Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 06:00:08
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zbog čega neki ljudi uvek kasne?  (Pročitano 9502 puta)
01. Avg 2011, 15:57:10
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
Browser
Opera 11.50
Sigurno znate dosta takvih ljudi. Oni koji nikada nigde ne stižu na vreme. Možda čak možete priznati da i vi pripadate toj grupi. Naravno, svakome se desi da ponekad malo zakasni, ali ovde govorimo o onim ljudima koji se uvek pojavljuju onda kad je događaj već počeo ili sat vremena nakon dogovorenog vremena susreta. Prosto ne uspevaju da napuste kuću dok ne prođe vreme u koje se očekuje da su već na putu.

Nazvati ih „bezobzirnim“, verovatno bi bilo korektno, bar što se tiče opisa ponašanja; ali to nije objašnjenje. Hronično kašnjenje možemo opisati na dva načina. Prvo bi bilo neka karakteristična crta ličnosti kojom bi se bilo zanimljivo pozabaviti na psihoterapiji, nešto „sočno“ što ukazuje da ovaj fenomen ispunjava neku svrhu, bar nesvesno.

Naime, možda uživaju u pažnji koju dobijaju prilikom objašnjavanja šta ih je to ovog puta zadržalo (što izaziva simpatiju ili osmehe sa druge strane- bar od onih koji još uvek ne znaju da ih svaki put nešto navodno zadrži), a možda osećaju krivicu iz drugih razloga, pa im kašnjenje daje priliku da se izvine i zatraže oproštaj. Možda su jednostavno neosetljivi na efekat koje njihovo kašnjenje ima na druge, simptom neke egocentričnosti; stavljaju svoje potrebe i želje ispred drugih, i ne mogu da se stave na mesto drugoga, što bi možda bio preduslov da se potrude da stignu na vreme.

Ova objašnjenja se nikako ne odnose na one koji zaista osećaju neprijatnost zbog svog konstantnog kašnjenja. Teško da iz ovog ponašanja dobijaju neku korist ako recimo propuste avion ili ne stignu na događaj kojem su zaista želeli da prisustvuju. U ovom slučaju bi adekvatnije bilo drugo objašnjenje- nedostatak onoga što bi se moglo nazvati izvršno funkcionisanje.

Pokušajte da okrene pitanje: Kako se ostali ljudi obično ponašaju kada treba negde da stignu na vreme? Koje korake preduzimaju kako ne bi zakasnili? Pod jedan, često gledaju na sat, proveravaju vreme, posebno kada znaju da se dogovoreni momenat približava. Vrše procenu vremena koje im je potrebno da stignu do tamo u odnosu na vreme kada će morati da budu na određenom mestu. Razmisle koliko im je vremena potrebno da završe ono što trenutno rade i spreme se za ono što treba sledeće da urade. U skladu sa tim, prilagode svoje ponašanje, i kažu sebi: „Planirao sam da uradim X, ali mislim da neću imati vremena. Nije mi važno da to uradim u ovom trenutku, pa ću ostaviti za kasnije.“ Ili: „Mislim da mogu da nastavim sa ovim, ali ću morati da pojačam tempo s obzirom da za pola sata treba da krenem.“

Čini se da oni koji hronično kasne, ovakve stvari ne rade. Moguće je da imaju tendenciju da se izgube i prepuste onome što trenutno rade, i ne shvate koliko je sati dok nije prekasno.

Možda je to neka vrsta inercije: Znaju koliko je sati, ali jednostavno ne prestanu sa trenutnim poslom bez obzira na to što im sat govori (da li neće ili ne mogu da prestanu? Teško je reći da li je u pitanju svestan izbor i da li su zaista odgovorni). Nedostaje im samodisciplina. Idu putem manjeg otpora, čiji je rezultat da uvek kasne gde god treba da idu.

Sledeći korak bi bio da se shvati kom pojedincu koje objašnjenje bolje odgovara. Iako sigurno postoji još različitih objašnjenja koje nismo pomenuli. Treba obratiti pažnju i na druge šablone ponašanja u njihovom životu. Ukoliko neko kasni jer je ravnodušan prema efektu koji taj čin ima na druge, sigurno deluje sebično i u nekim drugim prilikama. Osoba koja se oseća loše zbog kašnjenja, ali jednostavno ne može da uspostavi samokontrolu ponašanja, ima problem sa samokontrolom i u drugim situacijama- na primer, štedljivosti novca ili kontrolisanju ishrane.

I naravno, ne zaboravimo kašnjenje kao vid pasivno agresivnog ponašanja, ali to ćemo ostaviti za neku narednu priču.

Izvor

_____________________________________________________________________________________-

Ja neki put radim nesto drugo pa "zaboravim" na vreme, ali retko se desi da kasnim kada bas nesto zakazem.  Smile

Daklem, zasto neki ljudi uvek kasne? Jel to obrazac pa rade to "namerno" ili se jednostavno desi pa se osecaju "krivim" zbog toga?
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.122
mob
Nokia krntija
Citirao bih ovom prigodom Džulijana Barnsa... Tačnost je vrlina onih koji se dosađuju.

IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
cesto kasnim, ali malo ... 5-10 minuta ...

razlog - neorgnizovanost i beskrajan smisao za humor Univerzuma  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Gusarska posla...

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3647
Zastava The Golden Age of Piracy
OS
Windows 7
Browser
Chrome 12.0.742.122
mob
Samsung Galaxy S III
bezobzirnost, nevaspitanost, egocentricnost, sebicnost, samozivost, bezbriznost, flegmaticnost, nespretnost, neorganizovanost, bestidnost, beskrupuloznost, nekulturnost ... itd itd itd 

ili

ozbiljan mentalni poremecaj
« Poslednja izmena: 01. Avg 2011, 16:35:43 od Black_Pirate »
IP sačuvana
social share
Above _ Beyond - Sun In Your Eyes (chillout video) .mp3
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 5.0
Ne volim da kasnim i trudim se da to ne radim, ali ponekad okolnosti nalažu da mora biti drugačije.
Retko kad kasnim duže od 10-ak minuta, a i kad se to desi, uvek javim da ću kasniti i napišem kad da me se otprilike očekuje. Drugi retko kad kasne kad se nalazim sa njima, što je dobro jer je konstantno kašnjenje za mene znak nepoštovanje mog vremena.
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Uglavnom gledam da sam tačna u razumnim okvirima. Sa momcima sam uvek imala dogovor da dođu par minuta ranije ako se negde srećemo da ja ne bi čekala. Sačekaću nekog ko kasni razumno do 15 minuta. Ako ima neki ozbiljan razlog sačekaću koliko treba. Ali ako me neko samo "postavlja na mesto" svojim kašnjenjem nema šanse da ga čekam. Možda mu javim u kojoj ću kafani biti pa nek dođe kad može, a možda samo otkažem sastanak.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.61
mob
Nokia 
kasnim..stalno kasnim  Smile
više nemam ni obraza da se pravdam,samo kažem-ne znam kako da ti objasnim,ali...stvarno sam željela da krenem na vrijeme  Smile

nije lijepo i ni sama ne volim kašnjenje,ali jbg,tako ispadne. i žao mi je što me čekaju,što uvijek toliko jurim da mislim da će mi duša ispasti...
kažu da je uzrok tome i problem sa odjećom,to što ne umijemo brzo da isplaniramo pa se 5 minuta pretvori u pola sata,pola sataa u sat i po...
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia N97
Uvek kažem sebi ... još samo jedna tekma na PES-u i onda odigram tri ... i jebu ga. Dakle, ljudi iz Konamija su krivi.  Smile
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

I Templari c'entrano sempre.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 32002
Zastava Младеновац
OS
Windows 7
Browser
Chrome 12.0.742.122
Uvek čekam poslednji sekund da bih krenuo negde... ali uvek... ni sekund ranije nigde ne krećem... u školu sam uvek kasnio... iako mi je bila na 5 minuta...

A kad ne želim da zakasnim, obično dođem sat vremena ranije Smile
IP sačuvana
social share
Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

☐ worth ☑ not worth

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 23430
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Tel.Me Your.Number
- Zbog čega neki ljudi uvek kasne?

- Zato što nemaju osećaj o prolaznosti vremena.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 06:00:08
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.