IN < - Zdravlje zuba i oralna higijena - >LO
<< < (2/13) > >> :: Odgovori!
Autor: glviki :
Karijes kod beba   

Proces cirkularnog karijesa uvek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale mlečne zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu Prvi, mlečni zubi pojavljuju se u periodu između šestog meseca i godinu dana. To predstavlja veliku radost za roditelje ali ponekad donosi i velike probleme. Naime, kod jednog broja dece do 3 godine (oko 5%) veoma brzo se javlja izuzetno rgresivno oboljenje stručno označeno kao cirkular-ni karijes. Roditelji često i ne primete prve znake - pojavu belih, kredastih mrlja u vratu gornjih sekutića. Te mrlje su znaci progresivnog i uznapredovalog topljenja gledi zuba. Kako ovakva gleđ postaje porozna, u nju se talože pigmentne materije (braonkaste i crne) iz pljuvačke, hrane i bakterija a zatim dolazi dopucanja i pojave rupica (kaviteti). Razaranja se šire kružno oko vrata zuba, pa otuda i naziv "cirkularni karijes". Njegovim napredovanjem u dubinu zuba, razara se zubna kost (dentin). Tada zubi postaju izjedeni, crni, i znatno oslabljeni.

Pod dejstvom sila pucaju i umesto zuba ostaju crni korenovi, a sa ovakvim razaranjem dolazi do otvaranja zubne pulpe i njene infekcije. Kod mlečnih zuba ređe se javlja bol, ali se infekcija dalje širi na viličnu kost u kojoj se stvaraju hronični procesi - granulomi. Tada se najčešće uočava ispupčenje na zubnom mesu iznad zuba (fistule). To su otvori kanala preko kojih se iz procesa u kostima izbacuje gnoj. Kod dece je ovakva reakcija relativno česta jer je kost poraznija i lakše se probija. Ipak, sa padom imuniteta može doći do aktiviranja procesa i pojave velikih otoka praćenih bolom, temperaturom i drugim simptomima.    

Razlika između cirkularnog i mlečnog karijesa
Proces cirkularnog karijesa uvek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu. To je i osnovna specifičnost u odnosu na klasični karijes koji najčešće počinje u jamicama i fisurama griznih površina mlečnih molara. Isto tako napredovanje cirkularnog karijesa može da bude izuzetno brzo i već u roku od nekoliko nedelja od pojave belih mrlja, dolazi do razaranja zuba.

Uzrok cirkulamog karijesa
Bakterije iz roda Streptoccocus mutans su osnovni izazivači razaranja gledi zuba. One se vezuju za površinu zuba i oko sebe stvaraju sluzave omotače - zubni plak. Bakterije u njemu prerađuju šećere neophodne za sopstvenu ishranu, a kao nus product se nagomilavaju organske kiseline koje deluju na površinu gleđi zuba i narušavaju ravnotežu u stvaranju mineralne rešetke. Kao posledica toga minerali se izvlače iz gledi (demineralizacija), ona slabi, gubi providnost (pojava belih mrlja) i na kraju puca.

Sindrom bočice
Do skora se smatralo da je jedini uzrok cirkularnog karijesa često i dugo držanje u ustima bebe bočice sa zašećerenom vodom, čajem, sokom ili mlekom. U engleskoj stručnoj literaturi cirkularni karijes se zbog toga označava kao "sindrom bočice". Nekada je u našim krajevima bio običaj da se dete uspavljuje sa cuclom umočenom u med. Isto tako pojava oboljenja je povezivana i sa zaslađivanjem veštačke hrane za bebe. Smatralo se da bolest počinje na gornjim zubima jer su donji zaštićeni od dcjstva šećera preko jezika koji ih prekriva. Zbog svega toga stroga preporuka je da se detetu radi uspavljivanja ne srne duže vreme ostavljati bočica sa tečnostima u kojima postoje šećeri. Dozvoljeno je da u bočici bude samo čista voda ili nezašećereni čaj. Značajna uloga pljuvačke Ipak, primećeno je da se cirkularni karijes razvija, i kod dece koja se ne dohranjuju, ali se uspavljuju boraveći često i duže vremc na dojci. Nova saznanja o značajnoj ulozi pljvačke u odbrani zuba od razvoja zubnog karijesa u potpunosti su rasvetlila sve enigme i uko razvoja cirkularnog karijesa. Pljuvačka je najvažniji faktor u zaštiti usne duplje i zuba. Ima čitav niz uloga od kojih su najvažnije:

•   mehaničko ispiranje ostataka hrane sa zuba i sluznice
•   razlaganja šećera pomoću enzima koje sadrži
•   prisustvo odbrambenih antitela (posebna grupa označe-kao IgA), kao i drugih odbrambenih mehanizama
•   neutralizacija kiselina
•   remineralizacija površine gledi i dr.

Hrana za bakterije
Svako duže nagomilavanje šećera, bilo da je iz bočice, veštačke hrane, pa i majčinog mleka predstavlja izvor hrane za bakterije na zubima, koje ga i obilato koriste. Ukoliko su roditelji, a posebno majka, nosioci velike koncentracije bakterije Streptoccocus mutans u svojim ustima u periodu nicanja zuba, infekcija u ustima deteta je mnogo jača, a time i šansa da se karijes pre razvije. Gornji sekutići su posebno osetljivi jer je u tom predelu pljuvačka slabije pokretna, a time i njena zaštitna uloga. Usne kod dece nisu u potpunosti zatvorene pa se predeo gornjih zuba brže suši. Beba duže spava, a u tom periodu se pljuvačka slabije luči. Bebe imaju upola manje odbrambenih antitela u pljuvački nego starija deca i odrasli.
 
Bolje sprečiti
Cirkularni karijes je posledica lose brige o decijim zubima i preteranog opterećivanja šećerima a ne samo bočice ili zašećerene cucle.

Kako da ga sprečimo?
Roditelji moraju redovno da peru zube po mogućstvu da eliminišu Streptoccocus mutans iz svojih usta. Takode, moraju redovno bebi da čiste zube pomoću gaze, i to najbolje ujutru, posle jela i pred spavanje. Ako se pojave bele mrlje neophodno je što hitnije otići stomatologu koji će preduzeti efikasne mere da se tako početno oštećena gleđ remineralizuje i da proces više ne napreduje. Naravno odmah se mora započeti sa brisanjem zuba pomoću gaze i to više puta dnevno. Ako se zakasni, i bele mrlje napreduju u defekt na gledi, takav zub se hitno mora restaurirati.
Danas postoje vrlo dobri materijali i bezbolne metode koje će ovakve zube lako i efikasno "popraviti". Ako stomatolog odlaže intervenciju ili tvrdi da se ništa ne može ili ne treba uraditi, treba potražiti drugog. Kod uznapredovalih oštećenja, gde nije moguće ispunima restaurirati zube, oni se mogu očuvati specijalnim fabričkim, metalnim ili polikarbonatnim krunicama.
Jako razoreni zubi, sa zaostalim korenovima, sa procesima u kosti i fistulama, moraju se izvaditi. Nestručno je mišljenje stomatologa koji insistira na njihovom dužem zadržavanju jer takvi zubi izvor infekcije i mogućnosti oštećenja celog organizma.
Ponekad se zakasni sa dolaskom kod stomatologa pa se vadi veliki broj zuba. U tom slučaju se izrađuju protezice za decu. One im pomažu da žvaću, da govore, a svakako imaju i estetski efekat koji je u današnje vreme izuzetno značajan i kod mališana.
Izvor

Autor: glviki :
I deca imaju probleme sa desnima   
Svako krvarenje iz desni predstavlja upozorenje da nešto nije u redu sa oralnom higijenom. Potrebno je poboljsti tehniku pranja, promeniti četkicu ili redovnije koristiti zubni konac, jer će se na taj način sprečiti širenje hroničnih infekcija i razvoj parodontopatija.
Desni, ili kako se stručno nazivaju gingival, predstavljaju meka tkiva koja okružuju zube i prekrivaju vilične grebenove. Pored tog vidljivog dela. desnima se nazivaju i meka tkiva koja vezuju koren zuba za viličnu kost. To je veoma složeni mehanizam sastavljen od vezivnih vlakana, specijalnih makromolekula. krvnih sudova i nervnih vlakana. On obezbeduje fine mikrokretnje zuba i odupire se ogromnim silama koje se razvijaju tokom žvakanja.
Sve počinje sa zapaljenjima desni Oboljenja desni (parodontopatije) su, uz zubni kvar, najrasprostranjenija oboljenja čovečanstva i česti uzrok gubitka zuba u srednjim i starijim godinama. Počinju u pubertetu, ali se njihove posledice uočavaju posle 30 godine. Zapaljcnje se sa desni širi na potporni aparat zuba i uzrokuje njegov gibitak i gubitak vilične kosti. Zapaljenje desni se javlja od najranijeg uzrasta. Kako je gingiva a dobro prokrvljena, različiti uzroci mogu da dovedu do zapaljenskih promena. To su virusne infekcije, povrede i si, kada je zapaljenje desni prateća pojava opšteg oboljenja. Pored krvarenja iz desni i otoka, može da se javi bol, kao i različite ranice.

Pokazatelj higijene zuba
Često se zapaljenje desni javlja kao posledica loše higijene usta i zuba. Osnovni uzročnik su bakterije nagomilane u zubnom plaku. Te bakterije, pored stvaranja kiselina koje izazivaju karijes zuba, proizvode različite toksine, enzime i druge biološki aktivne sup-stance koje deluju na desni i izazivaju zapaljenje. Osnovni znak je krvarenje pri pranju zuba ili dodiru sa čačkalicom ili zubnim koncem. To je važno upozorenje da ne peremo pravilno zube i da postoji velika opasnost da se razvije zubni kvar. Od posebnog je značaja proveravati da li postoji krvarenje iz desni između zuba, jer se ti predeli ne mogu čistiti četkicom. Krvarenje je upozorenje U pubertetu kod dece dolazi do hormonalnih promena koje utiču na propustljivost krvnih sudova, pa su tada desni osetljivije na bakterijske produkte.
Usled toga može da se javi tzv. pubertetski gingivitis, čiji su isključivi uzročnik bakterije iz zubnog plaka. Sa poboljšanom higijenom, on se povlači. Važno je napomenuti da se zapaljenje desni razvija već posle nekoliko dana slabe higijene pojedinih zubnih površina. Da bi se ono u potpunosti uklonilo potrebno je i više nedelja. U slučaju da i pored preduzetih mera za poboljšanje higijene usta i zuba, desni i dalje krvare, neophodno je da se izvrši stomatološki pregled i utvrdi pravi uzrok ove pojave.
Izvor

Autor: glviki :
Povrede zuba  

Povrede zuba se najčešće dešavaju u igri, u sportskim aktivnostima, ali i za vreme tuče i različitih nezgoda.
Manja deca najčešće povređuju zube kad počnu da i prave prve korake pa padaju na različite delove nameštaja. Tome posebno pogoduje ako su prednji gornji zubi izbačeni jer u tom slučaju gornja usna ne može dobro da ih zaštiti. Ove povrede mogu da budu kombinovane sa rasekotinama i nagnječenjima usana i drugih mekih tkiva, tako da cela situacija može da izgleda veoma dramatično, sa velikim otocima i podlivima kao i krvarenjem. Ali, ma koliko to izgledalo zabrinjavajuće, mališani se uglavnom lako i brzo oporavljaju, pa roditelji ne treba zbog toga previše da brinu. Svakako, pre bilo kakve intervencije na zubima, neophodno je isključiti povrede glave, vilica i mozga (potres i si.)
Kod povreda zuba razlikujemo nagnječenja (kontuzije), pomeranje zuba iz čašice (luksacije), prelome i kombinovane povrede.

Nagnječenja:
Nastaju prilikom udara koji ne izaziva pomeranje zuba. Ipak, to može da bude ozbiljna povreda, jer udarac može da prekine dotok krvi i dovede do izumiranja zubne srži (pulpa, zubni nerv). Obično je nagnječen zub osetljiv, ponekad i blago rasklaćen nekoliko dana, ali se to brzo smiruje. Posle nekoliko meseci može da se primeti kako zub tamni, što je znak da je nastupila nekroza (gangrena zuba). I bez tamnjenja, zub može da postane osetljiv zbog zapaljenskog procesa na vrhu korena (granulom).
Najteža komplikacija se javlja kada okolno tkivo ne prepoznaje zub kao svoj i počinje da ga nagriza, što može da dovede do gubitka korena, a time i zuba. Zbog toga je važno da se posle svakog jakog udara povremeno kontroliše stanje zuba i da se posle mesec-dva uradi rendgenski snimak. Na taj način će se na vreme otkriti razvoj komplikacija, a vađenjem zubne pulpe i daljim lečenjem kanala korena, zub se može spasiti.

Pomeranje zuba:
Zub iz čašice može da se pomeri u različitim pravcima: prema usnama, prema jeziku, utisnuti u čašicu, ili delom izvući iz nje. U svakom slučaju, neophodno je da se roditelji što pre obrate stomatologu koji će proceniti način na koji će vratiti zub u normalni položaj. Najčešće je potrebno da se izvrši privremena imobilizacija i fiksiranje pomoću specijalnih žičica i smola (splint), koje se nose nekoliko nedelja dok se zub ne učvrsti. Zubi se dalje redovno kontrolišu kako bi se kod moguće pojave komplikacija (slične kao kod nagnječenja) na vreme i pravilno reagovalo. Ukoliko se zakasni sa dolaskom i zub se fiksira u pomerenom položaju, često je neophodno primenjivati ortodontske aparate (protezice), kako bi se zubi postepeno vraćali u prvobitni položaj. U ovakvim slučajevima komplikacije su mnogo češće. Kad je reč o značajnijem pome-ranju mlečnih zuba, posebno posle treće godine, oni se najčešće moraju vaditi.

Vraćanje zuba na mesto:
Posebno komplikovana povreda je kada je zub potpuno izbačen iz svoje čašice. U takvim slučajevima je veoma važno da se odmah pronađe i stavi u vlažnu maramicu, posudu sa fiziološkim rastvorom, ili mlekom na temperaturi tela.
Često se dešavaju u sportu i svakodnevnom životu, a gotovo se nikada ne mogu sprečiti. Svako ko se bavi sportom u kome ima kontakta među učesnicima trebalo bi da koristi štitnik za zube. Štitnici su preporučljivi i pri aktivnostima u kojima su mogući padovi. Hitan odlazak u stomatološku ordinaciju Dent Vaf može Vas poštedeti bolova i spasiti Vam izbijeni zub. U slučaju da vam je zub izbijen, isperite ga dobro mlazom vode, stavite ga u mleko ili vodu i hitno posetite zubara.

Ispravljane krivo postavljenih zuba   

Uslovi za formiranje nepravilnog zagrižaja stvaraju se u najranijem periodu života. Međutim postoje i patološki nasledni faktori, koji su inače dominantni u razvitku u ljudskom organizmu, pa i organa za žvakanje Za pravilno funkcionisanje zuba neophodan je njihov usklađeni položaj u zubnom nizu kao i pravilni odnosi između obe vilice. Na taj način se obezbeđuje najpovoljnije razlaganje sila oslobođenih pri žvakanju i podnošljivo opterećenje zuba i zglobova. U suprotnom dolazi do preopterećenja viličnog zgloba i pojedinih zuba i njihovog bržeg propadanja zbog razvoja parodontalnih oboljenja (parodontopatije, parodontoza). Nepravilni položaj zuba isto tako omogućava zadržavanje ostataka hrane i bakterija čime se podstiče stvaranje zubnog plaka i njegov uticaj na razvoj karijesa i parodontopatija. Tek na trećem mestu po značaju su estetski nedostatci, mada su oni gotovo isključivi razlog dolaska pacijenata kod lekara.

Ublažavanje naslednih faktora
Uslovi za formiranje nepravilnog zagrižaja stvaraju se u najranijem periodu života. Normalna funkcija ishrane, gutanja, disanja, a kasnije i govora, odgovarajući položaj glave u toku sna, osnovni su preduslovi za pravilan razvitak vilica i postavu zuba već u periodu neposredno posle rođenja. Međutim postoje i patološki nasledni faktori, koji su inače dominantni u razvitku svakog organa u ljudskom organizmu, pa i organa za žvakanje. Prema tome, u prvim godinama života je veoma značajno stvoriti u usnoj šupljini uslove za pravilno nicanje i postavu prvih mlečnih zuba. To pre svega znači obezbeđivanje usklađene i uravnotežene funkcije brojnih mišića koji učestvuju u aktu žvakanja i gutanja, govora i si. A to je najbolji način da se onemogući formiranje nepravilnog zubnog niza i zagrižaja i da se ublaže potencijalno nasledno uslovljene nepravilnosti u zubnom nizu. Mere za očuvanje zuba Sledeća značajna stavka u očuvanju pravilnog zubnog niza i zagrižaja je briga o zdravlju mlečnih zuba. Najveći broj ortodontskih nepravilnosti u našim uslovima javlja se kao posledica preranog gubitka ili ošećenja mlečnih zuba. Doslednim sprovođenjem danas pristupačnih i moćnih preventivnih mera moguće je očuvati zdravim mlečne zube, a u slučaju neophodnosti njihovog vađenja potrebno je uraditi odgovarajuće čuvare prostora.

Smena zuba otkriva nepravilnosti
U periodu smene zuba pojedine nepravilnosti u međuzubnom ili međuviličnom odnosu (ortodontske nepravilnosti), bilo da su nastale kao posledica neusklađene funkcije ili su nasledne, postaju vidljive. Ovo je istovremeno najpovoljniji period da se započne sa lečenjem ortodontskih nepravilnosti. Koštano tkivo vilice se tada nalazi u intenzivnom razvoju i potrebno je znatno manje truda da se zubi u toku nicanja usmeravaju u pravilnom smeru nego što bi trebalo da se oni koji su već nepravilno postavljeni pomeraju na mesto koje im je prirodom predodređeno u zubnom nizu. Započinjanjem terapije u ovom periodu često je moguće (ali ne uvek) izbeći vađenje zdravih stalnih zuba kako bi mogli svi zubi da se smeste u pravilan i funkcionalni niz.

Nikad nije kasno za protezu
Sa lečenjem ortodontskih nepravilnosti može se započeti u bilo kom uzrastu. Danas se ortodontski aparati izrađuju i osobama u poodmaklim godinama života radi ispravljanja njihovih zuba pre izrade proteza i mostova, jer se time obezbeđuje najbolje opterećenjem samim tim duži vek proteze. Naravno u svakom periodu neophodna je maksimalna saradnja stomatologa i pacijenta (posebno roditelja). Izrađene ortodontske aparate dete mora da nosi što je duže moguće u toku dana (optimalno je za vreme spavanja i dok god je u kući). Tokom nošenja ortodontskih aparata neophodno je pojačati higijenu zuba i ispiranje usta rastvorima fluorida (kod nas Fluorogal) zbog mogućnosti razvoja karijesa i zapaljenja desni.

Fiksne proteze
U današnje vreme komercijalizacije često se nameću rešenja koja su daleko skuplja, a nisu neophodna. Tako se poslednjih godina i kod nas sve više preporučuju isključivo fiksni ortodontski aparati. Oni su u svakom slučaju efikasni, prednost im je što dete mora da ih nosi jer se ne skidaju, ali je ovakav tretman često i pet puta skuplji od klasičnog sa mobilnim protezama. Postoji mali broj i to najčešće veoma teških nepravilnosti koje zahtevaju isključivo fiksne aparate. Najveći broj može da se resi sa mobilnim, i nije loše poštovati uobičajeno pravilo sa zapada da se pre odluke o načinu lečenja poslušaju tri saveta.
Autor: glviki :
Šta to zube "kvari" 

Sokovi, gazirana pića, sladoledi, voće - u letnjem periodu se konzumiraju u velikim količinama. Ova osveženja mogu biti veoma štetna za zube i usnu duplju Gazirana pića, koja se preko leta konzumiraju u velikim količinama, nemaju veliku hranljivu vrednost i mogu biti štetna i za zube, ali i sluznicu u celom digestivnom traktu. Ipak, mnogi roditelji leti prosto "nalivaju" decu sokovima, zaslađenim limunadama, a često se tu nađu i gazirani sokovi. Pošto su veoma bogati šećerima idealna su hrana za bakterije, izazivače zubnog kvara.

Kako se zubi kvare?
Mikroorganizmi, koji se nalaze u naslagama na površini zuba (zubni plak), prerađuju šećere koje unosimo napicima i tako stvaraju velike količine kiselina. Zbog toga gleđ vremenom postaje porozna, što dovodi do pucanja površine zuba i stvaranja rupica, tzv. kaviteta. Ukoliko šećeri ostaju duže na površini zuba, stvara se veća količina kiselina pa može doći do erozije gleđi i nastanka karijesa. To se može sprečiti ukoliko se ograniči unos gaziranih napitaka, voćnih sokova, na najviše 4-5 čaša dnevno. Takođe, redovna i pravilna higijena zuba i usta je dobra preventiva od stvaranja karijesa.
Pasta za zube treba da bude kvalitetna i da sadrži fluor. Fluor podstiče ugradnju kalcijuma i fosfora u kristale na površini gleđi i sprečava njeno topljenje pod dejstvom kiselina. Zato je neophodno da fluoridi (soli flu-ora) uvek budu prisutni na površini zuba.

Sladoled nepravedno optužen
Sladoled je omiljena dečja poslastica tokom ćele godine, ali se, naravno, mnogo više konzumira leti. Iako je sladak i hladan poslednja istraživanja pokazuju da ovaj slatkiš i nije toliko štetan koliko će optužuje. Naime, da bi se karijes razvijao neophodno je da se hrana bogata šećerima što duže zadržava na površini zuba. Ali, pljuvačka lako ispira sladoled, tako da on manje izaziva karijes nego običan hleb, ili lepljiva bombona. Naravno, to ne znači da treba da se unosi neprekidno, jer će u suprotnom imati isto nepovoljno dejstvo kao i sokovi.

U zdravom telu zdravi zubi
Naučite svoje dete da vodi računa o zdravlju zuba tako što ćete se zajedno pridržavati predloženih saveta. Ne zaboravite da ste vi svom detetu uzor, pa ako ne želite da ono pije koka kolu, nemojte je piti ni vi, bar ne pred njim! Snažan odbrambeni sistem organizma je osnova za zdrave zube, a glavni faktori se nalaze u pljuvački.
Svaki poremećaj, iscrpljenost, dehidriranost ili jaki fizički i psihički stres umanjuju odbrambene reakcijei olakšavaju infekciju sluznice i zuba.
Autor: glviki :
Prvi zubići   
Pojava prvih mlečnih zuba predstavlja veliku radost u porodici, ali i novu obavezu za roditelje. Kada početi sa pranjem zubića, čime je najbolje održavati higijenu usta, kako odabrati najbolju pastu za zube, samo su neka od pitanja koja će vas mučiti kada se zabele zubići u ustima vašeg mališana Najčešće su donji sekutići prvi zubi koje će dobiti vaše dete. Zatim će se pojaviti gornji sekutići, pa onda ostali, mada redosled nije precizan. Prosečan period kada se pojavljuju prvi zubi je oko 9 meseci, mada su sve varijacije od 4. meseca do godinu dana prihvatljive i ne bi trebalo da izazivaju bilo kakvu zabrinutost. Nicanje kompletnog mlečnog zubnog niza trebalo bi da se završi do 30. meseca.

Šta su to neonatalni zubi?
Ukoliko se zubi pojave pre 4. meseca smatra se daje malo preuranjeno, ali opet ne predstavlja razlog za zabrinutost. U ovakvim slučajevima je potrebno da stomatolog pogleda dete, jer se nekada radi o mineralizovanim tvorevinama koje liče na zube. One se stručno nazivaju neonatalni zubi i mogu da se pojave i u prvim nedeljama po rođenju bebe. Njihovo prerano nicanje ili pojava može da predstavlja smetnju kod dojenja jer povređuju bradavicu, a ukoliko su vrlo labavi (jer nemaju korena), potrebno ih je ukloniti da ne bi eventualno došlo do ispadanja i udisanja.

Kad zubić kasni?
Ako zubi ne izađu posle 12 meseci, to se smatra zakasne-lom dentici-jom i potrebno je da se konsultuje dečji stomatolog koji će odrediti način daljeg praćenja deteta. U pitanju može da bude nedostatak zuba (anodoncija ili hipodoncija), ili postojanje smetnji na putu nicanja. U slučaju ranijeg ili zakasnelog nicanja prvih zuba treba očekivati isto i kod smene sa stalnim zubima.

Šta je zubni plak?
Osnovni uzročnik oboljenja zuba i desni je zubni (dentalni) plak. Radi se o nevidljivoj opni koja prekriva površinu gleđi. Prvo se stvara jedan proteinski film usled taloženja be-lančevina iz pljuvačke. On ima zaštitnu ulogu jer se preko njega obezbe-djuje razmena minerala izmedju usne duplje i površine zuba. Minerali, prvenstveno kalcijum i fosfati, se neprekidno talože i razlazu sa površine gleđi. Ovi procesi se nazivaju remineralizacija i demineralizacija i nalaze se u ravnoteži koja čuva celovitost površine gleđi.

Zašto se zubi kvare?
Odmah po nicanju, mlečni zubi mogu da se pokvare. Bakterije koje izazivaju karijes (kariogene bakterije) se prenose sa roditelja na dete. Pošto je majka najviše u kontaktu sa mališanom, najvažnije je da ona ima zdrave zube i da redovno održava njihovu. Vrste četkica za pranje zuba Prema čvrstini vlakana četkice se dele na čvrste (hard), srednje čvrste (medium), meke (soft) i ultra meke (ultra soft). Čvrste se više ne preporučuju ni za jedan uzrast. Tendencija je da se koriste soft i ultra soft četkice. Dečje četkice mogu da budu i srednje čvrstine. Osnovna odlika kvaliteta je dužina vremena u kome su vlakna neoštećena i ne počinju da ispadaju ili se razmiču. Veću sigurnost i kvalitet garantuju četkice poznatijih svetskih proizvođača, pogotovo ako imaju atest Američkog stomatološkog udruženja (ADA). Bez obzira na vrstu četkice maksimalni vek korišćenja je do tri meseca, posle čega one postaju neefikasne i mogu da oštećuju desni i zube.

Stalni zubi   
Prvi stalni zubi se pojavljuju oko šeste godine i to su ili donji sekutići, ili prvi stalni molari (kutnjaci). Zatim se pojavljuju gornji sekutići, i u 8. godini premolari. Drugi stalni molar i očnjaci su poslednji zubi koji niču oko 11. i 12. godine. Umnjaci se javljaju posle 16. godine i često nedostaju ili ostaju blokirani u vilicama što se naziva impakcija. Prisustvo mlečnih zuba je važno da bi se stvorio prostor za smeštanje stalnih. Rani gubitak mlečnih zuba može dovesti do sužavanja prostora i blokiranja nicanja drugog premolara ili gornjih očnjaka. Naravno ovakvi poremećaji u postavljanju zuba nisu razlog da se čuvaju oboleli korenovi ili mlečni zubi sa izumrlom zubnom pulpom (često se u narodu naziva zubni živac) jer je veća šteta po opšte zdravlje, a oštećeni zubi najčešće nisu u stanju da čuvaju prostor. U takvim slučajevima se izrađuju posebne protezice (čuvari prostora) kojima se uspešno čuva prostor i podstiče razvoj vilica. Postoje i drugi poremećaji u periodu smene mlečnih zuba. Sve što je sumnjivo zahteva intervenciju stomatologa. Najbolji način da se anomalije na vreme primete su redovni kontrolni pregledi. Oni bi trebalo da budu najmanje na šest meseci, a idealno - na osnovu prethodno određenog rizika deteta prema zubnom kvaru.

> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana
<< Prethodna strana