao sto sam ranije naveo postoje i privatni/komercijalni kopirajt registri za one koji ne mogu koristiti usluge nekog drzavnog kopirajt registra. Eto, SerbianFighter ti je postavio link za neki domaci kopirajt/patent registar, nisam znao da to i kod nas to ima, ne znam da li je u pitanju drzavna ili nevladina ustanova, ali to nije ni toliko bitno. Registracija nekog dela u takvom jednom registru nema veze sa sticanjem kopirajta (koji se, opet da ponovim stice automatski) ali jeste jedan od nacina dokazivanja kopirajta na sudu jer dokazuje da si bio u posedu tog dela odredjenjog datuma a neki kopirajt registri nude i pravnu pomoc svojim clanovima sto takodje nije za zanemariti...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Prince of Persia - Warrior Within

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 0.9
mob
Samsung Galaxy S Advance
@rade_, hvala na textu i savetima ali nismo se bas najbolje razumeli  Smile

Ne trazim ja od SF-a da mi trazi textove po netu ili da se tuzaka u moje ime (on da tuzi onog ko je to prekopirao/izdao) - to cu ja  Smile

Ja sam, doduse izmedju ostalog, pitao da li mogu da se pozovem na njegovu saglasnost da sam ja prvi okacio text (naravno to se moze dokazati proverom datuma u odnosu na onog koga treba tuziti) i iz razloga da je forum obezbedjen a i nisu to tamo neki textovi, komentari i sl. nego jedinstveni rukopisi.

Pitao sam da ukoliko JA pokrenem tuzbu, da li ON moze stati na moju stranu kao neka vrsta svedoka ili sl. (nisam bas najbolje recit u pravnom smislu)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.22
mob
Apple iPhone 6s
Citat
Ja sam, doduse izmedju ostalog, pitao da li mogu da se pozovem na njegovu saglasnost da sam ja prvi okacio text (naravno to se moze dokazati proverom datuma u odnosu na onog koga treba tuziti) i iz razloga da je forum obezbedjen a i nisu to tamo neki textovi, komentari i sl. nego jedinstveni rukopisi.

Pitao sam da ukoliko JA pokrenem tuzbu, da li ON moze stati na moju stranu kao neka vrsta svedoka ili sl. (nisam bas najbolje recit u pravnom smislu)
Naravno.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 0.9
mob
Samsung Galaxy S Advance
To je uglavnom to sto me je zanimalo. Hvala  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 684
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ideja uopste nije losa, postavis tekst na nekom poznatom web sajtu koji ti tako posluzi kao neka vrsta javnog kopirajt registra, ipak ne zaboravi da iako web sajtovi mogu da posluze u tu svrhu to im ipak nije primarna funkcija za razliku od kopirajt registara.

Da li ces biti u stanju da dokazes vezu izmedju sebe i koriscenog nadimka? Da li ce web sajt i dalje postojati na Internetu kada ti bude zatrebao? Da li ce taj tvoj tekst 'nastradati' prilikom nekog redizajna web sajta? Da li ce i koliko webmaster biti voljan ili uopste u mogucnosti da ti pomaze u procesu dokazivanja? To su neke od stvari koje bi morao imati u vidu...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 117
OS
Windows NT 4.0
Browser
Opera 8.53
ti imas kopirajt samim tim sto si stavio svoje ime ili email adresu na sajt ili u meta tag, mozes da pokusas da prikrijes sadrzaj ali se uvek nadje nacin da se on preuzme tako da moras da nadjes neki drugi nacin.
IP sačuvana
social share
always a gentleman
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 0.9
mob
Samsung Galaxy S Advance
Da li ces biti u stanju da dokazes vezu izmedju sebe i koriscenog nadimka?

Da, slanjem potrebnih podataka vlasniku sajta (webmasteru ili administratoru) JMBG, Ime, Prezime, Ulica i br, Broj telefona i sl.
Proverom (od strane onih kojima je to potrebno) moje mail adrese (ondnosno pristupa istoj - pass) pa i sama sifra naloga na sajtu (jer ko mi je kriv ako izgubim sifru ili je se neko drugi docepa)

Da li ce web sajt i dalje postojati na Internetu kada ti bude zatrebao?

Jbg, to je vec sopstveni rizik, ali i zavisi o kom sajtu se radi. Recimo konkretno burek predstavlja skup online diskusija koji sa ovakvom brzinom porasta korisnika i sve zanimljivijim sadrzajem obecava opstanaki jos dugi niz godina (ipak, ja sam govorio o privremenom zastitu prava - razlicito misljenje i razne kritike do objave knjige)

Da li ce i koliko webmaster biti voljan ili uopste u mogucnosti da ti pomaze u procesu dokazivanja?

Pa svaki svedok koji je pozvan u vezi pokretanja nekog sudskog postupka mora da se odazove (pa makar to lice nemalo nikakve veze sa slucajem, niti sa samim pozivaocem, ono cak ne mora ni da poznaje niti jednu osobu - ali mora da dodje, prisustvuje i da istinit iskaz, pa makar on glasio i "nemam pojma ko su ovi ljudi oko mene ni zasto sam pozvan". Sve troskove prevoza, izgubljenog vremena, mozda cak i stresa nadoknadjuje pozivaoc u vidu novcane naknade)
Ali, da se ne bi zavrsilo na ono mora opet cu navesti burek kao konkretan primer. Naime adminu burek foruma bi samo islo u korist/prilog dokazivanje da je zastita materijala (unique materijala) na njegovom sajtu moguca i da je toliko "cimanje" oko same zastite njegovog sajta uspesno i veoma moguce.

Da li ce taj tvoj tekst 'nastradati' prilikom nekog redizajna web sajta?

To je vec pitanje koje nosi najveci rizik u sebi jer naravno da niko nema obavezu da cuva tvoje podatke a da iz toga nema koristi. Ali opet se pozivam na to da je (bar sto se mene tice) rec o privremenoj stvari. Medjutim, mislim da je i koliko toliko moguce da se nekim dogovorom barem produzi (ako ne i omoguci) opstanak sadrzaja i nakon redizajna sajta

Ako nesto nije jasno u vezi ovoga sto sam postovao, neka se slobodno pita - pojasnicu. Napominjem da se ne razumem u pravno-politicke odnose, pojmove i fraze tako da je sve ovo u stvari izneto moje misljenje.
Sve sto sam konkretno naveo u vezi burek foruma a nije administratoru po volji slobodno neka bude obrisano.

ti imas kopirajt samim tim sto si stavio svoje ime ili email adresu na sajt ili u meta tag, mozes da pokusas da prikrijes sadrzaj ali se uvek nadje nacin da se on preuzme tako da moras da nadjes neki drugi nacin.

Tebe @svetlonosa nisam bash najbolje razumeo ali vidim da je kasno da bi mi ista vise bilo objasnjeno

Sa pogledom u bolje sutra kada vise nece biti plagijata i piraterije (ali kada ce original biti mnogo, mnogo pristupacniji i po pirstupacnijim cenama) Pozdrav  Smile
« Poslednja izmena: 27. Jul 2007, 01:47:39 od Dzobi »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 684
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ponavljam, ideja uopste nije losa, samo sam ti hteo naglasiti koje su moguce mane. Ali, posto si spomenuo rec privremena zastita moram reci da je privremena zastita isto sto i nikakva zastita, ili cak i gore posto ti daje lazan osecaj sigurnosti...

Zamisli da taj tekst postavis na nekom forumu i nadje se neka osoba kome se tekst svidi i koji to postavi recimo na nekoj svojoj stranici. U medjuvremenu padne forum na kojem se tvoj tekst nalazi i taj tvoj tekst ne moze da se povrati. Ti kasnije objavis knjigu sa tim tekstom, slucajno pronadjes tekst na njegovoj stranici i posaljes mu email u kojem ga obavestavas da krsi tvoj kopirajt. On se ne obazire na tu tvoju opomenu i ti ga tuzis. Na sudu on tvrdi da je on autor teksta, prilaze kao dokaz najraniju kopiju te svoje stranice sa pretrazivaca Web Archive. Ti ne mozes da nadjes taj tvoj tekst na Web Archive posto taj pretrazivac ne arhivise sadrzaj mnogih dinamicnih sajtova kakvi su i mnogi forumi. Sud konstatuje da je tuzeni bio u posedu prvog primerka tvog teksta i da je shodno tome on autor teksta. Tuzeni koristi priliku da se docepa nesto para od tvoje knjige i dize protivtuzbu zahtevajuci odstetu od tebe zbog komercijalne zloupotrebe "njegovog" teksta. Mozda ovaj scenario nije toliko verovatan ali sasvim je moguc i ako je nesto veoma vazno onda nista ne treba ostaviti slucaju...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.