Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 21:40:54
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zbog čega deca kradu?  (Pročitano 2828 puta)
13. Apr 2007, 10:05:13
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Apple iPhone 6s
Zbog čega deca kradu?
Autor: CDC/JS | 12.04.2007 - 10:30

Nije nimalo prijatno kad saznate da je vaše dete nešto ukralo. Briga roditelja je sasvim razumljiva jer se plaše za budućnost dece pošto ih odmah vide kao kriminalce. Stručnjaci ipak poručuju da nipošto ne treba paničiti jer problem može da se reši. A da bi u tome uspeli, roditelji pre svega moraju da otkriju zašto njihovo dete krade, a zatim da pokušaju da sa njim uspostave odnos poverenja i bliskosti da bi mu ukazali na grešku.
Stručnjaci naglašavaju da svi roditelji treba da znaju da su u svakoj starosnoj grupi uzroci takvog ponašanja različiti.
Krađa u predškolskom uzratu ima specifične karakteristike i to nije krađa u pravom smislu reči. Među razloge koji teraju dete predškolskog uzrasta da krade, psiholozi ubrajaju sledeće:
Jaka želja da se nešto poseduje (najčešće igračka) koju mališan ne može da savlada. Dete vidi novu igračku kod vršnjaka i pošto o takvoj istoj već dugo mašta, ne može da joj odoli i, kad niko ne gleda, hitro je uzima i nosi kući. Uzrok takvog postupka se krije u svesti deteta tog uzrasta: za njega su pojmovi „moje“, „tvoje“, „tuđe“ apstraktni. Recimo, dvogodišnjak ili trogodišnjak još nije u stanju da shvati šta je to svojina i zato je ubeđen da sve na svetu pripada njemu, pa se zato ne usteže da u gostima ili parku prisvoji sve što mu se sviđa. Naravno, takvog mališana nećemo nazvati lopovom, već ćemo mu strpljivo objasniti da je igračka tuđa i da zato ne sme da je nosi kući. Roditelji će u tom uzrastu svom mezimcu više puta morati da skrenu pažnju na tu životnu činjenicu.
Želja da bližnjima (najčešće roditeljima) nešto pokloni. Taj uzrok je takođe povezan s neshvatanjem da krađa predstavlja nešto nedozvoljeno. Dete želi da obraduje mamu i ne shvata da u tome ima nešto loše.
Želja da na sebe skrene pažnja vršnjaka kao vlasnik neke posebne stvari.
Želja da kazni druga ili mu se zbog nečega osveti.
Sa šest-sedam godina detetu je već stalo da se izbori za svoj položaj u društvu vršnjaka i svesno nastoji da postigne željeni cilj, često pri tom ne birajući sredstva. Dešava mu se da je taj cilj, radi koga dete krade, toliko važan da potiskuje strah od kazne. Na primer, dete krade da privuče pažnju drugova: ne može da se uklopi u društvo u vrtiću, školi ili dvorištu, pa uzima od roditelja novac da bi kupio, recimo, slatkiše i počastio drugare. Tako skreće na sebe pažnju i stiče njihovu zahvalnost, do čega mu je toliko stalo. U takvom slučaju roditelji moraju da se pozabave uzrokom - a ovde je uzrok nizak stepen samopoštovanja i uverenje mališana da će ga vršnjaci ceniti samo ako nešto ima. Dakle, s detetom treba porazgovarati o prijateljstvu i objasniti mu kako da se upozna s novim drugovima i kako da ih zainteresuje.
Što je dete starije, to je problem krađe složeniji. Ono što je u ranom detinjstvu bila greška ili slučajna epizoda, kod tinejdžera je svestan korak ili, još gore, štetna navika. Ipak, ne treba zaboravljati da dečak ili devojčica sa 13 godina još uvek nisu svršeni ljudi i pre nego što osudite vaše dete, pokušajte da shvatite njegove motive.
Svršen čin još uvek nije krivica. Neretko se dešava da je adolescent silom ili lukavstvom uvučen u začarani krug. Roditelji treba da znaju da su među tinejdžerima česte takozvane krade prestiža, da bi se zadržao status u grupi i da bi dete ostalo prihvaćeno. Šta god da je razlog, roditelji moraju da pruže detetu još jednu šansu. I još jednu, ako treba. Vera u vlastito dete je ključ za promenu njegovog ponašanja. Jer, kažu psiholozi, krađa najčešće predstavlja signal koji pokazuje da vašem detetu nedostaju ljubav i pažnja.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
ja sam krao ko lud_voc(voce i slicno) ali prodje to vremenom mislim da to nije problem
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1862
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
a ja  jogurt i mleko.tada su to ostavljali ispred radnji sve dok mi nije pandur izleteo iz zbunja sa "STOJ ili pucam". zamalo da me izbace iz pionirske organizacije Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1492
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
 Smile
IP sačuvana
social share
pishax kaze:
"Ici cemo kad zatreba, nista se ne brinite!
I nemoj da nas tu dzabe ratnohuskate bre!" cudan momak
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1862
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
hej , glavitj krade image Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49788
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Samsung Galaxy S24
kradu jer ne znadu
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
svaku sitnicu koju sam ukrala kao djete nosila sam kući i stavljala na mjesto na kojem mogu da je vide mama i tata.

nisam krala igračke iz prodavnica da bih se sa njima igrala,jer mi nisu falila u djetinjstvu.

ustvari,ja sam htijela da privučem njihovu pažnju.

to je jedno vrijeme bio moj način da im kažem da mi fale.

moja sreća je što su oni to pravilno i shvatili.shvatili su moju poruku.
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

НУСКНВП

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12841
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Ко учи - знаће, ко краде - имаће.  Smile

IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
svaku sitnicu koju sam ukrala kao djete nosila sam kući i stavljala na mjesto na kojem mogu da je vide mama i tata.

nisam krala igračke iz prodavnica da bih se sa njima igrala,jer mi nisu falila u djetinjstvu.

ustvari,ja sam htijela da privučem njihovu pažnju.

to je jedno vrijeme bio moj način da im kažem da mi fale.

moja sreća je što su oni to pravilno i shvatili.shvatili su moju poruku.

Pravi odgovor.
Dečije krađe, ma kako bile bezazlene,  znak su da u porodici nešto ne štima.

Roditeljske grdnje i pretnje su čist promašaj.

Prava stvar je kad roditelji preispitaju svoj odnos prema detetu, i eto brzo i odgovora i rešenja.

Slušala sam priče majki  baš temu krađa.

Jedna dugo nije htela da prihvati da je ponašanje njene ćerke ( tinejdžerke ) alarm , već je pokušavala sve da reši davanjem više para.
Na ćerkine pretnje da će ponovo krasti, još više je davala.
Nije mogla da prihvati da postoji bilo kakav propust u njenom odnosu prema maloj.

Tužno ali stigle su i do Suda za maloletnike. Mala je otišla dalje od sitnica.

Danas su obe na tretmanu u više različitih ustanova.

IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
kradu jer je tudje sladje Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 21:40:54
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.