Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Svi smo mi potomci majušne grupe predaka  (Pročitano 651 puta)
10. Maj 2009, 18:24:18
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 973
Zastava Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Svi smo mi potomci majušne grupe predaka
Genetska analiza modernih populacija otkriva kako su svi ljudi izvan Afrike potomci majušne grupe 'izbjeglica'

Genetičari i arheolozi otkrili su korijene modernog Homo sapiensa u grupi ljudi koja je uspjela priječi Rog Afrike i stići u današnju Arabiju. Genetska analiza modernih populacija u Europi, Aziji, Australiji, Sjevernoj i Latinskoj Americi otkrila je kako smo svi mi potomci ovih zajedničkih predaka, a otkriće će široj javnosti prezentirati drugi program BBC-a u dokumentarnom filmu naziva ''Nevjerojatno putovanje čovječanstva''. Doktor Peter Forster, znanstvenik koji je odradio dio genetskog traženja naših počela i predavač arheogenetike na Sveučilištu Anglia Ruskin u Cambridgeu, izjavio je da ''osnivačka grupa nije mogla biti vrlo velika''.
- Mi govorimo o nekoliko stotina osoba – rekao je Forster za britanski Telegraph.

Najraniji ostaci Homo sapiensa pronađeni izvan Afrike otkriveni su u Izraelu i vjeruje se kako su stari sto tisuća godina. Oni predstavljaju grupu koja je Afriku napustila prevalivši Saharu tijekom kratkog razdoblja u kojem je klima postala vlažnija, pretvorivši pustinju u oazu zelene vegetacije. Ova je ekskurzija na koncu ipak propala, a populacija je izumrla nakon što su se vratila sušna razdoblja. Iako unutar Afrike postoji 14 različitih populacija koje se smatraju precima Homo sapiensa, čini se da je samo jedna od njih preživjela izvan granica kontinenta. osljednja genetska istraživanja pokazala su da je prije 70 tisuća godina grupa ljudi iskoristila pad razine more i preko područja Crvenog mora, koje se naziva ''Vrata patnje'', prešla na područje Bliskog istoka.

"Ja mislim da bi svi mi morali biti sretni, napokon, to znači da ljudi sa svih strana svijeta, nisu toliko različiti jedni od drugih." - Profesor Li Jin, genetičar sa Sveučilišta Fudan

'Izbjeglice' iz Afrike

U tom je razdoblju razdaljina između obala, koja iznosi 29 kilometara, umanjena na samo 13. Nije poznato kako su se naši preci uspjeli domoći druge strane obale, no kada su se jednom ponovo domogli kopna, populacija se brzo raširila arapskom obalom gdje je bilo dovoljno izvora svježe vode za život većeg broja ljudi.
Doktor Stephen Oppenheimer, genetičar zaposlen u školi antropologije pri Sveučilištu u Oxfordu, također je sudjelovao u istraživanju genetskog porijekla Homo sapiensa izvan Afrike.
- Ono što možete vidjeti iz DNK-a svih ljudi izvan Afrike jest da oni pripadaju sićušnoj afričkoj grani koja se u ostatak svijeta otisnula preko Crvenog mora. Da je bilo lako izaći iz Afrike, mi bismo u DNK-u vidjeli različita afrička rodoslovlja, no činjenica da je iz Afrike izašla samo jedna grupa, sugerira da je izaći bilo vrlo teško. Tada je klima bila suha i puno hladnija – tumači rezultate istraživanja Oppenheimer.
Ideja da su svi ljudi izvan Afrike potomci jedinstvene grupe proturječi prijašnjim teorijama kako su moderne rase evoluirale odvojeno jedna od druge od prvotno zajedničkog pretka poznatijeg kao Homo erectus. 

http://www.javno.com/hr-svijet/svi-smo-mi-potomci-majusne-grupe-predaka_256999
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.141 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.